Šta je novo?

Da li me to VSync zeza?

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Sve je pocelo kada sam pre par meseci promenio drajvere i onda su se podesavanja sama od sebe promenila u igri Guild Wars i umesto da mi bude 1280x1024x60 kako sam stavio, stajalno je 1280x1024 a osvezavanje je bilo default. Uz sve to, VSync je bio ON. Igra mi cesto blokirala. Pre toga je sve bilo u redu. Otelio sam se dok nisam provalio da su se podesavanja promenila i kada sam osvezavanje vratio na neki konkretan broj, blokiranje je prestalo.

Onda sam u igri Condemned doziveo istu stvar. Blokada. VSync mi je bio ON. Onda sam ga stavio na OFF i mislim da je posle toga ponovo jednom zablokirala ali sada igram vec neko duze vreme bez blokade. Desilo se jednom da krene da laguje, kao da je igram preko neta, ali sam se "iscupao" iz toga tako sto sam izasao u meni i vratio se, i tako...

Onda sam danas instalirao HL2.Ep.1. i igra je PONOVO zablokirala, dva puta. Wait for VSync je bilo ENABLE (preporuceno). Onda sam ja stavio na DISABLE tu opciju i igrao sam sat vremena bez ikakvih problema.

Da li to mene zeza nesto ta opcija ili je nesto drugo u pitanju?
U podesavanjima za drajvere mi stoji application controlled.

Imam 6600GT o/c 550/1000 (AGP) koja je SAVRSENO radila svo vreme od kada je imam, kao i ceo kompjuter. Sistem je cist, sveze instaliran, 3D Mark 2003 i 2005 prolaze sve testove u 1280x1024x4AAx16AF. Monitor je 19" TFT. Procesor se greje manje nego nekada tako da to nije problem sigurno. Nista nisam dirao, menjao, dodavao hardver, jedina promena je ta sto sam preneo kompjuter u drugu sobu. Napajanje je Chieftec 300W i cela masina radi savrseno stabilno (osim ovo malo zezanja u poslednje vreme) od kada je imam. Drajveri su 84.21.

Karakteristino za te blokade je da se u isto vreme blokiraju i grafika i zvuk, znaci slika stane a zvuk pocne onako konstantno da tandrce. Nekada krene kao da secka, laguje, i onda zablokira.

BF 2 mi recimo ne blokira. Da li problem mozda do tih nekih igara?

Sta bih jos mogao da proverim i kako? Nesto se sumnjivo desava.

A da uradis rollback na malo starije drivere? Najnoviji drajveri (cak i ako su WHQL), nisu uvek i najbolji

U HL2 je u stvari po preporuci stajalo DISABLED a ja sam stavio ENABLED tako da mi nije jasno kako u nekoj igri blokira kada je ON a u nekoj kada je OFF.

Postoji li uopste mogucnost da ova opcija bude uzrok blokiranja igara? Da se "ne slaze" sa necim?

Predlažem ti da malo istestiraš procesor sa prime95 ,memoriju sa goldmemory i proveriš temperaturu na 6600gt.Ja sam imao problema sa asus6800gt agp i previsokom temperaturom na istom zato što sam držao otvoreno kućište pa se prašina navatala i blokirala protok vazduhu. Posledice ovog previsokog grejanja grafičke su bile česta zabadanja u igrama (samo hardware reset pomaže) ili blokira na 4-5sec sliku pa odglavi.Mislim da v-sync nije krivac blokiranja u igrama.
pozdrav!

Hmmm... da... ja jos uvek nisam sto posto siguran da li to ima veze sa VSync opcijom jer nemam vremena da malo duze igram razne igre i na taj nacin istestiram ali sam SIGURAN da je upravo ta opcija stvarala probleme u GW-u i zato sada tipujem opet na to. Juce mi se ponovo zabola igra ali mi je VSync bio ON a ja sam mislio da je OFF (a bas mislim da pravi probleme kada je na ON) tako da opet ne mogu da kazem.

Ali mi se desavalo da mi tako "laguje" pa da odglavi, slicno kao sto kazes. Ipak, iako mi je kuciste otvoreno, temperatura mi je odlicna, barem sto se tice IDLE, ne mogu da kazem kolika je u full-u ali kapiram da ako je dobra u idle da je dobra i u full-u.

Isto tako, stavio sam ove najnovije 94.21 drajvere, i to kada sam reinstalirao Win, mozda i oni zezaju, ranije sam mislim imao 81.98. Doduse, ne igram tako puno igara pa da mogu da budem siguran, ali BF2 mi nikada nije tako zabola a nju sam najvise igrao u poslednjih godinu dana.

To je najgore kada se nesto ovako desava, jer ne postoji nacin da se tacno utvrdi sta je. Mada, ako je resetovanje posledica nestabilnosti procesora/visoke temperature onda je blokada definitivno posledica nekog grafickog problema. A mozda je i sama igra u pitanju, ko zna. Mozda se drajver nesto ne slaze...

GPU mi je trenutno 39 stepeni!

Ne znam, jednostavno mi je cudno da tako nesto pocne samo od sebe da se desava a nikada ali bas nikada se ranije nista slicno nije desavalo i jos oba 3D Marka (03 i 05) prolaze bez problema sve testove na najvecim mogucim podesavanjima.

Poslednja izmena:
Temperatura gpu-a od 39 stepeni jasno govori da ti sa hladjenjem problema nemas, tako da ti ostaje da probas druge drajvere.Ja sam pre par dana instalirao 91.31 beta drajvere i za sada rade bez problema - probaj ove drajvere ili vrati stare na kojima ti je masina radila stabilno pa vidi ima li pomaka.

Zaboravih jos nesto, vidim da si napisao da imas 94.21 drajvere kojih nema na www.nvidia.com sto govori da nisu zvanichni nvidia drajveri.Ranije sam jurio drajvere po netu i imao raznoraznih problema zbog toga, ali od kako se drzim samo drajvera sa nvidinog sajta (sto ti preporucujem) sve fercera kako treba.

Vrh Dno