Šta je novo?

"Da li me cujete?" PREVARA

nemanjabgd84

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poena
425
Ne znam ima li boljeg podforuma za temu?!
Elem, nocas me probudi telefon, muski glas, predstavlja se iz policije, u vezi saobracajnih prekrsaja kao...U nekom trenutku dok sam se opasuljio, prekinem vezu.
Vidim, broj skriven...
Pozovem MUP da prijavim sta se desilo, naravno mora u stanicu da se ide...
Proguglam malo da vidim jel ima sta na netu i nadjem ovo, izvor je takav, kakav je...
Odgovara onome kako je tekao razgovor, tj. insistiranje na "Da li me cujete?"
Jel iko imao slicno iskustvo ili je cuo nesto vise?
Po onom clanku, poenta je da snime DA i to koriste kao saglasnost za naplatu nekih usluga?!
Zvao sam a1 i obe banke, pojma nemaju o ovome.

Zezofon😅

Prvo što uradim na svakom novom mobilnom je da namestim "do not disturb" opciju od 22 do 08h. Stavim u listu brojeve koji su bitni tj kome bi zaista hitno zatrebala neka pomoć, šta god (familija, uži krug prijatelja) i ćao.
Nego, ako je sakriven broj, kako planiraš da mu se us..res u život?

Skriven je za tebe ali ne i za institucije.
Po onom clanku, poenta je da snime DA i to koriste kao saglasnost za naplatu nekih usluga?!

Validan je samo ceo razgovor a ne samo izjavljeno DA. U prevodu lako oborivo na sudu.

Prvo što uradim na svakom novom mobilnom je da namestim "do not disturb" opciju od 22 do 08h. Stavim u listu brojeve koji su bitni tj kome bi zaista hitno zatrebala neka pomoć, šta god (familija, uži krug prijatelja) i ćao.
Nego, ako je sakriven broj, kako planiraš da mu se us..res u život?
Nisam koristio tu opciju, ali cu poceti.
Policiji broj nece biti sakriven, pa neka nadju.
Koliko god nekome bilo smesno, ima u Krivicnom zakoniku clanova koji se doticu teme, a kako i sam radim inspekcijske poslove, ganjacu dok ne isteram.
U mnogo nezgodnom trenutku je neko uzeo da se zeza sa mnom, pa necu da pustim da prodje tek tako.
Jos sam se istripovao gledajuci onaj clanak glupavi da mi neko nesto ne naplati, iako definitivno nema osnova, ali toliko je bilk telefonskih prevara do sada...

Prvo mi je bila zanimljiva tvoja reakcija, ali sad stvarno...
Mislim, inspektor( da te tako nazovem zbog toga sto radis inspekcijski posao, bar kazes) koji veruje izvoru sa pinka i veruje da "DA" preko telefona znaci da moze neko da mu uzme pare, i prijavi za kojekakve usluge...
Sta reci na sve ovo. Ukoliko imas nekih zdravstenih problema, pa te drma neki hormon, ajde da malo i razumem.

Ali zaista treba da pustis kraju ovo, jer ces ispasti smesan u daljem "ganjanju". Znas li koliko neresenih provala i kradja ima, a sudstvo ce krivicno goniti nekoga koje porucio zezofon...
Na kraju krajeva, praksa zezofona je da posle poziva posalju i sms sa brojem onog ko je porucio salu.

Prvo mi je bila zanimljiva tvoja reakcija, ali sad stvarno...
Mislim, inspektor( da te tako nazovem zbog toga sto radis inspekcijski posao, bar kazes) koji veruje izvoru sa pinka i veruje da "DA" preko telefona znaci da moze neko da mu uzme pare, i prijavi za kojekakve usluge...
Sta reci na sve ovo. Ukoliko imas nekih zdravstenih problema, pa te drma neki hormon, ajde da malo i razumem.

Ali zaista treba da pustis kraju ovo, jer ces ispasti smesan u daljem "ganjanju". Znas li koliko neresenih provala i kradja ima, a sudstvo ce krivicno goniti nekoga koje porucio zezofon...
Na kraju krajeva, praksa zezofona je da posle poziva posalju i sms sa brojem onog ko je porucio salu.

Razumem sta kazes, ali ***, postoji ponasanje koje nije u redu i meni je iskeno muka od odomacenog "Ma pusti". Znas sa kakvim sam se ja prijavama bavio i uvek sam radio u najboljem interesu ostecenog, koliko god nekada bilo tesko pomoci ljudima...
Napisah i da imam ******* zdravstveni problem, pa je reakcija u najvecoj meri posledica toga, ali da ne idem u detalje previse, jer ovo nije mesto za to.
Taj ko se zezao tesko da je mogao da zna, ali ne menja cinjenicu da nema pravo da me uznemirava, pogotovo ne u gluvo doba noci.
Za izvor sam odmah napisao da je takav, kakav je, svestan ozbiljnosti istog...
Ne radim u policiji i nisam se bavio bilo kakvim prevarama ovog tipa, a ima ih mali milion i uvek bude neka caka i nisam hteo da rizikujem. Ne moram bas u sve da se razumem, zato sam i pitao ovde.
Ima u Zakonu o obligacionim odnosima materijala za ovu temu, ali to je vec previse da analiziramo.
Sto se tice zezofona, nisam znao da isti uopste i postoji, a nikakvu poruku nisam dobio sa brojem porucioca sale. Kursadzije smisao za humor nisam kapirao, niti voleo, pa mi je ovo bilo van sfere interesovanja.
Nadjoh na youtubeu da postoje snimci sa pomenutom "salom" i verovatno mi je neko pustio tako...
Sta je tu je, ide zivot dalje.
Svakako sam proverio i sa bankama i mobilnim operaterom, cisto da negde ostane trag sta i kako je bilo, u smislu bilo kakvog potencijalnog pokusaja naplate "usluge", a i eventualne zloupotrebe podataka o licnosti.

Sto se mene tice, tema moze i pod kljuc, tesko da ce nekome imati upotrebnu vrednost.

Zar nije prekršaj da se neko ko nije policija predstavlja kao policija?

Dobro, čak i da identifikuju pozivaoca, kako ćeš dokazati sadržinu razgovora?
On će svakako negirati da se predstavljao za policijskog službenika.

Za pocetak da ga nadju... Kako dokazujes npr pretnje?

Pa ovi stvarno na sajtu imaju to, da se predstavljaju kao policija?!?!
I naravno, na sajtu nigde neki info o firmi, ime, lokacija, pib... kako ovo može ovako, i kako operatori, a bogami i policija, sudovi... dozvoljavaju ovako nešto?

Dobro pitanje... Rubrika Samo u Srbiji....

Знају они све,само ми не:)Како добијају уплате,исплате,гдје је фирма регистрована,порез гдје плаћа,ко вара народ,ко рудари...

Vrh Dno