Šta je novo?

Da li moze?

mackOpolo

Slavan
Učlanjen(a)
27.12.2005
Poena
320
Stvari stoje ovako: U potpisu tj. moja masina je konfiguracija koja je radila sa ovim napajanjem vec duze vreme bez ikakvih problema. Pre dva dana sam zamenio
ATI4830 sa ATI4890 i sada moje pitanje da li ovo napajanje moze da tera sve ovo tj koliko je rizicno ili nije drzati 4890 na ovom napajanju.
Da li da zadrzim napajanje ili da menjam za neko jace?
P.S. Da li moze neko da malo objasni amperaze na granama u kratkim crtama. TNX.

Prilozi

• ALIM1482.jpg
    ALIM1482.jpg
    257.4 KB · Pregleda: 105
Trebalo bi bez problema da izdrzi. Ako je sistem stabilan nemoj nista da diras.

Edit: Za amperazu neka objasni neko strucniji, ali znam da je za graficku i procesor najvaznija 12v grana.

Poslednja izmena:
Trebalo bi bez problema da izdrzi. Ako je sistem stabilan nemoj nista da diras.

Edit: Za amperazu neka objasni neko strucniji, ali znam da je za graficku i procesor najvaznija 12v grana.

OK. Za 12v granu imam 380w po nalepnici na napajanju, to znaci da bi trebalo da gura posto sistem bi ceo trebao da trosi oko 330w zar ne?

Otprilike da je tako, ali nisu samo proc i grafika potrošači sa 12V. Tu su i ventilatori (koji stvarno malo troše) i još verovatno po nešto, ali što je veće opterećenje veća je i temperatura napajanja (zagreva se) pa potrošnja skače, odnosno smanjuje se maksimalna moguća isporučena snaga. Trebalo bi da radi, ali svi kude lc, pomalo i neopravdano. Ako se nekad komp izgasi sam od sebe, to je znak da napajanje treba zameniti jer nekad hoće da stradaju i ostale komponente kad napajanje otkaže (kod tih jeftinijih napajanja).

Za sada radi vec dva dana, nije se gasio. Videcemo posle nekog vremena.
Nego amperaza na 12v granama, kako se to gleda tj. koliko je potrebno grafickoj?

Sad cu da lupim i da ostanem ziv ali mislim da jedan amper = nesto oko 10W sto znaci da 2 x 18a kombinovano moze da isporuci otprilike toliko koliko pise. Samo sto na 2 grane po 18a nije 36a kombinovano nego nesto manje.

Ako sam pogresio neka me poznavaoci isprave..:trust:

^
Iako nisam poznavalac.
Jacina struje u amperima (A) puta napon u voltima (V) jednako snaga u vatima (W). U ovom slucaju za 12V granu x ampera puta 12 volta jednako je y vati.

Tako je. Inace sve glavne komponente vuku sa 12v (CPU, GPU, HDD, MoBo...). USB slotovi, mis, tastatura idt. vuku sa 3v i 5v.

Da bi izracunao koliko tvoje napajanje ima ampera na 12v grani, samo podeli snagu (W) sa 12. U tvom slucaju to je 380/12 = ~32A.

On an average system we feel that a single Radeon 4890 series requires you to have a 550 Watt power supply unit at minimum if you use it in a high-end system, and I feel that's a little on the safe side. Also recommended is a total of 32 AMPs on the +12 volt rails for stable power distribution (in a single card configuration).

i have a AZZA 500W psu with 31amps on the 12v rail, is the ok for the card or should i upgrade.
You'll be okay, as long as you're not overclocking. The specs on that card call for 2x 6-pin power connectors (which your power supply probably doesn't have), so the card itself is drawing in the neighborhood of 200W under full load. Unless you've got a ridiculously loaded computer, 300W for the rest of it is more than enough.

Newegg's PSU calculator returns numbers in the 500-550W range, depending on the CPU.

eto nekih odgovora za apmerazu

OK, ja na 12v granama imam 18+16 ampera sto daje 34.

Ukupna jacina napajanja na 12V se ne racuna tako da zbrojis 12V grane nego da ukupnu snagu na 12V podelis sa 12V, kao sto ti je objasnio i OCz. Znaci nije 18A + 16A = 34A, nego je 380W / 12V = 32A.
Druga stvar je to sto imas LCPower koji laze za snagu svoji napajanja pa verovatno nemas ni tih 32A. Ovo ti govorim cisto da ne bi pravio neke eksperimente tipa OC ili tako nesto pa da preoptereceno napajanje crkne i spali pola kompa.

OK, ja na 12v granama imam 18+16 ampera sto daje 34.

To sto pise pojedinacno za grane (npr. 12v1 18A, 12v2 16A) znaci koliko svaka grana pojedinacno moze max da pruzi. Ali kombinovano/zajedno ne mogu obe da pruze svoj max, vec nesto manje.

To je doduse Canis i rekao pre mene, ali eto kao i ja da dopunim jos nesto ... I vrlo je verovatno da LC malo laze za svoje specifikacije tako da je i tih 32A diskutabilno. No svejedno nema razloga da brines. U praksi ce ti terati napajanje 4890 sa tom konfiguracijom bez ikakvih problema. Imam drugara koji na istom napajanju vec vise od godinu, godinu i po tera GTX260 i Q6600 (def. doduse, ali opet).

ok. Posto ocigledno napajanje radi na ivici svojih mogucnosti za ovakvu konfiguraciju jel ima neko best buy napajanje a da ne kosta mnogo?

Ma ne radi na ivici mogucnosti. Pusti LinX i pogledaj napone, ako su u granici normale i sve je stabilno (ne restartuje ti se masine, nista ne zakucava idt. onda je sve OK).

@mack0polo
Potrosnja PC komponenti drasticno skace sa overklokom i onda dosta genijalaca kaze "vidis ovo super radi ajd' da probam da ga kloknem", odvrnu frekvencije, odvrnu napone i spale napajanje ili zahebu nesto drugo. Za overklok treba imati vrlo kvalitetno napajanje koje ima izvesnu rezervu snage i daje provereno stabilne napone.
Slicno tome potrosnja komponenti drasticno skace kad se pokrenu neki sinteticki benchmark programi kao sto su linx ili furmark. Potrosnja sistema kad se pokrenu ovi programi moze biti i duplo veca nego u normalnoj svakodnevnoj upotrebi.

pa da dok surfate netom ukupuna potrosnja sistema da li je i 50W
znaci cpu nekih 10w grafa 20w i ostale zeze po racunaru
ali kad se pokrene igra ili neki opasan program oma se sve dize na max :(

Ma ne radi na ivici mogucnosti. Pusti LinX i pogledaj napone, ako su u granici normale i sve je stabilno (ne restartuje ti se masine, nista ne zakucava idt. onda je sve OK).

Linx je prosao 20 krugova proc je bio 100% opterecen znaci radio 30 minuta igrao igrice za sada nema gasenja kompa i restarta. Sto se tice napona , na koje tacno mislis? Mislim da su se nesto istripovali naponi:trust:

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    221.8 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Napone si trebao da sagledas dok je vrteo LinX, ali nema veze. Software i ovako nema precizno ocitavanje, mada moze biti priblizan pokazatelj. Speed Fan ti ocigledno lose ocitava 12v, ostale grane imaju normalna ocitavanja.
Mada sam LinX nije dovoljan, posto ne opterecuje i grafiku ... Kada hoces maksimano opterecenje onda pokrenes 3dmark + LinX ili ovaj novi OCCT mozda ima slicnu mogucnost da u isto vreme optereti vise stvari ...no, nebitno. Nema potrebe da se opterecujes, trenutnu konfiguraciju sa 4890 ce ti terati napajanje bez problema.

Vrh Dno