Šta je novo?

Da li neko zna...?

bounty hunter

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2006
Poena
304
Maticna mi je Asus A7N8X2.0, zanima me kako mogu da skontam koja zvucna je na njoj tj. da li je neka dobra poput neke Audigy kartice ili je to sasvim neka obicna?

Na njoj se nalazi integrisana NVIDIA SoundStorm... sto nije bas najobicnija integrusha koja ide u vecinu ploca (ipak je tvoj SoundStorm bolji od nje i ima bolje drivere), ali ipak je i dalje daleko od kvaliteta koji imaju Creative Audigy i Live kartice.

Cisto da znas, ako je budes menjao da ces morati da uninstaliras sve drajvere, pa u BIOSu da disable-ujes onboard snd!

Garant... 2 godine su mi integrisana i live radili paralelno...

Meni jos uvek rade :D. Najjace je kad instaliras drivere za obe pa onda menjas kako ti odgovara. Na jednu nakacis, lupam, stub, a na drugu nesto drugo i cooliras :d

bounty hunter je napisao(la):
Maticna mi je Asus A7N8X2.0, zanima me kako mogu da skontam koja zvucna je na njoj tj. da li je neka dobra poput neke Audigy kartice ili je to sasvim neka obicna?

Tvoja ploca nije Deluxe verzija tako da ima obican MCP kontroler a ne MCP-T koji omogucava Soundstorm APU. Tvoja zvucna karta se zove Nvidia Sonata APU i predstavlja standardno integrisano resenje koje je losije od SB Live karte a bolje od raznih CMI varijanti.

Na njoj se nalazi integrisana NVIDIA SoundStorm... sto nije bas najobicnija integrusha koja ide u vecinu ploca (ipak je tvoj SoundStorm bolji od nje i ima bolje drivere), ali ipak je i dalje daleko od kvaliteta koji imaju Creative Audigy i Live kartice.

Soundstorm je bolje resenje nego SB Live, i uporediv je sa Audigy 1 kartama ako ne i bolji (azbog cene i ne zauzimanja PCI slota). Soundstorm trosi smesno malo CPU vremena u punom opterecenju i radi real-time Dolby Digital 5.1 encoding. A Nvidia je prestala da ga implementira u svoje kontrolerske cipove zbog visoke cene i nemogucnosti da nametne proizvodjacima ploca standard za potrebne pratece elemente jedne ozbiljne zvucne "karte".

Poslednja izmena:
Ipak jeste to sam zaboravio da prekopiram iz everesta
Naziv maticne ploce Asus A7N8X v2.0 Deluxe

Razlog zasto sam rekao da je SoundStorm je taj sto koliko ja znam ne postoji samo A7N8X-2.0 ili A7N8X-X 2.0... vec samo Deluxe, a na njima sam video da je SoundStorm.

Ipak mislim da su zbog kvaliteta 5.1 izlaza, EAX-a i softverske podrske Creative SB Live! i Audigy bolje karte za obicnog home user-a (iliti end usera). A kao takav end user se ne zamara sa procentualnim opterecenjima procesora i sl.

Ipak mislim da su zbog kvaliteta 5.1 izlaza, EAX-a i softverske podrske Creative SB Live! i Audigy bolje karte za obicnog home user-a (iliti end usera). A kao takav end user se ne zamara sa procentualnim opterecenjima procesora i sl.

Nema to veze sa tvojim misljenjem vec sta je realno, precesljaj malo po netu pa ces shvatiti da je bolji Soundstorm od SB Live_a. Ta tvoja izjava je kao kada bih ja rekao da je za home usera bolji Barton od Semprona64 s754.

SoundStorm je odlican za integrisanu zvucnu karticu, podrzava Dolby, yeeeeee. Salu na stranu, zvucna je veoma kvalitetna i ako nemas potreba za nekim naprednijim muzickim programima, ona ce ti sasvim super posluziti za igranje, cak i za amatersko mixanje muzike, snimanje i dj-isanje......... Sve u svemu, jako kvalitetna zvucna, Bolja od HD i ostalih tipa alc883 koju ja imam sada integrisanu na ploci, samo kad bih mogao sad je nekako `nakalemim` ponovo.....

Poslednja izmena:
Evo detaljnog clanka sta sve Soundstorm moze cisto da se ljudi podsete sta je nekad Nvidia isporucivala kao integrisan zvuk.

Cisto da znas, ako je budes menjao da ces morati da uninstaliras sve drajvere, pa u BIOSu da disable-ujes onboard snd!

Nece, ako lepo podesi IRQove, obe mogu da sljakaju, nekad sam terao SoundStorm i Audigy! Kevi pustim film na TVu sa zvukom, a ja ovamo pikam igrice... :D A koristio sam kombinaciju i za DeeJaying!

Soundstorm daje odličan zvuk i opcije koje baš nisu svojstvene za većinu integrisanih rešenja. Ipak, da je bolja od Live-a ili Audigy-ja možemo da se složimo, ako je u pitanju isključivo igranje i to na konfekcijskim ili kvalitetnijim kompjuterskim zvučnicima.

Ali, kada se u celu priču umeša nekakva kvalitetnija ili čak audiofilska kućna tehnika (u mom slučaju Telefunken Concertino HI-FI 3520), nema te sile koja će me ubediti da se Soundstorm bolje čuje, bez obzira na sve Dolby kerefeke. Live ga nadjačava u barem dva segmenta - odnos signal/šum je uočljivo bolji kod Live-a i reprodukcija visokih/niskih tonova.

Nekada prosto treba zanemariti spisak opcija i opreme u benefite. Meni se kod nvidie u svakom slučaju sviđa i zvuk, a i činjenica da ne zauzima dragoceni PCI slot, ali kada je kvalitet u pitanju, Audigy je još uvek uočljivo bolji izbor. Nekada na tome ne treba insistirati (pogotovo ako nemate uslova da razliku i čujete).

Što se tiče simultanog korišćenja više zvučnih kartica, ja sa tim nikada nisam imao problema - a jedno vreme sam koristio čak i tri kartice istovremeno (u ovom trenutku samo dve), bez ikakvih problema.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Soundstorm daje odličan zvuk i opcije koje baš nisu svojstvene za većinu integrisanih rešenja. Ipak, da je bolja od Live-a ili Audigy-ja možemo da se složimo, ako je u pitanju isključivo igranje i to na konfekcijskim ili kvalitetnijim kompjuterskim zvučnicima.

Ali, kada se u celu priču umeša nekakva kvalitetnija ili čak audiofilska kućna tehnika (u mom slučaju Telefunken Concertino HI-FI 3520), nema te sile koja će me ubediti da se Soundstorm bolje čuje, bez obzira na sve Dolby kerefeke. Live ga nadjačava u barem dva segmenta - odnos signal/šum je uočljivo bolji kod Live-a i reprodukcija visokih/niskih tonova.

Nekada prosto treba zanemariti spisak opcija i opreme u benefite. Meni se kod nvidie u svakom slučaju sviđa i zvuk, a i činjenica da ne zauzima dragoceni PCI slot, ali kada je kvalitet u pitanju, Audigy je još uvek uočljivo bolji izbor. Nekada na tome ne treba insistirati (pogotovo ako nemate uslova da razliku i čujete).

Što se tiče simultanog korišćenja više zvučnih kartica, ja sa tim nikada nisam imao problema - a jedno vreme sam koristio čak i tri kartice istovremeno (u ovom trenutku samo dve), bez ikakvih problema.

Pozdrav

Hi-Fi zvuk sa kompjutera? To ne pruza ni Live ni Audigy niti bilo koja zvucna karta namenjena consumer trzistu. Sto se tice reprodukcije zvuka i jedno i drugo je isto sr4nje a bas pre neku nedelju sam se nesto igrao, hteo sam da prebacim neke retke ploce u neki loseless format i kacio to na pravi hi-fi sistem a ne na neki risiver, i Live i Sondstorm na Epoxu 8rda+ zvuce katastrofa bedno. Slusanje muzike preko kompa je po mom misljenju bezveze. Soundstorm je bolji za igranje i definitivno za gledanje filmova i ima bolje opcije od Live_a a za takve operacije ogromna vecina koristi racunar, sta vise imamo da pricamo?

Poslednja izmena:
OK, slažemo se, kada se stvari formulišu na taj način.

Svakako da ni Live, a ni Audigy ne idu u kombinaciji sa audiofilskom tehnikom, ali kada sam to probao, Live i Audigy su zvučali osetno bolje.

Ono što sam zaboravio da napomenem je proba sa, nekad poznatom, a sada zaboravljenom, karticom - Diamond Sonic Impact S90. Ne znam da li se neko seća ove kartice, ali prosto je neverovatno koliko je starija od konkurencije, a po kvalitetu izlaza bez teškoća sustiže jedan Audigy! :)

Ono što mene nervira kod sadašnjih zvučnih rešenja je gotovo nepostojeća kategorija "rasterećenja" procesora. Tačnije, čini mi se da je svejedno koju karticu imate, framerate će biti isti. To ranije nije bilo tako - kada ste imali neko kvalitetnije rešenje, ono je rasterećivalo procesor u nekoj meri (ja sam dobijao, nekada prilično dragocenih 7-8 fps sa starom Creative PCI128). Sa Audigy-jem, čini mi se, cela stvar ide čak i nešto sporije. Ako ne sporije, ono bar isto kao i sa integrisanim rešenjem.

Umesto da super-skupa komponenta doda i po koji procenat resursa za obradu više, sve ostaje isto.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ono što sam zaboravio da napomenem je proba sa, nekad poznatom, a sada zaboravljenom, karticom - Diamond Sonic Impact S90. Ne znam da li se neko seća ove kartice, ali prosto je neverovatno koliko je starija od konkurencije, a po kvalitetu izlaza bez teškoća sustiže jedan Audigy! :)

Imam Diamond Monster Sound MX300 (Aureal Vortex 2) isto zanimljiva karta ali nema drajvere za XP vec samo neke polu funkcionalne. Creative je kupio i unistio Aureal.

Koja šteta! :(
Ta je još bolja. S90 je Vortex 1. Ima više elektronike nego prosečne MB :D

A to oko kupovine - klasičan primer monopola. "Kad ne znaš kako nekog da pobediš, Ti ga kupi i zakopaj ono što je uradio". Jadno. Bar da su nastavili sa razvojem... ali to bi bilo priznanje da je Vortex standard bolji od EAX-a, a to oni nisu želeli. Bagra! :mad:

Pozdrav

Poslednja izmena:
Koja šteta! :(
Ta je još bolja. S90 je Vortex 1. Ima više elektronike nego prosečne MB :D

A to oko kupovine - klasičan primer monopola. "Kad ne znaš kako nekog da pobediš, Ti ga kupi i zakopaj ono što je uradio". Jadno. Bar da su nastavili sa razvojem... ali to bi bilo priznanje da je Vortex standard bolji od EAX-a, a to oni nisu želeli. Bagra! :mad:

Pozdrav

Bila je cela ekipa ljudi koja je pokusala da napravi nove drajvere tj. da prilagodi stare i delimicno su uspeli ali nije to to. Najbolji pokazatelj kakav je A3D standard bio je i da je sam Microsoft napisao drajvere za XP pod velom tajne i zbog toga su odrzali konferenciju za stampu a Creative je cak hteo i da ih tuzi zbog toga.

Creative je mogu slobodno da kazem najbednija kompanija u istoriji IT. Prvo namerno ne pisu drajvere za stari hardver da bi recimo Live! CT4830 koji je 5.1 karta, prestao to da bude u Windowsu XP i postao 4.0 karta, zatim nikada nisu izasli drajveri za prvu seriju MPEG-2 dekodera, ne postoje drajveri za AWE64 PCI... BAGRA prve vrste, ako bih se necemu radovao radovao bih se njihovoj propasti.

Potpuno se slazem...Izuzetno prljav igrac...Recimo pratim ih u zadnjih godinu dana non stop i kada je izasla beta verzija VISTE momentalno su izbacili drajvere za mnoge vrste AUDIGY kartica i naravno X-FI...Za LIVE 5.1 ih nema jos uvek...Vlasnicima LIVE-karti ne pise se dobro...I ako ih jos uvek ima u ponudi i na zvanicnom sajtu...:mad:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno