Šta je novo?

Da li overklokujete komponente?

• Začetnik teme Guest
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
G

Guest

Guest
Znači tema je da li overklokujete svoje komponente (prvenstveno CPU i GPU)...

Nego sta! Svaki procesor u poslednje 3 godine sam overklokovao od dana kada je kupljen :), a GPU po potrebi (npr za Colin 2 u 1600x1200:)).

Ma sve sam clocknuo od Monitora do procesora, znaci ploca, proc, ram, graficka se podrazumeva, monitor.....

Vince Carter je napisao(la):
Nego sta! Svaki procesor u poslednje 3 godine sam overklokovao od dana kada je kupljen :), a GPU po potrebi (npr za Colin 2 u 1600x1200:)).

Jadna ta ELSA:) Mogli bi da uvedu atest/sertifikat "Vince Carter":D

Misko je napisao(la):
Ma sve sam clocknuo od Monitora do procesora, znaci ploca, proc, ram, graficka se podrazumeva, monitor.....

Razmišljao sam da stavim i stavku monitor (kao rad u rezolucijama i frekvencijama osvežavanja iznad deklarisanih) međutim nisam. Ja klokujem samo procesor i to ne stalno. Takođe i grafiču po potrebi (pošto ne igram igre mnogo, a i to što igram radi dobro bez OC) samo kada puštam 3D Mark.

Ja klokujem i podlogu za misha,ali netjete postitji max ako ne skinete najnovije drajvere za istu.

Ja ne overklokujem nista, niti cu ikada.

Ako je nesto napravljeno da radi odredjenom brzinom (testirao tim sturcnjaka u samoj fabrici), zasto bih ja to terao da ide brze? Uostalom, ako mi se neka komponenta ucini sporom, ja je zamenim novom/brzom i problem je resen. Slozicete se da je ova varijanta skuplja ali ...... to mi se cini nekako najsigurnije i ima povoljan uticaj na radni vek komponenti.

Naravno bice i vas koji se necete sloziti, ali ovo je moje misljenje!

Pozdrav!

Seljadine ti si fravi genije ! I fodlogu za miša... ;)

u fotfisu: Fera Kojot, SuferGenije

BigBoy je napisao(la):

Ako je nesto napravljeno da radi odredjenom brzinom (testirao tim sturcnjaka u samoj fabrici), zasto bih ja to terao da ide brze? Uostalom, ako mi se neka komponenta ucini sporom, ja je zamenim novom/brzom i problem je resen. Slozicete se da je ova varijanta skuplja ali ...... to mi se cini nekako najsigurnije i ima povoljan uticaj na radni vek komponenti.

Pozdrav!

Ne bih rekao da ti strucnjaci imaju vremena da testiraju bas sve komponente iz serije a postoje tu i stvari kao sto je poslovna i markentiska politika preduzeca (sto bi asus stavljao na kutije "made for overlclock" ili svi ozbiljniji proizvodjaci grafickih kartica memoriju brzu od trazene po specifikaciji)

Sve osim monitora;)

BigBoy je napisao(la):

Pozdrav!

Ja se u potpunosti slazem da OC skracuje vek komponente. Npr. Celeron klokovan sa 566 (66 FSB) na 935 (110 FSB) sa dobrim hladjenjem, vek mu se skrati sa 10 godina na 4-5 godina. E sad, za one ljude koji jedan procesor drze duze od 5 godina, OC nije preporucljiv. :D:D:D

notax je napisao(la):
Ja se u potpunosti slazem da OC skracuje vek komponente. Npr. Celeron klokovan sa 566 (66 FSB) na 935 (110 FSB) sa dobrim hladjenjem, vek mu se skrati sa 10 godina na 4-5 godina. E sad, za one ljude koji jedan procesor drze duze od 5 godina, OC nije preporucljiv. :D:D:D

Ko procesor koristi duze od 5 godina tome obicno i ustirkan milje stoji na monitoru:D :D :D

PanchoBanilla je napisao(la):
Ko procesor koristi duze od 5 godina tome obicno i ustirkan milje stoji na monitoru:D :D :D

:D

Ali vidim da i ovaj neoverklokerski lobi jača. Sada ih je četvorica.

.... pa sta sada??? Mi koji ne zelimo da overklokujemo smo seronje i luzeri? "Strikanje na monitoru" :) Mislim stvarno.... :) Ajde prihvatite da (do sada nas 4) jednostavno ne zelimo da overklokujemo i to bi bilo to!

Pozdrav :O)

Pa i ja sam neoverklokovan, ali sam se prilikom glasanja folirao da sam ovrerkloker da ne ispadnem seka-persa. Šalim se. Apsolutno nema ništa loše u tome ako ti hardver radi na default setovanjima, a ponajmanje je to pokazetelj neiskustva ili sl. Shvati to milje na monitoru kao šalu što i jeste sudeći po smajliju

Naravno da svatam ovo sve kao salu, ali na forumu je obicaj da ako se izdvajas od drugih (misljenje i sl.) da sa tobom nesto nije uredu. Zasto ljudi ne mogu da prihvate da vazi hiljadu ljudi hiljadu cudi !

Pozdrav :)

BigBoy je napisao(la):
Zasto ljudi ne mogu da prihvate da vazi hiljadu ljudi hiljadu cudi !

Pa mislim da većina normalnih to prihvata. Nažalost i u tome važi ta poslovica pa se svi ljudi koji posećuju Benchmark Forum ne bi mogli okakrakterisati na isti način...

Slazem se ja sa pricom da OC skracuje vek trajanja svake komponente, ali kako bre da odolim...........ma......chisto da vidim dokle ce......

BigBoy je napisao(la):
Naravno da svatam ovo sve kao salu, ali na forumu je obicaj da ako se izdvajas od drugih (misljenje i sl.) da sa tobom nesto nije uredu. Zasto ljudi ne mogu da prihvate da vazi hiljadu ljudi hiljadu cudi !

Apsolutno ti se niko ne suprotstavlja, ali i drugi imaju pravo na svoje drugacije misljenje, kao i ti :)

E sad druga stvar je sto se neki ljudi plase da OC, a neki nisu dovoljno informisani kako se procesori u fabrici dele (naprave 100 000 istih komada i onda ih bez testiranja lupaju u spektar od 600 do 1000 MHz...) ali niko u startu ne misli da ti spadas u te grupe. Postoje ljudi koji nece da uzmu vise nego sto su platili, i ja mislim da je to i tvoj moto.

gladiac je napisao(la):
Slazem se ja sa pricom da OC skracuje vek trajanja svake komponente, ali kako bre da odolim...........ma......chisto da vidim dokle ce......

Evo ga moj celly2 566 vec godinu dana izgurao... nikad nije radio na manje od 850 (doduse dva dana zbog graficke na 790, i kad resetujem bios dok ne udjem da ponovo OC :D) a bogme vec pola godine na 950 a nekada ga cisto radi sporta dignem na 1050 :D

Vidim odgovori kakve sam i ocekivao ;) , ipak je ovo Benchmark !!! (D)

RamOne je napisao(la):
Vidim odgovori kakve sam i ocekivao ;) , ipak je ovo Benchmark !!! (D)

Ko nije očekovao ovako nešto? ;) Priznajem da nisam očekivao ovoliko ljudi koji oveklokuju i CPU i grafičku (očekivao sam da bude dominantan izbor samo CPU)...

Pa za graficku djene djene, to ipak vecina drzi na defaultu, pa samo kad se igra ide na OC...

Nego bre, zaboravio si za oc memorije, ili cak monitora (iz power stripa, ja sam probavao, a jddipqd je cak drzao na 68Hz jedno vreme gde mu je default 60 :))

Ma hteo sam da stavim za monitor ili sl, ali ipak je ovo (CPU+GPU) uobičajena stvar za OC. A i bio bi problem napraviti višestruke izbore (npr. CPU + Monitor, CPU+ GPU + Monitor i sl.). Nepotrebno bih zakomplikovao... Pa pohvalite se ispod crte šta ste sve izmučili od komponenti :)

Pozdrav!

monitor

delimir je napisao(la):
Ma hteo sam da stavim za monitor ili sl, ali ipak je ovo (CPU+GPU) uobičajena stvar za OC. A i bio bi problem napraviti višestruke izbore (npr. CPU + Monitor, CPU+ GPU + Monitor i sl.). Nepotrebno bih zakomplikovao... Pa pohvalite se ispod crte šta ste sve izmučili od komponenti :)

Pozdrav!

Na koji nacin mislis oc monitora i ako to moze kako da kloknem mog Philips-a 104B?

PA tu se radi o podešavanju frekvencije osvežavanja i rezolucije iznad deklarisane. Radi se tako što instaliraš "drajver" za monitor od nekog jačeg modela, pa ako ga ne spališ ;) radiće ti npr. umesto u 60 Hz u 75 Hz...
Može i iz Windows XP da se iskljulči opcija "hide-modes that this display cannot dislpay" pa da sam biraš...Tako kod mene Hansol koji ide do 1600 ide i do 2048 rezolucije...

Moze i tako, to je grublja varijanta. Bolje ti je da uzmes program "power strip", iz koga izmedju ostalog mozes fino da podesavas osvezavanje... Tako je na primer jddipqd koji ima neki krsh koji ide u 1024x768 na 60 Hz, stavio osvezavanje na 68 Hz. Na 70 mu je brljalo, a na 69 nekad poskoci jer frekvencija nije bas uvek stalna pa skokne na 70.
E sad pitanje je koliko je to preporucljivo raditi :)

Re: monitor

IvAnF je napisao(la):
Na koji nacin mislis oc monitora i ako to moze kako da kloknem mog Philips-a 104B?

Ako neko zna nacin da overklokujem moj 17" CRT na 19" ili makar na 17" ali TFT nek javi. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno