Šta je novo?

Da li moze da se klokuje

• Začetnik teme Začetnik teme jbl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jbl

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2005
Poena
349
Interesuje me da li moze moj procesor da se klokuje 3000+am2 i kako ? 🙂 Isto tako me zanima da li mogu da klokujem memoriju i kako? graficku sam znao ali bi voleo i ostalo,imam dosta dobro hladjenje u kucistu

Naravno da moze 😉

Pazi, prvo morash da se informishesh (na forumu) o osnovnim stvarima, pa tek kad budesh razumeo kako funkcionishe sve to (vezano za OC), onda se mozesh upustiti u OC avanture... :wave:

dobro na nforce2 ploci sam znao bartonu dignem samo fsb na 200 i to je to pila na 3200 ali ovde nije tako jednostavno... Memoriju sam probao ali nije mi islo sa 2 giga u dual mi je izbacio single na 1gb 🙂

Prvo se malo informisi,a onda polako korak po korak.... Svak ploca i procesor imaju svoj maksimum,a ti treba da nadjes granicu do koje mozes da ides a da masina stabilno radi.

Pazi ovako: frekvencija procesora se dobija tako shto HT (FSB) pomnozish za CPU mnoziocem (u tvom slucaju 9). Znaci kod tebe je na default-u 200x9=1800mhz. Ako dignesh takt HT-a na npr. 250, frekvencija procesora bice 2250mhz. E sad, ima tu i josh stvari, kao shto su frekvencija memorije, memorijsi timings-i, HT, naponi...
Probaj da povecash malo napon memorije, HT mnozilac stavi na 3x ili 4x i onda dizi HT (FSB). Ako bude nestabilan, probaj da povecash napon procesora ili da olabavish memoriju. Trudi se da ti HT Link ne predje mnogo preko 1000mhz. :wave:

Hvala na odgovorima,jesu pomogli ali ne bash mnogo 🙂 jedino sto sam uradio to je da sam digao memoriju na 800 i podigao joj voltazu na 2.0 i radi ok.Radio sam onaj nvidia stabiliti test .... e sad te tajminge nisam dirao uopste a taj ht multiplajer ne mogu da skontam gde je,evo slike kako sad stoji

Prilozi

• sistem.webp
    sistem.webp
    18.5 KB · Pregleda: 77
moj ti savet da dobro , vise puta procitas uputstvo za klokovanje sa ovog naseg foruma, digital casopisa, posetis dfi street i par slicnih sajtova i foruma. kad ti sve bude kristalno jasno onda da pocnes da klokujes. mozda je ovaj savet moja profesionalna deformacija ( bavim se naukom nazalost,) ), ali mislim da ces na ovaj nacin smanjiti mogucnost greske na najmanju mogucu meru. a inace bi taj athlon trebao zverski da se klokuje kao i vecina athlona sa venice jezgrom. pozdrav i srecno klokovanje:smash:

Ok,hvala,samo me zanima josh da li cu morati da menjam box cooler ili moze da ostane? sada je u idle 41-42 full load 48-49

za neki mali klok taj box moze da odradi posao, ali ako ikako mozes uzmi lepo ac freezer 64 pro, zalman 7000 cu ili vapochill micro. sa njima je situacija bitno drugacija po pitanju i kloka, a i buke.😉

I kako se klokuje, koji su max stabilni klokovi i na kojim voltazama ?

evo malo sam se bavio sa klokovanjem 🙂 u cilju mi je bilo da podignem memoriju i procesor ali samo sam uspeo memoriju koja sada radi ok stabilno na 2.0v. ali procesor ne ide.Problem je najveci u tome sto ja u biosu nemam ht multiplier da podeshavam tako da cim dignem fsb na 230 a ht smanjim sa 1000 na 800(tada proc radi na 2100mhz ako se tacno secam)onda se podigne sistem ali tada mi vishe memorija nije dual nego sam single giga i radi na nekih 414mhz,nisam uspeo da skontam kako da to ispodeshavam tako da ako neko ima nesto pametno da doda dobrodoshao je 🙂

Prilozi

• cpuz.webp
    cpuz.webp
    20 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Jesi siguran da nema HTT mnozioca, jesi proverio da li se mozda pojavio noviji bios ?

najstabilnije ce ti raditi u sinhro modu, tj. ako ti je fsb cpu-a i memorije isti... (npr. 200 fsb, mem 400)... poznato za amd-a.
usput, koja ti je oznaka ploce?

Evo uspeo sam,za sada sam podigao procesor na 2.4 stim da mi htt radi na 800 a memoriju sam podigao na 800 i zategao tajminge,ovako sve radi stabilno (prime,goldmem,3dmark) sutra pokushavam vishe 🙂 ovako mi proc u idle 42 u full 51-53

Nazad
Vrh Dno