Šta je novo?

Da li koristite klimu za smanjenje vlažnosti vazduha i jeste li zadovoljni rezultatima?

Zavisi od klime, za pravi dry mode klima treba da ohladi, pa zagreje nazad suvo vazduh iz kog je izvadjena voda. A druga stvar je koliko ce klima to zaista da odradi kako treba...moje iskustvo je da ce bas retko koja. Moguce i da zavisi od trzista na kome se klima prodaje.
Na autu u Italiji imas 2ks jacu snagu hladnjaka klime, a u Norveskoj dodatno jaci grejac hladnjaka. To pise i u opremi. Slicno se radi i sa klimama, ali nemam tacan info, pa salo pretpostavljam da i u efikasnosti isusivanja moze biti razlike.

Ururu Sarara bi trebalo tako da radi (ima dva programa, dry i dry cooling). Ne znam ni za jednu drugu.

Cela priča dobija neočekivan obrt. Zvao sam zvanični servis i serviser mi tvrdi da klima i treba da hladi u Dry modu, da je tako napravljena i da tako rade i LG i Mitsubishi i ostale klime. Da li samo želi da me otkači ili je ovo tačno? Kao što sam napisao gore, moja klima u Dry modu duva i jako i prilično hladno.
Upravo u tome je problem, u Dry modu turbina treba da duva što slabije a kompresor da radi većom snagom tako da što manje ohladi prostoriju a izvuče više vlage. Ovako radi Fujitsu, ne obori ni 1C ali zato skine i do 15% vlage.
Ta klima koju imaš to loše radi.

OK, onda smo to razjasnili. Klima treba da suši vazduh onako kako sam i mislio, ali se u praksi to ne dešava, bar ne sa ovom mojom. I na Midea sajtu piše da tako treba da radi, ali umesto da uz odvlaživanje reguliše i temperaturu u sobi, ona odvlažuje i hladi i to brže nego u modu za hlađenje :( Moram priznati da me ovo smorilo, jer sam računao na tu funkciju.
Ako neko ima Midea klimu, može li da proveri (subjektivni osećaj) koliko brzo duva u Dry modu? Mislim da kod mene duva maksimalnom brzinom. Čak mi i na daljincu prikaže sve crtice koje simbolizuju duvanje. I dalje se nadam da je neki bag u fimware-u.

Moja hladi u dry i to zestoko. Ne znam za duvanje. Ne znam za vlaznost.

Ne mogu da menjam brzinu, ali su iscrtane sve crtice koje obeležavaju brzinu, a i subjektivni osećaj je da duva na najjače. Mogu da menjam zadatu temperaturu, ali nisam primetio da to na bilo koji način utiče na brzinu duvanja ili bilo koji drugi parametar (recimo temperaturu vazduha koji izbacuje klima). U svim opisima načina funkcionisanja Dry moda piše da tad ventilator treba da radi sporo, kako bi se dobilo na vremenu za kondenzovanje vode i time isušio vazduha. Nije ni čudo što kod mene ne isušuje, kad radi kao ludo.

Tako je,treba turbina da okreće sporije nikako na visokim obrtajima.Ne koristim dry mod ali sam uključivao nekoliko puta da vidim kako radi.Brzina je manja od low ali nije ni quiet moja neka procena da je 2/3 od low brzine.Može da se menja temperatura ali brzina je fiksna.

Takodje mogu da mijenjam temperaturu (mada to ne mijenja ništa), ali brzina ventiliranja je fiksna.
Ne ishlađuje, ali ni ne grije, čime automatski zimi temperatura opada, da li brže, da li sporije.
14Luca duva lagano, nešto kao low. KMCC isto sasvim diskretno cirkuliše vazduh u Dry modu.
Vjerovatno nešto nije u redu kod tebe. ili je Midea tako napravila da radi.

Aj da ponovim još jednom. Dry mode se na ovim standardnim klimama ne može koristiti u toku grejne sezone. Ne znam šta vama dalje nije jasno i zašto ubeđujete čoveka da sa klimom nešto nije u redu? Ova klima će u toku sparnih dana odlično raditi posao, ali u sezoni grejanja ne može da radi onako kako je to neko zamislio da bi trebala da radi. Ničija klima ovde na forumu ne može da radi onako kako je to Panta zamislio.

Ako hoće odlvaživanje i ovlaživanje na dugme, a da ne trpi na drugoj strani, onda mora da se otvori i kupi Daikin ururu sararu koja košta 3000 eur i ima spoljnu jedinicu koja može ispunjavati razne želje vlasnika.

Ajd da ponovim i ja tebi jos jednom. Ja sam pisao o Dry modu leti, ne dok se greje.
Njemu ce Dry mod isto tako da hladi previse i leti jer turbina duva jako. Fujitsu LGC ima 4 brzine, Quiet, Low, Med i High. Kada radi Dry turbina radi sa Quiet brzinom, vrlo polako okrece vazduh ali zato kompresor radi jace nego kada je na Cool modu. Tako je izmenjivac jos hladniji, razlika je jos veca i vise vlage izvuce a ne ohladi prostoriju.
To kineski modeli ne rade tako ocigledno.

Pa ne svi kineski modeli... Vivax by Midea radi sa turbinom na leru, kao i Galanz. A on neka proba dry mode kada dođe leto, pa neka onda vidi je l radi ili ne radi kako treba, a ne sada.
Sa druge strane, mi uopšte ne znamo sa kojom snagom radi kompresor na njegovoj klimi u dry modu. Možda je Midea kombinovala veću brzinu rada turbine, i manju snagu kompresora. Ali u svakom slučaju, totalno je besmislena upotreba dry moda u periodu grejanja uz očekivanje da klima ne ohladi prostor.

Inače, ne znam zašto si se osetio prozvanim.

Pa ja sam pisao o tome, nisam jedini, videcemo sta ostali kazu 😎

Gde god sam čitao o Dry modu, piše da se najviše koristi u prelaznom periodu, kada je velika vlažnost, a temperatura nije dovoljno visoka da bi se koristilo hlađenje. Ne znam odakle sad da je taj mod samo kad je toplo. Citiram "Dry mode is intended to be used when the conditions are humid and temperatures are not hot. It's for those days where the weather has a tropical feel and just a little too cool to use cooling mode. An example of this would be those days when it's been raining, or about to rain and the humidity is high." Ili ovo "This feature is very useful during the seasons, in which there is more rain and moisture outside."
Meni je to baš ovaj period u kome se nalazimo, jer mi spoljašnja jedinica prijavljuje da je temperatura oko 19 stepeni (sunčana strana), a za vikend je bilo i toplije..

Mali update. Klima u Dry modu definitivno ne duva na najjače. Danas sam merio ultra preciznom metodom, "savijanje papira na vetru" i više se uvija papir kad odvrnem ventilator na 100%. Nije baš ni najslabije što može, ali ni najjače. Problem je što duva hladno, pa izgleda da duva jače nego što jeste. U svakom slučaju, da rezimiram, ako je nekome bitno, MIDEA AG-09NXD1.WIK klima ne može da se koristi za smanjivanje vlažnosti u prostoriji, bez primetnog pada temperature, iako na jednom od MIDEA sajtova piše i ovo "In dry mode, cool air does not blow, but only the air in the room is dehumidified."

A nije ti palo možda na pamet da je ovo uputstvo možda namenjeno nekim drugim podnebljima? Možda jugoistočna Azija, sezona monsuna...?
Ne verujem baš da je pisac ovog uputstva imao na umu kontinentalnu Evropu, jer kod nas kiša zna da pada i kada je 0 C, pa mi je baš teško da poverujem u napisano.

Uz to, po običaju, većina ovih uputstava je generička i sveobuhvatna.

Nije bitno za koje je područje, bitna je logika. Ako je baš hladno, uključićeš grejanje, koje će istovremeno sušiti vazduh (odnosno smanjuje se relativna vlažnost). Ako je baš toplo, uključićeš hlađenje, koje će takođe da isušuje vazduh (dodušer sporije nego Dry mod, ali će dugoročno obaviti sličan posao). Ostaje ti onaj prelazni period za koji je Dry mod najbolje rešenje. Kad radi onako kako treba da radi.

Na našem podneblju postoji samo jedan prelazni period i on se odnosi na grejanje. Za prelazni period na hlađenju još nisam čuo da postoji kod nas.

Tebi defakto treba inverter sa niskom modulacijom na hlađenju ili ako baš hoćeš da isteraš svoje, Daikin FTXZ35N. To što ti tražiš, ni jedan standardan inverter ne može da pruži, kako tvoj, tako ni jedan od ovih koje koriste forumaši.

Grejanje ne isušuje vazduh već luftiranje i ko nema izolaciju vlaga mu beži kroz zidove.

Tako je. Redovno luftiranje i nema brige, osim ako se veš ne suši u kući, tada je potrebno ili mašina za sušenje ili odvlaživač sa tom opcijom.

Panta šta god se napiše, pa čak i on što napiše razume pogrešno. Ovoliko nerazumevanje se retko vidja. 😄

Tako je. Redovno luftiranje i nema brige, osim ako se veš ne suši u kući, tada je potrebno ili mašina za sušenje ili odvlaživač sa tom opcijom.
Kriv sam, od februara je Luca glumila susilicu :) Powerful mod, ventiliranje hodnika na pola sata po minut, veš bude kao bombonica za dva sata, a vlaga pod kontrolom. Predaleko mi je susilica, pa je doslovce lakse na ovaj nacin sušiti, i tad sam takođe dry koristio prilično.

Nazad
Vrh Dno