Šta je novo?

Da li je ovo dovoljno jaka konfiguracija za autocad 2018?

bojke1

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7009,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Drugar ima malo stariju konfiguraciju i njegova supruga taj komp koristi povremeno za rad u autocad-u.I to sad radi onako bas sporo u pomenutom programu.Neki put treba da odradi neki posao za neku firmu i onda se bas muci koliko ovo sporo radi kad pokrene autocad.
Konfiguracija je sledece
1.Procesor-intel 2500k
2.maticna ploca-asus- p8-p67
3.Memorija- kingston 2x4gb ddr3 na 1600mhz
4.Hard disk-samsung ssd 256gb evo 850 ili evo 860
5.Graficka -radeon rx570 sa 4gb memorije.
Instaliran windows 10 64 bit.
Da li se ovde moze nesto zameniti od ovih komponenti,na primer memorija ili grafa pa da to radi onako solidno sto se kaze?Ako treba radna memorija koliko gb treba uzeti?Da li 2x8gb ili 2x16gb?
Ili je ovde neisplativo ulagati u ovu konfiguraciju,pa kupiti neku jacu konfiguraciju?
Konkretno pitanje je sledece
Koji je neki minimum hardverski da bi autocad radio normalno?

Prilozi

• viber_image_2025-05-22_21-18-02-361 13.jpg
    viber_image_2025-05-22_21-18-02-361 13.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 11
To sam video i po ovome je konfiguracija ok za to ali u realnosti je to malo drugacije.Autocad radi na ovoj konfiguraciji koju sam naveo dosta traljavo.
Inace ostale stvari na racunaru rade ok.Mislim na surfovanje netom,gledanje youtuba,sve to radi dosta dobro i nema kocenja kad se pokrene.Filmove isto pusta dobro.
Ono sto sam primetio je to da kad se pokrene autocad on pokrene pa skoro 6.8gb radne memorije a nije se ni krenulo da se radi u pomenutom programu.
Kad krene nesto da se radi u tom programu onda mu treba dosta vremena da odradi tu komandu,tacnije ima dosta laga dok to ne odradi.Sad da li je problem memorija ili nesto drugo nisam siguran.

Kod brata u firmi građevinac radi sa i3 7100(2 core, 4 thread), što je slabiji Cpu nego taj, ali ima 16gb ram i grafiku gt1030, i to radi brzo.

Neka novija verzija je AutoCad, možda je i zbog toga, a možda mu više leži nvidia(iako ima manje vram-a).

Svakako sa memorijom nema greške, 4GB je dovoljno samo da teraš Windows, moguće da kada učita projekat ponestane RAM-a i onda krene da koristi virtual memoriju(ssd) a to baš zna da bude bolno...

Možeš to i proveriti u ResourceMonitor, učitajte projekat, pokrenite šta treba, da krene da se muči i pogledaj šta se dešava sa memorijom, ako krene da povećava virtual memory, onda to je rešenje. Ako se ispostavi da fali memotije, kroz resource monitor ćeš i videti koliko tačno fali, pa ti dokupi da na kraju imaš i viška 😉

Za AutoCAD su najbitnije single-thread performanse. Ta konfiguracija jeste stara, ali bi trebalo da radi bolje nego što kažeš. Više RAM-a bi svakako pomoglo (2x8), jer ko zna šta je sve pokrenuto na tom računaru. A može biti i da je softver problem

To sam video i po ovome je konfiguracija ok za to ali u realnosti je to malo drugacije.Autocad radi na ovoj konfiguraciji koju sam naveo dosta traljavo.
Inace ostale stvari na racunaru rade ok.Mislim na surfovanje netom,gledanje youtuba,sve to radi dosta dobro i nema kocenja kad se pokrene.Filmove isto pusta dobro.
Ono sto sam primetio je to da kad se pokrene autocad on pokrene pa skoro 6.8gb radne memorije a nije se ni krenulo da se radi u pomenutom programu.
Kad krene nesto da se radi u tom programu onda mu treba dosta vremena da odradi tu komandu,tacnije ima dosta laga dok to ne odradi.Sad da li je problem memorija ili nesto drugo nisam siguran.
Ovo sto opisujes lici na iskljucen Hardware acceleration. Probaj da ukljucis pa vidi kako se ponasa.
Inace ta grafika koju imas nije namenjena za CAD aplikacije, ali bi trebalo da proste crteze radis bez problema.

Autocad је нажалост веома лоше оптимизован, и ради споро и на новим добрим рачунарима. Код мене уз i7-12850HX и 64 GB рама зна повремено да килави само тако. Не смем ни да замислим како би било на неком олдтајмеру попут поменутог из прве поруке.

Moja greska oko verzije autocad-a.U pitanju je verzija 2025.Nisam znao da je drugarova zena zvala nekoga na oglasima i da je covek dosao i instalirao verziju za 2025 godinu.
@ackopk@ ulazili su malopre u autocad pa u option-sistem i u Graphics Performance" settings i tamo je ukljucen Hardware acceleration tako da nije do toga.
Drugar ce sutra otici do nekog servisa racunara u rakovici posto se cuo sa tim ljudima koji tamo rade da nadogradi pomenutu konfiguraciju.
Oni su mu ponudili ram 4x8gb ddr 3 na 1600 mhz za 8 soma i rekli su mu da bi trebao svoj procesor 2500k da zameni sa nekim i7 intelom da bi auto cad radio solidno sto se kaze.
Nosi kuciste kod njih pa ce odmah sve to probati na licu mesta kako ce raditi posle nadogradnje.
Ovu memoriju su mu oni ponudili i kod njih ce sutra otici do servisa
i ovu
Sad da li ce ovo raditi na asusu p8p67 4 modula od 8gb ne znam?
Da li uopste da uzima 4 modula ili su mu dovoljna dva modula po 8gb uz neki malo jaci procesor i7 ako oni budu imali za socket 1155?
Za sada je takva situacija da mu se ne isplati da kupuje novu konfguraciju vec gleda da ulozi u ovaj postojeci nesto tu do 100-120 eura i da sa njim izgura godinu dve a da kasnije kupi nesto novije.

Mislim da promenom CPU neće ništa dobiti, pošto je AutoCad single thread app, a 2500k je već nasviran clock. Dodatna jezgra neće ništa značiti, plus su ti stari i7 nerealno skupi.
Memorija sa druge strane...skroz druga priča, probajte, neće škoditi, pa koliko uspe da primi.
Svakako probajte da pokrenete task sa kojim se sada muči kad ubacite memoriju, sve smrdi da koristi virtual ram čim je tako "bolno" sporo...

Kad je instaliran sistem? Koliko drugih aplikacija ima u pozadini?

Konfa je OK za neki lagani rad u AutoCAD-u.

Procesor i7 bi pomogso oko pozadinskih procesa, time oslobodio jezgro za Autocad.

Koliko su veliki i kompleksni CAD crteži ma kojima radi?

Ova platforma podržava module maks. kapaciteta do 8 GB, tako da je 4x 8 GB maksimum.

Sam autocad je instaliran pre par meseci a windows 10 prosle godine.
Koliko su veliki i kompleksni CAD crtezi stvarno ne znam posto auto cad koristi drugarova zena i ona je upucena oko toga.
Preporuka ovih ljudi u servisu je ta da je 2500k slab za auto cad i da je 2x4gb radne memorije malo za taj program.
Njihova preporuka je neka od one dve memorije 4x8 gb koje sam naveo par postova iznad plus neki procesor i7.
Sad da li imaju nesto od tih procesora za socket 1155 ne znam.
Uglavnom drugar bi sutra trebao da ode do servisa kod njih i na licu mesta uzme memoriju i eventualno neki procesor i7 ako budu imali na stanju i sve to odmah proba kad pokrene auto cad program i vidi kako radi.

Nazad
Vrh Dno