Šta je novo?

Da li mi je CPU overklokovan?

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Prica je krenula od seckanja u igricama, pa sam kupio novu GPU, ali i dalje secka u Lockon - Flaming Cliffs. Sad dolazim do zakljucka da nije grficka u pitanju a i u drugim postovima su mi ljudi rekli da mi je usko grlo procesor interesuje me koji ja CPU u stvari imam? Citajuci postove u ovoj radionici skinuo sam CPU-Z i evo njegovih rezultata:

mojamdxplu7.jpg

Kada sam kupovao komp kolegi sam rekao da hocu AMD Athlon 2400+ ali da li sam to i dobio?
Sad me interesuje kad u BIOS-u po defaultu brzina magistrale iznosi 100MHz onda mi se CPU predstavlja kao 1800+, sada kad je podesena na 133MHz onda je 2400+ da li je moj AMD OC, da li moze jos da se OC i dokle ili ne. Ako moze kad treba stati.

NAPOMENA: ako se javi Omnik neka me ne savetuje da stanem kad nesto sprzim ili se zadimi ;)

Cpu na 15x133 radi onako "kako je Bog rekao" - mozes slobodno da probas na 166.
(samo pod uslovom da ga vec dobro hladis)
nijedan Thoroughbred ne radi na 100MHz

Poslednja izmena:
Da nije malo mnogo da proba na 166 MHz magistralu??? 15 x 166 = 2490 MHz

Mogao bi da podignes magistralu za 10-15Mhz maksimalno, zavisi kakav primerak procesora imas. A u bilo kakvom ozbiljnijem OC-u ce ti nazalost smetati i tvoja MSI KT400 ploca.

Experti samo bez prepucavanja, molim

U kojim koracima da idem po 5? I kako da znam da ne mogu vise? Ako u BIOS-u nakon promene stavim "save" da onda idem na temp. procesora i proverim? Ili kako?

Mislim da imam dobar ventilator ima 3 brzine, bakarni je, nisam obracao paznju na marku.

Procitao sam da su Thoroughbred CPU otkljucani, da li se onda i multiplier (mnozilac) moze menjati, da li uopste to treba i kako se to radi bezbedno! Pitam jer to nisam nasao ovde na Benchmarku u uputstvima.

Poslednja izmena:
Ovde imas lep tutorial na temu oc AMD procesora

U kojim koracima da idem po 5? I kako da znam da ne mogu vise? Ako u BIOS-u nakon promene stavim "save" da onda idem na temp. procesora i proverim? Ili kako?

Podizes FSB za po 5 MHz i uvek ides na save&exit i cekas da vidis da li ce ti komp podici win. Ako ga ne podigne znaci da si preterao. Onda je resenje slear CMOS pomocu jumpera ili vadjenjem baterije biosa na 20-ak sekundi, a pre toga iskljucivanje pc iz struje.

da na kt133 fsm je 100! inace taj cpu treba da radi na 133, kao stu su vec rekli. nije ti cpu ocovan i nemoj da se brines, dobio si sta si trazio :D

Niko nije odgpvorio na pitanje kako da se utvrdi da li procesor overklokovan ili ne?
To i mene zanima!

Naravno da sam prvo procitao taj tutorijal pre nego sto sam i napisao ovaj post, a kako nisam mogao pronaci odgovor tamo morao sam da pitam vas. Jer se neke stvari samo pominju ili ih covek podrazumeva. Za sada sam FSB podigao na 139 (temp. Athlona 37 C na 5000 o/min ventilatora) pa cu polako dalje. Nego sta bi sa mnoziocem jel se on menja i kako (ili je to fabricki tako - fiksno da nije kod mene malo velik - 15 vidim da je uglavnom 10-12), ili se ne dira? Da li ce mi posle OC CPU racunar brze izvrsavati programe/igrice?

Eh to sa vadjenjem baterije sam jednom vec probao nesto sam zeznuo u BIOS-u pa sam onda morao da citam knjizicu za maticnu plocu da vidim kako da se iscupam iz bede. To sam bas hteo da kazem na kraju da znaju i oni koji pocinju sa overklokovanjem kao i ja da ako nesto zeznu pogase struju, pronadju dugme-bateriju (siroka pljosnata) izvade je i sacekaju pola minuta pa je vrate ili pronadju te dzampere - ali onda moraju imati uputstvo za MB da vide gde se nalaze a pre dodirivanja komponenti da se razelektrisu (prste na zid ili na kuciste racunara).

Poslednja izmena:
Procitao sam da su Thoroughbred CPU otkljucani, da li se onda i multiplier (mnozilac) moze menjati, da li uopste to treba i kako se to radi bezbedno! Pitam jer to nisam nasao ovde na Benchmarku u uputstvima.
Postojala je serija Thoroughbreda koja je bila otključana, ja posedujem jedan primerak, ali su oni jako retki. Vrlo je verovatno da tvoj procesor ima zaključan množilac, ali probaj da ga promeniš i vidi da li je prihvatio promenu, to je jedini način da utvrdiš.

Samo sto mi nisi rekao kao se to radi i sta dobijam time? Kako se to onda odrazava na CPU i ukupnu brzinu? Da ga ne spalim pre nego sto sam i krenuo sa OC! I da ponovim pitanje da li posle OC programi rade brze jer ja do sada nisam nista primetio da je bolje?

neces spaliti nista, ali kada preteras nece ti system biti stabilan, resetovace se ili jednostavno nece ni hteti da digne system,... onda znas sta ti je ciniti clear cmos... Eventualno ako preteras moze, koliko je meni poznato, da strada ploca odnosno kondezatori na ploci i to ako napon odeeeee... :D

Samo sto mi nisi rekao kao se to radi i sta dobijam time? Kako se to onda odrazava na CPU i ukupnu brzinu? Da ga ne spalim pre nego sto sam i krenuo sa OC! I da ponovim pitanje da li posle OC programi rade brze jer ja do sada nisam nista primetio da je bolje?
Ne znam kako izgledaju podešavanja u BIOS-u tvoje ploče, ali ne verujem da je komplikovano naći podešavanja za promenu multiplyer-a.
OC-om skoro da nema šanse da spališ nešto ako ne diraš voltažu procesora ili je podigneš za neku malu vrednost. Naravno, imaj u vidu da ne treba preterivati i idi u malim koracima sa isprobavanjem stabilnosti između koraka.
OC procesora donosi ubrzanje, ali samo u aplikacijama za koje je on usko grlo. Ako nešto zavisi od brzine diska ili grafičke karte, onda ti OC neće pomoći.

Poslednja izmena:
Hvala vam na ovim savetima time ste me ohrabrili da i ja krenem u OC. Bojao sam se da cu pregoreti CPU probacu sve polako pa po malo, ali kod svakog saveta iskrsne po jedno pitanje. Eto na primer zasto bi se menjala voltaza CPU i na koliko? A dobro ste me podsetili za HDD izgleda da on puno changrlja u mojoj omiljenoj igrici (LockOn-FC), mozda zato i secka. I samo da vas podsetim na ono pitanje sa pocetka koje je ponovio i cilset.

Niko nije odgovorio na pitanje kako da se utvrdi da li je procesor overklokovan ili ne?
To i mene zanima!

Odgovorili ste mi konkretno za moj CPU, ali danas-sutra ili za nekog drugog za neki CPU da li postoji nacin da se utvrdi da li je taj CPU OC ili nije (npr. da se u BIOS-u podese vrednosti na default pa da se onda pokaze koji je procesor)? Mada mi ovo ne zvuci kao tacno, kako onda ima li neko programche?

kad sednes u Yugo - kako da utvrdis dal ima 55 "konja" il' vise ? Pa, ako ga nisi budzio - ima tih 55 "konja" (ako uopste ima toliko).

Kad ubodes procesor u plocu (na kojoj apsolutno nije bilo nikakvih ranijih podesavanja - nova ploca, ili je resetovan BIOS ) - taj procesor nije overklokovan.

To sto se tebi desilo da radi na 100MHz - nije normalno (ali desava se).

Kad kupis procesor - valjda znas sta si kupio i na kojoj frekvenciji radi (ako ne znas, procitas na kutiji, pitas prodavca i sl.) - tako da vec ocekujes na kojoj frekvenciji ce se probuditi masina. E, ako se sad ne probudi na toj brzini - nesto je maticna pobrljavila ili je bajat BIOS.
Ukratko - procesor nije overklokovan ako ga nisi overklokovao.

Od programa moze ti posluziti Everest gde mozes tacno videti sta je od hw-a i koliko oc-ovano.

Ako to hoces to da utvrdis na nekoj tudjoj (nepoznatoj) masini - tu ti je vec potrebno poznavanja procesora , chipsetova i joj malo sitnica - tako da postoji izvestan "obim znanja" o toj temi. Za sve to postoji ogromno prostranstvo interneta i , naravno , ovaj lepi forum!

Poslednja izmena:
@cat: Pa upravo se o tome i radilo narucio sam komp preko ortaka jer nisam o toj tematici nista znao. Druga je stvar kada ides i sam kupujes komponente onda znas sta kupujes (samo moze da te dodje skuplje jer nemas dilerski popust). Interesantno da na ovim postovima neko uvek mora da pametuje i dokazuje kako je pametniji od onoga koji je postavio pitanje. Da znam odgovor ne bih ni pitao. Ne radi se o tome da li sam ga ja OC nego da li je neko drugi to uradio! uh... Onaj uvod sa Yugom i sl. ne nalazim da je primeren.

Dakle trazio sam odgovor ne samo za mene nego i zbog drugih kojima neko sklapa komp da li postoji nacin da se utvrdi da si dobio ono sto si posteno platio! Odgovorio si mi da je to Everest i hvala ti na tome, potrazicu taj program.

Hvala benchaman ali ako nisi primetio upravo taj program (CPU-Z) sam i upotrebio na pocetku kada sam i okacio slike mog CPU, samo ne znam da li se vide, valjda se vide. Inace mi je obicaj da prvo procitam sta mogu sa foruma pre nego sto postavim pitanje. Hvala jos jednom.

Izvinjavam se zbog "pametovanja" - ali nezavisno od raznih programa koji mogu da identifikuju CPU (jer cesto se desava da pogrese) - najpouzdanija metoda je sledeca:
- treba znati tacno koji je CPU u pitanju (na primer ako ti program ne pokaze tacno sta je u pitanju ili bios ne moze da ga identifikuje, a CPU opet radi) - za to ponekad treba malo istrazivanja. Na osnovu naziva procesora - lako - jer ti pokazuje cpu-z : sve sto treba da znas o tom procesoru (ime,oznaka,tehnologija,cache,VCore...) - sa druge strane uporedis te podatke sa spiskovima/tabelama postojecih procesora (toga ima na netu - najpouzdanije kod samog proizvodjaca) - tad mozes videti da li postoje neke razlike (na primer mnozioc - fsb se ne poklapaju da fabrickim setovanjima).
Ako hoces da si potpuno siguran probas jos neki program : Everest recimo.
Ukratko - ti vidis vec svoj procesor u cpu-z. Ne obaziri se na voltazu, fsb i mnozioc - samo oznaka : AthlonXP2400+ , Thoroughbred , 256KB cache , 0.13um - pronadjes fabricke podatke o tom procesoru i vidis da li su VCore, FSB i multi onakvi kakvi bi trebali biti po defaultu.
Everest ima mogucnost da ti pokaze koje su default a koje su trenutne vrednosti frekvencija - ali mu ne treba slepo verovati.

http://users.erols.com/chare/elec.htm

Poslednja izmena:
izvinjavam se sto sam prevideo,...
najpouzdanija metoda, mada uz nesto muke, jeste da se pogleda sam CPU, obicno stoje neke cifre i oznake procesora na osnovu kojih moze da se zakljuci o kom procesoru je rec. naravno konsultujuci se sa tabelama proizvodjaca koje je gospodin Cat spomenuo :) eto, pa mozes tako cak da saznas i kada je proizveden

Veliko vam hvala :) pa @cat mogao si odmah da tako da mi objasnis mislim da ce ovo pomoci i drugima, hvala jos jednom i pozdrav i benchamanu!

Vrh Dno