Šta je novo?

Da li smem da kopiram sadržaj drugih sajtova na blog?

Z1k4

Cenjen
Učlanjen(a)
21.04.2012
Poruke
52
Poena
160
Moja rođaka ima neku ideju za blog, koliko sam razumeo ideja je crna hronika i arhiviranje nekih događaja koji se dešavaju kod nas. Bizarno svakako, ali sam zadužen da ja to osposobim, tehnički, domen, hosting, itd. To je najmanji problem, više me zanima da li i koliko ima pravo da kopira vesti sa portala?

Koliko sam razumeo, želi da kopira ceo tekst, verovatno i slike i da ga na neki način sačuva od brisanja. E sad, da li je po našem zakonu to dozvoljeno? Većina tih sajtova napominje da je zabranjeno kopiranje bez dozvole autora i sl. Svakako, ona će ostaviti link ka izvoru i autoru teksta, ali ceo tekst bi bio prekopiran, u potpunosti.

E sad, da li bi neko pravio problem da sutradan neki nasumični sajt tipa crnahronikausrbiji ili šta već, skroz nepoznati kopira tekstove bez dozvole autora? Ne bi te tekstove uzela kao svoje, već samo kopirala u potpunosti, sa sve originalnim izvorom i autorom.
 
Morala bi da pita. Svakako dovoljno je da postavi atribuciju, odakle je tekst i kada izvorno nastao i ko su autori, gde je objavljen, tako da postoji nesumnjiva predstava o tome čiji je sadržaj.
 
Tekst pod uslovom da navede izvor sa linkom. Svi ovi "veliki" dnevni listovi jedni od drugih copy / paste, pa čak i gramatičke greške prekopiraju.

Sa fotografijama ekstremno oprezno. Tu čak ni navođenje izvora neće puno pomoći da neko ne potegne pitanje autorskih prava, naročito strane foto agencije.
 
Što se tiče teksta, ja bih naveo izvor. Ali bih tekst provukao kroz chatgpt, tako da prepriča sadržaj. To se lako namesti. Jednostavno proslediš tekst chatgpt-u i kažeš mu "prepričaj mi ovaj tekst svojim rečima". Mislim da bi upalilo bez da mora 'da pita' bilo koga. Ali izvor mora da navede... I onda posle chatgpt, ona složi red reči u rečenici da se vidi da nije veštački i to je to... Eto, samo ja ti to nisam rekao :) Jer i chatgpt zahteva autorska prava :)....

A što se tiče slika isto postoje AI alati koji stilizuju slike ili pronalaze slične...

To je sve pola sata više posla. Pa da svaki dan objavljuje sadržaj pola sata više posla, neće biti značajno a uštedeće novac i živce oko pregovora sa raznim autorima... Inače svaka knjiga 'na primer' se naslanja na neke izvore... I ne mora da pita autore pročitanih knjiga da stečeno znanje iskoristi... već je dovoljno fer, da navede izvore,,,

Inače, kopirane tekstove i slike, Google sankcioniše tako što te lošije pozicionira u pretrazi....

I pošto je u pitanju blog, treba imati na umu da malo ljudi danas čita blogove... Tako da se ne nada nekom ogromnom uspehu ili zaradi... A ako postane ultra mega popularno mesto na internetu... onda do značaja može da dođe i pogrešno slovo napisano, ili spominjanje neke javne ličnosti... može bukvalno da te tuži svako za svašta...
 
Što se tiče teksta, ja bih naveo izvor. Ali bih tekst provukao kroz chatgpt, tako da prepriča sadržaj. To se lako namesti.

Bas tako. Chatgpt je dobar u tome. Tipa kopira se text i pre nego sto se unese taj text koji zelis, prvo upisi

"Napisi mi drugim recima, ili prepricaj"

I pod navodnicima ispod ubacis taj kopirani blog ili sta vec. Ako je nesto prepricano i izmenjeno to ne moze da se gleda kao kradja jer text nije isti. Tako makar ja radim.
 
Hvala vam na odgovorima. Objasnio sam joj da mora da se stavi izvor, originalni autor i link, tako da to nije nikakav problem.

Što se slika tiče, ne planiram ništa da se hostuje kod nas, već samo link ka sajtu odakle je. Tako da ko god bude radio view source link za slike će biti ka originalnom članku.

Možda bi tu neki disclamer pomogao u dnu teksta, koji naglašava da tekst i slike pripadaju originalnom autoru a ne njoj? Nije problem da se ukloni neka slika, dokle god se neko ne buni jer kopira tekstove.
 
Nema veze sa sajtom ali ima sa društvenim mrežama. Čovek je na sudu zbog "repostovanja" ili kako se to već zove (ne koristim iste pa ne znam tačne termine) slika koje je objavio jer ga je neko "tagovao".Tekst obavezno uz izvor podataka ali ni to ne spašava tužbe ako je autor istog isti zaštitio i zabranio deljenje ili kopiranje bez njegove saglasnosti.

Međutim, postoje izuzeci, pa neka dobro proveri da li se uklapa negde pod:

5.2. Suspenzija isključivih prava i prava na naknadu

Za fotografije je @Nidzo već napisaao, nikako bez saglasnosti.
 
Nazad
Vrh Dno