Šta je novo?

Da li se uopste cimati ?

• Začetnik teme Začetnik teme Sirena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sirena

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2008
Poena
350
Dobio sam juce jedan matori lap top da sredim, star nekoliko godina koji isto toliko godina nije sredjivan tj nije radjena reinstalacija sistema itd zato sto je sve bilo u haosu i jedva je radilo.
Masina je bas bas slaba, cpu je na 900 i nesto i 128 rama.
Ta masina sluzi za: Net ( youtube, email, facebook, chat ) pregled pdf fajlova, slika, Word i to je sve.
Jedino sto je izricito trazeno od mene je da se "pobrinem oko zastite na netu" :d ( pa,pa,paranoja :d )
Obzirom da net sluzi samo za "bleju" mislim da je apsurdno trositi te male resurse na neke AV ili Firewall-ove.
Mislim da je XP-ov firewall sasvim dovoljan za tube-facebook korisnika racunara ali ukoliko vlasnik bude izricito trazio da instaliram nesto od av ili fw, sta bi predlozili za ovako extremno slabu masinu ?

Dobio sam juce jedan matori lap top da sredim, star nekoliko godina koji isto toliko godina nije sredjivan tj nije radjena reinstalacija sistema itd zato sto je sve bilo u haosu i jedva je radilo.
Masina je bas bas slaba, cpu je na 900 i nesto i 128 rama.
Ta masina sluzi za: Net ( youtube, email, facebook, chat ) pregled pdf fajlova, slika, Word i to je sve.
Jedino sto je izricito trazeno od mene je da se "pobrinem oko zastite na netu" :d ( pa,pa,paranoja :d )
Obzirom da net sluzi samo za "bleju" mislim da je apsurdno trositi te male resurse na neke AV ili Firewall-ove.
Mislim da je XP-ov firewall sasvim dovoljan za tube-facebook korisnika racunara ali ukoliko vlasnik bude izricito trazio da instaliram nesto od av ili fw, sta bi predlozili za ovako extremno slabu masinu ?

Avira antivirus, besplatan i veoma malo zahtevan antivirus! Svakako ubaci neki anti v, nemoj da se igraš.:wave:

Ili Linux bi fino legao na tu mašinicu, mada sumnjam da bi taj korisnik bio oduševljen 🙂

Tu bi valjalo staviti neki budzeni XP, tipa tiny ili micro, gde win posle instalacije ne vuče više od, ako se dobro sećam, nekih 50 mega.Od av-a bi moglo da ide neki portabilni ili nod on demand, tako da ne bude stalno aktivan, a da korisnik malo pazi šta radi, pa da se samo s vremena na vreme lupi neki scan.Od fw-a, možda stari at guard, čija je instalacija bila negde oko par mega, ako bi radio na xp-u 🙂 A pre svega dobar image sistemske particije, jer je to najbolji av i fw i ostalo sve zajedno.

moja preporuka tiny(micro) xp ili win2k3

Instaliraj Eset Smart Security nije mnogo zahtijevan a imas AV+Firewall.

Nazad
Vrh Dno