Šta je novo?

Da li "nasi" GSM telefoni rade u USA!

THE SERB

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
619
Devojka mi ide u USA kod nekih rodjaka pa je mislila da ponese mobilni da ga makar koristi dok ne stigne do njih.
Putuje preko Pariz-a tako da komunikacija u evropi nije problem ali sta se desava kada stigne na drugi kontinent.
Ljudi koji su bili tamo spominju neki tri band sistem.Njen telefon je dual band!
Da li to znaci da nece moci da ga koristi cak ni za SMS.Za sada ne znam nikoga ko je bio tamo i tehnicki je koliko toliko obrazovan da mi objasni kako i sta funkcionise tamo!
Ako neko zna nek kaze!

Hvala i

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ko ti je to rekao da treba da se otkljuca telefon da radi na drugom kontinentu!?
To je potrebno samo ako je zakljucan da radi na jednoj mrezi!
Trebalo bi da rade jer mislim da su njihove mreze na 850 i 1800 MHz pa ako njen telefon radi na tim frekvencijama (nek proveri na sajtu mobilnisvet.co.yu u delu proizvodjaci i na njenom modelu telefona) mislim da ce se kaciti na njihove mreze bez problema!
Pozdrav ,)

obrisao sam poruku :)
citao sam na brzinu i shvatio da se iz SAD dolazi ovamo :)

otkljucavanje: videh u praxi da treba :) sad, ne znam da li je do kontinetna ili drzave, uglavnom je trebalo da se ukuca kod da bi mogla da se koristi druga kartica (roaming je skuuuuuuuup)

momsab je u pravu, tri-band telefoni će raditi i tu i ovde. Ne važi u svim slučajevima, ali nekada je potrebno otključati telefon (kupljen u US) da bi radio u SiCG.

U Evropskim drzavama je primarni deo spektra 900Mhz a sekundarni 1800 Mhz.
U Americi je primarni deo spektra 850Mhz a sekundarni 1900 Mhz.
Ostale retke 'egzotike' zanemarujem.
Svaki GSM telefon mora da podrzava jedan od ova dva primarna spektra, osim nekih izuzetaka.
Znaci da bi mogao da koristis telefon u USA moras imas telefon koji podrzava 850 ili 1900 ili obe frekvencije, mada ima operatera koji rade samo na jednoj frekvenciji, dok vecina operatera ima i sekundarni spektar jer drugacije ne mogu da sire kapacitete mreze.
Znaci dualband i triband nije garancija da ce ti telefon raditi u Americi, vec je to jedino quadband (850/900/1800/1900).
npr. uzmes w800i/c koji je triband(900/1800/1900) a recimo zelis da koristis usluge operatera cija je frekvecija iskljucivo na 850Mhz - nemoguce.

Pogledaj podatke za operatere koji te zanimaju:
http://www.gsmworld.com/roaming/gsminfo/index.shtml

mobtel: http://www.gsmworld.com/cgi-bin/ni_map.pl?cc=cs&net=mo
telekom: http://www.gsmworld.com/cgi-bin/ni_map.pl?cc=cs&net=te

Otkljucavanje telefona nema veze sa frekvencijama mreza vec je to druga prica...
Otkljucavaju se oni telefoni koji su prodati(poklonjeni) od strane nekog operatera koji svoje telefone 'zakljucava' za svoju mrezu.

Poslednja izmena:
Nece raditi taj telefon u usa...

Tacno, nece raditi :)
Hvala Broz-u na dopuni, to sam zaboravio da kazem...
Prosto receno tvoj telefon je dualband 900/1800 i nece raditi u USA.

Poslednja izmena:
Otkljucavanje? Ko je spomenuo otkljucavanje?
Znaci da je resenje da se kupi neki jeftini mobilni paket kada se dodje tamo i da se telekomunicira uz pomoc njega!

Pozdrav

Siemens M55 ( Mreže : 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz ) је радио у USA прошле године, али нисам сигуран да је радио у свим државама ( state-овима ).

THE SERB, ja sam spomenuo, ali za slucaj kad se dolazi iz SAD ovamo :)

to je odlicno resenje :)
i, radice poruke, cini mi se
bar meni rade sa kumom koji je blizu Micigena ili Cikaga, tu negde

p.s. bdq, kasno obrisah poruku...svi ste je procitali :) ako je neko ima sacuvanu nek mi je posalje na Pp da je okacim

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno