Šta je novo?

Da li ukinuti fiksni telefon?

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
575
Unapred se izvinjavam ako je bila slična tema, ali forum je postao dosta obiman i sveobuhvatan(što je naravno odlično, ali zato je malo teže naći sličnu ili istu temu, ovde mislim na pretraživanje foruma odnosno tema).

Imam postpaid paket na Mts-u(MixNet M) koji mesečno plaćam 1.237,82 Din.(naravno ako ne prekoračim besplatne minute, što se ponekad i dešava, ali to sad nije bitno).
Takođe imam-o i fiksni telefon koji niti ja, niti supruga, a naročito sin ne koristimo(podrazumeva se da imamo svi mobilne tel.)Koriste ga jedino moja majka(koja živi zajedno sa nama, odnosno mi sa njom), da pozove komšinicu ili ova nju na kafu ujutro i moja ćerka koja kada dođe kod nas(pošto je udata u drugom gradu) da pozove neku drugaricu da se čuju. Tako da nam mesečna rata nije nikad ispod 1200-1300 Din., pošto čerka zove drugarice na mobilni.

E sad, prošlog meseca smo se dogovorili da niko ne zove sa fiksnog telefona i da vidimo koliko će da košta samo održavanje istog(što ja naravno znam, ali sam hteo da pokažem i dokažem majci da se ne isplati držati f. tel, već da je bolje uzeti još jedan postpeid paket kao što je moj(ili neki sličan, tu vi nastupate sa predlozima).

Danas nam je stigao račun na 595,61 Din.(430 din. osnovna pretplata + pretplata za posebne usluge-indentifikacija poziva). Znači 600 Din. a nismo ga uopšte koristili, stvarno ne mogu da se otmem utisku da je u "eri" mobilnih telefona sa kojima se za iste ili veće pretplate može razgovarati više nego što je nama dovoljno "držanje" fiksnog telefona u najmanju ruku neozbiljno i nepotrebno(ovde mislim na moju porodicu).

I zato sve više razmišljam da odjavim fiksni telefon i uzmem još jedan postpaid paket MixNet M(mislim da može na isto ime dva paketa, a ako nemože, uzeće ga moja supruga. Ili ako ima nešto bolje za te pare kod drugih operatera uz obavezan telefon(kod MixNet M paketa se može uzeti između ostalih i LG Optimus P500 uz naravno plaćanje telefona od 400 Din. 12 meseci.

Voleo bih da čujem šta vi mislite o svemu ovome?

Realno, nista ne bi izgubio - ali isto tako ne bi ni dobio. Racun nece biti znacajno manji, tako da ustedeti neces, te nema razloga da menjas fiksni za jos jedan mobilni.
I ne znam kakav osecaj imate vi, ali meni je i dalje nekako prirodniji i lepsi zvuk sa fiksne linije (iako je takodje vrlo retko koristim).

Realno, nista ne bi izgubio - ali isto tako ne bi ni dobio. Racun nece biti znacajno manji, tako da ustedeti neces, te nema razloga da menjas fiksni za jos jedan mobilni.
I ne znam kakav osecaj imate vi, ali meni je i dalje nekako prirodniji i lepsi zvuk sa fiksne linije (iako je takodje vrlo retko koristim).

Nije poenta u uštedi, niti je to razlog mog razmišljanja o ukudanju fiksnog, već što se vrlo malo koristi, a pošto mi ćerka živi u drugom gradu, a nema fiksni telefon, zovemo je na mobilni, naročito moja majka je zove sa fiksnog na mobilni. Tako da je i sa ekonomskog aspekta isplativije i jeftinije zvati mobilni-mobilni, nego fiksni-mobilni.

Nije problem u tebi vec oko tebe. Problem bi bio komsinici ako nema mobilni telefon da zove na kafu...kao i gomila rodjaka itd itd.. Sebe mozes promeniti na taj nacin ali okolinu - ne.

:wave:

Nisam siguran da li je nepohodna tel. linija da bi se koristio ADSL? Drugo, primetio sam da pojedine free call centre nije moguće dobiti preko mobilnog, ne mogu sad da se setim koje, ali nailazio sam u poslednje vreme na takve slučajeve.

Evo ja vec 6 meseci zivim u stanu bez fiksnog telefona i drago mi je sto ne placam tudji nerad sadodatnih 600 din mesecno. Ako ti ADSL nije uslov tj imas Cable tipa SBB slobodno iskljuci.

Poslednja izmena:
Kol centre za taksi ne mozes dobiti, 0700/800/900 automate...

Nije problem u tebi vec oko tebe. Problem bi bio komsinici ako nema mobilni telefon da zove na kafu...kao i gomila rodjaka itd itd.. Sebe mozes promeniti na taj nacin ali okolinu - ne.

:wave:

Što se tiče komšinice tu si u pravu, žena je starija(82 god.) i nema mobilni, imala ga je, pa ga je prestala koristiti(boji se zračenja). Ali ona živi dve kuće od naše, tako da joj nije kao i mojoj majci problem doći kod nas ili otići kod nje. Što se tiče rođaka, zaista ih imamo dosta, ne samo u Srbiji, nego i po "belom svetu". Ovi u Srbiji takođe svi imaju mobilne i u 99% slučajeva se čujemo preko mobilnog, a ovi u inistranstvu koriste Skype, MSN, tako da i tu komunikacija sa njima nije problem.

EDIT: @marko_n, ADSL se nemože koristiti bez fiknog telefona, ali mene to ne dodiruje pošto imam SBB kablovsku TV i Internet.

Što se tiče kol centara, njih ne koristim, a i ako mi treba taxi(pošto nemam kola) imam bojeve mobilnih telefona svih taksista u mom gradu.

Poslednja izmena:
kh kh kh :d Al zato 6 stoja u dzep svaki mesec ;)

Ne kazem ja, moze se dosta ovih stvari i premostiti. Postoji dosta slucajeva gde je fiksni telefon potpuno suvisan, ali ovaj konkretan, gde bi ga zamenio mobilni broj, po meni je bespotrebno komplikovanje sa minimalnom ustedom.

Kako ne mozes dobiti call centre za taxi, ja zovem 011/9xx/9xxx skoro svaki dan, na to mi ode 50% minuta :D

Elem, moj predlog, u slucaju da se samo za zvanje koristi mobilni (a tu nastaje problem :)) bi bio SMART paket kod VIP-a, jer po minuti mislim da nista ne ispada jeftinije, cak ni ugovor kod MTS-a uz 50% popusta (sto je drugi predlog).
Problem nastaje kad se dobije mobilni i uvek pocne da se koristi i za SMS i za MMS, i za tuti frutti i tu vec recimo VIP SMART paket gubi na vrednosti.

Ja trenutno imam kod MTS-a Mix750 i Mix1250 (za firmu). 250 minuta za ~450din. i 450min. za ~750din. (uz popust od 50% sa ugovorom na 2 godine)
Imas trenutno i zgodnije varijante ako ste na istoj mrezi - za nekih 200 din Telenor i MTS daju razne kartice gde moze mesec dana da se zuji sa brojevima na istoj mrezi :)

Svi u porodici imamo Mts kartice, supruga, ćerka, sin i zet pripaid, jedino ja imam postpaid.
Što nužno ne znači da i drugi postpaid broj mora biti iz Mts-a.

Poslednja izmena:
Što se tiče komšinice tu si u pravu, žena je starija(82 god.) i nema mobilni, imala ga je, pa ga je prestala koristiti(boji se zračenja). Ali ona živi dve kuće od naše, tako da joj nije kao i mojoj majci problem doći kod nas ili otići kod nje. Što se tiče rođaka, zaista ih imamo dosta, ne samo u Srbiji, nego i po "belom svetu". Ovi u Srbiji takođe svi imaju mobilne i u 99% slučajeva se čujemo preko mobilnog, a ovi u inistranstvu koriste Skype, MSN, tako da i tu komunikacija sa njima nije problem.

Ti si srecan i izolovan slucaj.

Kako ne mozes dobiti call centre za taxi, ja zovem 011/9xx/9xxx skoro svaki dan, na to mi ode 50% minuta :D

Vidis, ja sam par puta probao i nije htelo, pa otad zovem na mobilne brojeve :D Mislim da se radi i na omogucavanju poziva na automate sa 0700 i dr, ali to (kao i sve ostalo kod nas) ide sporo i traljavo, kao da je u pitanju hi-tech i komplikovan proces.

brojevi na 9xxx nisu besplatni, tj ne ulaze u besplatne minute

Mislis 011/9xxx? Opet se ne slazem jer ja nemam preko besplatnih minuta trosak mesecno.

Ja sam pre oko godinu dana bio u sličnoj dilemi i odjavio sam fiksni telefon (tj. uradio sam preseljenje na nepoznatu adresu ili bez adrese - tako nešto - besplatno je a uvek možeš da vratiš broj za neku sitnu taksu reda veličine 200 din).
Umrežio sam celu porodicu, ženinu porodicu i par prijatelja (nas koji u stvari i pravimo 90% razgovora međusobno u toku meseca) u Biznis prenesi tim (ranije Biznis besplatno za tim) - i nisam zažalio!
Generalno, svako je uzeo paket koji mu odgovara, plaćamo iste ili manje račune za mobilni kao i pre ukidanja fiksnog, ali više ne podupiremo neradnike u Telekomu sa po 600 din mesečno... Još jedna dobra stvar je što od tada suprugu komšinice manje zovu :-devil-:

Jedina stvar koja mladje ljude danas bukvalno tera da koriste fiksnu telefonsku liniju je ADSL.
Da nema njega, bez problema bih se rastao sa fiksnim... :)

A jel sigurno da ne može da se odjavi tel s obzirom da fiksna linija i ADSL idu na različite ugovore i vlasnike?

A jel sigurno da ne može da se odjavi tel s obzirom da fiksna linija i ADSL idu na različite ugovore i vlasnike?

Sigurno, jer uslov za ADSL je digitalna centrala i pretplatnicka linija. Stoji u nazivu "adsl" :)
Telekom moze da ponudi adsl i bez fixnog, ali zasto bi se odrekao dodatnog profita u vidu pretplate za fixni telefon.

Centrala i linija OK, oni moraju da postoje, ali kroz tu liniju ne mora da bude tel signala jer nije neophodan za funkcionisanje ADSLa.

Tom politikom će na kraju izgubiti više jer će određeni broj ljudi koji imaju mogućnost za kablovski net odabrati pre to ako im fiksni nije potreban i ne žele da ga plaćaju.

Tehnički je to potpuno izvodljivo, a i po zakonu ne bi smeli da uslovljavaju jedan proizvod ili uslugu, drugim proizvodom ili uslugom ako za to ne postoji neko tehničko ograničenje.

Poslednja izmena:
Pa i kablovski operateri uslovljavaju uslugu interneta sa uslugom placanja pretplate za TV (~900din), tako da su na istom. Nema razloga da telekom izgubi korisnike na taj nacin kad i konkurencija radi isto to.

Tačno, ali TV većini svakako treba, dok je za fiksni telefon to sve manje slučaj.

Ali činjenica je da ucenjuju i jedni i drugi i da uslovljavaju usluge koje nemaju veze jedna sa drugom, osim što mogu da se puste kroz isti kabl.

Otprilike kao da u pekari moraš da kupiš hleb, da bi mogao da kupiš burek jer je burek dodatni proizvod, a hleb osnovni.

Poslednja izmena:
Tačno, ali TV većini svakako treba, dok je za fiksni telefon to sve manje slučaj.

Recimo, meni je jedan lik rekao nesto slicno ali u vezi TV-a. Rekao mi je da je njemu TV potpuno nepotreban i da skine sa neta sve sto mu treba (filmove, serije, emisije) i da to gleda posle posla. Znaci ljudi su razliciti.
Inace u drugim zemljama postoji mogucnost da se uzme "gola" usluga interneta (bez telefona za adsl ili tv za kablovski internet) ali se nekim nadoknadama za te usluge i raznim tarifnim zackoljicama "pojede" razlika u ceni. Cak se u nekim slucajevima vise isplati uzeti uslugu u paketu.
Sve u svemu, ja licno ne bih ukidao ni tv ali ni fiksni telefon iako ni fiksni ni tv ne koristim mnogo.

Ali to nije isto - baba da ne koristi telefon, to jos i moze. Ali baba da ne gleda "Selo gori a ja se cesljam" i ostale sapunice, to nece da moze ;) Samo sto za to nije neophodna kablovska, nego i obicne antene.

Odakle ti ovo?
Fiksnih telefona ima neuporedivo vise nego pretplatnika kablovskog TV-a.

Pa gde sam ja pričao o broju pretplatnika? Naravno da fiksna telefonija ima više jer je do skoro pored uvođenja u kuću struje, vode, telefon bio tu odmah treća ili četvrta stavka. Mobilna telefonija ranije nije bila ovako jeftina, dok je fiksna bila džabe tipa poziv posle 21h = 1 impuls i te fore. Sada se to sve podosta promenilo.

Ovo što pita Marinko za mene nije novost jer sam čuo slično razmišljanje bar od 5 ljudi u poslednjih par meseci, dok nisam čuo NIJEDNOG koji razmišlja da odjavi TV. Taj što skida sa neta možda ne gleda TV (recimo ja gledam TV oko 2-3 sata mesečno), ali zato ima ženu, decu, kojima trebaju kanali koje nema šanse na nahvata preko antene.

Centrala i linija OK, oni moraju da postoje, ali kroz tu liniju ne mora da bude tel signala jer nije neophodan za funkcionisanje ADSLa.

Tom politikom će na kraju izgubiti više jer će određeni broj ljudi koji imaju mogućnost za kablovski net odabrati pre to ako im fiksni nije potreban i ne žele da ga plaćaju.

Puno veću zaradu će da ostvare kroz naplatu pretplate za fiksni nego što će da ostvare gubitak prelaskom ljudi na kablovsku. Ipak je za 90% ljudi fiksni nešto što se mora imati iako bi mogli bez njega komotno.
To nam je civilizacijska tekovina čovječe, kako toga da se odreknemo :D

Tih hipotetičkih 90% će plaćati svakako, bez obzira da li je usluga uslovljena. Pričam o onih hipotetičkih 10% koji bi se vrlo rado ratosiljali pretplate za fiksni da im ne treba ADSL, pa i mnogi od njih idu logikom "bolje da pređem na SBB i platim TV, pa za te pare da dobijem bar nešto, nego da plaćam 600din za nešto što mi apsolutno ne treba".

Evo konkretno ja već koji mesec plaćam 600din za taj fiksni, OK nije to neka para, ali je potpuno bačena. Iskoristio sam fiksni ove godine da dobijem 2-3 call centra koji ne rade preko mobilnog.

Poslednja izmena:
Ja sam odjavio fiksni pre 7 godina i to mi je bio jedan od boljih poteza u zivotu.

Nazad
Vrh Dno