Šta je novo?

Da li overklokujete komponente?

• Začetnik teme Guest
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Re: Re: monitor

ivo.r je napisao(la):
Ako neko zna nacin da overklokujem moj 17" CRT na 19" ili makar na 17" ali TFT nek javi. :D

Hehe ne mozes da overklokujes TFT jer je drugacija tehnologija... zakljucali su rezoluciju i osvezavanje, kao kad zakljucaju mnozilac na CPUu :D

Ali i nije to oko monitora toliko smesno... jddipqd to stvarno koristi. Smesno je sto sam ja radi probe isao 640x480 sa 150 na 160 Hz...

Re: Re: monitor

ivo.r je napisao(la):
Ako neko zna nacin da overklokujem moj 17" CRT na 19" ili makar na 17" ali TFT nek javi. :D

:D :D

BigBoy je napisao(la):
Ja ne overklokujem nista, niti cu ikada.

Ako je nesto napravljeno da radi odredjenom brzinom (testirao tim sturcnjaka u samoj fabrici), zasto bih ja to terao da ide brze? Uostalom, ako mi se neka komponenta ucini sporom, ja je zamenim novom/brzom i problem je resen. Slozicete se da je ova varijanta skuplja ali ...... to mi se cini nekako najsigurnije i ima povoljan uticaj na radni vek komponenti.

Naravno bice i vas koji se necete sloziti, ali ovo je moje misljenje!

Pozdrav!

He ovako sam ja razmisljao pola svog zivota, a onda sam nedavno (posle integrisane GA-6WMMc7 i Cel1433MHZ) kupio TUSL2-c i Cely 850MHz, i ajd da probam da ga kloknem, i to na 1122MHz, i u pocetku sam mislio da se nista nije promenilo, onda primetih da mi uvodna spica kod AOE2 malo trza kad je overklokovan (ali je igrica leptela), pa pokusam da igram Colin Mcrea R.2 i zablokira instalacija, vratim ja na 850MHz isto, ajde rekoh da prekopiram CD na HDD i nisam mogao zakljucim da je CD los ali isto tako zakljucim da prilikom kopiranja u Win98 kursor koci i ne mogu da pokrenem explorer bez pola sata cekanja, ajde reko' da ga vratim na 122MHz i gle cuda kopiram i u isto vreme otvaram Explorer i druge programe i sve to bez trzanja, do tada sam to vidjao samo na Duronima (jes' da su 850MHz) ali na Celyu tesko!!
E i to je bio presudan trenutak od tad ga ne spustam sa tih lepih 1122MHz, a sto je najbolje napon nisam u opste menjao, a temperatura CPU-a se promenila za neverovatnih +1 (slovima: jedan) stepen!!!
I do pre neki dan sam smatrao da imam najbrzi racunar na svetu a onda sam video onu zver sto sam prodao Studentu :) :) :)

jes da je dugo ali je dobro i nadam se da ce ovo neki reziser da procita pa da snimi film po tome :)

RasetaM je napisao(la):
a sto je najbolje napon nisam u opste menjao, a temperatura CPU-a se promenila za neverovatnih +1 (slovima: jedan) stepen!!!

Pa nije to đžabe Intel :D . Imam i ja jako pozitivna iskustva sa Intelom i oveklokingom (FSB sa 100 na 145 MHz bez dizanja napona, temperatura ispod 30C...sve to ranije na PIII Copper 650 koji po defaultu radi na 100 MHz)

Mada treba paziti na takt PCI i AGP magistrale :)

RasetaM je napisao(la):
ali isto tako zakljucim da prilikom kopiranja u Win98 kursor koci i ne mogu da pokrenem explorer bez pola sata cekanja, ajde reko' da ga vratim na 122MHz i gle cuda kopiram i u isto vreme otvaram Explorer i druge programe i sve to bez trzanja, do tada sam to vidjao samo na Duronima (jes' da su 850MHz) ali na Celyu tesko

Nije mi bas jasno o cemu pricas... kakvo bre trzanje? Prebaci hard na udma66(100), ili bar odvoji CD i HDD sa istog kabla, i ukljuci za cd DMA mod...

Izvinjavam se, sad vidim da mi je prethodni post bio izlišan, trebalo je da čitam thread do kraja.

Inače, što se tiče overklokinga, ljudi koji ne overklokuju imaju zaista i čvrste argumente, mada mogu da kažem da kod mnogih postoji kombinacija predubeđenja i neznanja, tako da ljudi misle da će odmah ko zna šta da se desi.

Međutim, iz lišnog iskustva mogu da kažem da overklokovanje može da bude korisno, ali samo ako imate meru, inače možete sebi stvoriti više problema nego koristi. Tako sam ja spalio SOYO 5BT5 u pokušaju da overklokujem P1 MMX na 290Mhz, jer sam montirao 70x60x35 kuler fenom od 0.3A. Inače, ako imate podešavanje FSB u koracima od 1MHz, ne isplati se testirati sistem za svaki MHz jer malo dobijate a uzima mnogo vremena.

Što se tiče trajanja procesora, tu moram da napomenem da ako imate Duron 600 i oc-jete ga na 900, zar će se on više grejati od pravog D900? Naravno, D900 bi došao sa boljim kulerom, ali niko vam ne brani da kupite dobar kuler i za D600 i opet ste u plusu.

Marel je napisao(la):
Što se tiče trajanja procesora, tu moram da napomenem da ako imate Duron 600 i oc-jete ga na 900, zar će se on više grejati od pravog D900? Naravno, D900 bi došao sa boljim kulerom, ali niko vam ne brani da kupite dobar kuler i za D600 i opet ste u plusu.

Ajde ispravi me ako gresim, kazes da se overklokovan procesor koji radi na 900MHz greje isto kao i procesor koji je pravljen da radi na 900MHz?

Ajde ti meni sad reci ko ce se vise zamoriti (a samim tim i zagrejati) TI ili Svarceneger radeci 100 sklekova???

Geek_master je napisao(la):
Nije mi bas jasno o cemu pricas... kakvo bre trzanje? Prebaci hard na udma66(100), ili bar odvoji CD i HDD sa istog kabla, i ukljuci za cd DMA mod...

Sve ovo je lepo podeseno kod mene, dodji pa se i sam uveri kad je overklokovan CPU trza uvodna spica na AOE!!!

Marel je napisao(la):

Da ako radi na default naponu, ali malo je onih koji to mogu. Drugo ti 900 su ipak bolji (kvalitetniji) modeli sa boljim stepinzima sta ti ja znam vec cim tako da tesko da si u pravu, naravno uvek moze da te prokenja procesor iz sredine wafera pa da radi na 900 na defaultu.

Ako vam procesor radi na istoj voltaži a na povišenom FSB-u (koji opet nije izvan specifikacije te serije) to je odentično kao original.

Šta sam hteo da kažem :)

Npr. imate PIII koji radi na 100 MHz FSB-a i množioc mu je 7 (700 MHz) overklokujete ga samo podizanjem magistrale (bez dizanja napona), dobijate 933 MHz. Takav procesor će se grejati kao i nova 933-jka. To je pametan i racionalan overklok.
Evo npr. taj PIII-700 MHz košta 260 dem, PIII-933 (G) košta 360 dem. Remarkovan PIII-933 MHz košta pedesetak maraka manje nego Genuine. Znači platite 50 dem nekom kosookom tajvancu da upiše mala bela slova na PIII-700 umesto da ga sami podignete na 933.

Uostalom i original 933-jka se greje više od original 700-ice ili nekog sporijeg procesora. Do pre dve godine davali smo po 5 dem za kuler, a sada i po 50 dem...
Naravno da nije isto ako npr. podignete neku 866-icu (FSB133) na npr. 1 GHz (153 MHz FSB-a)...

Ako sve radi kako treba, bez seckanja i kocenja, zasto oveklokovati cpu i graficku.Ajde da se samo vidi koliko moze max. ma izgura frame rate, ali drzati stalno overklokovano a pri tome surfovati ili internetisato , mislim da je bez rezona.

borab je napisao(la):
ali drzati stalno overklokovano a pri tome surfovati ili internetisato , mislim da je bez rezona.

Jeste, ali nekako je bedak kad nije overklokovano... ko da vozis kola u drugoj brzini...

Kao što neko reče...

...to ti je kao četkom farban auto, ide on, ali...

He lepo je imati brzi racunar od komsije koji ima isti procesor :)

TOLERANCIJA !!!

RasetaM je napisao(la):
He lepo je imati brzi racunar od komsije koji ima isti procesor :)

Nek komsiji zapadne losiji primerak :D

RasetaM je napisao(la):
I nek' mu lupi grom u kuću :p

E pa necemo tako... nek mu lupi u telefonski vod i spali mu komp kroz modem :D

Lijepo je klokati ako čovjek misli da ima sve kvalitetne komponente,kao naš Miško recimo.
Ja sam kloknuo samo CPU i to ne puno jer radim s Matsonicom!
GPU sam probao par puta radio je dobro ali nema velikog značenja za igru

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno