Šta je novo?

da li je ova postavka moguca?

dzidza_bidza

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
375
Imam dve knjigovodstvene agencije u dve prostorije (samo ih vrata dele) koje su vezane na isti switch i moraju da budu u mrezi, ali zahtevaju da svaka ima svoj internet, odnosno svaka agencija ima postojece naloge na ORION ADSL-u.
Da li je ovo moguce izvesti i kako? Predlozio sam da koriste jedan nalog, bice im jeftinije, a svakako ne koriste nista zahtevno da bi imale problema sa protokom, ali ne zele ni da cuju jer su im Orion-ovi mailovi u x banaka i kada bi trebali da menjaju mail adresu, iz njihovog iskustva, to prebacivanje na drugi mail traje po mesec dana (?).

Znaci ne moze :D Ma ja lepo objasnjavam da to ne moze jednostavno, a one pricaju gluposti da je tako radilo.
Hvala u svakom slucaju.

A zasto ne bi dodao recimo po jednu mreznu kartu u svaku masinu i vezao rutere za iste, pa nek im odvojeno ide medjusobna mreza a odvojeno net?

A da li moze da se dodele razlicite IP adrese ADSL modema, pa da Default Gateway za jednu firmu bude jedan modem, a Default Gateway za drugu firmu bude drugi modem (odnosno njihove IP adrese)?

Može, ali onda morada na oba modema isključi dhcp, i svuda fiksira neophodne podatke.
Verovatno bi radilo, a da sve to bude na jednom switchu.
Mada, zaista je nakaradno rešenje.
Mikrotik, već pomenut, koji radi posao je celih 50 eura, a setup je relativno jednostavan, tako da ni on ne bi bio skup.

A ako dozvoli DHCP, ali raspon dodele adresa razdvoji za jedan i drugi modem tako da se ne preklapaju?

Nem veze što se ne preklapaju adrese.
Malo je rasulo imati na istom fizičkom segmentu mreže više brodkasta.
Uvek će biti pitanje koji bi komp koji uhvatio.
Sad, može da se na samom dhcp-u fiksiraju ip po mac adresama, ali ako ne zna da podesi mikrotik neće sigurno ni ovakvog frankenštajna znati da podesi kako treba.
Switch mora da kupi.
Bolje dati malo više i uzeti MT i uraditi stvar kako treba.

Streal, lepo je to i to moze da sljaka samo sto mi ne znamo tacnu infrastrukturu mreze, odnosno zasto oba racunara moraju da budu vezana na switch - da li je to infrastruktura od neke vece mreze ili sta vec. Dodatne mrezne karte ili eventualni VPN za lokalnu mrezu, je skroz ok resenje i dosta jeftinije od mikrotika za koji najmanje treba 50 evra + konfiguracija.

Poslednja izmena:
Strela je dao dobar predlog za rešavanje ovako jednostavne situacije i ništa više od toga i ne treba. Ja ću na to dodati samo da se verovatno radi o agencijama sa manjim brojem računara pa DHCP na oba rutera mogu isključiti i podesiti IP adrese na računarima ručno, to je lakše nego ulaziti u priču o DHCP opsezima i rezervacijama po MAC adresi :D a evo i jednostavne skice takve mreže u prilogu.

Prilozi

• 1 network 2 isp.PNG
    1 network 2 isp.PNG
    15.1 KB · Pregleda: 53
Cisto da razjasnim situaciju da bi znali o cemu se radi, doduse otprilike Vuk je pogodio. Dakle radi se o dve agencije, u jednoj postoje 4, a u drugoj 2 racunara na kojima su vec dodeljene fiksne IP adrese jer sam knjigovodstveni softver to zahteva.
Ako sam dobro razumeo, znaci ja mogu da nakacim oba rutera na isti switch, samo iskljucim DHCP i samo im dodelim razlicite adrese (1.2 i 1.1), podelim racunarima adrese i samo racunarima jedne agencije kao gateway stavim adresu jednog rutera, a drugoj agenciji drugog rutera i to bi trebalo da bude to?

Poslednja izmena:
Baš tako, samo što i za DNS postaviš IP rutera preko kog idu na net.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno