Šta je novo?

Da li kupiti GForce 4 Ti???

JoeVlad78

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2007
Poena
300
Zna li neko koliko kosta polovna GForce 4 Ti 4200 64MB posto nigde ne mogu da pronadjem informaciju i da li je vredna kupovine jer mi treba da preguram jos neko vreme pre prelaska na PCI-E???
Trenutno imam XP 2000+, 768MB RAM, GForce 4 MX 440 AGP8x

Ne, nema nikakve logike da to radis. Razliku neces osetiti, a novce ces potrositi. Stedi novce, pa predji na novu platformu i PCI-E.

sve zavisi za sta zelis da je koristis. Cena se krece oko 20Eur.
Inace s obzirom na komp koji imas ako zelis da se igras bolje bi bilo da nabavis neku jacu graficku

S obzirom da su mi sve igre (skoro) radile fino (medium i low ali radile glatko) do ove godine (sad pisu moze GForce 4 ali ne MX) tako da ne mogu ni da pokrenem vecinu igara (NFS Carbon najzalije!!!). Graficka mi je DX7 a Titanijum je DX8 tako da mislim da ce pregurati jos godinu dana. Nadam se da se neko slaze sa mnom. Naravno voleo bih da uzmem jacu karticu ali mi je to nekako bacanje para jer bih promenio celu konfiguraciju i presao na PCI-E

Zna li neko koliko kosta polovna GForce 4 Ti 4200 64MB posto nigde ne mogu da pronadjem informaciju i da li je vredna kupovine jer mi treba da preguram jos neko vreme pre prelaska na PCI-E???
Trenutno imam XP 2000+, 768MB RAM, GForce 4 MX 440 AGP8x

4200TI se prodaje glatko za 25 eu tako da ako je nadjes za ove pare uzimaj...Sa 64Mb je redovno brza od one sa 128Mb(moje iskustvo imao sam obe) Vredi svaki euro...Skoro svaku novu igru moze da pokrene na low setovanjima...Tvoju 440 MX zavisno od modela mozes da prodas za 10-15eu...
4200TI u mnogim igrama brzi od fx5200, 5700LE, 9200, 9250,9600SE, pa i 9550...Recimo od MX440 skoro 99% igara ima 2-3(bukvalno) puta vise FPS...

PS.9800pro-xt bi bio odlicna kupovina kada bi oni koji ga prodaju imali malo obraza i samokriticnosti...Tu kartu cene i po 70-100eu...

Poslednja izmena:
FYI, moj klinac igra sve igre ukljucujuci NFS Carbon sa TI 4200 128mb/128bit na INTELU 2.6 bez seckanja,na default setovanjima. Razlika u ceni izmedju tvoje i TI 4200 je oko 10€ , za tako malu razliku mislim da se isplati da premostis do upgrade-a, nije najbolje, ali je sigurno dovoljno optimalno/jeftino resenje za tvoj slucaj.

Imam AthlonXP2000+ i Ti4200/128MB i zaista solidno gura i novije igre, bez seckanja (svi Call of Duty npr). I snaznija je od MX-a sigurno. Medjutim, neke igre postoje vec par godina, a traze DX9 kompatibilnu graficku, a Ti4200 nije takva. Tako npr, Battlefield 2 bih prema specifikacijama po pitanju snage mogao da igram kad ta igra ne bi trazila DX9 grafiku. Ovo je iz licnog iskustva, naravno. Pokusao sam da igru prevarim (kao "ajde valjda ce moci"), ali nije mogla da se pokrene. Izbacila je i obrazlozenje.
Masina mi je suvise stara za dalji upgrade. I meni sledi kupovina potpuno nove.
Dakle, ako uzmes Ti4200 proveri System Requirements na sajtu igre za koju se odlucis.

Džabe i DX9 grafa ako ima 64Mb RAM-a, za Battlefield 2 jel ;)
Jedna od retko sitničavo-zahtevnih igrica.

Nedostatak DX9 podrške na kartama tipa GF4 Ti serije i nije strašna stvar ako se primeti da mnogi i na 6600non-GT kartama isključuju DX9 u recimo, Call Of Duty 2, zbog zahtevnosti igre ;)

Poslednja izmena:
U odnosu na Gforce 4 4200 Ti možda bi bilo ipak uputnije opredeliti se za ATI 9550 ,doduše ona je nešto skuplja,ali za cenu od 30-35 EUR-a raspolažeš sa DX9 karticom koja se po želji i potrebi može i sasvim dobro OC.
Postoje svakako i bolja rešenja za nadogradnju grafičke kartice,ali za kartice tipa 9600 xt,9800 pro i xt kao i 6600 non -GT i GT prodavci drže previsoku cenu.Po pitanju isplativosti takvog rešenja odgovor mora svako doneti sam za sebe.

Poslednja izmena:
Slobodno me preskocite, ovo je jace od mene :)

Kako je lepo setiti se, cuveni Asus V8420/Deluxe-Nv25-Ti4200, prebacen sa prethodne konfiguracije i Thunderbird-a 1.2 Ghz na opakog northwood-a. (128 MB-DDR 3.3ns 550 Mhz Default tacnije bese cuvena formula 1000:3.3x2=606 ako me secanje ne vara isla je ona do 620, GPU 260 pa lako na 315, zlatna vremena)... uglavnom Ti4400 na kolena:). Dakle pomenut procesor,P4p800 Deluxe, (512 MB rama 2x256 MB Kingston Hyper X) i puno inata usmerenog ka uporednoj konfiguraciji sa FX-om 5600. Uz nju je vrhunac bio Far Cry na ultra high i solidan framerate doduse kroz dx 8.1, uz 5600 low i tuga. A da:) , da se vratim na temu za gore navedenu vrednost je pametna kupovina bez razmisljanja, uz njega postaje neophodna:D . Ziveo Ti4200

Hvala jos jednom, nisam ocekivao ovoliku nostalgiju za Ti 4200 ali sad cu je definitivno pazariti. Podsecam jos jednom da ne zelim da kupujem neku zver jer se nadam da cu uskoro ceo racunar pretvoriti u zver. A kad sam do sada izdrzao i bez DX8.1, mogu i jos par meseci bez DX9 :)

Hvala svima jos jednom, dosta ste mi pomogli. Mislio sam da ortak samo pokusava da se resi hardwera za otpad ali vidim da je to ipak jos dobrostojeci starac!!!

Evo klinac malopre instalirao ponovo NFS Underground 2, stavili sve na high, 1024x768 TI 4200 na default, malko secka nista strasno, malo spustili detalje i sve brije k'o podmazano.

Graficka je brza za igrice iz njenog vremena, ako budes hteo da igras neku dx8-9 noviju igru mogu ti se razlivati ili uopste ne prikazivati teksture u igrama ako se uopste pokrenu.

Mnogo bolja varijanta bi ti bila da uzmes neku 9550 ili 9600pro/xt a skuplja je za 10eur, a osetno brza.

Postovanje za Ti4200 al je vreme stvarno pregazilo...sada nesto tako kupovati je bacanje para.

Kupovina GeForce Ti 4200 je promasaj jer nijedna igra od vremena kad je izasao Far Cry ne moze da radi korektno, odavno je pregazilo vreme, najbolje u tvom slucaju bi bio ATI 9800 PRO ili jos bolje GeForce 6600 GT

Slobodno me preskocite, ovo je jace od mene :)

Kako je lepo setiti se, cuveni Asus V8420/Deluxe-Nv25-Ti4200, prebacen sa prethodne konfiguracije i Thunderbird-a 1.2 Ghz na opakog northwood-a. (128 MB-DDR 3.3ns 550 Mhz Default tacnije bese cuvena formula 1000:3.3x2=606 ako me secanje ne vara isla je ona do 620, GPU 260 pa lako na 315, zlatna vremena)... uglavnom Ti4400 na kolena:). Dakle pomenut procesor,P4p800 Deluxe, (512 MB rama 2x256 MB Kingston Hyper X) i puno inata usmerenog ka uporednoj konfiguraciji sa FX-om 5600. Uz nju je vrhunac bio Far Cry na ultra high i solidan framerate doduse kroz dx 8.1, uz 5600 low i tuga. A da:) , da se vratim na temu za gore navedenu vrednost je pametna kupovina bez razmisljanja, uz njega postaje neophodna:D . Ziveo Ti4200
Imao sam GeForce Ti 4200 i na high a kamoli ultra high Far Cry u proseku nije imao vise od 25 frejmova na vecini mapa, sto nije igrivo, rezolucija 1024x768 procesor je bio AMD Athlon 2500 + na 2.2 GHz i 1 GB rama

Poslednja izmena od urednika:
Kupovina GeForce Ti 4200 je promasaj jer nijedna igra od vremena kad je izasao Far Cry ne moze da radi korektno, odavno je pregazilo vreme, najbolje u tvom slucaju bi bio ATI 9800 PRO ili jos bolje GeForce 6600 GT

Da, ali covek rece da nece da igra mnogo igre, te da ce nesto kasnije da se otvori za jacu masinu. Tako da bi i 9800 ili 6600 bili neisplativa investicija. Mislim da je u ovom slucaju 9600 isplativa prelazna varijanta

Nije da se necu igrati, za to mi prvenstveno racunar i sluzi ali posto se nikada ali stvarno nikada nisam duze igrao na nekoj jakoj masini (sve na high) vec samo video kako izgleda, mislim da to sto je vreme pregazilo nece biti problem. S obzirom da sam poceo sa COMMODORE-om 128, pa Amigom i onda presao na PC sa jadnom grafickom, nisam stvarno uzivao u kvalitetima. Bilo mi je bitno da je igra zanimljiva i ozbiljno zamisljena (recimo Half-Life 1) a ne kako je nasminkana (mada ovo verovatno pricam jer se nisam igrao sa full detaljima cak i u glupim igricama. Cak i glup film, ako ima dobre efekte, postaje dobar). Tako da se nadam da ce mi zavrsiti posao a onda se naravno nadam i uzivanju u maksimalnim detaljima i novom kompu.

Kupovina kartice koja nije DirectX 9 kompatibilna je potpuno bacanje para, pa sve i da igraš bilo šta na minimumu. Uzmi makar 9600Pro, s njom ćeš i Oblivion moći da teraš (doduše na low, al bolje tako nego da se uslikaš sa Ti4200 u bilo kojoj novijoj igri).

I ja mislim da bi trebalo da pazaris nesto sto je DX9. ATi 9550, 9600 Pro, 9600XT, FX 5700...
Sada je stvarno mnogo igara koje ne podrzavaju DX8 kartice. Znam sta pricam. I ja sam do skoro imao Ti4600 i bio sam extremno zadovoljan dok se nije pojavio Oblivion koji je bilo iskljucivo DX9 igra (koliko sam upucen... prva mozda?). A njen primer je sledilo jos brdo igara i onda sam shvatio da je vreme da se ide dalje. Ti4XXX su ODLICNE kartice, ali njihovu kupovinu u ovom periodu (a i u buducnosti) odobravam SAMO ako te vuce neka nostalgija da je imas.

Kupi DX9 karticu. Zahvaljivaces nam se kasnije.

Ipak sam pazario gore pomenutu karticu i upravo je testiram. U prvi mah primecujem da je neuporedivo brza od moje prethodne kartice i da sam neke igre odmah podigao da maximum detalja i gura bez problema. Trenutno mi je instaliran ProEvolutionSoccer6 i sve je na High a prethodna kartica je morala na Low. Mada kad izlazim iz igre umesto pojavljivanja desktopa meni se pojave sarene horizontalne linije od vrha do dna ekrana. Racunar nije blokirao, mrdam mis ali ne mogu nista da promenim. Sta je uzrok ovome? Instalirao sam nove drajvere (91.74)... Napominjem da sam karticu stavio pre 30min i da jos nisam sve isprobao. Da nema neka dodatna setovanja ili nesto slicno ili su jednostavno drajveri ili nesto ne daj Boze ne valja sa karticom???

Da, ja sam na 81.98 i sve je OK.
Ne znam da li ce ti ostati neki repovi od 9x.xx drajvera pa da ostanu i problemi (ako se odlucis da ubacis 8x.xx). Ja sam moje 8x.xx drajvere stavio na sveze instaliran Win kao i uvek.
Mozda i reinstall Win-a od nule da uradis... ako te ne mrzi?! Pa onda 8x.xx...

Poslednja izmena:
Za sada sam resio problem tako sto sam spustio rezoluciju na 800x600 i normalno izlazi iz igre. I ako spustim detalje na MEDIUM a rezoluciju ostavim na 1024x768 izlazi normalno. Jedino nece kad je sve HIGH i 1024x768. Ali nema veze. Ako jos neka igra bude pravila probleme, uradicu sistem. Hvala u svakom slucaju.
Pitanje... Imam neku polovnu HYNIX 512MB 333MHz memoriju. Koliko vredi (ako uopste vredi :))

pazi vertikalne sarene linije su simptom pokvarene graficke karte, ali .... to nije obavezno tako da savetujem ti reinstall pa onda vidi i obavezno poteraj 3D mark par puta.

Nisam siguran da bi za GF4Ti seriju trebalo juriti najnovije drajvere. Optimum su 66.93 jer se u novijim verzijama apsolutno nista nije dodavalo a da se tice GF4 serije. Mada, opet za neke igre mozda, ako je preporuceno. Kreni od bas ovih 66.93 pa testiraj i probaj, pa stavi novije i uporedi.

Nazad
Vrh Dno