Šta je novo?

Da li moze?

• Začetnik teme Začetnik teme spikac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

spikac

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2005
Poena
319
Gigabyte GA-MA69G-S3H
AMD Athlon 64 X2 4000 AM2
GAINWARD - BP7600GT-256-TV-DVI GS ili GAINWARD- BP8600GT-256-GS-GLH-TV-DD
GEIL 2GB 6400 DDR2 800 MHz
250 GB WD2500KS, SATA II, 16MB cache, 7200rpm

Da li ovo moze ok da gura neko codegen kuciste(citaj napajanje) od "400W" ili cu morati da se ispozajmljujem za CM ili Chietec???

p.s. Znam da je napajanje mozda i najvaznije ali pritislo sa svih strana tako da...

Hvala Vam unapred.

p.s. Postavio sam ovu temu i u "Šta da kupim od konf..." ali nema odgovora pa rekoh i da postavim ovde. Nadam se da mi niko nece zameriti:wave:

Ма немаш бриге и вјеруј ми да може. Ако можеш испрси се за неки Xilence или LC Power, мада и ја сам имао једно Codegen напајање и ево код рођака ради већ 5 годину без икаквих проблема. Сад да мораш да узимати нешто боље и не треба довољно ти је и то Codegen. Машина ти неће трошити више од 270W. Иначе Codegen прави доста солидна напајања према мом искуству.

Hvala ljudi, ulece 8600gt gs ide kao pakao:banana:

Ja ne bih bio bas takvog razmisljanja! Niko ti ne garantuje da ce sve raditi OK, a tih 450W sigurno nije toliko u realnim razmemrama!

Elem, sta sam hteo reci jeste da ti trebas, i moras🙂, obratiti paznju na +12V granu kod napajanja! Naime, ovo ti je bitnija stavka od toga koliko ima vati, moze imati i 1000W, a da ima slabu +12V granu,(sto je malo verovatno, ali ajd da navedem primer)! - a onda nastaju problemi,(citaj: posledice), nestabilan rad, u nnajboljem slucaju, a verovatno mozes da zaj**es plocu, proceso, i graficku...

Moja preporuka je da ne postavljas to napajanje na tu konfu, a da prvo nisi pogledao koliko ima Ampera na +12V grani, (to ti pise na nalepnici na napajanju)!

Sto se tice grafickih, 7600GT je manji potrosac od 8600GT-a, tako da ti je to veoma rizicno, pogotov sto im jos treba dodatno napajanje! Pogledaj koliko Ampera traze na +12V za normalan rad, (verovatno nekih 18 do 20A) - A pitanje je da li to tvoje ima i 15A...:trust:

Opet, ne znam, kako hoces, mozes staviti te komponente na to napajanje, ali pomoli se i zatvri oci...😀

P.S. Ja sam imao istu dilemu, uzimao novu 7800GS Gainward na konfu iz potisa i kada sam ljude pitao da li to moze na Eurocase 350W i 14A na +12V, sta mislis da su mi rekli!!!:-devil-:
Tako da sam bez razmisljanja uzeo Chieftec-a 450W koji ima 29A na +12V grani!

Ja ne bih bio bas takvog razmisljanja! Niko ti ne garantuje da ce sve raditi OK, a tih 450W sigurno nije toliko u realnim razmemrama!

Elem, sta sam hteo reci jeste da ti trebas, i moras🙂, obratiti paznju na +12V granu kod napajanja! Naime, ovo ti je bitnija stavka od toga koliko ima vati, moze imati i 1000W, a da ima slabu +12V granu,(sto je malo verovatno, ali ajd da navedem primer)! - a onda nastaju problemi,(citaj: posledice), nestabilan rad, u nnajboljem slucaju, a verovatno mozes da zaj**es plocu, proceso, i graficku...

Moja preporuka je da ne postavljas to napajanje na tu konfu, a da prvo nisi pogledao koliko ima Ampera na +12V grani, (to ti pise na nalepnici na napajanju)!

pa snaga zavisi od jacine struje na 12v granama (P=U*I), nema tu neke filozofije 😉

Ja zaista nista ne znam o struji...:wall:

@ vlado_kovac - Ovo je neka specifikacija koju sam nasao na netu o cedegen napajanju

Pentium 4 & AMD Compatible
AMD Recommended up to Athlon XP 2000+, AMD Athlon Recommended list
Fan Type: Sleeve Bearing Fan
Input: 115V/230V
Output: 400W
+3.3V -> 30A Orange
+5.0V -> 40A Red
+12V -> 14A Yellow
+5VSB -> 2A Purple
-5V -> 0.5A White
-12V -> 0.8A Blue

Po ovome na +12V grani ima 14A sto je loseeee... Ali "vdr1981" na njgovoj konfiguraciji radi ok... I sta sad da li da rizikujem ili da pocnem da presrecem ljude po gradu sa plasticnim pistoljem:-devil-:

p.s. ovo zaboravih ako je ovo P=U*I onda po tome ako imas 29A na +12V grani znaci da je tvoje napajanje od 450W ustvari od 348W... Uh umorih se... Pojasni ako mozes.

p.p.s. Zasto lepo ne napisu koliko zaista ima snage pa da zavrsimo sa time?

Poslednja izmena:
Ja zaista nista ne znam o struji...:wall:

@ vlado_kovac - Ovo je neka specifikacija koju sam nasao na netu o cedegen napajanju

Pentium 4 & AMD Compatible
AMD Recommended up to Athlon XP 2000+, AMD Athlon Recommended list
Fan Type: Sleeve Bearing Fan
Input: 115V/230V
Output: 400W
+3.3V -> 30A Orange
+5.0V -> 40A Red
+12V -> 14A Yellow
+5VSB -> 2A Purple
-5V -> 0.5A White
-12V -> 0.8A Blue

Po ovome na +12V grani ima 14A sto je loseeee... Ali "vdr1981" na njgovoj konfiguraciji radi ok... I sta sad da li da rizikujem ili da pocnem da presrecem ljude po gradu sa plasticnim pistoljem:-devil-:

p.s. ovo zaboravih ako je ovo P=U*I onda po tome ako imas 29A na +12V grani znaci da je tvoje napajanje od 450W ustvari od 348W... Uh umorih se... Pojasni ako mozes.

p.p.s. Zasto lepo ne napisu koliko zaista ima snage pa da zavrsimo sa time?

Nemoj da se za*ebavas, to ti je ogroooooooman rizik da postavljas te komponente na to napajanje!!!!!!!:shock: Pogotovo sto je tih 14A, nedovoljno!!! Nemoj da probavas uopste, moze ti sve otici u p**** materinu!!!

Moje Chieftec ima 450W, ali to nije realna snaga; naime, realna snaga ti pise na napajanju...

Uostalom evo ti moja tema o tome, pa procitaj, sve ima fino objasnjeno, pa pogledaj:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=142215&page=2

Stvar je u tome što proizvođači sabiraju snagu po granama kako bi prikazali da ima više W.
O Codegen napajanju ne razmišljaj. Čak i da radi u startu, veliko je pitanje koliko se greje unutra i koliko dugo će elektroliti imati svoj deklarinasni kapacitet, dva meseca, šest meseci, sedam...? :S:
Loše napajanje je kao da sipaš loš benzin u auto, ne znači da će odmah stati, ali kad stane Boga pitaj koliko će te koštati popravka.

***a,sad ste i mene uplasili...:S:
Kod mene na nalepnisi pise " (+3.3v=20A ;+5v=25A)=160W ;+12v=16A".E sad ,ja nemam pojma koliko ova moja graficka tacno vuce ampera,ali nisam ( do sada) primetio neke nestabilnosto...Hocete da kazete da su sa ovim napajanjem(potpis) ,moje komponente izlozene EXTREMNOM riziku i da je samo pitanje vremena kada ce nesto da se zadimi???

Nisi baš izložen ekstremnom riziku, ali je rizik dosta veći nego da imaš neko malo bolje napajanje. To šta piše na tim napajanjima iz najniže klase je totalno nebitno. Ne bi me začudio scenario da im nestane nalepnica od jedne vrste napajanja, pa da lepe od druge. 😀 Mislim, ko to kontroliše uopšte? Ova malo bolja napajanja CM, Thermaltake, Seasonic, Tagan itd, svaki svetski IT web ili pisani magazin testira, pregleda, maltretira, postavlja uporedne rezultate. Nisam baš primetio da je neki renomirani IT magazin radio uporedni test Codegen, JNC, Frontier, Eurocase i ostalih napajanja koja se dobijaju gratis uz kućište i samim tim to je za mene "mačka u džaku". Elektroliti se u svakom napajanju suše, pa i u onim najboljim i smanjuje im se kapacitet vremenom, ukoliko računar radi 24/7, tim je sušenje elektrolita brže, međutim, svi bolji prozivođači ugrađuju kvalitetnije komponente koje su izdržljivije, dok se u ta najjeftinija napajanja ugrađuju najjeftinije komponente, čiji je kvalitet na dnu lestvice i zbog uštede se izostavljaju mnogi bitni delovi koji imaju preventivnu namenu od raznih stvari.
Vidim da ti se ploča mnogo greje, ne mora da znači, ali to hoće i od napajanja. Na ploči postoje nova kola za još finiju filtraciju i stabilizaciju napona, pa ako napajanje servira ploči loš napon, stabilizatori na ploči će se više zagrevati da doteraju napon.

@ vdr 1981

Covek ti je fino objasnio i milsim da je upravu sto posto!!! Kao prvo procesor ti je klokovan, kao drugo graficka ti nije bas slaba, i ona vuce pofino struje, jos ako je "dopingujes"😀, zatim vidim imas 5 ventilatora, i na kraju ploca se greje ko luda... - e na to treba da obratis paznju... Na kraju ne do Bog moze da ti se desi da ti jedno napajanje s*ebe sve komponente! Nemoj se zezati...

Skupljaj pare i uzimaj novo obavezno!

@ vdr 1981

Covek ti je fino objasnio i milsim da je upravu sto posto!!! Kao prvo procesor ti je klokovan, kao drugo graficka ti nije bas slaba, i ona vuce pofino struje, jos ako je "dopingujes"😀, zatim vidim imas 5 ventilatora, i na kraju ploca se greje ko luda... - e na to treba da obratis paznju... Na kraju ne do Bog moze da ti se desi da ti jedno napajanje s*ebe sve komponente! Nemoj se zezati...

Skupljaj pare i uzimaj novo obavezno!

Da ,lepo je odgovorio.Sto se tice ploce i "grejanja" mislio sam na chipset a to je glavna odlika ove ploce po svim testovima koje sam procitao tako da to nije do napajanja...
Inace temperatura sistema(MB) je oko 30-35c.Znaci pri kupovini napajanja prvo se obraca paznja na amperazu +12v grane,a sta je sa ostale 2 +3.3v i +5v.

U vezi kineskih napajanja... Kinezi prave masovno napr JNC, Frontier , MaxPower i sl. u stvari samo lepe nalepnice po zelji jer merenjem je ustanovljeno da Max Power od 350W daje 250W na izlazu isto kao JNC od 400 i 350, radio je moj bivsi kolega pre 2 godine. Moguce je da je sad nesto promenjeno, mada cisto sumnjam, jedino ako su "podigli" snagu na 300w. A o naprednim zastitama nema ni reci, napr PFC se ni ne spominje, ali sta ocekivati od napajanja koje u proizvodnji kosta oko 3 eura a i manje. Nabavna u srbiji iz prve ruke bude manja od 7eura. Njih tamo niko ne kontrolise a kod nas se to uvozi verovatno kao rezervni deo, tako da o atestu ne vredi ni pricati...

Da ,lepo je odgovorio.Sto se tice ploce i "grejanja" mislio sam na chipset a to je glavna odlika ove ploce po svim testovima koje sam procitao tako da to nije do napajanja...
Inace temperatura sistema(MB) je oko 30-35c.Znaci pri kupovini napajanja prvo se obraca paznja na amperazu +12v grane,a sta je sa ostale 2 +3.3v i +5v.

Za ostale 2 +3.3 i +5 ne znam, kada sam uzimao svoje napajanje nisam obracao paznju na njih, jer niko ne postavlja pitanje koliko imas ampera na +5v, bar se ja nisam sretao sa pitanima tog tipa!

Znaci pri kupovini napajanja prvo se obraca paznja na amperazu +12v grane

- tacno i to bi trebala da ti bude smernica! Bolje uzmi 350W, ako ima 25A na +12V,(ako ima takvo:d), nego da uzmes 550W sa 20A....😀

Ja mislim da ce tvojoj konfi biti sasvim dovoljno neko od 450W koja obicno imaju od 25 - 30A na +12V!

Da li bi onda ovo napajanje moglo da pokrije(makar privremeno) konfiguraciju iz potpisa???
U pitanju je takodje Codegen ali ovog puta 500W.
+3,3V 25 A
+5 V 30 A
+12V1 12 A
+12V2 15 A
Da li neko zna ,generelno,koliko 8600GT vuce ampera?Moja karta ne poseduje kuler vec se hladi pasivno...

Nikako da se sve kockice poklope:wall:

Na site-u prodavca vidim CHIEFTEC 450W FULL - 48.20 i 430W CM RS-430-PMSPG 43.20 znaci sa razlikom u ceni od 5 ojra:trust: Koje bi bilo bolje za G8600gt gs glh i X2 4000+

Poslednja izmena:
@vdr1981

Da li si gledao napone tvog trenutnog napajanja? I naravno, koje su vrednosti?

Sad sam odjednom postao freeeeek za napajanjima... HOROR:d

Sto se tice codegen napajanja, znam lika koji tjera 8800 ultru na 480W Codegenu i nema problema.

Nazad
Vrh Dno