Šta je novo?

Da li ovo graficka crkava??

Eddie

Slavan
Učlanjen(a)
22.07.2007
Poena
330
Dakle, od pre neki dan jedno 4-5 puta mi se desilo nesto za mene stvarno cudno, sto nikada ranije nisam doziveo. U trenutku dolazi do zacrnjenja ekrana, monitor LG w2252 kupljen pre 4 meseca odlazi u standbay, zvuk se gubi, tastatura i mis ne reaguju ali imaju struju, flaska na usb vise ne svetli, svi fanovi u kucistu rade i dalje, i mora da se resetuje na dugme. Sistem se normalno podigne, nema poruke da je doslo do neke greske, Event Log ne prikazuje nikakvu gresku.
Virus nije je sam par puta iskenirao sve Nodom32, SpyBotom itd.
Bios ovako namesten radi vec 2 godine, bez greske, komp retko kad gasim, klokovan je cpu i ram, graficka nije klokovana vec duze vreme jer se nesto ne igram u zadnje vreme.
Temperature su u redu, naponi stabilni kao i uvek, nista nije dodavano ili menjano od komponenti vec 2 godine. Probao sam i drugo napajanje i isti problem se javlja. Vadio jednu po jednu memoriju i nije ni do njih.
Jedino sto sam primetio je da monitor, kada se bootuje sistem, prikaze par artefakta, na 2-3 mesta na ekranu se pojave kockice i pravougaonici u raznim bojama ali samo u delicu sekunde. Mada ni to ne prikazuje uvek.To u prva 2-3 meseca koriscenja monitora nisam primetio. Inace slika je ok. Povezan je preko DVI.
Graficka je MSI 6600gt, 256ram, silent.
Da li ona crkava ili je ploca u pitanju??

moze biti napajanje, hdd, ram..

Graficka je! Provereno! Kod druga zeza mada nema bas iste simptome kao kod mene a njegov Radeon kod mene radi odlicno!
Pre toga sam proverio napajanje, ono je u redu.
E sad sedi reklamacija jer je jos 3 meseca pod garancijom...ali firma u koju ga nosim mi uopste ne uliva poverenje:trust:...videcemo.

Graficka je! Provereno! Kod druga zeza mada nema bas iste simptome kao kod mene a njegov Radeon kod mene radi odlicno!
Pre toga sam proverio napajanje, ono je u redu.
E sad sedi reklamacija jer je jos 3 meseca pod garancijom...ali firma u koju ga nosim mi uopste ne uliva poverenje:trust:...videcemo.

ako budu pravili problema, zovi im trzisnu inspekciju, pa da vidis kako ce da im "uliju poverenje", ima sve da pevaju.

smrdi na ram koji se nalazi na grafickoj kartici.
Probaj neki test za hardweare.

E sad postoji problem: danas sam vratio moju graficku u komp i evo vec 8 sati radi bez zakucavanja ali kad podize sistem pojavi se poneki artefakt i javi se crni ekran jedno ~10 sekundi pa se onda podigne sistem. To sa drugom karticom uopste nisam primetio.
I kako da sad da je nosim na reklamaciju, ima i kod njih da radi mozda bez zakucavanja nekih pola sata i ima da me naprave na *****a. Malopre sam uradio Aquamark benchmark i bez problema je prosla to opterecenje! A ovamo mi daje crn ekran i artefakte!:crash: Sto ne crkne skroz mamu joj....!:mad:

Tacno, grafika ti crkava.
A moze da radi jos dugo?! To ni ona sama ne zna.
Tj. problem je u kontaktima izmedju plocice i cipa. (BGA cip).
Uz odgovarajuci alat to se trsava pouzdano, a sa duvaljkom nepouzdano, ali se resava problem.

IDENTICNE simptome imam na jednoj masini i isto se pitam da li je graficka ili nije. Ogledalce ogledalce... isto napajanje zamenjeno sa novim i jacim i ista prica se desacva, ali ne vide se nikakvi artefakti prilikom bootup-a vec samo blackout cak i tokom manje zahtevnih operacija tipa youtube.... a npr. facebook radi bez problema, sve sto je 'video' ubije graficku i ode u blackout...
Isto kao kod eddi-ja je jos malo u garanciji pa bolje da je odnesem na servis :p

RAM testovi prolaze (mem test86, godl memory..), prime95 je takodje izgurao 18sati bez problema.
Sta drugo da bude osim graficke koja je polu ziva?!

Ne kapiram? Ja samo zelim da se uverim simulacijom da se desava blackout... pri nekom opterecenju itd... sinteticki testovi itd... pa da je onda saljem na reklamaciju.

Da li na osnovu iznetih simptoma moze da bude sumnja jedino na grafickoj, posto je sve ostalo manje vise provereno - prime95, memtest86. goldmemry, hdd scan... napajanje menjano... a graficka se ne pregreva... iako ima pasivac.

Da li moze da bude ploca problem?

U event logu sam naisao na nesto cudno..

Event Type: Error
Event Source: System Error
Event Category: (102)
Event ID: 1003
Date: 2/24/2009
Time: 10:32:25 PM
User: N/A
Computer: MARX-CEB0CEF
Description:
Error code 0000009c, parameter1 00000004, parameter2
80546e70, parameter3 b2000000,

parameter4 00070f0f.

For more information, see Help and Support Center at

http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
Data:
0000: 53 79 73 74 65 6d 20 45 System E
0008: 72 72 6f 72 20 20 45 72 rror Er
0010: 72 6f 72 20 63 6f 64 65 ror code
0018: 20 30 30 30 30 30 30 39 0000009
0020: 63 20 20 50 61 72 61 6d c Param
0028: 65 74 65 72 73 20 30 30 eters 00
0030: 30 30 30 30 30 34 2c 20 000004,
0038: 38 30 35 34 36 65 37 30 80546e70
0040: 2c 20 62 32 30 30 30 30 , b20000
0048: 30 30 2c 20 30 30 30 37 00, 0007
0050: 30 66 30 66 0f0f

To se desilo kada je zakucao....

Koji je najbolji sinteticki test za graficku? Onaj troubleshooter ne nalazi nista na onom video card memory testu... sve prolazi...

Ja sam proterao ceo AquaMark i 3DMark 06 i sve je proslo bez problema, niti se sistem zakucao niti je prikazala artefakte. Ali uvek kada iz neke igre udjem u windows, preko onog dugmeta na tastaturi, prikaze one sarene kvadratice. Od kada sam je vratio u slot vise ne zakucava sistem ali jos uvek ima ovih artefakta prlikom boota i izlaska u windows. Napominjem jos jednom da sa Radeonom koga sam pozajmio od druga sve bilo u redu
Kod da zna da cu da je nosim u servis...a ima da crkne skroz vec 1.juna, a garancija mi je do 29.maja.

pozz. i meni se isto desilo sa mojom konfigurcijom dva puta. Prvi put sam ga restartovao i podigao se sistem mislio sam desava se. drugi put je isto izbacio da je problem i da komp moye imati ostecenja, vec nus pojave na monitoru ctrl.. ctrl , mada kada sam odneo komp u servis prijatelj je samo izvadio modem i vratio i isto tako memoriju i komp nastavio da radi bez problema tako da:zgran:

znaci memorija je zabadala? Prasina mozda usla u slot..

nego ova masina o kojoj sam pricao nije graficka problem.... sunce joj u drugoj masini radi kao sat... ni jednom da zabode.... tako da nije do nje!!!
da li je moguce da je ploca poludela... ili tupavi Athlon 64 procesor!
primetio sam da vise ne radi onaj blackout vec samo zakuca... zaglavi sve.... to je promena na bolje jer ipak ostane bar nesto na monitoru :D ali opet mora restart na dugme... pa opet tako kad zakuca...

probacu to sa memorijom... da je izvadim pa vratim..

Taj "blackout" sam i ja imao samo meni je problem bio sam mysql serverom tj pokretanjem istog, cim se pokrene samo se monitor ugasi a ti se pusi samo restart pomaze,
to moze biti i kod tebe da te **** neki servis

Sveze je reinstaliran sistem... to je ono sto me buni tj. iskljucujem mogucnost softverskog problema... a i sa starim se isto desavalo.... dakle reinstalacija nije pomogla nista sto ukazuje da mora biti hardverski problem...

@eddie,Love Hunter.dekins
Sva trojica imate DSL.Kako vam je povezan na PC, preko utp kabla sa RJ45 konektorom ili preko USB kabla?

nije ovo moj komp, moj komp je na ethernetu preko rutera... a ovaj sto pravi probleme je preko USB-a.... sagem onaj od beotela osnovni modemcic.

Vidis meni isto sumnjiv nesto taj usb...
Ciljas da to moze da 'ebe stvar? Da zakucava sistem, sto da li je usb modem neispravan ili mozda plocin port za usb/drajver?
thanks..

Nisam serviser,samo imam nešto ličnog (prilično dugog) iskustva.
Nažalost znam kakvi su simptomi sa kvadratićima kad grafička polako ispušta dušu,a znam i kako izgleda blackout uz povremeno pojavljivanje raznobojnih kvadratića pri podizanju sistema nakon toga.Pojavno dosta liče na prethodno navedene simptome, a zapravo ih prouzrokuje modem na USB portu.Ne mora da znači da je bilo šta neispravno,pre će biti nekompatibilno.
Uostalom proveri sam, ne može da škodi.

Meni je ADSL preko LANa povezan, windows je preinstaliran, instaliran je isti onaj XP koga vec 2 godine koristim za instalaciju, nesto novo-egzoticno od softvera nisam ubacivao..tako da softver nije u pitanju.
Evo malopre sam dobavio drugu karticu da je koristim dok je ona moja na servisu i sa ovom nema nikakvih problema za sada.

Nije usb... stavio sam drugi modem i ubo' ga u drugi port... ista prica...
poludecu od ove masine...

sada ce ici format diska pa stavljam linux... da vidimo kako ce on da se ponasa....

Poslednja izmena:
Trebao si sa live linuxom da testiras, pa da vidis da li je do nekog problema koji se desava samo u win-u.

probao sam to, ali nista se ne zakucava mada ni usb modem ne radi tj. nema ni interneta tada.... zato hocu da instaliram pa da lepo stavim i drajver za modem pa da vidimo u realnim uslovima..

nije mi jasno samo zasto usb modem ne bi radio na live linux-u bilo kom, al dobro, bas je zgodno, + 1 korisnik linux-a silom prilika :)
Taman onda instaliras drivere za graficku i poteras neku 3d igru, da vidis kako to izgleda na linux-u :)
Preporucujem Tremulous, ali samo za testiranje :)

ma zato sto oni gase masinu cim zavrse 'posao'.... ovako cu da im omogucim osnovne zadatke koje inace i koriste - a to je internet surf, mail, word (tj. OO writer) i vozi... a nemam vremena da sedim sa live distro-om da cekam da li ce da zakuca... ovako u realnim uslovima je die beste :)

Proradilo i bez linuxa..... ladno se USB nesto skucava - modem sa ethernetom je resio sve probleme! :mad::wall::smash::-devil-:

Eto pa ti sada budi pametan.... memorija, graficka, procesor.... hard disk.... menjaj usb modem.... a ono ceo usb na ploci sugav, zeznuo je i mp3 player... :wall::wall:

Nazad
Vrh Dno