Šta je novo?

Da li neko zna nešto o Informatičkom menadžmentu?

Kako IT manager moze uspesno da upravlja, kada nije sposoban da napise dve linije koda?
Kako moze da upravlja ljudskim resursima kada ne shvata koliko vremenski treba da se napise neki kod, jer nikada nije radio neki projekat?
Bilo ko od tih managera kada bi otisao u ozbiljnu it firmu,ispao bi magarac kada bi poceo da upravlja sa senior programerima.

Kad budes probao da zamislis da postoje projekti sa timovima od vise od 2 coveka postace ti jasno da to sto si rekao nema nikakvog smisla. Organizacija je nauka za sebe i sluzi da bi se resursi uskladili u cilju uspesnog poslovanja. Pored toga postoji i nesto sto se zove biznis ciljevi o kojima programeri ne znaju mnogo na kojima se zasnivaju odluke, pored tehnickog aspekta naravno.

Poslednja izmena:
Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom jer ocito nisi upoznao ozbiljnog IT menadzera koji ima solidnu tehnicku podlogu, a nije bio programer :) Jeste da su u manjini ali ovakvo generalizovanje je besmisleno.

Sa druge strane, 90% programera mozes slobodno da zatvoris u podrum i da im das da cukaju kod jer za druge stvari nisu sposobni.

Ja govorim za IT menadzere koji su izasli sa nasih privatnih fakulteta.
Takve ljude sigurno ne zanima programiranje jer da ih zanima upisali bi neki drzavni informaticarski smer ili bar neki privatni, a oni su izabrali manager sa dodatkom IT jer boze moj znaju da instaliraju WINDOWS komsinici i kupili su knjigu VISUAL BASIC ili C++ koju planiraju da procitaju jednog lepog dana.
Takvim ljudima dzabe da neko objasnjava zasto za nesto treba nedelju dana, a za nesto treba 3 meseca da se zavrsi.To je cela sustina mojih komentara.

Inace sto se tice programera tu si uglavnom upravu, oni uglavnom i nisu nesto uspesni u marketingu,komunikaciji i slicno, ali uvek ima nekog ko jeste (ti obicno imaju uspesne samostalne INDIE projekte iza sebe ili npr. vlasnici uspesnih sajtova), ali ni ne treba da bude jedan IT menadzer na jednog programera tako da jedan programer sa socijalnim-manager vestinama od 10 bi se mogao naci,dok 1 manager sa programerskim vestinama se ne bi mogao naci ni jedan u 1000.

Poslednja izmena od urednika:
Da li neko zna kako su organizovane ove nase firme za outsource poslove?
Pretpostavljam da oni uglavnom rade na relativno malim projektima.
Verovatno imaju nekog ko komunicira sa ino strankama i dogovara sa svojim programerima sta je izvodljivo i za koje vreme,a da se onda tih par programera medjusobno dogovara sta ce ko da odradi.
Taj koji dogovara poslove je pretpostavljam vlasnik firme koji ima odredjeno poznavanje programiranja i koji ne dozvoljava svojim programerima da vide sa kim direktno rade i koliko se dobija za ceo projekat, kako bi vlasnik zastitio svoje kontakte i uzeo kajmak.
Pre 13 godina sam radio freelance poslove za ovakve firme i uvek me je kopkalo da predjem sa nivoa programera-radnika na nivo organizatora, za pocetak bi imao radnike honorano , a zatim bi zaposljavao jednog po jednog.
Vidim da dosta njih to radi, mislim da bi na zalost nasih ljudi jos bolje resenje bilo sa angazovanjem jos jeftinije radne snage tipa indijci - filipinci,vremenom bih verovatno mogao pronaci radnike iz takvih zemalja da su solidni programeri i drze rec.
Pogledajte samo vest da je radnik u USA firmi svoje radno mesto outsource-ovao u kinu.

Zaista nemam pojma gde si i sa kim si radio, ali zastitio svoje kontakte? Pa sam si rekao da programeri nemaju dovoljno social vestina da bi mogli da komuniciraju, a kamo li da ugovore ili dogovore neki posao ili da prekinu fantaziranje klijenta. Da li si ti zaista imao prilike da vidis u sta se pretvara projekat koji vodi i dogovori programer? Dzaba nekome svi kontakti ovog sveta kada ne ume da organizuje posao niti ume da komunicira kako valja. Problem je vise u tome sto ljudi imaju opasne predrasude kada je u pitanju menadzment, ponajvise zbog gomile sarlatana i nesposobnih likova koji tako sebe zovu. Ali kada dodje vreme da se prica o ozbiljnom projektu reda velicine 30k EUR, mozes slobodno da zaboravis to programersko samoorganizovanje jer to nema teoretske sanse da uspe.

Takodje ne znam da li si zaista imao prilike da radis sa IT ekipama iz Indije ili ne daj boze Mongolije na projektima koji su zaista veliki? Ja sam recimo radio na integraciji mobile verzije sajta za najvecu health care insurance kompaniju u Kaliforniji skoro 5 meseci sa Indijcima. Pa tri meseca mi je trebalo da shvatim sta pricaju, da ne pricam o tome kako su vodili ili radili projekat. Jeftina radna snaga ne znaci obavezno i bolja radna snaga.

Kad budes probao da zamislis da postoje projekti sa timovima od vise od 2 coveka postace ti jasno da to sto si rekao nema nikakvog smisla. Organizacija je nauka za sebe i sluzi da bi se resursi uskladili u cilju uspesnog poslovanja. Pored toga postoji i nesto sto se zove biznis ciljevi o kojima programeri ne znaju mnogo na kojima se zasnivaju odluke, pored tehnickog aspekta naravno.

Ti stvarno mislis da ce neko sa diplomom IT managera da bane u neku vecu firmu gde ti kazes da su timovi veci od dva coveka i poceti da ih vodi ?
Takav covek moze samo da unisti tu firmu i projekat i da izazove THE WRATH OF NERDS.

Ja govorim za IT menadzere koji su izasli sa nasih privatnih fakulteta.
Takve ljude sigurno ne zanima programiranje jer da ih zanima upisali bi neki drzavni informaticarski smer ili bar neki privatni, a oni su izabrali manager sa dodatkom IT jer boze moj znaju da instaliraju WINDOWS komsinici i kupili su knjigu VISUAL BASIC ili C++ koju planiraju da procitaju jednog lepog dana.
Takvim ljudima dzabe da neko objasnjava zasto za nesto treba nedelju dana, a za nesto treba 3 meseca da se zavrsi.To je cela sustina mojih komentara.

Inace sto se tice programera tu si uglavnom upravu, oni uglavnom i nisu nesto uspesni u marketingu,komunikaciji i slicno, ali uvek ima nekog ko jeste (ti obicno imaju uspesne samostalne INDIE projekte iza sebe ili npr. vlasnici uspesnih sajtova), ali ni ne treba da bude jedan IT menadzer na jednog programera tako da jedan programer sa socijalnim-manager vestinama od 10 bi se mogao naci,dok 1 manager sa programerskim vestinama se ne bi mogao naci ni jedan u 1000.

Apsolutno je nevazno sa kog su fakulteta. Gde pise da fakultet obavezno mora da te nauci necem pametnom ili da ces ti zaista nesto znati da radis kad dobijes diplomu? Onaj ko ozbiljno veruje u to ce imati jako puno problema u svojoj karijeri, pogotovo kada shvati kako stvari zaista funkcionisu.

IT menadzeri uopste ne moraju da znaju da programiraju, treba da poznaju tehniku do nekog nivoa koliko je neophodno za dobru organizaciju posla u IT-u. Ali jedan programer moze da zna koliko god hoces tehnologija ali bez adekvatnih retorickih i organizacionih sposobnosti nema sanse da zavrsi bilo sta kako treba, a da mu se to na kraju i isplati :) Raditi sa ljudima je tesko, mnogo teze od programiranja.

Takodje ne znam da li si zaista imao prilike da radis sa IT ekipama iz Indije ili ne daj boze Mongolije na projektima koji su zaista veliki? Ja sam recimo radio na integraciji mobile verzije sajta za najvecu health care insurance kompaniju u Kaliforniji skoro 5 meseci sa Indijcima. Pa tri meseca mi je trebalo da shvatim sta pricaju, da ne pricam o tome kako su vodili ili radili projekat. Jeftina radna snaga ne znaci obavezno i bolja radna snaga.

Zato sam i napisao da bi se VREMENOM moglo naci par dobrih ljudi iz indije sa kojima bi komunikacija bila bolja i odradjen posao bi bio korektan i u rokovima. Nisam dosad sa njima radio ali citam na internetu da ima ljudi koji su uspeli da izdvoje zito od kukolja, ali naravno posle odredjenog broja pokusaja-neuspeha.Verovatno zato i preferiraju filipince od indijaca, bar zbog te jezicke barijere jer je filipino-engleski njima maternji.

Ti stvarno mislis da ce neko sa diplomom IT managera da bane u neku vecu firmu gde ti kazes da su timovi veci od dva coveka i poceti da ih vodi ?
Takav covek moze samo da unisti tu firmu i projekat i da izazove THE WRATH OF NERDS.

Kada bi prestao da se bavis zamenama teza bilo bi odlicno. Ja niti bilo ko na ovoj temi je rekao da ti direktno sa fakulteta postajes menadzer za ogromne projekte. Ali ti odgovorno tvrdis da sam ja los menadzer i nepotreban za posao zato sto sam poslednji code napisao pre 10 godina. Tako da zamolio bih te da se dogovoris sam sa sobom o cemu pricamo pa da nastavimo. Kad budes shvatio post na koji si odgovorio, evo kopiracu ga jos jednom onda mozemo da nastavimo pricu :)

Kass

Zato sam i napisao da bi se VREMENOM moglo naci par dobrih ljudi iz indije sa kojima bi komunikacija bila bolja i odradjen posao bi bio korektan i u rokovima. Nisam dosad sa njima radio ali citam na internetu da ima ljudi koji su uspeli da izdvoje zito od kukolja, ali naravno posle odredjenog broja pokusaja-neuspeha.Verovatno zato i preferiraju filipince od indijaca, ako nizboceg drugog onda zbog jezicke barijere jer je filipino-engleski njima maternji.

Ne bih da generalizujem, ali radio sam sa mnogim nacijama na raznim projektima, od 100 do skoro 1M EUR i, veruj mi na rec, Indija & co su u 99% slucajeva cista propast. Uvek ima iznimka od pravila, ali u statistici se ekstremi ignorisu, tako da to pravilo vazi i u ovom slucaju :)

Takodje, nije pitanje same radne snage vec i intelektualnih kapaciteta iste. Ako ti treba klasican prekucac koda, onda je Indija cool. Das mu da odradi nesto od tacke A do tacke B i to ce biti ok jer tu nema sta da se razmislja. Cim je potrebna veca doza kreativnosti, stvari pocinju eksponencijalnom progresijom da se komplikuju.

Poslednja izmena:
Da skratimo pricu, upiste FON... eto vama i programiranja i mendzmenta :)

Da, taman da se upucate u nogu kvalitetno :)

FON je posebna prica....jedan od retkih nacina da imate IT diplomu a da ne znate kako izgleda niti cemu sluzi XML

Ali ti odgovorno tvrdis da sam ja los menadzer i nepotreban za posao zato sto sam poslednji code napisao pre 10 godina.

Kass
Ako si pisao bilo sta vise od lekcija sa fax-a, onda je nebitno kada si zadnji put pisao kod i nemozes biti los menadzer.
Reci mi kako bi IT menager mogao da uspesno organizuje projektovanje klasa i bilioteka klasa sa svim potrebnim funkcijama, bez toga se nemoze ni poceti projekat, a ako imas vece timove sigurno neces njima reci da se medjusobno dogovore.A pogresna organizacija istih pa cak i neka banalna mala greska moze da dovede do velikih gubitaka u vremenu-parama zbog prepravljanja koda ili nedajboze pisanja istog ispocetka.
Znaci da nije jedini posao IT managera da organizuje resurse.
Klasican primer ti je youtube kanal elysian shadows koji su napravili gomila klinaca sa mastanjima da ce napraviti najbolji rpg na svetu.MEdju njima se izdvojio jedan douchebag koji je postao vodja tima i bukvalno upravljac resursima tj IT manager(a programer pocetnik).Za vise od 5 godina oni su tri-cetiri puta pisali kod komplet ispocetka, jer im je douchebag naredjivao bez ikakvog iskustva i taman kada bi dosli do kraja engine-a, pocinjali bi ponovo da ga rade.Isto to bi se desilo sa bilo kojim IT menadzerom koji nema pojma programiranje ali zato zna da naredjuje programerima i ulizuje se sefu.

Cini mi se da gresis u nekim strukturnim stvarima :)
Proces rada ide ovako
IT manager/project manager
Team leader
Programeri

E sad posto smo podelili uloge da vidimo ko tu sta radi.
IT manager/project manager definise u dogovoru sa team leaderom, koji MORA biti programer u slucaju softwarskog projekta, obim ponude sa tehnickog i biznis aspekta. Ta ponuda se onda plasira klijentu i manager kroz komunikaciju dogovara projekat, definise specifikacije i rokove.
Team leader onda na osnovu biznis i procesne dokumentacije definisane od strane managera pravi nesto sto se zove WBS (Work Breakdown Structure). E taj wbs tek u sebi sadrzi razbijanje featura na klase i zahtev za njihovo kodiranje.
Programer uzme tako sazvakan task i uradi ono sto mu je receno.

Kass

Uhh, ala se tema zagrejala...
@Kass & kutija:
Obojica ste programeri i menadzeri, tako da moja tvrdnja i dalje stoji. :) Da budem precizniji, menadzer mora da zna sa cime radi.
Glavni problem je koliko je projekat detaljno pripremljen. Veoma cesto se desava da projekat priprema osoba koja nema pojma o tome i gde dobijes opis u krtkim crtama, bez zalazenja u detalje. To sve direktno utice na to da li ces programeru dati da "prekuca u podrumu" ili ce morati da napregne vijuge, zasuce rukave i popije hektolitar kafe da bi projekat stavio na noge.

Bojim se da ce u ovoj temi da se lome koplja ciji je posao vazniji. Po meni oba su vazna, ali kao sto postoje programer pocetnik i senior programer, postoje i menadzeri raznih kategorija. Sto se programerskog sektora tice, smatram da menadzer mora da ima programersko poreklo, jer jedino tada zna sa cime barata. Senior programer moze i treba da postane menadzer samo ako to zeli i ume da radi. Postoje senior programeri koji nemaju takve aspiracije i glupo ih je gurati u tom pravcu.

Vas dvojica radite taj posao dobro (cujem iz drugih izvora), ali isto tako znam par likova koji pokusavaju da menadzuju ali im to ne ide bas najbolje.

Daleko bilo da se mi prepucavamo ciji je posao bitniji i vazniji, jedno bez drugoga ne ide. Ono o cemu mi ovde pricamo je da IT menadzer != neuka budala i da je dobra organizacija neophodna koliko i dobra tehniuka. IT bez dobrog biznisa danas nema sanse da uspe, a to je ono sto 90% ljudi ne uvidja - svi pricaju o tehnici prvo :)

Poslednja izmena:
Mi ne bi funkcionisali jedan bez drugog, bar ne ovako dobro kako funkcionisemo. Ali treba skinuti tu stigmu sa naziva menadzer u srbiji.

Btw ja sam od svega sto sam radio u IT-u najmanje programer ali godi tvoja pohvala.
Hvala

Proces rada ide ovako
Team leader
Programeri

IT manager/project manager definise u dogovoru sa team leaderom, koji MORA biti programer u slucaju softwarskog projekta, obim ponude sa tehnickog i biznis aspekta. Ta ponuda se onda plasira klijentu i manager kroz komunikaciju dogovara projekat, definise specifikacije i rokove.
Team leader onda na osnovu biznis i procesne dokumentacije definisane od strane managera pravi nesto sto se zove WBS (Work Breakdown Structure). E taj wbs tek u sebi sadrzi razbijanje featura na klase i zahtev za njihovo kodiranje.

Kass

Da, ako posedujes tehnologije i znanje da projekat izvedes do kraja. Sta ako imas i istrazivanje? Treba osmisliti algoritam za nesto i testirati kako radi? Definisanje aplikativnog interfejsa nije skroz moguce, tako da programeru ne mozes servirati sazvakan projekat.

Jos nesto.. projektni zadatak je neki "meta-jezik". Sto je tim bolji i sto se team leader, programeri i project manager bolje poznaju i razumeju, definisanje taskova za programere je lakse.

Poslednja izmena:
Pa uvek postoji nesto sto se zove POC (Proof of Concept) u kome se sve to isproba skalirano naravno. I ukoliko se radi projekat u kome je potrebno pokazati koje mogucnosti postoje i definisati ih odnosno specificirati uvek se prvo napravi POC.

Proces rada ide ovako
Team leader
Programeri

Kass

Po ovome je teamleader onaj koji sluzi za prevodi komunikaciju izmedju menagera i programera.
Cemu onda zvanje IT managera, kada podjednako mozes dovesti i managera iz mesare Matijevic koji ce upravljati resursima, a da za sve strucne stvari ima prevodioca tj team leadera (u Matijevicu bi se zvao slaughterhouse leder:-devil-: ).

Posto vidim da ne citas ali volis da budes antiprotivan da ti ponovim ono bitno, ovog puta boldovano

obim ponude sa tehnickog i biznis aspekta. Ta ponuda se onda plasira klijentu i manager kroz komunikaciju dogovara projekat, definise specifikacije i rokove.

Bio bih ti zahvalan kada bi sledeci put razmislio pre nego sto napises nesto.

Bas mi zanimljivo da vas citam :) A propustiste da kazete da ima jos mnogo uloga u timovima:

- Poslovni specijalisti (externi ili interni ako je veca firma) koji prevode biznis u tehnolosko resnje
- Arhitekte koje se brinu da to sto pravite "prica" i sa jos necim i koristi aktuelna znanja, biblioteke
- Strateski menadzment koji odlucuje kad/kome/gde prodati i da li uopste praviti (konkurencija vec ovladala trzistem napr.)
- Product manager/Lead developer koji upravlja timom ali zna i biznis znanje
- QA koji vrsi testiranje
- Scrum master ako radite Agile (kao svi sada)
- Dizajneri (UX)
- Administratori
- DB arhitekte
- Itd.

ocito niste radili mnogo na vecim projektima (20-30 ljudi, vise timova, vise godina razvoja)... no polako :)))

P.S. FON Rules :d

Bas mi zanimljivo da vas citam :) A propustiste da kazete da ima jos mnogo uloga u timovima:

- Poslovni specijalisti (externi ili interni ako je veca firma) koji prevode biznis u tehnolosko resnje
- Arhitekte koje se brinu da to sto pravite "prica" i sa jos necim i koristi aktuelna znanja, biblioteke
- Strateski menadzment koji odlucuje kad/kome/gde prodati i da li uopste praviti (konkurencija vec ovladala trzistem napr.)
- Dizajneri (UX)
- Administratori
- DB arhitekte
- Itd.

ocito niste radili mnogo na vecim projektima (20-30 ljudi, vise timova, vise godina razvoja)... no polako :)))

Potpuno si u pravu ali zamisli kako bi se devil 2000 zbunio da sam ubacio sve te nove reci u odgovor. Kada mu objasnimo osnove onda mozemo da predjemo na diskusiju o vecim projektima itd :)

Btw agile je nevidjen krs i sluzi nesposobnim menadzerima posto ne znaju sami to da organizuju :)

- Dizajneri (UX)
- Administratori
- DB arhitekte
- Itd.

Suvise je to komplikovano za ovaj nivo rasprave jer je ocito tesko objasniti i neke osnovne stvari.

Opet ponavljam, kako da dogovara kada nezna o cemu dogovara.
Sta, neko ga pita jel mozes da mi napravis pandan windowsu za 3 meseca po ceni od 10.000e, on kaze moze i prosledi posao team leaderu koji onda sve ostalo organizuje.
Ovde se vidi da je IT manager totalni visak tj jer on nemoze ni da dogovara poslove dok mu neko ne objasni jel moze da se uradi neki posao za odredjeno vreme i odredjenu sumu para.
Sta je onda njegov posao, da mu team leaderi kazu koliko treba vremena i ljudi da se to odradi i on to pomnozi sa cenom rada i doda marzu,posalje ponudu i eto ti genija od coveka koji sve organizuje i skolovao se na fakultetu tolike godine.

Joj boze.....ali ne pricamo o moronima koji izigravaju menadzere, pricamo o meni koji sa 90% tacnosti dajem estimate i potreban mi je team leader da dopuni 10%...stvarno ne znam sta tu nije jasno

Da, ali ti si pisao neki kod do sada pa to umes, govorimo za one koji zavrse taj smer, kako ce oni da rade taj estimate.
Sada kada ste nabrojali tolka zanimanja jos manje mi je uverljivo da moze neko sa IT manager diplomom dodje iznad tolikog broja ljudi i ne zahebe stvar.

Pa ti ako sve ovo nisi do sad video nisi ni S od seniora tako da ne razumem zasto mislis da je tvoje misljenje iole relevantno?

Ko je rekao da nisam video, nego nisam hteo da te jos vise bacim u nebulozu. Inace za nekog ko se juce registrovao i nula postova mislim da je situacija upravo obrnuta.

Devil 2000, jel ti to 2000 godiste? Pošto deluje tako. Ti pričaš šta je tebi uverljivo, a mi ti pričamo iskustva iz vodjenja projekata, prodajnih aktivnosti, o strateškom upravljanju kompanijom, donošenju odluka na nekom višem nivou i sa ciljem koji ide dalje od jednog konkretnog projekta ili programa (u smislu skupa projekata)...

Evo poslednji projekat koji sam radio je uključivao 3 virutelna tima. Jedan je bio iz kompletno druge kompanije koja je radila na našem framework-u, a jedan od ta tri u drugoj državi. Pri tom projekat za državu, i to se tiče nekih isplata silnog novca od strane trezora. Pa ti meni objasni da ne treba iskustvo upravo u upravljanju, daleko više nego u samom programiranju za ovakvu situaciju.

Svakako ti imaš neku svoju priču koje se držiš bez obzira na argumente i pritom vršiš zamenu teza. Zašto pojma nemam, da li te maltretirao neki "menađer" ili "gazda" šta li je...

Svakako mirišem ovde skori lock tako da možda je sve ovo i nebitno...

Nazad
Vrh Dno