Šta je novo?

Da li se mogu sačuvati programi na posebnoj particiji

bookvan

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2007
Poena
301
Imao sam mnogo muke dok sam naučio da instaliram Win XP sp2, a zatim i česte "kvarove" koje su zahtijevale i česte instalacije što mi je oduzimalo mnogo vremena. Negdje sam pročitao da izvjesni čovjek pravi posebnu particiju za programe, pa kako kaže, nije ga briga ako nešto ode nizbrdo sa OS-om. I sam sam tako uradio no noćas sam izbrisao XP (na C particiji) i instalirao ponovo, mislio sam da će programi ( Photoshop, Flash, Corel, Ilustrator........) raditi kao prije jer sam ih ranije instalirao na D particiju. Izgleda to ne funkcioniše ili ja ne znam da ih animiram da rade ;) Ako postoji način, molim vas da mi objasnite.
Čuo sam za program koji snimi i sistem i programe pa se kasnije lako sve vrati u prvobitno stanje. Čini mi se da je program nešto poput Norton...... (ne antivirusni)
Eto od mene po prvi put. Za upis.:crash: Ili će prije biti, za upiš :S:

Poslednja izmena:
To tako ne funkcionise kod Windowsa,
informacija o programima se smesta izmedju ostalog i u registry.

Kod linuxa ako se ne varam, takva gimnastika bi mozda i radila.

To tako ne funkcionise kod Windowsa,
informacija o programima se smesta izmedju ostalog i u registry.

Kod linuxa ako se ne varam, takva gimnastika bi mozda i radila.

Znači sve Jovo nanovo???
E sad sam vidio, program koji pominjem je Norton Ghost.
Može li mi on pomoći ubuduće??? Tj. i on i vi:trust:

Naravno da ce ti pomoci. Imash dosta pisano ovde na temu image sistemske particije. Potrazi malo po forumu: Acronis, Norton Ghost, Hiren`s Boot ... i naci ces sve odgovore.

Imao sam mnogo muke dok sam naučio da instaliram Win XP sp2, a zatim i česte "kvarove" koje su zahtijevale i česte instalacije što mi je oduzimalo mnogo vremena. Negdje sam pročitao da izvjesni čovjek pravi posebnu particiju za programe, pa kako kaže, nije ga briga ako nešto ode nizbrdo sa OS-om. I sam sam tako uradio no noćas sam izbrisao XP (na C particiji) i instalirao ponovo, mislio sam da će programi ( Photoshop, Flash, Corel, Ilustrator........) raditi kao prije jer sam ih ranije instalirao na D particiju. Izgleda to ne funkcioniše ili ja ne znam da ih animiram da rade ;) Ako postoji način, molim vas da mi objasnite.
Čuo sam za program koji snimi i sistem i programe pa se kasnije lako sve vrati u prvobitno stanje. Čini mi se da je program nešto poput Norton...... (ne antivirusni)
Mislim da je bolje od svih tih programa koji nece da rade posle reinstalacije windowsa napraviti portabilne verzije sa nekim programom kao što je Thinstall ili nešto slično.Moguće je na taj način učiniti portabilnim Photoshop,Illustrator,MS Office 2003 i 2007,Adobe Acrobat,MS Virtual PC,Corel,ACD see,Nero,neki antivirusi(KIS,Nod32,AVG),abbyy fine reader itd.
Nakon toga te aplikacije je dovoljno spakovati na neku drugu particiju i one će raditi uvek i posle svake reinstalacije windowsa.
U tom slučaju je moguće držati windows samo sa instaliranim drajverima tek sa ponekim instaliranim programom.

Mislim da je ovo sto Miha 001 kaze jako zanimljivo. Da li stvarno postoji program kojim se lako mogu napraviti portabilne verzije nekih programa. To bi bilo super pa, ako neko ima iskustva sa tim, bilo bi lepo da objasni.

Evo nadjoh ovo:

"Thinstall Studio - Protect EXEs from hacking, Securely link data files, Create Trial Demos, and Install Applications.

Imagine creating a self-extracting EXE file that can be launched without extracting anything to the hard-drive and you have Thinstall. Using transparent streaming file decryption and decompression applications think files are already located on the hard drive and EXEs, DLLs, OCXs, and data files remain secure from hackers and unlicensed access."

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da je ovo sto Miha 001 kaze jako zanimljivo. Da li stvarno postoji program kojim se lako mogu napraviti portabilne verzije nekih programa. To bi bilo super pa, ako neko ima iskustva sa tim, bilo bi lepo da objasni.
Thinstall je vrlo jednostavno koristiti,prvo treba skenirati sistem,onda instalirati aplikaciju pa zatim ponovo skenirati sistem,i onda će on napraviti u posebnom folderu portabilnu verziju programa.Najbolje je koristiti čist windows,bez instaliranih aplikacija,ili windows u virtualnoj mašini.

Neki programi ce ti raditi bez problema i nakon reinstalacije (verovatno ces morati ponovo da ih podesavas), dok neki, "ozbiljniji", kakve si naveo - nece, jer trpaju sve i svasta na sistemsku particiju. Kod mene je odnos nekih 80-20, sto znaci da nakon reinstalacije Windows-a treba svega par programa da reinstaliram (ACDSee, Nero, NetLimiter, WinDVD).

Druga solucija, koja ce ti odraditi posao, jeste koriscenje programa koji si vec pomenuo - Norton Ghost-a (ili bilo kog drugog programa te namene)... naime, najpre lepo instaliraj sve programe koji ce ti trebati - bar te glomazne i bitne (naravno, na drugu particiju, onu koju si namenio za instalaciju programa), potom napravi image sistemske particije... sve informacije o tim programima ce tako vec biti potrpane u registry i system foldere... pa, ako ti zvekne Win, samo vrati taj image i sve ce raditi savrseno.

Poslednja izmena:

Program koji trazis zove se Norton ghost.I program je stvarno za pohvalu.Ja ga koristim priblizno 2 godine.Pravi backup cijelog sistema sa svim instaliranim programima,driverima i cak tvojih fajlova(slika,muzike,video klipova).Pravi backup u image formatu i mozes ga snimiti ili na disku(CD/DVD)ili na hardu.I kada pravi backup odmah automatski kompresuje image da zauzme sto manju velicinu fajla.Moj primjer,napunio sam hard sa svim programima sto mi trebaju(antivirus,media player-i...itd) i drajverima i to mi je uzelo oko 6 GB harda i to sve mi je stalo na jedan DVD.Program radi sistem restore preko DOS-a.(program ima svoj sopstveni DOS-a i automatski ga instalira u backup tako da ti ne trebas imati program na kompu.).Program odradi cijeli proces za jedno 20 min. najvise(i narezivanje image-a na disk i sistem restore).
BITNO!!!!Da bi mogao pokrenuti Nortonov DOS,na BIOS-u ti mora biti upaljena boot opcija na jednom od ROM-ova.

Mozda ti trazis application mover. Sluzi da pokupi sve dll-ove, fajlove koji su sastavni deo nekog programa, a nemas instalaciju istog. Tako sam uspeo da kompletno prebacim nekoliko programa sa c:/ na d:/ particiju.

Mozda ti trazis application mover. Sluzi da pokupi sve dll-ove, fajlove koji su sastavni deo nekog programa, a nemas instalaciju istog. Tako sam uspeo da kompletno prebacim nekoliko programa sa c:/ na d:/ particiju.
Jok, nije to. On hoce da instalira programe na posebnu particiju, pa da mu nekako rade kada zvekne/reinstalira sistem. A jedno od laksih resenja je ghost-ovanje sistema nakon instalacije tih programa.

Jok, nije to. On hoce da instalira programe na posebnu particiju, pa da mu nekako rade kada zvekne/reinstalira sistem. A jedno od laksih resenja je ghost-ovanje sistema nakon instalacije tih programa.

Tako ja CARE ;) baš to bih htio. Pošto mi je sistem nestabilan, mislim, bez paranoje, da me neki haker dobro zeza a možda je u pitanju tehnika no najprije ću biti ja. Bookvan.
Za sada sam našao Norton Ghost ali trial pa dako šta ovarišem (naučim da rukujem programom) za ove dvije neđelje. Nemojte se čuditi, bookvan je 1954.god. proizvodnje voli digitalnu grafiku i crtaće (Flash) ali jbm komp.
Dobro je što ste mi detaljno napisali o temi jer sam tek sad obratio pažnju na jednu stvar koja me iznenadila. Ranije nijesam vodio računa o tome niti zagledao količinu zauzete memorije poslije instalacija. Vjerujte mi da mi XP sp2 sa drajverima za grafičku i matičnu ploču neposredno po instalaciji zauzimaju ni manje ni više nego 4,62 GB i slovima : četiri zapeta (zarez) šezdeset dva GIGABAJTA.
Pogledao sam i vidim da instalacioni disk zauzima oko 600Mb. Namjeravam da postavim temu u vezi ovoga a Ghost 10 nek pričeka koji dan.
Hvala na savjetima:)

Tako ja CARE ;) baš to bih htio.
Samo cepaj onako kako sam ti napisao i resen problem :smoke:
Vjerujte mi da mi XP sp2 sa drajverima za grafičku i matičnu ploču neposredno po instalaciji zauzimaju ni manje ni više nego 4,62 GB i slovima : četiri zapeta (zarez) šezdeset dva GIGABAJTA.
Nemoguce!!!! :zgran:
Sta je to, zauzece prostora na C particiji ili velicina "Windows" foldera? Ma ustvari, sta god da je, preveliko je. Nesto tu opasno nije u redu.

Meni "Windows" folder zauzima 321MB... a gledam i to da smanjim.

Poslednja izmena:

Sta je to, zauzece prostora na C particiji ili velicina "Windows" foldera? Ma ustvari, sta god da je, preveliko je. Nesto tu opasno nije u redu.

Care, kralj si ;) Siguran sam da je tako. Pogledaj šta govore ovi iznad gdje sam postavio temu. Kao to je OK. E ***. ako je to OK da Otkinem Ku....iako sam početnik i bookvan što je previše previše.
I ja mislim da tu nešto opasno nije u redu i zovem u pomoć one koji više znaju od mene, tj. sve sa foruma :S: Čemu bi onda Norton Ghost, Acronis..... Šta će stati na preostali prostor.
U tom slučaju ljepše uraditi instalaciju za 30-40 min. i nastaviti s programima. E tu je muka Care, teži su mi programi :wall: a sistem svako 5-6 dana, patos. Jbmlmu mamičinu ploču ;)

CARe ajde nam reci kako i mi da imamo c:\windows od 321MB. KOd mene sveze instalirani WinXP SP2 zauzima 1.5GB, od 1GB je system32 folder a u njemu dllcache folder 500MB. Grubo receno da bi bi se samo malo prbiblizio tvojoj tezini win foldera treba da pobrisem ceo skoro ceo system32 folder :D. Ne stvarno kako smanjiti velicinu i koje su mane tog resenja ?

CARe ajde nam reci kako i mi da imamo c:\windows od 321MB. KOd mene sveze instalirani WinXP SP2 zauzima 1.5GB, od 1GB je system32 folder a u njemu dllcache folder 500MB. Grubo receno da bi bi se samo malo prbiblizio tvojoj tezini win foldera treba da pobrisem ceo skoro ceo system32 folder :D. Ne stvarno kako smanjiti velicinu i koje su mane tog resenja ?

Program se zove XPLITE i stvarno moze da bitno smanji velicinu WIN foldera , ali za c:\WINDOWS od ~300MB treba stvarno znati sta da deinstaliras, da se ne desi posle da pola stvari nece da radi.OPREZ

XPlite tesko da moze da pomogne ovde (u tolikoj meri), mada moze dooosta da pomogne... XPlite-om sam dosta sredjivao svoje Win instalacije, pa je Win folder bio dosta manji, rad u Windows-u brzi, zauzece memorije manje (ipak tu po default-u ima dosta stvari vezanih npr. za mrezu, sto je meni nepotrebno)... ali, u ovom konkretnom slucaju, dakle od 321MB, resenje je - "TinyXP Beast Edition".
Sad, jos sam to malo i rucno doterao, pa sam otisao i ispod 300MB... a, ima i drugih verzija ovakvih Windows-a, poput recimo "MicroXP"-a, gde je velicina Win foldera vec smesnih 182 mega.

Ali, tu su vec servisi ozbiljno obogaljeni, konkretno u poslednjem slucaju je samo cetiri (!!!) servisa aktivno... ipak, tu su Win-ovi iskljucivo za bench-ovanje, i nikako nisu za svakodnevni rad, jer je zaista suvise servisa disable-ovano.
Doduse, meni sa TinyXP-om je rad bio sasvim OK, jer iako recimo stampaci ne mogu da se instaliraju, tj. nema podrske za njih - meni to nije smetalo, jer je ionako kod burazera u sobi, a i retko ga koristim... skener nisam probao, verovatno je i njemu onemogucen rad... ali zato mi je TV karta radila bez problema. Za moje potrebe - sasvim OK izdanje.

Hektore, za tebe jedan hint: ukucaj "sfc /purgecache" u Command Prompt-u, pa vidi jel' pomaze nesto... da li se povecao prostor na sistemskoj particiji ;)

Nazad
Vrh Dno