Šta je novo?

Da li su priznati nasi fakulteti?

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
Intresuje me da li su medjunardno priznati fakulteti u NS i BG tj konkretno FTN u novom sadu ... jer sam nacuo neku pricu da mozemo da se slikamo sa nasim diplomama. ja studiram racunarstvo i automatiku na FTN

Zvanicno - nisu; medjutim, neki od njih (konkretno matematicki) kao da jesu. Tu mislim na ucesce na seminarima (placeno) konkursima za postdiplomski i doktorat. Medjunarodni seminari i konferencije su veoma bitni, narocito ako planiras dalje skolovanje. Ako hoces negde da radis, situacija je drugacija i zavisi od zakona odgovarajuce zemlje. Posto su u EU svi fakulteti ravnopravni (svaki ispit ti vazi i na drugom) tako je i zaposlenje izjednaceno, pa traziti posao sa nasom diplomom ne prolazi ako isti fakultet postoji i tamo. To znaci da ne mozes da konkurises ni za jedan posao ako za tu oblast tamo postoje strucnjaci. Posao mozes da dobijes na poziv poslodavca, ako on bude umeo da objasni zasto si im bas ti potreban. Zato pokusaj prvo sa postdiplomskim (sto je takodje komplikovano - ali izvodljivo) ili cekaj da se nas zakon o univerzitetu promeni i izjednaci sa medjunarodnim.

Pozdrav

Raspitajte se malo o nastavku (zavrsetku) visokog skolovanja u Italiji. Cene uopste nisu toliko strasne (na drzavnim skolama), cak su, sto je kriminalno, manje nego na nekim nasim vajnim fakultetima.

A rezultat je da dobijate diplomu priznatu svuda u EU, a sto je posebno zanimljivo za studente medicine.

Ali jako je bitno da naglasim, mora se zavrsiti fax u Italiji, ne postdiplomski.

Ital. kult. centar je u Njegosevoj i tamo mozete dobiti sve info.

E da, postoji i kvaka.

Ovo je sve vrlo atraktivno, i mozda jedna od najboljih i najlaksih varijanti da se zapali napolje, legalno, ali mora da se zna italijanski odlicno, ili da se ima volja da se nauci, sto opet podrazumeva da se ima osnova :)

kastor je napisao(la):
Posto su u EU svi fakulteti ravnopravni (svaki ispit ti vazi i na drugom) tako je i zaposlenje izjednaceno, pa traziti posao sa nasom diplomom ne prolazi ako isti fakultet postoji i tamo.

Ovo nije ni izbliza tacno.
Iako zakoni kazu "slobodan promet ljudi" to nema veze sa realnoscu. Pogotovo u oblastima bliskim javnim preduzecima. Privatnici su uvek bili "na svoju ruku" i tu ti cesto ni diploma ne pomaze ako nemas nesto sto oni traze.
Javni sektor je za strane cesto neprelazno "zatvoren" preko raznih certifikata, diploma, dozvola i slicno.
Npr. mozes da budes koliki god lekar u Francuskoj, ako odes u Nemacku moras polazes njihove drzavne ispite.

Takodje, fakulteti ni izbiliza nisu jednaki, sto je naravno normalno svuda. Ovo valjda ne treba objasnajvati, Harvard naravno ne moze da bude isti kao neki paorski fax u Alabami.

Naravno, postoje i udruzenja fakulteta, njihove asocijacije, pa onda i EU posebno certifikuju fakultete, jer nisu recimo cak svi fakulteti u Evropi "overeni" od EU.
Ima tu i "klanova i sekti" koliko oces.

Ni izbliza to nije tako jednostavno kao sto si ti naveo.

Pozdrav!

ja sam na FTN elektrotehnika -racunari i nas smer su prebacili na neki novi plan i program (svi ispiti jednosemestralni) i navodno je taj priznat al sve je to rekla kazala

Naravno da postoji razlika koji su sami fakulteti medjusobno postavili drzeci do tradicije i kvaliteta, ali ja sam to naveo samo kao poredjenje sa njhihovim uzajamnim polozajem i polozajem nasih fakulteta u odnosu na njih.

A tek kakvu ja perspektivu imam:confused: :confused: :( :( :(
Diplomirani inzenjer informatike - TF ZRENJANIN.

Svi redom su duduci( od studenata, do asistenata, jedino nekim profama skidam kapu)

Nazad
Vrh Dno