Šta je novo?

da li sam brickovao sabertooth x79

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Stigla mi je druga 970gtx koju sistem nije hteo da prepozna. Po preporuci pokusao sam da updejtujem bios... i nisam uspeo. Pokusao sam prvo sa .rom i konvertorom posto mi je bios bio 0906. Sad dobjiem

"warning, bios recovery mode, bla bla... saberx79.rom file.... usb ili cd"

Sta mogu da ucinim?

Nisi je brikovao.

Skini sa neta nov bios za tvoju ploču, i snimi ga na usb,

Isključi sve butabilne uredjaje (hdd, dvd...) sa ploče.

Ubodi usb u ploču pozadi, ne na front panel , za svaki slučaj.

Uključi komp, udji u bios i pokreni apdejt.

Nisi je brikovao ,snimi odgovarajući bios rom na usb i ploča će sama odraditi oporavak biosa ,nadam se 🙂

Uspeo sam da povratim bios sa diska koji sam dobio.

Pre nego sto pokusam ovo ponovo, i zaista je briknem:

vidim da ima dosta konfuzije sa bios-om na ovoj ploci. Sa ovim sam pokusao "SABERTOOTH-X79-CAP-Converter", koji sam preimenovao u SABERX79.ROM , i nije uspelo. Pokusao sam sa tri razlicita formatirana FAT32 sticka, preko onog porta pozadi, ali ne radi. Dok sam u BIOSu video usb i fajl.

ako nikad nisam radio update, moram da predjem sa ROM na CAP prvo (posle ovog cap-converter bios treba da mi je neki manji broj?) tek onda mogu da updejtujem na nesto novije?

Poslednja izmena:
koliko se secam fles mora da bude u FAT formatu da bi BIOS flashback radio.ako nisi siguran a tvoj proc hoce da radi sa tom verzijom BIOS-a sa cd-a,flesuj zadnji BIOS iz win-a preko zvanicnog programa.neces nista brick-ovati,samo opusteno i detaljno prouci zvanicna uputstva,jeste flesovanje BIOS-a lako jednom kad se usteli covek,ali mu ne treba pristupati olako,bas zbog ovih situacija.

Evo resenja za flashback:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1155/P8Z77-M/BRenamer.zip

Skines ovo programce i Bios, ubacis bios i raspakovan programcic u isti folder. Pokrenes BRenamer, on sam preimenuje fajl kako treba da izgleda za flashback proces i onda samo taj fajl sa flesom ubodes u flashback USB slot dok ploca ne radi, zadrzis dugme dok na ploci ne pocne da treperi lampica za flashback i cekas sve dok ne ostane da svetli neprestano, iako mozda potraje malo duze. Tek onda startuj sistem.

Mozda sve ovo vec znas al reko detaljno da objasnim.

Malo je cudno da sistem ne prepozna drugu 970gtx a prva radi?

Zaboravio sam da napomenem da ces onom metofom moci samo da flesujes stariji rom od onog koji si zadnji ubacio ili koji ti je na ploci. Tek posle downgrade-a moze ponovo update ako hoces.

Uspeo sam na kraju da uradim sve kako treba koristeci prvo taj rom to cap converter, pa onda regularno samo sa CAP fajlom. Nije mi bas jasno doduse sta je krenulo naopako jer sam i prvi put isto radio, ali iz biosa, ne preko onog porta (port nije hteo). Sad je magicno proradio 😀

Druga gtx970 sada radi, prva... je vracena newegg-u. Verovatno bi i ona radila da sam ovo sve uradio dok je bila kod mene, ali avaj.... Na ovoj ploci mi nikad nije radio zvuk, a mrzelo me da je vracam pa sam samo uzeo neku jeftinu zvucnu... pravila je problema i sa SLI i sa ssd portovima.

Da ne otvaram novu temu..

Naime, urađen flash BIOS-a na GA-X79-UD3 (rev. 1.0) da bi ploča videla R9 280X. Flash prošao OK. Ploča više nije "sposobna" za OC putem i7-3820 na 1.25X BCLK strap setovanja. OC moguć samo putem podizanja multi-ja. Pri tom mi se čini da je još stabilnija i hladnija u odnosu na stari setup. Ali sa strap-om po*izdi totalno i ne mogu dalje da kontrolišem multi..

Ima li neko ideju od korisnika X79 chipset-a šta se desilo?

Danke!

Kako to da ga ne "vidi".

Koji bios je u pitanju oficijalni ili?
Vidim neke biose koji su za ud5 i ud3 sa oznakom F12
A na sajtu vidim F20?

Bios ne valja, mnogo problema...

"
i had the same problem. After updating my X79-UD3 (Xeon E5-2680 ES CPU) to bios version F16, mainboard was almost bricked, refused to boot and always hanged right after entering the bios. Only in about 1 in 20 attempts it entered the bios succesfully and i managed to load the settings to allow it to boot. Unfortunately, official Gigabyte tools didnt allow me to revert back. I found this utility:

http://hardforum.com/showthread.php?t=1726429

which is designed for Asus boards but worked for me on the Gigabyte as well. Using this flash toolkit allowed me to revert back to F14 from the F16 and my mobo was working again. Unfortunately, i didnt make a backup of the original BIOS so i lost my UUID and my MAC is 88:88:88:88:87:88 and i had to reactivate my system. I tried the F16 later with the same result. F16 is simply crap bios.

I tried current release, the F18 and it works fine, but STAY AWAY FROM THE F16 !!!!! "

Vise na http://www.tonymacx86.com/general-help/109605-ga-x79-ud3-bios-f16-totally-screwed-2.html

Znam, čitao sam to. Ali pazi, post koji navodiš je izvučen iz konteksta. Već sledeći korisnik kaže:

"F16 works GREAT.
Don't know why you guys had such a bad experience.
I can think of 2 reasons :

1. Faulty Motherboard. In that case, check you warranty.
2. You used the Bios from a revision that is not compatible with what you have (There are 2 revisions for this MB)."

A onda sledeći napominje:

"Btw, F18 is only for revision 1.1 (which I don't have, for instance). Be careful."

Moja plojka je rev. 1.0 i zvanični BIOS-i su F16 i F20.

Na nekom drugom forumu sam video da je trebalo prvo da flash-nem neki 2.23 BIOS, pa tek onda poslednji. Ali taj 2.23 nikad nisam nigde video kao podršku ploči.. Stvarno su gigashit 🙂

Ovako radi stabilno do yaya, 4.2, 4.3GHz, kako namestim, ali uz pomoć x1.25 BCKL strap-a više njet! Pokazuje neke nebuloze od multiplier-a kasnije u programima i zakuca na jednu vrednost..

OC preko BCLK-a u realnom radu ne donosi gotovo ništa. OC preko množioca procesora je najbitni, tj. preko njega ideš "gore"

OC preko BCLK-a u realnom radu ne donosi gotovo ništa. OC preko množioca procesora je najbitni, tj. preko njega ideš "gore"

Šta je pisac hteo da kaže? Jesi li pročitao uopšte šta sam prethodno napisao?

Sa slobodnim BCLK strap-om sam mogao da OC-ujem ovaj proc na 4.5GHz sa množiocem 36. Tako mi je radio godinu i po dana rock stable. Mogao je da se klokne i na 4.625 (37), odnosno 4.750 (38), ali nije bilo potrebe za tim. Ipak je ovo budget plojka.

Posle BIOS flash-a, koji je urađen da bi se instalirala R9 280X grafa, OC-ovanje na taj način više nije moguće. Dakle, zbog limitacije množioca na 43 na ovom procu, ništa više od 4.3GHz.

Stvarno ne shvatam šta si hteo da kažeš.. Ako imaš slično iskustvo, voleo bih da čujem tvoje mišljenje. Ako ne, ... i7-3820 se kupovao radi OC-a putem strap-a. To svi znaju..

Vraćam se na svoje pitanje - zašto više ne može? 😡 Zato jer je GA sj*** stvar..

Nazad
Vrh Dno