Šta je novo?

Da li neko ima legalan Delphi

Yu_Skywalker

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2002
Poena
609
Posto se razvoj moje igre priblizava kraju i nameravam uskoro da je objavim, potreban mi je legalan Delphi6 ili noviji da je iskompajliram pre nego sto budem mogao da je posaljem publisherima. Zanima me da li neko u ovoj zemlji ima legalan delphi pa da dodjem kod njega i odradim to. Naravno platio bih uslugu. Kad zaradim nesto od igre moci cu i sam da priustim legalan softver. Zanima me da li je profesional licenca Delphija dovoljna za kompajliranje komercijalnog proizvoda ili mora enterprize? Meni ne trebaju nikakve komponente, igra koristi samo dx9 hedere. Molim moderatore da imaju razumevanja i da ne tretiraju thread kao pirateriju.

U principu ti je onda dovoljna bila i Delphi Personal verzija koja legalna kosta manje od 100$ (pa kad preracunas u eure ispadne jos manje) i nije tako nedostizno. Ne mora nikakav enterprise da bude u pitanju - radio se ionako samo nekim alatima+ i o dodatnim klasama u frejmvorku koje su potrebne za corporate razvoj softvera - velike baze servera, web servisi i slicno. Sam kompajler je isti kod svih verzija, tako da nijedna od ovih - personal/professional/enterprise - pakovanja nisu manje ili vise legalna jedno od drugoga.

Za low-budget pocetak Personal je sasvim dovoljan - imas dobar IDE, kompajler, dibager i osnovne stvari od komponenti; gomilu drugih komponenti mozes da nadjes free na netu (npr Indy), tj. licencu ti niko ne uslovljava koriscenjem Borlandovih komponenti. To nije redak put pocetka kod ljudi koji ne mogu ili nece da odvoje u startu velike pare - naoruzaju se Personal verzijom (ili basic/standard u MS slucaju) i gomilom dodatnih free komponenti i tako krenu.

E sad, kod tebe nije samo stvar u tome da li si uradio finalni compile legalnom verzijom, nego da li si koristio legalnu verziju za celokupni razvoj svog softvera - vodi racuna o razlici. Takodje, ako ti je vec stalo do legalnosti, znaj da nije legalno 'pozajmiti' ili koristiti tudju licencu - a to valjda zna i taj vlasnik legalnog softvera od kojeg trazis tu uslugu.

Poslednja izmena:
Ako je personal dovoljan onda nece biti problema, ali cini mi se da sam pre procitao da je personal licenca samo za nekomercijalne stvari. Uostalom za sam razvoj je dovoljan i personal demo koji je besplatan. Kapiram to oko pozajmljivanja, ali ako nemam drugog izbora..

Ama cekaj, kako neko moze da provali da si ti to uopste kompajlirao sa enterprise ili professional verzijom?

Ozbiljno?!? :hair:

Bogami, duboko sumnjam u to... mislim, jos nisam cuo takve slucajeve (ipak to nije Visual Basic pa da ti automatski pravi Version info u .exe fajlu sa tvojim imenom :) )...

Koliko ja znam, jedino po cemu se moze provaliti da je program kompajliran u Delphiju je tekst "Portions © Borland" koji se nalazi u .exe fajlu i (manje pouzdano) forme u obliku resursa...

Yu_Skywalker je napisao(la):
Ako je personal dovoljan onda nece biti problema, ali cini mi se da sam pre procitao da je personal licenca samo za nekomercijalne stvari. Uostalom za sam razvoj je dovoljan i personal demo koji je besplatan. Kapiram to oko pozajmljivanja, ali ako nemam drugog izbora..

Phu, ovo je menjano s vremenom i nisam siguran 100% kako je sada - ali mislim da je to vazilo dok je personal verzija bila free za download; sada kada ti placas licencu i za njega, ne vidim zasto ne bi bio odgovarajuc za neki komercijalni program?

Nazad
Vrh Dno