Šta je novo?

Da li LCD televizorima može da smeta klima uredjaj?

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poruke
5,270
Poena
825
Da postavim i ja jedno mozda malo smesno pitanje ali ipak...
Da li LCD televizorima moze da smeta klima uredjaj?
Da razjasnim - u stanu u kom se nalazim zbog specificnosti samog stana ali i zbog rasporeda ugradjenih uticnica za struju i kablovsku postoji samo po jedna opcija gde je mogla da se ugradi (i gde je ugradjena) klima i gde moze da stoji LCD TV. U ovom slucaju TV se nalazi gotovo tacno ispod klima uredjaja (0,5 m ispred i 1,2 m nize) i nemam mogucnosti da ga premestim bilo gde drugde. E sad da li rad klima uredjaja tokom leta i stalno izduvavanje hladnog vazduha u pravcu TV-a moze da negativno utice na TV ili nema bojazni da dodje do neceg nezeljenog?
 
Pa ako bas duva u elektroniku moze da dodje do hladjenja zagrejanih delova. Vazduh iz klime je 0C tako da postoji sansa i da vremenom dodje do ostecenja. Ali zar klima mora duvati direktno u tv?
 
Ne mora, mogu da usmerim malo u stranu i na gore tako da ne duva bas u njega ali ce verovatno ipak malo morati.
Sta da radim kad je soba tako glupo projektovana, da ne postoje sanse da napravim drugaciji raspored u njoj.
Btw. koja bi trebala da bude neka "sigurna" udaljenost TV-a od klime tako da ista ne bi uticala na njega?
 
Pa prvo nemoj da ti duva vazduh na dole (televizor), nego pravo/na gore - paralelno sa plafonom. Vruć vazduh se diže gore, hladan pada dole, tako je najprirodnije da duva klima. Naravno, tako će trebati duže vremena da se oseti rad klime, ali generalno bolji je osećaj u sobi kada je ohladiš tako što na vruć vazduh gore ubaciš hladan koji ga ohladi i onda krene da pada dole i ravnomerno ohladi celu sobu :).
 
Licno nisam merio ali iz prica sa majstorima koji su postavljali, rekli su da je ta temp izaznog vazduha da bi ohladio lepo.
 
Sve u svemu vazduh iz klime jeste dosta hladan i nikako ne bih pustio klimu da duva u elktroniku tv, PC ili nekog drugog uredjaj narocito kada se on dosta greje.
 
I dok stigne do TV-a, opet će biti u granicama normale tj. TV će raditi u uslovima u kojima je predviđen od strane proizvođača. A ako proizvođač kaže da je granična ambijentalna temperatura dok je uređaj u funkciji npr. 0°C - 35°C, onda ne treba bilo šta da te brine.

Koliko stepeni izlazi iz klime - može da se izmeri, nešto nisam siguran da je bilo 0 kad sam probao - a cenim da bi se stvorilo nekakvo inje na samom aspiratoru klima-uređaja. Probaću ponovo.
 
To da je 0C ne mogu 100% da tvrdim ali tako mi je receno, mozda je opasnije ako tv radi pa se zagrejao i onda se odjednom pocne hladiti nego da je tako stalno ali ko zna...
 
Poslednja izmena:
^^ destilisane :p


Lupi neku policu izmedju tva i klime mislim nemoguce da ne mozes neku kombinaciju da napravis
 
Poslednja izmena:
Ako duva direktno, moze da izazove probleme. Covek moze ceo dan da qlira na 35 stepeni, ali ga posle 20 sati na 35 stepeni izbaci napolje u shorcu i majici na 5 stepeni i ...hebga.

Meni je npr plastika na monitoru prsla. Monitor se greje iznutra, bio otvoren prozor, napolju je bilo oko nule recimo.

Gledajuci nekom logikom, elektronici nece stetiti, mozde da joj pomogne, jer se deo konstantno greje, zashticen je mrezicom, oko nje je stacionaran vazduh, tako da ne moze doci do nagle promene temperature.

Medjutim, ako ti se plastika greje i loseg je kvaliteta, moze puci u npr u sledecem uslovu:
Tv ti je radio sat vremena, Plastika se polako grejala i dostigla max temperaturu koju moze postici (temperatura je indirektno prenosena do nje). Iznenada, dolazi do direktnog udara vazduha temperature oko npr 6-7 stepeni. Dolazi do naglog skupljanja plastike razlicitim tempom, zbog oblika i razlicite izlozenosti. Pucanje...Dakle, direktan udar hladnog vazduha. Indirektan teeesko da moze izazvati taj scenario.

Koliko slicno moze da se dogodi sa samom matricom, ne znam, nisam upucen u fiziku panela.
ako ti je recimo tv radio sat vremena u regularnim uslovima.
 
Lupi neku policu izmedju tva i klime mislim nemoguce da ne mozes neku kombinaciju da napravis

Znam da sa ove tacke gledista izgleda malo cudno ali stvarno ne postoji sansa da ista novo dodam.

Inace, mozda je najbolji nacin da prvo ukljucim klimu da radi da se sama soba malo aklimatizuje na odredjenu temperaturu kad klima sama ukljucuje i iskljucuje i da onda tek ukljucujem TV kako bih izbegao temperaturni sok ili ni to nije bas neko resenje...
 
Meni je klima maltene iznad tv ali kada je pustim na dole ne koristim mlaz koji ide direkt prema podu nego neki pod uglom tako da strujanje ne ide direktno na tv.
 
Pročitaj u uputstvu šta piše, koji su uslovi upotrebe, ako baš imaš sumnji.
Ako se nešto nepredviđeno desi (a valjda su testirali i sami proizvođači, čemu služi test laboratorija) sve ti pokriva garancija jer si koristio uređaj u propisanim uslovima.
Evo u firmi imam prostoriju samo s računarima koji renderuju, nekoliko puta se desilo da je posle par sati rada upaljena klima i ništa se nije desilo. Pucanja plastike nije bilo, a unutra je čovek ušao na minut i izašao sav znojav koliko je toplo bilo. U drugoj prostoriji, klima hladi direktno odozgo u računar s monitorom i opet nikakvih negativnih posledica. Možda i zato što se koristi normalno, tj. nikad se ne hladi da bude ljudima neprijatno, čak i tamo gde su samo kompovi.
Dakle, preterujete, a svakom uređaju prija manja temperatura dokle god nema kondenzacije vodene pare.
 
@ gvlada
OK i to mi je od neke koristi, jer ako tako podesen mlaz hladnog vazduha nista nije smetao kod tebe znaci da generalno gledano ne bi trebalo da smeta ni kod mene.

@ Ji 4Tze
U sustini ne bih ja ni pustao klimu tako da dobijem neke enormno niske temperature, vec bih samo gledao da odrzavam temperaturu na nekih 24-26C, nego me je cisto interesovalo kako direktan mlaz hladnog vazduha moze da utice na zagrejane komponente na TV, tj da li to hladjenje istih moze da dovede do nekog sra*ja ili nije nista strasno.
Znas, bolje da pitam sada pre nego sto pocnem da koristim klimu, nego da posle postavljam pitanje "sta da radim, riknuo mi TV od klime?".:D
 
Poslednja izmena:
Ja znam da jedan internet provider sa nekoliko(3-4) klima hladi servere, klime biju direktno, i cak ne mogu da ohlade propisno, pogotovu leti. Znaci tu klima radi 24/7 a kada ne radi onda pola ljudi na forumu nema neta :D . Dobro, to nije lcd tv ali je primer. Moj tv se, onako, greje, tako da ne vidim neku loshu stranu ako bi se hladio. Ako je u temp. po specifikaciji onda mislim da tu nema problema.
 
postoji nacin na koji ti tv 100% sigurno nece crci od klime,
a to je da klimu 100% ucvrstis na zid, jer je jedini nacin da ti tv crkne od klime taj da klima padne na njega i polomi ga.

nemoj nista da se brines i slobodno przi klimu, tv-u ce biti prijatnije kao i tebi.
 
sigurno mu neće škoditi nije to hladnjača ali dešava se da usled nečistoće dođe do zapušenja odvoda za konenz pa počne da preliva iz unutrašnje jedinice a ako je tv na zidnom nosaču bukvalno ispod nje onda:S:
 
Poslednja izmena:
Ja znam da jedan internet provider sa nekoliko(3-4) klima hladi servere, klime biju direktno, i cak ne mogu da ohlade propisno, pogotovu leti. Znaci tu klima radi 24/7

pa dobro ovo je uobichajeno chak i pozeljno da se soba u kojoj su serveri klimatizuje i bude 24/7 na istoj temperaturi. e sad nije normalno da klime duvaju direktno na same kompnente vec da ambijentalna temperatura bude adekvatna tj da omogucava raslhadnom sistemu servera normalan rad.

mene vishe zanima koji je provajder u pitanju ? telekom, yubc ?
 
Nazad
Vrh Dno