Šta je novo?

Da li je problem do maticne?

fanste27

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2008
Poena
319
Ovako, upravo sada sam igrao nba 2k11 i desio mi se jako cudan problem, resetuje mi se kompjuter sa nekim zujanjem iz zvucnika, i onda nece da se podigne, naime

krene da se dize i desava se sledece, ekran uopste ne radi, tj ne dobija signal, svi ventilatori rade, stim sto ventilator na grafickoj krene jace pa uspori i tako stalno, kao da krene da se dize i onda opet padne, e sad posto moja ploca ima neke lampice koje svetle i pokazuju gresku ja to pogledam i vidim sledece,

donje 2 lampice se ponasaju ovako: 1. svetli 2. trepce
gornjih 5 ovako: prve 3 svetle druge 2 trepcu

pogledam u uputsvo maticne i vidim da kod gornjih nije problem one su vezane za napon, tj kako procesor vuce struju toliko one svetle, jeste cudno da trepcu , ali to je zato sto procesor ne moze da se digne, i sad ja pogledam za donje i tu nema nista sta je u pitanju kad 2. trepce , samo ima kad druga ne svetli i tu pise memory error

i na grafickoj mi trepcu neke 2 lampice za koje nikad nisam video da svetle i sad posto ja vidim da pise memory error ja lepo izvadim jednu plocicu memorije i zamenim joj mesto i kompjuter mi se upali.

E sad mene zanima do cega je ovde bio problem, necu da ostavim ovako na foru sad radi sve ok, jer da je ok nebi se ovo desilo sigurno.

napominjem da mi se odnedavno jos nesto cudno desava, prilikom gasenja kompjutera krenu zvucnici da mi suste pa kad uzmem sad i ovo dobijem nekako kao da je maticna problem.

konfiguracija je:

CPU: amd phenom II X4 925
MB: Biostar TA870+
GPU: XFX 4830
RAM: 3GB DDR3 Silicon Power 1333 MHz

jel zna neko resenje za ovaj slucaj?

Najverovatnije je nesto oko graficke. Jel si proveravao temperature? Kazes da se restartovao dok si igrao nba..moguce je da se zagrejala pa se restartovao. To sto se ventilator jace malo cuje dok podize sistem je sasvim normalno..

Znaci prvo proveri temperature graficke, procesora..pa javi da vidimo sta dalje ;)

neverujem da je do graficke, igrao sam na njoj zahtevnije igre ovih dana kao sto je mafia 2 i radilo je sve ok, sad sam bas malo provrteo furmark i tempteratura graficke ne prelazi 67c u loadu, u idle-u je oko 48c , a procesor znam da mu tempteratura skace ko luda kad se optereti, na ovom stock kuleru i bez oc-a ja sam njim u linxu dobijam posle 2min testiranja temperaturu od 73c sto je mnogo za phenom ii , verovatno je to do voltage koja je na auto u biosu a taj auto je 1.38V

Izgleda da tvom racunaru treba jedno generalno spremanje. Znaci ocisti cetkom nakupljenu prasinu, ocisti lopatice na ventilatorima, kuler sa procesora i graficke skini, zameni termalnu pastu pa sve pazljivo namontiraj kako je bilo. Slotove za memoriju ocisti takodje cetkom a kontakte na memorijama izribaj tvrdom gumicom za brisanje, ocisti ostatke gumice i sve vrati lepo nazad. Dobro bi bilo pregledati i u kakvom je stanju ventilator i sama unutrasnjost napajanja, verovatno se i tu svacega skupilo pa ga treba ocistiti. Da ne zaboravim, sa svih ventilatora skini onu nalepnicu sa donje strane kapni 2-3 kapi finog ulja pa vrati nalepnicu. Mislim da ce posle ovoga tvoj racunar raditi kao nov.

Izgleda da tvom racunaru treba jedno generalno spremanje. Znaci ocisti cetkom nakupljenu prasinu, ocisti lopatice na ventilatorima, kuler sa procesora i graficke skini, zameni termalnu pastu pa sve pazljivo namontiraj kako je bilo. Slotove za memoriju ocisti takodje cetkom a kontakte na memorijama izribaj tvrdom gumicom za brisanje, ocisti ostatke gumice i sve vrati lepo nazad. Dobro bi bilo pregledati i u kakvom je stanju ventilator i sama unutrasnjost napajanja, verovatno se i tu svacega skupilo pa ga treba ocistiti. Da ne zaboravim, sa svih ventilatora skini onu nalepnicu sa donje strane kapni 2-3 kapi finog ulja pa vrati nalepnicu. Mislim da ce posle ovoga tvoj racunar raditi kao nov.

ovo bi sve bilo ok da je moj kompjuter star 2 godine ili vise,

a on je uzet pre 2 meseca i redovno sve sredjujem oko njega i gledam, prasine nema uopste na ventilatorima , cak sam ga pre 2 nedelje produvao kompresorom, tako da nije sigurno do prasine i necistoce...

Previsoka je to temperatura za procesor. U biosu podesi napon na default za tvoj procesor pa ponovo provrti linx..

Preko 60C za procesor ne valja i to je uzrok "gasenja" racunara ..previsoka temperatura...kao sto je rekao tropicano stavi na default voltazu ...
p.s. Koje napajanje posedujes?

@ fanste27

Probaj da izvadis memoriju,pa proveri sve dimm slotove sa jednim modulom,pa onda sa drugim.

Vrh Dno