Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Pošto smo videli setap , možda je bolje ovako. Iz računara USB da ide u DAC klasa Toopong D30, u tom rangu, Posle toga neko pristojno AV pojačalo i na kraju izbor zvučnika.

TV može preko toslinka u DAC
Računar DAC preko USB a

Прво избаци било какве разделнике, то квари сигнал тј звук.
Друго, ако је комп онда може звучна са тиме што тај стерео дак задржи за денон и музику а звучну карту (интерну или екстерну, неки асус) повежи кабловима директно на тај комп 5.1 систем. У плејерима изабери засебно за музику да шаље на дак а за филмове на звучну карту.
Шта ће ти стерео звук за 5.1 звучницима? Може, има опција...
Iz nekog razloga muzika preko denona i infinity zvucnika ne zvuci bas najbolje. Kao da nedostaju neke frekvencije iz srednjeg i viseg opsega. Kada se upare sa Altec-ovim satelitima muzika zvuci mnogo zivlje i bolje, zato koristim oba sistema istovremeno.

Iz nekog razloga muzika preko denona i infinity zvucnika ne zvuci bas najbolje.
Da li si probao da direktno povežeš DAC sa Denonom bez razdelnika?
Nešto mi se čini da taj razdelnik nije najoptimalnije rešenje jer izlaz iz DAC-a ide na dva različita ulaza sa različitim ulaznim otporima i tu može svašta nešto da se dešava.

Probao sam iz DAC-a direktno u Denon bez razdelnika. Isto je kao i preko razdelnika, deluje kao da je Infinity prigusen, kao da ne dobija neke frekvencije. Probao sam neki test frekvencija preko youtube-a, ali nisam nista zakljucio. Otprilike cujem zvuk do 16000 Hz i na Infinity i na Altecu manje vise isto. Moguce da je problem do Infinity Primus-a, cini mi se da je bivsi vlasnik popravljao visokotonce, mozda tu nesto nije u redu. Ne znam kako da ih testiram.

Imao isti problem sa denon-om pma 1060 i na kraju ga se resio sa sve zvucnicima.Uzeo posle druge zvucnike i pojacalo i sad uzivam :)

Evo samo update-a .... stigao je Toping d10s.

Zvuk jeste cist i dosta bolji nego na integrusi, ali moram da kazem da je na Xonaru DX prilicno raznovrsniji i za nijansu glasniji. Nisam bas ocekivao ovakav rezultat za komponentu koja je ipak skuplja od zvucne kartice koja je stara 15 godina.....

Daj Topingu sansu bar jedno mjesec dana. Ako ti se i nakon toga ne bude svidjao prodaj ga i vrati se na Xonar. Neke stvari su ipak precijenjene. Uvijek slusaj sebe i ono sto tebi prija

Ili to, ili da proda D10s i pređe na neki skuplji i bolji Topping. Meni DX Xonar ne zvuči bolje ni od FX-Audio X6 (prve generacije), razlike su baš male, tako da bi trebalo da je D10s bar malo bolji ali ko zna..

Glasniji zvuk, zavisi Do pojacala za sluske/zvucnike. Kao I do output impedance u odnosu na impedansu samih slusalica, jer to povlaci damping faktor gde dolazi do muljavijeg bass-a I cesto slabijeg protoka voltaze.

A lazni glasniji zvuk, moze da se dobije sa pre agresivnim Eq settingom I Pre amp jacked up..
..
D10S je odlican Dac ..

Ali on I'ma samo tu namenu da Bude Dac, ne Dac/Pre Amp Ili Dac/Amp combo kao Fiio K5 pro Ili Zen Dac V2 Ili Topping Dx3pro+.

I'ma I specijalizovanih Dac sa Pre amp sekcijom ,koja radi double duty I kao Headphone out ,specificno za zvucnike od Xduuo I Gustarda .

Kvalitet uvek treba, da Bude ispred kvantiteta dokle god nije drasticna razlika..

Just my 2 cents.

S obzirom da je cilj bio da se ustedi PCI slot dovoljno je da je bolji od integruse pa da radi poso. Samo nisam mislio da ce biti tolika razlika u odnosu na Xonar, ajd to sto je tisi to je verovatno zbog preampa na zvucnoj, ali bogatost zvuka je mao iznenadjujuc. Inace su ekvilajzeri ravni na Xonaru a oba su povezani na Denon pojacalo.

Da li je neophodan DAC za slušanje muzike sa računara ako kupim neke od sledećih zvučnika:

Edifier R1855DB
Edifier R2000DB
Edifier R1280DB

Eventualno jer ima i FM radio;
MICROLAB FC-530U 2.1 sistem

Već duže vremena planiram kupovinu i stalno odlažem zbog nepredviđenih troškova kojima mene, a bogami i sve nas, život čašćava...
Dvoumim se između gore navedenog i eventualno kupovine nekog pojačala klase D(Kineskog) u kombinaciji sa nekim zvučnicima, možda podnostojećih. Naravno polovnih.
U drugoj varijanti bih dodao 100€ u odnosu na cenu iz varijante jedan. To je za pojačalo...
Slušaće se popularana muzika: instrumentalna, blues, rok, hard rock, ponekad jazz.

Zvucnici ce svakako da sviraju i bez DAC-a.
DAC mu samo poboljsava kvalitet zvuka.

I još nešto: voleo bih da mi neko kaže da li ću dobiti sveobuhvatniju/bogatiju svučnu sliku sa zvučnicima slabije snage (recimo ako se odlučim za Edifier R1280DB) ili jače snage (Edifier R1855DB Edifier R2000DB)? Kad to pitam, mislim na pokretljivost membrane samih drivera/zvučnika. Negde na internetu sam pročitao u komentarima korisnika za neki od Edifier zvučnika, da daje izvrstan kvalitet ako se zvuk podesi na jače, a da je za tiho slušanje muzike nepodesan, jer je membrana manje elastična i zvučnik ne vibrira dovoljno. Dakle, ako neko ima ove zvučnike ili ih je slušao, molim da podeli svoje iskustvo.
@Red*Alert , hvala na odgovoru!

Te pare bolje da si doplatio za kupovinu zvucnika, ovako DAC bilo koje vrednosti nije bitan previse.
Nekada, u davna i pradavna HiFi vremena izbor zvucnika odnosio je najvise vremena, a i aproksimativno 60% novca jednog zvucnog sistema.

Konfekcijski zvučnici (pa još i aktivni, u najboljem slučaju osrednji d-class amp) će se čuti (maltene) isto na vrhunskom dacu i na integrisanom rešenju sa matične.

Princip najslabije karike.

То је тачно, можда нека боља звучна карта за те звучнике.

Konfekcijski zvučnici (pa još i aktivni, u najboljem slučaju osrednji d-class amp) će se čuti (maltene) isto na vrhunskom dacu i na integrisanom rešenju sa matične.

Princip najslabije karike.
Ne znam da li se to odnosi i na FC330 i DAC (Lusya-u imam), ali je razlika primetna. Zvuk je puniji i čujem delove pesama koje ranije nisam. Integrisana je ALC892.
U početku nisam mislio da će tolika razlika biti, ali sam "testirao" par dana bez i par dana sa i sada bez Lusya-e, nije to to. Verovatno bi da boljim DAC-om bilo još bolje, ali avaj.

У односу на интегрушу све је боље. Тај Микролаб је комп звучник (имам FC530) а у поређењу са хифи је играчка. Тек би на било којем хифи систему приметио праву разлику.

Da li Focusrite Scarlett Solo moze da se koristi kao dac, i ako da, da li je dobar u tome?

Može mala pomoć?
Trebam da zameni SB Asus xonar STX nekim eksternim, nakačeno je pojačali interkonektorima , priključene sluške i kabl za EL. Gitaru.
znači kao dac, ulaz za gitaru i pojačalo za sluške u rangu cene oko 200 ako je nešto baš revolucionarno može i preko toga.

da li ima neki best buy za 2022?

Može mala pomoć?
Trebam da zameni SB Asus xonar STX nekim eksternim, nakačeno je pojačali interkonektorima , priključene sluške i kabl za EL. Gitaru.
znači kao dac, ulaz za gitaru i pojačalo za sluške u rangu cene oko 200 ako je nešto baš revolucionarno može i preko toga.

da li ima neki best buy za 2022?
Audient Evo 4 interfejs. Ima dobar Amp, i jos bolji Dac. Ulaz za Mikrofone I phantom power. Ujedno mozes i gitaru na njega.

LINK o njemu
I gde kupiti. LINK

Alternativa ima par u vidu Presonusa i Scarleta ali meni je licno Audient top, i jednom cu i ja gledati da nabavim bas takav iako imam vec dobar Dac u vidu Zen Dac-a, al zato nemam za mikrofon recimo.

Audient Evo 4 interfejs. Ima dobar Amp, i jos bolji Dac. Ulaz za Mikrofone I phantom power. Ujedno mozes i gitaru na njega.

LINK o njemu
I gde kupiti. LINK

Alternativa ima par u vidu Presonusa i Scarleta ali meni je licno Audient top, i jednom cu i ja gledati da nabavim bas takav iako imam vec dobar Dac u vidu Zen Dac-a, al zato nemam za mikrofon recimo.
Hvala na predlogu, ovi mi nisu daleko,
zaboravio sm da napišem da mi je kvalitet DACa najvažniji na budućem interfejsu.
Zvuk bolji od STX ili bar isti.

Hvala na predlogu, ovi mi nisu daleko,
zaboravio sm da napišem da mi je kvalitet DACa najvažniji na budućem interfejsu.
Zvuk bolji od STX ili bar isti.
Pa ovaj je gotovo sigurno oko STX ili bolji. U DAC sekciji.
Apsolutno.
Jedino nzm za AMP sekciju da li je malo vise juicy/nabijena na STX u odnosu na Evo 4.
Ali npr evo 4 ide super sa bayerdynamic Dt 770 250 ohm verzijom, dt 880 32/250 verzijom i sennheiser hd 600.

Od Presonusa imas npr, ovaj solo Interface isto. Studio 26c Presonus
Kao i Presonus Studio Box sa slusalicama isto bundle. Studio. Box Presonus

Eto i linkova na kraju iznad. Javi sta si odlucio.

U Player radnji mozes razmotriti i Native Instruments

KOMPLETE AUDIO 2

Kao i FOSTEX HP A3. On ima Dac iz solidne AKM serije.

Poslednja izmena:
Za el. gitaru i dobar zvuk je Evo odlican, makar sam ja prezadovoljan sa njim. Za te pare (100€) bolje ne moze.

Da li u izlazi za Audient Evo 4 mogu da se uključe obični interkonektori pa u pojačalo ili idu aktivni zvučnici,
nisam imao aktivne zvučnike pa ne znam da li ima razlike u vrsti džekova.

Inače kači se na domaćeg pravišu Dayens ampino , mogami interkonektorima a zvučnici su MA bronze 2.

Još jedno pitanje da li skuplje verzije imaju samo više ulaza za gitare ili ima i neke razlike u kvalitetu DACa?

je valja ovaj ?
https://www.audiopro.rs/proizvod/au...dio-interface-2022-namm-tec-award?idPro=55588

Poslednja izmena:
Da li u izlazi za Audient Evo 4 mogu da se uključe obični interkonektori pa u pojačalo ili idu aktivni zvučnici,
nisam imao aktivne zvučnike pa ne znam da li ima razlike u vrsti džekova.

Inače kači se na domaćeg pravišu Dayens ampino , mogami interkonektorima a zvučnici su MA bronze 2.

Još jedno pitanje da li skuplje verzije imaju samo više ulaza za gitare ili ima i neke razlike u kvalitetu DACa?

je valja ovaj ?
https://www.audiopro.rs/proizvod/au...dio-interface-2022-namm-tec-award?idPro=55588
Gotovo svi Interfejsi zsu namenjeni za Sluske i Monitorske zvučnike tj aktivne. Ti imaš pasivne jel tako.

U tom slučaju ti treba neki Amp, samo za zvučnike koji bi bacao signal Dac-u da može da sve to radi kako treba.

Ali da uz Amp bi trebalo da Mozes terati zvučnike sa interfejsom zato što onda on služi kao DAC samo

. Samo zavisi do modela

Na svu sreću takvi uređaji su danas relativno povoljni.

Imaš speaker Amps od Fosi, Smsl,Xduuo i sličnih. Samo trebas čekati na dostavu ako nemaš neko rešenje alternativno .

Edit sad videh da ti naravno već imas rešenje za pojačalo ionako, ako te sluzi onda super.

Taj audient gore, je gotovo sigurno dobar izbor model takodje.
Nisam čitao recenzije za njega al oni prave bas solidna rešenja generalno.

Sto se tice ovoga dal ima razlike U odnosu na modele sa manje ulaza, ima u Amp sekciji za slušalice, i često i bolje odradjenom pre amp za mikrofone.
Kažem ja nisam korisnik takvih uredjaja ali to uglavnom jeste slučaj .

Dok DAC između modela iste serije je gotovo isti for the most part razlike budu premale ako ih ima .

Poslednja izmena:
Студијска опрема има балансиране везе, које су боље од небаланираних (рца). Постоје адаптери али у целој причи би било најбоље да продаш то што имаш и купиш активне мониторе са балансираном везом.

Vrh Dno