Šta je novo?

Da li je pametan raspored hardova?

nikk18adsl

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
350
Imam sledecu situaciju: 2 HDD-a, jedan stariji Maxtor od 80Gb, i noviji WD od 320Gb. Pored toga , imam i 3 opticka uredjaja i to: Sony DVD citac, TEAC cd rezac i NEC DVD rezac. Kako imam 2 grane na ploci (ASUS A7V600-X), TEAC rezac i NEC DVD rezac sam stavio na jednoj, a Sony Dvd citac i stariji hard Maxtor od 80Gb na drugoj grani(inace, taj hard ima 2 particije i nema Windows na sebi).Drugi, noviji WD hard od 320Gb sam povezao direktno ne plocu preko SATA konektora i na njemu je Widows koji se podize. Stvar je u sledecem: onaj stariji hard i dvd citac koji su na jednoj od grana, rade tako da je dvd na master, a hard na slave rezimu. Sve varijante sam probao, jedino tako podize sve kako treba. Da li treba nekako drugacije da napravim raspored da bi to funkcionisalo bolje i brze ili je to jedina varijanta za ove komponente?

pa ako tako radi ne diraj nista....

Mozda bi mogao da stavis DVD rezac i DVD citac na jednu granu, gde bi DVD rezac bio master, a HDD i CD rezac na drugu, gde bi HDD bio master.
Pretpostavljam da je kombinacija da rade DVD citac i DVD rezac u isto vreme retka, pa je bolje da se ne opterecuje grana na kojoj je HDD sa jednim DVD rezacem.

Ovo je predlog, a ako je ovo do sada lepo radilo, mozda i nema potrebe da menjas.

Hvala na predlogu, malo cu da eksperimentisem, pa cu da vidim da li ima razlike. Ne bih ja nista menjao, nego me brine sto mi je hard na slave, a ne na master, pa zato samo hocu to da promenim nekako a da sve funkcionise.:)

Pretpostavljam da je kombinacija da rade DVD citac i DVD rezac u isto vreme retka

Bas naprotiv,nije uopste retka,mnogo je brze tako kopirati DVD disc,nego samo sa rezacem jer jedan rezac mora prvo da napravi image da bi posle to narezao,ovako ide odmah.

@nikk18adsl A sto se tice tvog problema sa HDD-om.Ne znam zasto ti smeta da ti taj hard bude slave,koliko ja znam ne mogu dva harda da budu master u isto vreme,master ti mora biti onaj na kome je sistem:trust:

@nikk18adsl A sto se tice tvog problema sa HDD-om.Ne znam zasto ti smeta da ti taj hard bude slave,koliko ja znam ne mogu dva harda da budu master u isto vreme,master ti mora biti onaj na kome je sistem:trust:
Sistem mu je na sata hdd-u.....

@Bishop, meni je drugi, noviji hard na kome mi je sistem, stavljen na SATA. Hoces da kazes da ovaj stariji hard nikako ne moze da onda bude na master sa ostalim optickim uredjajima, zbog toga sto vec ovaj noviji podize sistem?,)

Mozda malo kasnim sa odgovorom...
HDD u principu niste ne smeta da bude slave i da normalno radi.Jesi probao da jumer-ima odredis da DVD bude slave,a Maxtor master?
Ili pokusaj da ih vezes na drugu granu,pogledaj u bios-u da li su ti ova dva uredjaja poveza na primari granu ili na secondary!

Mozda bi mogao da stavis DVD rezac i DVD citac na jednu granu, gde bi DVD rezac bio master, a HDD i CD rezac na drugu, gde bi HDD bio master.
Pretpostavljam da je kombinacija da rade DVD citac i DVD rezac u isto vreme retka, pa je bolje da se ne opterecuje grana na kojoj je HDD sa jednim DVD rezacem.

Ovo je predlog, a ako je ovo do sada lepo radilo, mozda i nema potrebe da menjas.

Zavisi od namene racunara. Meni je ovo jedno vreme bila primarna upotreba citaca i rezaca u isto vreme - zbog "on the fly" rezanja...

Hvala na predlozima, pokusao sam da jumpere prebacim, pa da maxtor bude na master, ali onda nece da podigne sistem, a u BIOS-u umesto da prijavi Maxtor, nesto izbrlja i pojavi neke brojke, kukice, skroz bezveze u nazivu uredjaja. Nego nema ni veze, za sad radi i ovako. Kako sam shvatio, ako DVD rezac i DVD citac stavim na jednu granu, onda je takva kombinacija dobra za istovremeno prerezivanje s diska na disk?

U tom slucaju je pozeljno da se razdvoje grane.

ja to nishta ne bi dir'o...ozbiljno ako radi....

U tom slucaju je pozeljno da se razdvoje grane.
Pri čemu je sa PATA diskovima problem i fizička dužina kabla. Meni su hardovi master i slave na jednoj, DVD rezač je master na drugoj grani gde je combo slave. Jednostavno, razmak između konektora na IDE kablu je takav da bih morao da stavim uređaje na raznorazna čudna mesta da bi mogli da se priključe ako bih hte da optički uređaji budu na različitim granama.

Da, u pravu si. Ali, ima resenja i za takve slucajeve: odstojnici (obicno plasticni, ali ima i metalnih) koji omogucavaju montazu 3.5" uredjaja na mesto 5.25" uredjaja. Nisu skupi - reda 200-300 dinara, ali se malo teze nalaze...

Ma najmanji je meni problem duzina kabla, to se lako resava i svaka kombinacija je moguca i fizicki izvodljiva.:) Samo mi treba znaci predlog, ako smatrate da trenutna situacija nije preporucljiva, kako da izmenim raspored, a duzine i mesta ima dovoljno...

Pa ako hoces da DVD prerezujes direktno sa diska na disk,neka ti citac i rezac budu na razlicitim granama.
A to sto si napisao da si probao da dzamperima odredis da li ce ti HDD biti master,nisi mi odgovorio na pitanje,da li su ti DVD rezac i HDD na primarnoj ili sekundarnoj grani?
Ali najpametnije ti je da ne diras nista,a ako si bas perfekcionista...

Ne, ovako, meni su DVD citac i stariji Maxtor hard na primarnoj grani, a sto se tice rezanja s diska na disk, meni su onda sada izuzetni uslovi, jer su upravo DVD citac i DVD rezac na razlicitim granama.;)

Pa prodaj da DVD citac i tog maxtora stavis na sekundarnu granu.Sto se tice prerezivanja uslovi ce ti ostati isti,jedino ces moci da maxtora namestis da bude secondary master.
Ne moze da ti bude primari master jer imas sata hdd na kojem je sistem.

Aha, da, u pravu si, razumem...E, provalio sam da kad skinem ovaj maxtor, onda ni sata hard nece da podigne sistem, iako sistem nije na maxtoru. Sta da radim da mogu kad skinem maxtora(sto je cesto, zbog pozajmljivanja i sl.) ipak budem u mogucnosti da radim sa sata diskom?

Testiranje!!!

Pozdrav svima,

Eto da se ukljčim u diskusiju koju je započeo "Nikk18adsl"
Ja sam nekada imao sledeću konfiguraciju na IDE kablovima:

1) Master HDD 20Gb
Slave Teak CD R
2) Master NEC CD RW
Slave HDD 14,5Gb
Nikakav problem nisam imao HDD koji je bio na drugoj grani je bio u REC-u pa sam mogao da pozajmljujem menjam dobijam informacije i sl.

"Nikk18adsl":
Što se tiče "problema" koji imaš tj. želiš da testiraš, to je da staviš oba na master. Po meni to može, ali moraš u Biosu da podesiš koji HDD ti je "primaran". Šta mislim pod time - jeste sa kojeg HDD-a želiš da ti se digne windows. Mislim da imaš Boot opciju u Biosu i tu staviš HDD od 320 Gb na kao drugi Boot, a prvi Boot ostaviš neku od mehanika sa koje bi želeo da instaliraš windows. Pošto imaš tri opcije za Bootovanje nestavljaj oba HDD-a na Boot recimo HDD 320 kao drugi a HDD 80 kao treći što znam možda se nekako prebaci na HDD 80 gde nemaš windows.
Svakako drugi HDD onda po meni možeš staviti kao master na IDE kablovima. Po meni ovo bi trebalo da radi. Nadam se da shvataš šta sam želeo da kažem.

Pozdrav svima.
Želislav

A sto drzis toliko dvd pisaca, citaca, cd pisaca... Sta ce ti toliko toga. Sam oti bezveze prave guzvu i oduzimaju snagu sa napajanja. Izvadi bar DVD citac. Ostavi rezac da imas za DVD i CD rezac ako bas neces da maltretirac DVD pisalicu zbog CD-a. Mada i to ti nije potrebno. Kada ti jednog dana DVD pisalica crkne kupis drugu. To je sad smesno novaca naspram onoga sta je bilo pre.

A sto drzis toliko dvd pisaca, citaca, cd pisaca... Sta ce ti toliko toga. Sam oti bezveze prave guzvu i oduzimaju snagu sa napajanja. Izvadi bar DVD citac. Ostavi rezac da imas za DVD i CD rezac ako bas neces da maltretirac DVD pisalicu zbog CD-a. Mada i to ti nije potrebno. Kada ti jednog dana DVD pisalica crkne kupis drugu. To je sad smesno novaca naspram onoga sta je bilo pre.
Pa verovatno ima neki razlog za to ;)
Ja znam ljude koji ih imaju po 10-ak u masini i kukaju da im je malo :D

CD mehanike...

Pa verovatno ima neki razlog za to ;)
Ja znam ljude koji ih imaju po 10-ak u masini i kukaju da im je malo :D

Pa pravo da kažem i nemam možda pravi razlog. Nedavno sam kupio DVD mehaniku pa mi ostala i ona dva pre a pošto imam CD teac njakam ga dok je "živ", jer bilo bi mi žao da mi crkne rezač ili DVD rezač pre nego imam taj Teac-ov CD. Pa dok ga imam koristim taj a na ova dva radim jedino po potrebi.
Eto možda imate koji komentar za ili protiv. Biću vam zahvalan jer želim da bude dobro.

:type:

Ko misli da je bole da "bacim" CD mehaniku? :S:
Ko misli da je ok to što radim? :p

Hvala puno momci. :wave:

Želislav

* Ja bih stavio DVD citac i HDD na istu granu jer retko ces da gledas neki film i da brljas po kompu, a DVD rezac bih stavio na drugu granu jer se cesto desava da rezes diskove i za to vreme radis nesto drugo. Takodje, HDD-ove stavljati uvek na razlicite grane, ako ih imas manje nego grana, jer cesto rade istovremeno pa guse istu granu.

* Prilikom bootovajna, bios prvo gleda primarnu granu i tu trazi sistem na masteru, a onda prelazi na sekundarnu granu i tako isto. Ako namestis u biosu bootovanje kao sto ti je rekao zelislav onda verovatno to radi drugacije, to nisam probao.

* Imam i ja 3 opticka uredjaja: CD-citac, CD-rezac, DVD-rezac. Jednostavno, kako nisam pri parama, nisam ni kupovao uredjaje cim su se pojavljivali, nego sam cekao da im padne cena. Tada je vec bilo kasno za prodaju starih, jer moji stari uredjaji nisu vredeli ni cvonjka, pa mi se nije iplatilo da prodajem, vec mi je bilo bolje da raspodelim upotebu. CD citam na CD citacu a rezem na rezacu, dok DVD citam/rezem na DVD rezacu.

Evo, CD citac mi vec zeza. Namestao sam ga 100 puta ali ce verovatno u kantu.
Kada mi nalete neki shugavi CD diskovi, a bilo ih je dosta sa zanimljivim sadrzajem, ja ih prvo stavljam u starije uedjaje.
Jednom mi je naleteo disk koji je na kraju pukao :d, a morao sam da ga procitam. Naravno da sam ga ubacio u stari CD citac kji je kukao i zavijao kao neman. Prekopirao sam par najvaznijih podataka. Da je ostetio CD citac, bas me briga, leteo bi u kantu.

A tek rezanje "on the fly". Kada nekome moram brzo da prekopiram vise diskova, samo tako shljakam. Ako se i neki disk ne nareze kako treba, nema veze, sada su dzabaka, a nije mi se desavalo da pukne bafer ili sl.

Nazad
Vrh Dno