Šta je novo?

Da li koristite firewall?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Danas se svi plase nekih silnih hakerskih upada i u toj silnoj panici cak i bespotrebno (pa i kad nema internet) stavljaju firewall...
Da li ga vi koristite? Zasto? Cega se bojite? Koliko se sigurno osecate?

Volim da znam koja aplikacija kada zahteva i sta sa weba...

-AtGuard rules za WinXP/2k/98
-za WinME ZoneAlarmPro

P.S. u nesigurnom okruzenju kao sto je Windows, firewall predstavlja barem neki minimum ka security sistemu.
;)

Firewall? Da, hardverski :)
P100 + Slackware + ipchains = hardverski firewall sa NAT, milina bozija :)

Nekada sam koristio i AVP i ZoneAlarm, sada po netu svrljam go.
Nego ne mogu da skapiram debile koji pored tona tekstova i objasnjenja i dalje otvaraju mailove u kojima se krije virus...

vladojko je napisao(la):
Firewall? Da, hardverski :)
P100 + Slackware + ipchains = hardverski firewall sa NAT, milina bozija :)
...uff to je nije za obicne smrtinike...
Ja ne koristim firewall...ne shvatam zasto bi trebalo niti se osecam ugrozeno i smatram da je to potpuno bspotrebno trosenje sistemskih resurasa...:)

e ajde ako nije neka tajna ili nekakav problem da mi neko objasni a šta vi to toliko poverljivo čuvate na svojim hardovima da bi vam firewall bio neophodan????ja stvarno ne vidim svrhu korišćena firewall-a za kućne računare
pozdrav

BeastMaster je napisao(la):
e ajde ako nije neka tajna ili nekakav problem da mi neko objasni a šta vi to toliko poverljivo čuvate na svojim hardovima da bi vam firewall bio neophodan????ja stvarno ne vidim svrhu korišćena firewall-a za kućne računare
pozdrav
<-------------------------------------------------------->
][V][ATRIX™ je napisao(la):
P.S. u nesigurnom okruzenju kao sto je Windows, firewall predstavlja barem neki minimum ka security sistemu.[/b]

<-------------------------------------------------------->
slažem se ja sa tim da je swinjdows veoma nesiguran, ali ja jednostavno nemam toliko bitne stvari koje bih morao da štitim firewall-om a da imam nešto toliko bitno, taj računar ne bi bio uopšte zakačen na internet!

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja ne koristim firewall...ne shvatam zasto bi trebalo niti se osecam ugrozeno i smatram da je to potpuno bspotrebno trosenje sistemskih resurasa...:)

Delim tvoje razmisljanje, jos mi samo fali neki glupavi program da mi drlja u pozadini...
Doduse, sezam ima @safe rezim, gde pozatvara portove, tako da je i to korisna zastita.

Ja sam imao nekada (kad je to uslo u modu) onaj cuveni a kako sam cuo i odavno propali LockDown 2k.....kakvo mi je ****** napravio nije normalno sto se ponovilo sa onim tupavim BlackIceom a ksanije i sa ZOne Alarmom...smejurija nesto se bune iskacu prozori tre mrte a to obicni TCP paketi ;)

Amon_Ra je napisao(la):
Nekada sam koristio i AVP i ZoneAlarm, sada po netu svrljam go.
Nego ne mogu da skapiram debile koji pored tona tekstova i objasnjenja i dalje otvaraju mailove u kojima se krije virus...
Takvima ni 1001 kompinacija AVPa Nortona i ko zna cega ne bi pomoglo (niti ce ikada pomoci)!

BeastMaster je napisao(la):
slažem se ja sa tim da je swinjdows veoma nesiguran, ali ja jednostavno nemam toliko bitne stvari koje bih morao da štitim firewall-om a da imam nešto toliko bitno, taj računar ne bi bio uopšte zakačen na internet!

Dobro, sigurno imas mp3, igre (save-ovi), razno razni programi sa neta, txt-ovi... sitni dokumetni koje je kasnije gotovo nemoguce recover-ovati da ne kazem download-ovati. Moto "Ajd Jovo na novo" nije najsrecniji (personal xpirience) ctp;

Dobro, sigurno imas mp3, igre (save-ovi), razno razni programi sa neta, txt-ovi... sitni dokumetni koje je kasnije gotovo nemoguce recover-ovati da ne kazem download-ovati. Moto "Ajd Jovo na novo" nije najsrecniji (personal xpirience) ctp;
da ali zato postoji rezač i desetak RW diskova:D i sve što je bitno ide na RW;)

Hm, `el ovo neka *******cija? Skrivena kamera na netu?

Kakva su to pitanja "sta ce vam firewall"? Pa zar treba nesto objasnjavati? Da li je nesto bitno ili nije je veoma relativna stvar. No svako od nas ima bar po nesto sebi bitno na home racunaru, siguran sam. Ne vidim uopste zasto bi bilo glupo instalirati (recimo) maleni Zone Alarm i time drasticno smanjiti mogucnost da ti nego gurne trojanca i pobrise stosta na hardu, ili mazne passove za net.

Cini mi se da oni koji su protivnici firewall programa zive u teskoj zabludi da se virus, trojanac ili sta vec moze dobiti samo mailom...

Zorro je napisao(la):
Hm, `el ovo neka *******cija? Skrivena kamera na netu?

Kakva su to pitanja "sta ce vam firewall"? Pa zar treba nesto objasnjavati? Da li je nesto bitno ili nije je veoma relativna stvar. No svako od nas ima bar po nesto sebi bitno na home racunaru, siguran sam. Ne vidim uopste zasto bi bilo glupo instalirati (recimo) maleni Zone Alarm i time drasticno smanjiti mogucnost da ti nego gurne trojanca i pobrise stosta na hardu, ili mazne passove za net.

Cini mi se da oni koji su protivnici firewall programa zive u teskoj zabludi da se virus, trojanac ili sta vec moze dobiti samo mailom...
ne ja ne kažem da je instaliranje firewall-a glupo, samo kažem da je ipak malo nepotrebno za obične kućne user-e a svako bi trebao ko ima nešto iole bitno da to redovno bekapuje, jer osim trojanaca može bilo koji HDD iako je bio potpuno ispravan tek onako da crkne i šta onda??? onako bekapuješ sve što je bitno i nema problema. Uz to za ovih pet godina koliko sam aktivno na internetu ni jednom nisam imao problema sa virusima (bar ni jedan od virusa koji su me mučili nije dospeo na moj računar putem interneta!!!) iako ne koristim ama baš ni jedan firewall, antivirus imam instaliran, ali radi samo kad ga pokrenem i nije rezidentan.
pozdrav

Pogotovu je besmisleno ono ubedjivanje sirokih masa trulog zapada kroz casopise da bez firewalla ni ne pomisle da se prikace....posto je veliki procenat uzornih gradjana koji gledaju hotmail i 3 stranice (preko IE-a) i nista vise, jel'. Uostalom, pretpostavljam da ga je sada vec svako instalirao, i onda odlucio da li mu je zaista potreban ili ne - to je licna stvar (hard diska).

OK, naravno da je sve to licna stvar... Ja licno sam imao nekoliko direktnih/posrednih iskustava te vrste, i smatram firewall i antivirus potrebnim:

-Moja devojka, kada je svojevremeno kupila racunar neki bistri rodjak joj je rekao kako su "ti Nortoni glupost, to samo kvari kompjuter". I nije htela nista da instalira, i pored mog insistiranja. I tako se desilo da su neki dokoni klinci skenirali Infosky korisnike, naleteli na nju sa portovima otvorenim "na izvol`te", i pomocu odgovarajuceg programceta sa harda joj pokupili onaj fajl u kome su svi dial-up passwordi. Onda su sa njenog mail naloga poslali na adrese nekoliko stotina Infosky korisnika mail, "kao" od Microsofta, u kome se kaze da se pojavio novi, opasan virus. Ali da je dovoljno samo da se startuje programce iz attachmenta (vec ste ukapirali, njihov trojanac) i nece biti nikakvih problema. Jedno 20-ak bisera je poslusalo preporuku iz maila:p I onda su polako skucali sve sate, i sa naloga moje devojke (kao za inat, bas tada smo otisli na more i nije mogla da primeti da joj cure sati), i sa naloga ostalih ovaca...

To je sad bila cela afera, trajalo je mesec dana, da ne duljim, klinci su bili previse sigurni u sebe (tipicna srpska osobina, inace), tako da su samo na pocetku proveravali log fajlove naloga koje su trosili, a kasnije ne. Zato nisu primetili da je Infosky, i neznajuci za njihov "rad", u medjuvremenu dobio od PTT-a mogucnost da registruje brojeve telefona cak i kada je korisnik otkucao onu "sifru" za sakrivanje. Tako da sam im upao na gajbu i izvukao gubitak, sa kamatom. No, sva ta smaracina mi stvarno nije trebala u zivotu...A devojka sada drzi i firewall i antivirus, i update-uje ga svaka tri dana:)

-Do sada sam naleteo na tri CD-a sa igrama ili programima, koji su imali viruse na sebi. Bez Nortona to ne bih nikako mogao da vidim.

-Posete nekim hack/crack siteovima su u poslednje vreme postale opasne. Ko razume, shvatice...

Meni je sve ovo i vise nego dovoljan razlog da stavim firewall i antivirus, i time smanjim rizik na minimum. Tacno, radim backup bitnih stvari, ali sto bih uopste dolazio u situaciju da recimo moram da formatiram ceo hard i reinstaliram Windows i sve programe, makar i nemao nista bitno na racunaru?

Iskreno, ne kapiram protivnike ovih stvarcica. Sta je pravi razlog zbog koga ih ignorisete? Ne verujem da sada, kada prosecni kucni racunar ima procesor na 1Ghz, iko moze da tvrdi da mu njihov rad u pozadini osetno opterecuje resurse racunara? A ako se radi o principu, opet, ne znam kako ce te bilo sta na ta nacin dokazati "glupim Amerima" ili kome vec... Dakle, voleo bih da procitam bar jedan smislen razlog za "ne" firewallu i antivirusu.

Ok, da zavrsim, meni su gorepomenuta desavanja i vise nego dovoljan razlog da koristim "usluge" takvih programa. Uostalom, bar nas nista ne kosta nabavka istih:p

mislim da je za normalne korisnike racunara kao sto je tvoja devojka potrebno imati i av i firewall, to lepo pustiti da radi u backgroundu bez ikakve interakcije sa korisnikom kako ga ne bi bunilo (samo ce mene da smara, ej ovaj mi kaze ovo...), a sto se mene tice, jedino koristim firewall, POTREBNO je zatvoriti sve portove na masini. av mi ne treba jer znam sta radim, i garantujem da virus necu pokupiti.

Meni je do skoro non-stop zvrjao fw, al' sam ga sada skinuo. Stavljacu ga samo kad je stvarno potreban (kad naletim na neke idiote).

Zorro je napisao(la):
-Do sada sam naleteo na tri CD-a sa igrama ili programima, koji su imali viruse na sebi. Bez Nortona to ne bih nikako mogao da vidim.

Ja sam takodje naleteo na isti problem, - u izdanju casopisa Mikro od 03/2002 postoji bekdor na CD-u sa programima, u pitanju je program:
iMesh 3.0
2.62 MB je size.

evo i zvanicnog opisa programa:
Alatka za trazenje i preuzimanje muzike, slika, dokumenata i video datoteka u zajednici koja vec sada broji preko sedam miliona ljudi. Same datoteke se nalaze na racunarima drugih korisnika ovog programa koji su se saglasili da ce razmenjivati datoteke i mogu se direktno prenositi na racunar drugog korisnika bez posredstva servera. Preuzimanje je veoma brzo i moze se nastaviti kasnije ako vlasnik datoteke prekine vezu. Aplikacija koristi tehnologiju koja omogucuje preuzimanje datoteka od najvise sedam korisnika istovremeno. iMesh nudi i posebne mogucnosti, npr. brzo preuzimanje, ogranicavanje odredenih rezultata pretrazivanja, plejer s listama pesama, spisak preuzetih datoteka, maske za prilagodavanje interfejsa itd. U verziji 3.0 u potpunosti je prepravljen korisnicki interfejs, poboljsano je pretrazivanje, ubrzano preuzimanje i omoguceno caskanje. Napomena: Paket sadrzi dodatne aplikacije, ciji autori nisu autori ovog programa. Te aplikacije mozda prikazuju reklame, prikupljaju informacije, preklapaju graficki sadrzaj Web lokacije koju prikazujete ili menjaju sistemske parametre. Kao i za sve datoteke koje se preuzimaju, preporucuje se da obratite posebnu paznju na opcije koje se nude tokom postupka instaliranja. Medu poznatim nezavisnim aplikacijama koje se dobijaju u ovom paketu su eZula, saveNow i New.net.

KAV 4.0 scan report:
Infected by virus: - Backdoor.FTP.Bmail

P.S. vise ni iz "oficijelnih" izvora covek ne moz' da bude siguran a kamoli na rupetini od interneta!
FX

Ja sam takodje naleteo na isti problem, - u izdanju casopisa Mikro od 03/2002 postoji bekdor na CD-u sa programima, u pitanju je program:
iMesh 3.0
2.62 MB je size.

Jao, kakvi dripci! A bas je poslednji broj koji sam pazario bio februarski. Nakon toga sam se najzad suocio sa cinjenicom da me iz celog casopisa realno interesuje max. 20 stranica, i batalio ga...

ma kakvi casopisi, sve ima na netu , pa i virusa u izobilju, moz da biras koji hoces a ne oni da ti biraju :D

Miroslav je napisao(la):
ma kakvi casopisi, sve ima na netu , pa i virusa u izobilju, moz da biras koji hoces a ne oni da ti biraju :D

Good one, Miroslav.:p

Evo samo da dodam za one koji su 100% sigurni da nece ukaciti virus preko neta pa s toga surfuju bez AV softvera.

Zar zaista mislite da virusi, trojanci, crvi mogu da se ukace samo ako vam neko posalje mejl sa istim i vi klinkete na attachment? Nee... pa danas se lammeri toliko dovijaju da su cak zashli i u "javne", poznate, "trusted", site-ove. Evo bas sam malopre bio nesto na Angelfire.com-u i mom account-u, kad ono u bazi HTML zanimacija eto ga trojanac!!! Sreca da sam imao startovan KAV, inace kako bih provalio da je sakriven kod trojanca u search site skripti???

FX

Evo samo da dodam za one koji su 100% sigurni da nece ukaciti virus preko neta pa s toga surfuju bez AV softvera.

Zar zaista mislite da virusi, trojanci, crvi mogu da se ukace samo ako vam neko posalje mejl sa istim i vi klinkete na attachment? Nee... pa danas se lammeri toliko dovijaju da su cak zashli i u "javne", poznate, "trusted", site-ove. Evo bas sam malopre bio nesto na Angelfire.com-u i mom account-u, kad ono u bazi HTML zanimacija eto ga trojanac!!! Sreca da sam imao startovan KAV, inace kako bih provalio da je sakriven kod trojanca u search site skripti???

FX
da me sad ti nisi prosvetlio u vezi tih stvari ja sad to nebi znao:D :p :D

Vrh Dno