Šta je novo?

Da li sam dobro uradio?

• Začetnik teme Začetnik teme bro82
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bro82

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2008
Poena
425
Posto sam pocetnik u overclock zanatu zamolio bih vas da mi pomognete oko jedne stvari!Procesor koji pokusavam da klokujem je iz potpisa kao i ostale komponente sem graficke!U proteklih par dana sam citao sta i kako treba,pa mi neke stvari nisu jasne!Sve sto sam uradio je povecanje Cpu multiplera x17 tj hocu da povecam brzinu procesora sa 3.00 na 3.4 GHZ,a napon CPU VID sa defaulta od 1.3 sam podigao na 1.325 tj napon sam digao za samo 0.025 V!Napon NB VID nisam dirao,on je ostao na svojih 1.1750V!Dali ja ovo dobro sto radim?Malo me buni to sto sam citao na netu da mnogi dizu napon CPU na 1.4V da postigli stabilnost na 3.5 GHZ!Meni u Prime95 vrti testove nekih sat vremena i za sada je sve uredu!Hvala na pomoci!

Poslednja izmena:
Uradio si kao sto treba.
Ako ti CPU radi bez bsod onda je dovoljno napona, svaki primerak se razlikuje, ovi drugi imaju mozda primerak koji trazi vise napona.
Probaj da pustis Linx koji malo vise opterecuje-greje CPU. Prati temperature. ne bi trebalo da predje (cini mi se) 63c za CPU.
NB VID ne moras ni da diras, ako klokujes NB (sto ne bi bilo lose) onda podizi CPU NB napon.
Prvo istestiraj klok za CPU, nadji minimalini napon za 3,4GHz, pa onda klokuj i NB (isto kao i CPU sa podizanjem multiplera) pa i njemu dodaj malo napona ako treba.

E hvala ti puno!Sta u stvari dobijam sa klokovanjem NB?Sada cu probati i sa Linux-om kako si rekao

Evo mene opet!Najzad sam zavrsio sa overklokom i voleo bih da mi neko kaze dali sam to dobro uradio za prvi put!
Cpu-3.00>3.5 Ghz napon 1.3>1.325 v.
Cpu NB 1800>2200 Mhz napon je na default-u 1.175 v.
HT Link default 1800 MHz
Linux je izvrteo 100 testova i sve je bilo uredu,a najveca temperatura je bila 61 stepen!Dali je to velika temperatura pa da nesto moram smanjiti ili je to sve kako treba?Da napomenem GFlops je 42,68!

Odlicno, pogotovo za pocetak..
Pozeljan je NB klok, probaj Linx (5,6 kruga) bez klokovanog NB pa uporedi koliko GFlopsa ima tad. Povecavas performanse mem. kontrolera i kes memorije.
Probaj, recimo Everest Memory benchmark sa neklokovanim i klokovanim NB.
HT link ne moras da klokujes jer realno nista se ne dobija.
MaxTemp ti je dobra. Nikad u realnom radu nece biti tolika kao sa Linx-om.
Sa tim klokom savim dovoljno GFlops-a.
Cisto za poredjenje meni je CPU na 3,8 (1.44v) NB na 2.7 (1.35v) i imam oko 50 GFlops-a.

To mi je drago da cujem,a razlika je nekih 3 GFlopsa Izmedju NB na defaultu i klokovanoh!Probao sam da dignem NB na 2400 sa malo podignutim naponom i odmah je prijavio gresku u Linux-u!Kada uporedim tvoje i moje testove,ja sam i vise nego prezadovoljan!Hvali ti puno sto si mi pomogao!

Ok, drago mi je da si zadovoljan..I drugi put..:wave:

Evo sad igram BC2 i zanima me dali je temperatura od 61 stepen puno za ovaj moj overklok,cak je i vise nego u Linux-u?

Meni je to za nijansu previše, verovatno nećeš ništa oštetiti, ali uzmi neki bolji cooler🙂 Ili proveri da ti postojeći nije zaprljan. Mislim da AMD deklariše 62 stepena kao neki limit za phenom II procesore.

Pa i ja sam se malo zabrinuo,cak i kad stavim na 3.2 Ghz,bez ikakvog dizanja napona temperatura je oko 59 stepeni sto mi se nimalo nesvidja!Poslusacu tebe,vracam na default i kupujem bolji kuler!:wave:

Klok i box kuler ne idu zajedno. kupi TX3 za 15e i miran si sto se kloka tice (naravno ako ne planiras nista ekstremno, ali nije iskluceno da ces sa njim moci da izvuces i 3.8ghz zavisno od primerka proc.-a). Sto se Cpu napona tice slobodno idi do 1.4v kad uzmes bolji kuler.

Druze i ja bih voleo da je box kuler!Imam vec jedno godinu dana Xigmatek Red Scorpio kuler bas zbog overkloka,pa me to bas i cudi sto su takve temperature,cak mi je i jedna stranica od kucista otvorena,a ovaj procesor je kupljen pre 3 meseca tako da cisto sumnjam da se nahvatalo prasine na kuler!Pre ovoga procesora sam imao Phenom 925 koji je iz nekog razloga vrisnuo,a cak nije ni klokovan!Kada sam ga poslao u servis posto je bio pod garancijom,nisu u opste znali od cega je otisao!Nema tragova da je goreo ili slicno tome!Ja sve to povezujem sa ovom mojom plocom posto joj je chipset vreo cim upalis racunar,temperatura u HW monitoru iznosi 82 stepena!To je moja neka pretpostavka!

Xigmatek Red Scorpio je odlican kuler, a 61 stepen za procesor je nista.
na cipset mozes uvek zasrafiti neki ventilator pa ce ti temp. cipseta biti znatno manje.

pogledaj uputstvo za overklok amd platforme\:

btw. jesi li dobio uz scorpiona montazu za 1155 ( 1156 ) socket ?
imam isti kuler ali nemam uz njega montazu za 1156 socket pa ga koristim na "nozice " 🙁

Prilozi

Valja proveriti da li je dobro legao kuler na procesor, 61C ipak deluje prilicno mnogo...

Druze i ja bih voleo da je box kuler!Imam vec jedno godinu dana Xigmatek Red Scorpio kuler bas zbog overkloka,pa me to bas i cudi sto su takve temperature,cak mi je i jedna stranica od kucista otvorena,a ovaj procesor je kupljen pre 3 meseca tako da cisto sumnjam da se nahvatalo prasine na kuler!Pre ovoga procesora sam imao Phenom 925 koji je iz nekog razloga vrisnuo,a cak nije ni klokovan!Kada sam ga poslao u servis posto je bio pod garancijom,nisu u opste znali od cega je otisao!Nema tragova da je goreo ili slicno tome!Ja sve to povezujem sa ovom mojom plocom posto joj je chipset vreo cim upalis racunar,temperatura u HW monitoru iznosi 82 stepena!To je moja neka pretpostavka!

Mnogo je to 59 c u leru i preko 60 c u igrici.
Imam slican kuler pa mi temp ne prelazi 60 c ni sa Linx-om (57-58 c) sa vecim naponom i klokom, a u leru je oko 34 c.
Nesto tu ne stima kako treba. Proveri da li kuler dobro naleze, kakva je pasta, produvaj ga malo.

Nesto se sigurno desava i na default brzini je 60 stepeni,dok je u idle-u 39,40!Sa tim istim kulerom na onaj stari Phenom 925 u full load-u nije prelazio 50 stepeni!Kada sam kupovao ovaj procesor namerno nisam ja hteo da stavljam pastu i kuler da nebih nesto zeznuo,nego sam odneo kod servisera!Lepo on radi,samo mi je to nesto puno!Nista moracu sutra ponovo u servis pa neka vide sta se desava!
@q4u
Nesto sam dobio jos,ali neznam dali je za taj soket!Jedino sto mi je glupo sto su uradili za AM2+ platformu je to sto se montira preko onih zakacaljki pa mi to bas ne deluje sigurno!

Poslednja izmena:
sry,
mislio sam da ti je 61 stepen pod opterecenjem.
obavezno zameni pastu ako koristis onu belu koju si dobio sa njom, i bice temperature mnogo bolje.
skoro sam uzeo arctic mx-4 pastu i rezultati su vise nego dobri u odnosu na belu silikonsku koju dobijas sa kulerom ( i koja btw. oksidise bakar )

Nazad
Vrh Dno