Šta je novo?

Da li uzeti jos rama

Ma nisam ni ja. Ali mi memara ispala džabe pa sam onda morao da zamenim i mb i cpu (stara ploča mi bila ddr2). I još dobijem cpu koji se otključava. Sad jurim samo neko dobro napajanje.

Ma daj, 4 gig za 30 e je smesno..ja cu vrovatno nabaciti 8 ili 12, zbog virtuelnih masina i da ne zafali..

Sad je situacija kao sa DDR2 i DDR1 memorijom. DDR3 je ekstra jeftina dok cena DDR2 stoji ili cak skace.

Da li kod nas na trzistu postoji kit 2x4 GB ? Tako nesto trazim :)

Imalo je u dotičnom Emmiju. Komplet 2x4GB Dual Kit Exceleram DDR3 1600MHz ali mislim da se rasprodalo a koštalo je oko 9.500 RSD, pa ti malo proprati dotični sajt. Dobiće oni to jopet ;).

Evo LINKa za komercijalni ram DDR3 1600 gde imaju kompleti do max 6x4GB a evo i sličke koga mrzi da klikće: Screen shot 2011-04-28 at 06.52.05.png.

Poslednja izmena:
dali bi na mom kompu koj ne sluzi u profesionalne svrhe znacilo jos koj GB rama, (za igrice, net itd) ili ne??

ne...

A msm da ne zadrzavas dual channel sa 2x2 plus 2x4 gig :/
Zadrzavas.

Cak sam ja na nekim GA plocama za Intel morao module razlicitog kapaciteta da stavljam u dual channel jer kada su bili u istom channel-u ploce nisu htele da butuju, malo cudno ali tako je.

@ ivan91
Znacilo bi sigurno, jer bi se vise stvari ucitavalo u RAM pa bi sistem bio nesto zivahniji, i mogao bi da ugasis pagefile bez ikakvih problema. Da ne govorim da ne moras da gasis sve vise stvari kada imas vise rama. Npr. ja nikad ne bi gasio wot i firefox, a drzao bi upaljen skype, msn, MSI afterburner, speedfan... lista je dugacka :D

Poslednja izmena:
imali smo skoro raspravu na tu temu, i zakljucak je da za obicnog usera, kolko platis, ne dobijes ni priblizno..
u tom smislu sam mislio ne..;)
pozz

:d:d:d:d:d:d:d

Ma neka čovek sačeka da memorija opet, duplo i više, poskupi pa neka onda kupuje još 4GB :d:d:d.

sada je pravi trenutak da se covek obezbedi sa 2x4GB rama i da ne misli jos dugo. Memorije tesko da ce biti jeftinije od ovoga. Svako ko ima kintu neka kupi, to je moj savet.

Stvarno, memorija nikad nije bila jeftinija, smesno je za koje male pare moze da se uzme zivotinja :d

Radilo bi odlično, uzimaj dok je tako povoljno.

Ljudi, kupujte memoriju sada dok je povoljna.
Ovakva je bila situacija pre poslednjeg poskupljenja pa je onda skočila 120%!!!
Kupuje se kada je jeftino a neće od njenog viška da boli glava...

To jeste istina. DDR2 memorija je bila pala na 8e za 1GB da bi zatim u vrlo kratkom roku utrostručila cenu.

zar memorija nije jeftinija jer moraju doci brze i veci kapaciteti memorija kao standard...na primer 2x4Gb 2133Mhz ???

2x4GB ce da bude standard ali 2133 cisto sumnjam. Prosecni korisnici nece da se bakcu sa klokovanjem memorije. Mislim a ce vecini da radi na 1333 dok ne izadje DDR4. Eventualno ce neko da digne na 1600 ili 1833 kako kome ploca podrzava.
Bar sto se tice AMD korisnika. Mozda ploce za Sandy Bridge i Ivy Bridge podrzavaju te 2GHz+ memorije :)

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo pre par nedelja jos 2x2Gb rama iste marke Patriot na 1333Mhz. Medjutim posle sam video da je jednostrana, za razliku od dvostrane koju sam vec imao.
Rezultat je da posto su sad svi slotovi za memoriju popunjeni O.C vise nece da moze :)
Moj subjektivni utisak je da sa 8Gb sistem se brze dize i bas je zivlji jer imam mnogo stvari upaljene odjednom.
64-bitnom Photoshopu vidim huge boljitak zbog dodatog rama pa se ne kajem. CS4 vidi dva jezgra koji koristim, petica ne znam , ali 6-ica ce koristi apsolutno sve tako da sam happy sa kupovinom.
Mozda bih mogao klokovati da je i dodata dvostrana, al sad who dares to dream :)

@Flamingos:
hvala, cesto mi se desi da pomesam :)

Ja sam se malo smorio kad sam pre par dana dodao jos 4GB.
Kupio sam istu memoriju KVR1333D3N9/4G znaci ista sifra modela, ALI stara ima cipove Hyn a nova Elp. Za ovo drugo znam da je Elpida, a za prvo pretpostavljam da je Hynix ili kako se vec zove ta firma.
Jesu iste memorije ali realno i nisu. Ne znam da li to moze da ima neke veze, mada posto jos uvek nemam potrebe da je klokujem ni ne opterecujem se time.

Imam pitanje kako da proverim da li memorija radi u Dual Channel ? Nigde nema te opcije u biosu. Iscitao sam uputstvo za maticnu i jedino bitno je da se postave u odgovarajuce slotove iste boje (1. i 3. su plavi, 2. i 4. su beli). Ima i opcija za memoriju Unganged i ganged, ali nigde DC enabled ili ne. A cini mi se da je na starim kompjuterima to moglo u biosu. Izgleda da je danas sve to automatizovano pa vise ne daju korisnicima da biraju.
Hteo sam da proverim posto moduli nisu iste marke.

Poslednja izmena:
DC mod se sam pali kada ubodes memoriju u prave slotove, a ganged i unganged su upravo DC modovi: ako vise radis sa single-threaded aplikacijama onda stavi ganged, a ako radis sa multi-threaded aplikacijama i igras se na kompu, onda stavi unganged, mada kompanija na netu preporucuje unganged mod, kazu da je bolji tj. brzi, i ja sam istog misljenja :)

Da to znam za unganged, bila je jedna tema na forumu, secam se da se pisalo o ta dva moda, cak je jedan clan i testirao oba rezima (dal u igrama ili nekim aplikacijama ne secam se). Dobio je blagu prednost sa unganged modom. Citao sam i na netu on se preporucuje, a i na ploci je po defoltu on stavljen.
E ovo za DC da se sam pali nisam znao, mislio sam da bi trebalo ostaviti korisnicima da u biosu mogu da iskljuce/ukljuce DC. Da li postoji neki program gde bih mogao da proverim da su mi memorije u DC (ne znam koliko ima veze sto je jedan modul Elpida a drugi Hynix) ?
Hvala za info.

Da vidis to za memoriju da li je u dual channel-u imas program cpu-z.

Vrh Dno