Šta je novo?

Da li podrzavate OC?

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Ovo anketno pitanje sam smislio dok sam citao post od nekog newbie-a koji nikada nije OC-ovao makinu...

Ja licno ne bih nikada vise vratio D750 sa hiljadarke. Kada to ucinim, stvarno osetim koliko je sporija masina... DivX sece (na max detail), visualization za winamp je sporija, nizi rezultat u 3d marki itd...
Zatim nista lepse nego kad nasvirate TNT2 pro tako da radi kao prosecan (no-name) GF2MX... Moja stara prodata eagle TNT2-jka je isla na 210/210 Mhz...
I sve to uz veliki ruski gumeni ventilator koji je hladio otvoreno kuciste :D

pa protiv OC-a su samo proizvodjaci i oni nedovoljno upuceni...
Sto da placas fabrici da "remarkira" procesor kada mozes da zazmuris na to sto pise d750 i spicis na 1000mhz ...
100% podrzavam OC jer ako ce nesto da crkne ono ce da crkne i ako ga ne OC, a ako nece ono nece i ako ga OC, samo treba da mu nadjes gornju granicu stabilnosti i to je to

sobzirom na moj comp moze se reci da je oc sasvim podrzano od strane mene:) :) :)

Naravno da sam za oc.Mislim da su proizvodjaci opreme i ostavili tu mogucnost da na svojim prizvodima moze da se eksperimentise.Cisti marketing.

Jeste OC zakon, ali ima situacija kada zazalim sto uopste i znam kako se to radi.

To sto mi sad zovemo OC u stvari i nije OC, nego ga u fabrici downclockuju na nize nego koliko moze, pa ga mi onda vratimo na pravu vrednost.

Tako ja to kapiram :D

borab je napisao(la):
Naravno da sam za oc.Mislim da su proizvodjaci opreme i ostavili tu mogucnost da na svojim prizvodima moze da se eksperimentise.Cisti marketing.

Pa, sad. Nisam bas siguran da su namerno ostavili da moze da se klokuje, koliko neki procesori mogu da se klokuju. OK, za graficke, narocito u poslednje vreme, ali za procesore, ne znam bas.
Oni jednostavno urade jedan tip procesora, koji su svi jednaki. Da uzmem za primer Duron. Njemu je tehnolosko ogranicenje 1100 Mhz, i zatim im odredjuju default takt sa zakljucavanjem mnozioca. Testiraju primerke, i odredjuju koji ce na koliko da nasviraju, i tako ih prodaju. Ako imas srece, potrefis Duron 650, koji radi na 1100 Mhz. Slicno je i kod Intela, s tim sto je mnozilac potpuno zakljucan.
Poenta. Svi procesori iz jedne serije bi trebalo da rade do slicnog maximuma, ali zavisi kako koji ispadne u proizvodnji.

Darko je napisao(la):

Ja licno ne bih nikada vise vratio D750 sa hiljadarke. Kada to ucinim, stvarno osetim koliko je sporija masina... DivX sece (na max detail

Secka ???????:confused: :confused: :confused:

Re: Re: Da li podrzavate OC?

Darko je napisao(la):
Ja licno ne bih nikada vise vratio D750 sa hiljadarke. Kada to ucinim, stvarno osetim koliko je sporija masina... DivX sece (na max detail

To je zbog codeca. Ti imas 3 koma nesto, instaliraj 4.xx codec...

Da, imam 3.11;
nazovite to kako hocete, ali cini mi se da 3-jka ima lepsu sliku.
4.xx ima nekako izpixelizovanu sliku, koja mi se ne dopada previse... Trojka rula :D

Darko je napisao(la):
Da, imam 3.11;
4.xx ima nekako izpixelizovanu sliku, koja mi se ne dopada previse... Trojka rula :D

Dobro, onda nek ti stekce i dalje :p

Pa ne bi bili ove da ga ne podrzavamo...
Nego da vas priupitam nesto:

Kako da odlepim kuler sa proesora? (kupio sam novi posto bi malo da OC-ujem...)

Poslednji put sam *video* zalepljeni kuler na 486-ici DX2 66Mhz... Jesi li siguran da je zalepljen?!

Ako nije, onda sa strane kulera (socket 7, slot A ili slicnog) imas po tri kvrzice - drzaca za koji je kuler pricvrscenj. Onda uzmes sfraciger u ruke i skines gnjidu (i stavis TT 7Cu+ :D )

Ja naso dve, (imam Celeron 433) al mozda nisam dovoljno dobro pogledao, u svakom slucaju kad te dve skinem kuler nece ni tamo ni vamo...

Ma pogledau bolje mora da je tu negde treca!

Lepljiva silikonska, nista cudno. Mada je nikad nisam video "uzivo" :)

Da li podrzavam OC? Ajde da citiram Nea kada su ga pitali da li mu se svidja prva doza djudjicua....

"Hell yes...
hell yeah...."

CoolerBox?
Nisam siguran da znam (nemam pojma)
Jedino sto znam je da je to cooler koj dolazi uz procesor...

P.S. Nista od tri kukice...

Dakle ima li leka?

Pomagaj Marko!

Anonymous je napisao(la):
CoolerBox?
Nisam siguran da znam (nemam pojma)
Jedino sto znam je da je to cooler koj dolazi uz procesor...

P.S. Nista od tri kukice...

Cupaj... :)

Darko je napisao(la):
Da, imam 3.11;

Bez obzira koja je verzija kodeka, ne sme da secka, sa tako brzim procesorom, chak ni na quality 4 (max.). Poneki film nije najbolje odradjen, pa neke scene seckaju, ali ako je seckanje konstantno, to onda nesto nije dobro namesteno.

Jel mogu da isupam jos nesto sem procesora, ako krenem da cupam? Nebi da sjebem jezgro ili tako nesto...

Anonymous je napisao(la):
Jel mogu da isupam jos nesto sem procesora, ako krenem da cupam? Nebi da sjebem jezgro ili tako nesto...

Evo ti jedan stih...
"Those who never try, they are shure to fail..." :)

Mada, nemoj posle da pricas kako sam te ja nagovorio :)

Da ne iscupam ja i jezgro ili tako nesto...? Jel si sigutran da nema drugog nacina?

Pa ako nece shrafcigerom , uzmi pajser :D

:D Al nestalo mi pajsera :(

Znai da cupam...

Ako me nebude na forumu ovih dana znai da sam isupo pogresnu stvar:( :p

My humble opinion...

1) Ako ti je spor procesor , prodaj ga .
2) Dodaj pare i kupi novi , brzi , tehnoloski savrseniji ...

rezime : radice ti brze i bolje nego da O.C. stari pa da kupujes ultrajak i skup cooler sa silver-arctic ...pastom , dodajes cooler-e na kuciste , spoljni ventilator i vodeno hladjenje...
Ali opet , sta bi drugo radili ...
Pa niko ne koristi ni 50 % mogucnosti svoje masine , ili gresim ?boom

MichaelZ je napisao(la):

To jeste, evo ja npr kad nije OC (mada ne znam kad je radio na predvidjenoj frekvenciji) koristim oko 60% mogucnosti, a kad je OC onda oko 35% mogucnosti... sta da se radi, mnogo je brzi, sa 566 na 952 :)

MichaelZ je napisao(la):
My humble opinion...

1) Ako ti je spor procesor , prodaj ga .
2) Dodaj pare i kupi novi , brzi , tehnoloski savrseniji ...

rezime : radice ti brze i bolje nego da O.C. stari pa da kupujes ultrajak i skup cooler sa silver-arctic ...pastom , dodajes cooler-e na kuciste , spoljni ventilator i vodeno hladjenje...
Ali opet , sta bi drugo radili ...

Svashta! Pa, recimo, imas Duron 600, koji radi na 1000 Mhz na 1.7 V, i platio si ga polovnog 60 DM, i Volcano 6Cu cooler koji si platio 25 DM. E sad, posto ti neces da klokujes, a hoces 1000 Mhz, moras da kupis Duron (Morgan) 1 G, kojih uglavnom nema polovnih. Nov kosta 130 DM, a cooler za njega nije manje od 20 DM. Morgan radi na 10x100, a pomenuti overklokovan Duron na 143x7, i dolazis do paradoksa, da ono sto si platio 60+25=85 DM, radi brze, nego ovo sto si platio 130+20=150 DM.
Naravno, oni koji klokuju Morgan ce baciti na 8x150=1200 Mhz, ali sam ovde poredio jednu jeftiniju OC varijantu, i skuplju neOC varijantu, da bi se mogla videti i svrha OC-a.
Te razlike u novcu su jos mnooogo vece za XP i P4 procesore, gde sa najnizim modelima koji su po 3-4 puta jetiniji od najbrzih, imas bolje rezultate od tih najskupljih procesora.

Nazad
Vrh Dno