Šta je novo?

Da li u ovoj zemlji moze da se kupi kvalitetan TV?

Bgd

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
604
Kupovina novog TV po zadatim parametrima pretvorila se u Tantalove muke.

Sta necu:

- necu precenjenu plazmu
- ne mogu da cekam da se LCD poboljsa
- ne mogu da docekam novog "ubicu plazme i LCD-a" -- SED tehnologija snova koja objedinjava superiornost slike CRT-a uz panel flat dimenzije! (http://gear.ign.com/articles/679/679235p1.html)
- necu plastiku -- razne vivaxe, wegove, beko, turski grundig (strasno) i slicno.
- necu mainstream -- muka mi je vise od samsunga, LG i sl.

Sta hocu:

- CRT (Cathode ray tube) high-end (visa kategorija) televizor. Fensi dimenzije mi nisu bitne. Hocu ultra kvalitet slike koju jos uvek samo katoda moze da pruzi. Moze da ima i 100 kila i da je 1 m debeo. To nije bitno -- bitna je samo slika.
- 100Hz, 2 tjunera
- big screen (preko 72 cm)
- wide screen 16:9
- samo brendovi koji se nisu "pokvarlili" (Loewe, B&O, Philips, Panasonic, Toshiba, eventualno slovacki Sony)
- cena do 1000 EUR

Koji model CRT TVa predlazete?
Gde ovo u Beogradu da nadjem?
Da li neko dovozi iz inostranstva uz procenat?
Konkretni predlozi mogu na PM.

Hvala.

Poslednja izmena:
Razmisli o novim LCD-ima u metou imaju i najnovij generaciju 32 koje rade fenomenalno i podrzavaju hdtv 0k0 100000din

Za te pare tesko i da mozes da kupis neki kvalitetan SED, LCD ili plazma tv ...
Prosetaj do Sony World-a, Eltim-a i Tehnomarket (Europa) i verovatno ces naci to sto trazis.

Bgd je napisao(la):
Kupovina novog TV po zadatim parametrima pretvorila se u Tantalove muke.

Sta necu:

- necu precenjenu plazmu
- ne mogu da cekam da se LCD poboljsa
- ne mogu da docekam novog "ubicu plazme i LCD-a" -- SED tehnologija snova koja objedinjava superiornost slike CRT-a uz panel flat dimenzije! (http://gear.ign.com/articles/679/679235p1.html)
- necu plastiku -- razne vivaxe, wegove, beko, turski grundig (strasno) i slicno.
- necu mainstream -- muka mi je vise od samsunga, LG i sl.

Sta hocu:

- CRT (Cathode ray tube) high-end (visa kategorija) televizor. Fensi dimenzije mi nisu bitne. Hocu ultra kvalitet slike koju jos uvek samo katoda moze da pruzi. Moze da ima i 100 kila i da je 1 m debeo. To nije bitno -- bitna je samo slika.
- 100Hz, 2 tjunera
- big screen (preko 72 cm)
- wide screen 16:9
- samo brendovi koji se nisu "pokvarlili" (Loewe, B&O, Philips, Panasonic, Toshiba, eventualno slovacki Sony)
- cena do 1000 EUR

Koji model CRT TVa predlazete?
Gde ovo u Beogradu da nadjem?
Da li neko dovozi iz inostranstva uz procenat?
Konkretni predlozi mogu na PM.

Hvala.
100% si u pravu.Nema.Svojevremeno sam pokusao da nadjem dobar CRT 4:3 koji je minimum 82cm dijagonale i chabrirao sam.Kazu da se ne prave u toj velichini.Dobro,ajd onda 72cm.Ma jok!Sve neki krsh.Naletim na Sony koji se sklapa u Poljskoj ili Spaniji(ne secam se vishe) a on ne lichi na Sony.Pogledam na sajt Sony a ono nema modela iz prodavnice tamo.I tako dalje sa Philips i ostalim Brand markama koje su prebacile trecu klasu za nas a sklapa se oko nas pa je spedicija jeftinija i troskovi sklapanja.E to im nije bilo dosta pa su prestali da prave visokonaponske trafoe i dali poljacima da prave neki krsh koji je sumnjivog kvaliteta.
na kraju,da skratim prichu,nisam nashao ono shto sam trazio i odustao sam.Jadna smo zemlja.

batali crt

Naime soni i panasonic od ove godine prestaju sa proizvodnjom crt, cak je soni svoja crt postrojenja i tehnologije prodao kinezima i to kako sam cuo samo da bi pravili rezervne delove. Ako bas mora crt onda u eltimu preko puta skupstine na spratu imas jedan filips koji kosta 99000 hiljada i vrh je sto se crt-a tice. U sony worldy imaju jedan soni ima 91 u oznaci 32 inca ali je cena oko 160000 hiljada sto je po meni previse. ako mozes da skupis malo vise para preporuka za panasonic LCD TX32LX60P viera serija. Ovogodisnji je model, kosta 124000, 1366x768, hd ready, ima dva hdmi, dva skarta, svhs, cinc i kompozitni cinc, hdmi i kompozitni cincevi su i progresiv scan. dizajn je odlican tako da trenutno u bg u tom domenu cena neces naci vise. Na mnogim mestima je jeftiniji od proslogodisnjeg modela TX32LX50P za vise od 10000 hiljada. Slika je odlicna kad gledas tv preko kablovske a dvd ne bih komentarisao. Jedina zamerka je sto nema pc ulaz odnosno nemozes ga ko monitor povezati na pc. Za vise informacija pogledaj na http://www.panasonic.co.yu

Stilgar je napisao(la):
Naime soni i panasonic od ove godine prestaju sa proizvodnjom crt, cak je soni svoja crt postrojenja i tehnologije prodao kinezima i to kako sam cuo samo da bi pravili rezervne delove. Ako bas mora crt onda u eltimu preko puta skupstine na spratu imas jedan filips koji kosta 99000 hiljada i vrh je sto se crt-a tice. [/url]

I ja sam video tog filipsa od 90tak hiljada u eltimu i to je bila najbolja slika koju sam video na jednom televizoru.

@Stilgar

hvala na korisnom komentaru.

ipak kazes za LCD TX32LX60P "Slika je odlicna kad gledas tv preko kablovske a dvd ne bih komentarisao."

ne bi bilio lose da prokomentarises sliku za DVD a pogotovu za gledanje Xvid DVD ripova i screenova.

Plasma tv je losh-a ideja.Kratak vek,losha slika osim kod skupih modela.
LCD je bolja opcija ali nema bash u ponudi velikih komada.CRT je po meni bolja kupovina.

Bgd je napisao(la):
@Stilgar

hvala na korisnom komentaru.

ipak kazes za LCD TX32LX60P "Slika je odlicna kad gledas tv preko kablovske a dvd ne bih komentarisao."

ne bi bilio lose da prokomentarises sliku za DVD a pogotovu za gledanje Xvid DVD ripova i screenova.

Sta da komentarisem kad ima sliku ko zdravlje. ako gledas divx (dvdrip) preko dvd-a koji ima progresiv scan slika je takodje fantasticna, ustvari bolje izgleda nego na kompjuteru sa lcd monitorom jer ovo je ipak tv i malko bolje radi te stvari.

Imam SONY CRT 32" koji sam platio zajedno sa postoljem original SONY negde oko 2000e i slika je odlicna. Isto tako imam LCD SAMSUNG 40" i kada pustim HBO preko kablovske izgleda sasvim pristojno kada se stavi u MOVIE mod.

Realnost na kablovskoj i u etru:
Pet ipo programa emituju stereo program.
Sest ipo imaju teletekst.
Nazionalna televizija u wide screen 16:9 modu emituje crno-bele kaubojce skinute sa filmskih traka, daavno.
Odnos signal/shum je tek da ne bode oci. od programa do programa, pa cak i od emisije do emisije na istom kanalu, zasicenje boje, osvetljaj, zvuk i stosta variraju nedopustivo.
Refresh rate je uvek 50Hz, zato sto je to standard. Interlaced.
Fazni sum koji su uneli konvertori i rucno pravljeni pojacavaci u kablovskoj ni najskuplji TV ne moze da zaobidje. Moze samo da ga pojaca. EQBB je greska koja je postala standard.
TV signal koristi 1.amplitudnu; 2.kvadraturnu; 3.faznu; i 4.frekventnu modulaciju. Napraviti sistem kroz koji istovremeno prolaze sva cetiri signala zove se kompromis. Zbog tog kompromisa slika na TV-u je "zadovoljavajuca".
Da bi se sa "zadovoljavajuceg" preslo na "odlicno" treba sacekati hdtv. Osim prednosti da drzava zaradi od skremblovanja programa, kvalitet slike je znacajno povecan. Jeftina elektronika dozvoljava sliku u slici i snimanje celih emisija. Mpeg-8 ili sta vec, prvi je korak ka kvalitetu. To je kao prelazak sa audio kaseta na prve CD uredjaje. Digitalni zapis je mutirao, ali je ostao standard.
Verujem da je mazohizam dati 30 dana letovanja (1000eur) za dzumbus kutiju, pa makar se ona zvala i Saba. (uff, uvek stanem mirno kad kazem Saba...Evo, opet!). Najbolji tv koji kupis ce imati sve cetiri modulacije, 50Hz, tijanica, mono programe.... nije vreme.

Cika Pera je napisao(la):
Realnost na kablovskoj i u etru:
Pet ipo programa emituju stereo program.
Sest ipo imaju teletekst.
Nazionalna televizija u wide screen 16:9 modu emituje crno-bele kaubojce skinute sa filmskih traka, daavno.
Odnos signal/shum je tek da ne bode oci. od programa do programa, pa cak i od emisije do emisije na istom kanalu, zasicenje boje, osvetljaj, zvuk i stosta variraju nedopustivo.
Refresh rate je uvek 50Hz, zato sto je to standard. Interlaced.
Fazni sum koji su uneli konvertori i rucno pravljeni pojacavaci u kablovskoj ni najskuplji TV ne moze da zaobidje. Moze samo da ga pojaca. EQBB je greska koja je postala standard.
TV signal koristi 1.amplitudnu; 2.kvadraturnu; 3.faznu; i 4.frekventnu modulaciju. Napraviti sistem kroz koji istovremeno prolaze sva cetiri signala zove se kompromis. Zbog tog kompromisa slika na TV-u je "zadovoljavajuca".
Da bi se sa "zadovoljavajuceg" preslo na "odlicno" treba sacekati hdtv. Osim prednosti da drzava zaradi od skremblovanja programa, kvalitet slike je znacajno povecan. Jeftina elektronika dozvoljava sliku u slici i snimanje celih emisija. Mpeg-8 ili sta vec, prvi je korak ka kvalitetu. To je kao prelazak sa audio kaseta na prve CD uredjaje. Digitalni zapis je mutirao, ali je ostao standard.
Verujem da je mazohizam dati 30 dana letovanja (1000eur) za dzumbus kutiju, pa makar se ona zvala i Saba. (uff, uvek stanem mirno kad kazem Saba...Evo, opet!). Najbolji tv koji kupis ce imati sve cetiri modulacije, 50Hz, tijanica, mono programe.... nije vreme.

cika Pero cika Pero, kad bi mogao da odvojim 30 dana za letovanje naravno da bi isao na more umesto kupovine tv-a bilo kakvog, ali posao mi je takav da nemam ni vikend ni praznik. Elem tv koristim 90% za gledanje dvd-a, 5% da pogledam vesti na b92 i dobar sport kad igraju "nasi" i 5% za igranje konzola ps2 GT4, xbox colin2005. znaci tv mi vise dodje kao monitor i bitna mi je dobra slika. Sve sto si napisao za domacu tv mrezu+kablovsku stoji. situacija je bitno drugacija kad gledas npr rai uno preko sbb i kad sam pustis satelitski risiver sa istim programom. Ono sto sam hteo da pitam je sledece: kako odkloniti struju koju pustaju kablovski distributeri radi pojacavanja signala? Svaki put kad hocu da prikacim antenu na tv adapter drmne me struja a nekad i malko varnici. Ima li tome leka?

@Cika Pera

svaka cast!!! ovo je pravi odgovor. potpuno se slazem. sve vreme razmisljam o ovom problemu ali mi se nije dalo da napravim "prelom mozga" i priznam da je nemoguce prevazici ogranicenja koja ne mozemo da resimo samo kvalitetnim TV aparatom.

nekvalitetan signal emitera, mono, sum, kablovska distributivna mreza u haosu, buvljacki kablovi, spliteri, pojacivaci, neprofesionalni operateri (SBB, IKOM, KDS, itd) ciji rad nije zakonski regulisan (?), terenci "strucnjaci" koji manje znaju od prosecnog forumasa bencha ili ES-a, cesti prekidi signala kabl. operatera ("radovi na mrezi"), kablvski internet koji zavisi od doba dana, kise i Bozje volje i tako unedogled.

kupujem polovnjak za 250 evrica a za ostataka idem na letovanje u all-inclusive hotel iskljucivo sa HDTVima, pa nek ide zivot!

a kad se vratim u BG, opet povratak na 50Hz, tijanice, mono programe, itd, itd.

Poslednja izmena:
"kako odkloniti struju koju pustaju kablovski distributeri radi pojacavanja signala? Svaki put kad hocu da prikacim antenu na tv adapter drmne me struja a nekad i malko varnici. Ima li tome leka?"

Struja koja te drma nije napajanje pojacavaca. Pojacavaci se napajaju sa ulazne strane i to lepim stabilnim naponom iz kablovske. Napon dolazi samo do njih. Do tebe dolaze samo TV programi bez jednosmernog napona.
Posto do tvoje zgrade dolazi samo jedan kabl, pa se preko atenuatora (oslabljivaca) grana na mnogo stanova, a atenuatori su T-tipa (zbog impedanse) logicno je da svi kablovi, do svih stanova, imaju zajednicku masu (sirm). Takodje je logicno da su mase (sirmovi) iz tvoje zgrade povezani sa masama iz svih ostalih zgrada.
Dovoljno je da u tim zgradama postoji bar jedan penzos sa starudijom od televizora, kome ziva struja dolazi do antenskog ulaza, u stvari do mase televizora. Ta "ziva struja" je napon izmedju mase tvog kabla i bilo kog uzemljenja (radijator, uzemljen racunar i sl.). Taj napon vrlo lako moze dostici 220V. Posto je kapacitivno spregnut sa fazom (u penzosovom TV-u) ne moze dati dovoljno struje za grejanje zimi, ili podgrevanje sarmica. Dovoljna je da te dobro protrese, spali kablovski modem, i poneki TV ili video uredjaj. Kazem "poneki" jer svaki tjuner ima induktivno zasticen ulaz. Resenje bi mogla da uvede kablovska televizija, tako sto bi u svakoj zgradi povezivali sirm sa uzemljenjem (uzemljenje na elektro instalaciji u zgradi). Oni u sirokom luku zaobilaze ovo resenje jer bi mi po straftama na svom tv-u znali da li komsinica sa treceg raz**banim mikserom muti slag ili komsija sa osmog proverava kako je popravio usisivac.
Kratko: Ne diraj kablove ako neces da te drma struja!

Cika Pera je napisao(la):
"kako odkloniti struju koju pustaju kablovski distributeri radi pojacavanja signala? Svaki put kad hocu da prikacim antenu na tv adapter drmne me struja a nekad i malko varnici. Ima li tome leka?"

Struja koja te drma nije napajanje pojacavaca. Pojacavaci se napajaju sa ulazne strane i to lepim stabilnim naponom iz kablovske. Napon dolazi samo do njih. Do tebe dolaze samo TV programi bez jednosmernog napona.
Posto do tvoje zgrade dolazi samo jedan kabl, pa se preko atenuatora (oslabljivaca) grana na mnogo stanova, a atenuatori su T-tipa (zbog impedanse) logicno je da svi kablovi, do svih stanova, imaju zajednicku masu (sirm). Takodje je logicno da su mase (sirmovi) iz tvoje zgrade povezani sa masama iz svih ostalih zgrada.
Dovoljno je da u tim zgradama postoji bar jedan penzos sa starudijom od televizora, kome ziva struja dolazi do antenskog ulaza, u stvari do mase televizora. Ta "ziva struja" je napon izmedju mase tvog kabla i bilo kog uzemljenja (radijator, uzemljen racunar i sl.). Taj napon vrlo lako moze dostici 220V. Posto je kapacitivno spregnut sa fazom (u penzosovom TV-u) ne moze dati dovoljno struje za grejanje zimi, ili podgrevanje sarmica. Dovoljna je da te dobro protrese, spali kablovski modem, i poneki TV ili video uredjaj. Kazem "poneki" jer svaki tjuner ima induktivno zasticen ulaz. Resenje bi mogla da uvede kablovska televizija, tako sto bi u svakoj zgradi povezivali sirm sa uzemljenjem (uzemljenje na elektro instalaciji u zgradi). Oni u sirokom luku zaobilaze ovo resenje jer bi mi po straftama na svom tv-u znali da li komsinica sa treceg raz**banim mikserom muti slag ili komsija sa osmog proverava kako je popravio usisivac.
Kratko: Ne diraj kablove ako neces da te drma struja!

Da uputimo predlog vladi - svake trece godine po jedan tv samsung ekran 54 dragim penzionerima. Ok a da li postoji mogucnost postavljanja nekog filtera neceg sto bi peglalo tu losu masu? Neki kvalitetniji pojacivac ispred antenskog ulaza u tv? Veruj mi iritira kad na dobrom tv-u gledas sliku koja dolazi preko kablovske i koja bi trebala bar u teoriji da bude ista kao da dolazi sa dvb risivera, a u praksi to ni izbliza nije tako.

civi je napisao(la):
Razmisli o novim LCD-ima
Ovih dana sam po inostranim salonima malo razgledao šta se novo nudi na tom polju.

Pogledao nekoliko stotina plazma/LCD modela i jedino što bih rado posedovao da imam te pare: Philips LCD model (oznaku me mrzelo da zapamtim) od 94cm dijagonale, 16:9, puna 1920x1080p rezolucija, 1000:1 kontrast, sistemi za uklanjanje šuma, izoštravanje slike, poboljšanje kontrasta, ovo-ono... košta reda 4500 evra. Pušten HDTV demo snimak koji izgleda stvarno dobro, tj. manekenke na snimku (svaka vlas, pora i bubuljica se vidi) se brčkaju i seckaju neko voće pored bazena. Teksture, boje, oštrina, dimenzije za veću sobu... sve odlično, jedina mana: inteligentno 'peglanje' slike je nekim scenama davalo plastičan izgled, to bih verovatno isključio. Pitanje je i kako bi izgledao običan TV signal.

Svi ostali modeli su imali mane u slici (naročito LCD) koje bi mi smetale za tolike pare. Ovaj je i jedini imao visoku HDTV 1080p rezoluciju koja me interesuje, 1280x720p mogu da gledam i na monitoru.

Kod mene u firmi uzese "Sony Bravia". Cista perverzija. Ko zeli da bude iznad prosecnih ljudi , mora da se isprsi.

Philips 29pt8520/12

Ovaj tv (4/3 ekran i 100 hz) kosta oko 35 000 din. Jest skup za moj budzet ali stvarno je slika bila superiorna u odnosu na ostale. Zamislite salu sa gomilom televizora na kojima je isti program (i to domaci, B92), mozete im prici, podesavati sliku kako god zelite (boje, kontrast itd...) ali ne vredi... Slika na Phillipsu je daleko bolja (ne racunajuci jedan Sony TV od kojeg je nesto manje bolja).
Taj Phillips me je podsetio na one stare dobre TV sa tada normalnom a za danasnje TV super-slikom (jedan od njih,Lewe Opta star 12 godina mi je kuci upravo na izdisaju) te sam se prosto zaljubio u sliku... Kazu, doduse, "ljubi ljubi al' glavu ne gubi" ali o tome ko je izgubio glavu javicu vam posle nekog vremena :)

Mada, bilo bi bas lepo ako je neko imao negativna iskustva sa ovim TV da mi javi...lako cu ja da se odljubim:smash:

Imao sam priliku da vidim taj Philips 29pt8520/12 i stvarno je slika uredu , kao i geometrija, mada bi se pre odlucio za Sony KV-29CS60

Za te pare taj LG je definitivno najbolji izbor. Dobra slika, 2 tjunera, jos par zezalica, digitalna filtracija slike vrlo umerena (nema "plasticnog" izgleda niti "reckica" na prelazima u slici)... Meni licno su mane sto nema komponentni ulaz (ali ima RGB) i sto je S-Video prikljucak sa prednje strane

Zar josh uvek postoji poshteni CRT ? Pa sve poshtene firme su prestale da ih rade (ali ih rade turci, bugari, kinezi, malezani:) sa njihovom nalepnicom). Ono shto sada dobro moze da se kupi je samo LCD, ali treba se malo samo strpiti, do kraja godine ce cena pasti poshteno.

Giddy Up !

Ja sam nekako izdrzao da ne kupim neki CRT pred SP od 72 , samo me zanima da li ce LCD-i ici i u 4:3 i u wide screen, ili ce 4:3 ostati stvar proslosti?

neo geo je napisao(la):
Giddy Up !

Ja sam nekako izdrzao da ne kupim neki CRT pred SP od 72 , samo me zanima da li ce LCD-i ici i u 4:3 i u wide screen, ili ce 4:3 ostati stvar proslosti?

4:3 ce ostati stvar proslosti, samo ce trebati dosta vremena za potpunu migraciju.

furov je napisao(la):
sta ce vam 16:9 kad vecina programa, sem ako imate satelitsku, ne podrzava taj format?
jel je to onda - da imam bar dimnjak veci od komsijinog??

nisi u pravu na 32" kad gledas dvd to je sasvim druga prica. TV programi na kablovskoj su ionako ****** nema nista tako da tv vise koristim za filmove. slika preko satelitskog risivera na 32" inca je isto besprekorna. ko voli obn, bn art panoniju happy i ostala domaca nazovi tv studia nije bitno kakav je tv. na svakom jeslika losa puna suma i snega, jer im je signal los zbog lose razvucene mreze.

Nazad
Vrh Dno