Šta je novo?

Da li je ova konfiguracija ok za HD video obradu?

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Pozdrav svima.

Ovih dana planiram da kupim nov kompjuter jer ovaj stari ne zadovoljava moje zahteve sto se tice HD obrade (Premier, After Effects, Vegas). Mnogo secka, koci se i nije to to :) (doduse, jos nisam probao sa Cineform intermediate kodekom kako bi radilo, ali hocu pre nego kupim nov kompjuter) :)

Juce sam bio u Veritas (u Nišu) i sastavili smo ovako nesto:

Gigabyte GA-H55-UD3H (ova ploca ne podrzava SATA3, tako da mora da mora neka druga)
Intel Core i5-650 3.2Ghz Box (trebalo bi da ima 4 jezgra)
DIMM DDR3 4GB (2x2) 1600MHz Kingston HyperX CL9
HDD SATA3 7200 1TB WD Caviar Black WD1002FAEX, 64MB, 5 godina garancije (mada bih ja uzeo od 2TB)
MSI ATI Radeon HD 5670 1GB 128bit R5670-PMD1G
Benq 24" G2420HDBL LED
Chieftec napajanje CFT-600-14CS 600W Full
i neko kuciste do 30 evra

Kod njih sve to kosta oko 90.000 dinara

Mislio sam da ako je moguce izmenim nesto da sve to kosta 80.000 ali izgleda da je nemoguce, jer nema na cemu da se stedi :) Jedino da uzmem 22" monitor, ali zbog full HD mislim da je bolji 24".

Da napomenem da bih uzeo jedan SSD za sistem, cisto zbog dodatnog ubrzanja u radu. Tu bih eventualno dodao neku bezicnu tastaturu i eventualno bezicni mis, mada i Genius od 350 dinara mi zavrsava posao :) Takodje sam razmisljao o dodatnom monitoru, za preview, ali to otom potom, ako mi bude bio neophodan uzecu kad im malo padnu cene :) Mislim da ova graficka ima ugradjenu i TV karticu, sto bi mi dobro doslo jer mi se TV ionako pokvario, pa bar da imam gde da gledam Discovery :)

Kako vam se cini konfiguracija, da li biste nesto menjali, pojacali, oslabili.

i7 je mnogo skup, tako da cu za sada biti na i5 koji je duplo jeftiniji. Ne znam da li ima neke velike razlike ili ne, ali bolje da sacekam koji minut vise kod renderovanja nego da platim duplo vise :)

Razmisljao sam o eventualno slabijoj grafickoj ili slabijoj ploci. Sta mislite?

Hvala svima unapred na odgovorima i savetima ;)

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Dvojezgarni je taj procesor, treba da tražiš i5 760. Za sata3 i usb3 verujem da ti ne trebaju, još uvek ne postoje diskovi koji koriste taj standard, ako budeš želeo da ih kupiš, kupiš pci karticu za 10e.

Grafička nema integrisanu tv kartu, ali možeš da kupiš polovnu za 10ak evra. Obavezno idi na nVidia ako već radiš sa videom, mnogo bolje radi, novi Premier ima podršku za Cuda, odnosno da grafička obradjuje video i to mnogo brže radi nego na cpu.

Napajanje ti ne treba toliko jako, komp će ti trošiti 250w max, uzmi neko slabije firmirano, a može i neki lc gp3.

Za hard predlog samsung f3, tu je negde kao wd black po brzini a prilično je jeftiniji.

FullHD monitori postoje od 22", ali slobodno idi na 24", mada mislim da taj led ne donosi nešto preterano mnogo, osim dobre crne boje, pa ti vidi da li ti se isplati.

Memoriju bolje uzmi neku sa manjim latencijama, npr. Mushkin cl7.

U prevodu, ništa ti to ne valja :D
Šalim se malo :)

EDIT: Sad videh da si stavio sata3 hdd, stvarno je prvi koji ja vidim. Još uvek sam mišljenja da ti to ne treba. A za grafiku, može i gt240, kidaće premier.

Poslednja izmena:
^ lepo covek sve rece :) A i taj sata3 WD nista nije brzi od samsunga,al dobro ;)
treba ti jaci proc, mozda i amd x6,4 i vishe gb rama,to nek ti bude primarno,a ostalo kombinuj ;)

driver je sto puta rekao da za video obradu treba intelov procesor i ja ne smem da idem protiv toga :))

Da, treba mi procesor sa 4 jezgara. Ok, to promenjeno.

Sata3 i usb3, zasto da ne. Ionako ne planiram da menjam ovaj komp bar 3 godine, a do tada ce sve to zaziveti, pa da budem ispred svog vremena i na vreme za vreme koje dolazi :))

Daj neki predlog za nVidia graficku, ali da nije preskupa, neka oko 60-80 evra. Sto jeftinija, ali da radi ok. Ne mora sad da bude 786 bitna :) dovoljno je i 128, ali da pomaze prilikom obrade.

Napajanje sam vec nasao neko malo jeftinije, ne znam tacno koliko je ovo sto sam stavio, ali nasao sam za 3800 dinara neko od 500W, 14-ica. Bar je tisi, ako nista drugo.

WD koristim jos od 2002. i da kucnem u drvo, sve ok za sada. Ne bih da ga menjam. 10 evra visak nije problem ;)

Iskreno, ne svidja mi se cena monitora od 24", dkoro su duplo skuplji od 21.5", ali mi treba 24". Znam da 21.5" ima full HD, ali je to nekako sabijeno i zgurano. Video sam uzivo takav monitor, ikonice su premalene. 24" ima onaj normalan HD, mislim, na 1920x1080 velicina programa, ikonica i sl. ima normalnu velicinu, nije smanjeno.

Za Mushkin cl7 i latenciju, vec ne znam sta si rekao. Latencija je odaziv i kasnjenje, valjda. Jel Mushkin cl7 brza?

@Iva

na procesor, ram i hdd sam se usredsredio da bude sto bolje, ostalo samo da podrzava ova 3 da izvuku maksimum. Ploca moze recimo bilo koja koja moze da izgura 1600 RAM i 4-jezgreni procesor i SSD hard.

Evo neki predlog i od mene:

Gigabyte GA-P55A-UD3 110e
Intel i5-760 165e ili Intel i7-870 250e
geforce gt240 55e
Kingston HyperX 2x2 1600 75e
Samsung F3 1TB 50e
Xigmatek Asgard II 35e
LC 6650 GP3 650w 50e
Kingston V series 64gb ssd 115e

BenQ G2420HDBL, ako ti ne treba led, onda je dobar Samsung B2430L za 180e

To te sve izadje 835e. Sa i7 te izadje 920e. Ako mozes jos malo da se ispruzis, bilo bi super. Mada ce ti i ovako zavrsavati posao. :party:

Uh, bas si sastavio konfiguraciju :) Ja napisah, ako moze do 80.000, a ne da dopunim do 100k :))

Btw. evo gledam maticne ploce i po specifikacijama, ove izgledaju ok, podrzavaju DDR3 cak i preko 2000.

http://www.kameleon.rs/msi-p55-gd55-25392-c264-view.htm
http://www.kameleon.rs/msi-p55-cd53-24961-c264-view.htm

s tim sto ja ne znam da uklopim plocu i procesor, pa da pitam, jel moze ovo za intel i5 :)

Btw. ovaj Pakom ima nerealne cene i ne planiram da uzimam kod njih, jel zna neko neki sajt neke firme gde su cene nize da bar imam pravu sliku o konacnoj ceni kad budem sklopio konfiguraciju pa da jurim nize po gradu :)

Pa sastavio sam ti pravu konfu. Ok, evo ispravicemo nesto, kako bi sto manje kostala...

Asus P7H55 78e ovo je minimum za atx. Ako ti ne smeta microATX, onda cemo staviti MSI H55M-P31 za 60e.
Intel i5-760 165e
geforce gt240 55e(ne bih isao na slabiju, jer je ovo neki minimum)
Samsung F3 1TB 50e
Xigmatek Asgard II 35e
LC 6650 GP3 650w 50e
Kingston V series 64gb 115e (ako nemas dovoljno para za njega sad, mozes ga uzeti kroz par meseci...)
I neki monitor do 180e

Sve ispadne oko 800e. Sa microATX plocom 780e. Ovo je dobra konfiguracija za ove pare. Te ploce sto si naveo su dosta kvalitetnije, pa samim tim i skuplje. Ako hoces CrossFire/SLI i da klokujes procesor onda uzmi tu prvu.

Ne smeta mi manja ploca, samo da ima prostora da ubodem graficku, TV karticu i eventualno audio ako mi bude nekad zatrebala i mreznu karticu :) Koliko sam video, ove manje ploce nemaju bas puno slotova.

Ne bih klokovao procesor, tako da moze i neka od ove dve ploce koje si naveo.

Sto se mene tice, meni treba ploca da izvuce maksimum iz RAM memorije i procesora. Ne znam sta bi jos ploca trebalo da ima, ali je meni bitno da ona moze da izgura ovo sto sam naveo.

Jel mislis da su 4 jezgra dovoljna, da ne razmisljam o 6? Ipak se tu stedi 100 evra.

Sto se tice rama, mozda ona druga Mushkin cl7 koja ima manju latenciju, sta god to znacilo :)

HDD cu uzeti WD Caviar Black 2TB. Znam da je tu jos nekih 35 evra visak, ali za HDD mi nikad nije zao da dam pare :)

Jedino bi SSD uzeo neki manji. Treba mi samo za windows i programe, nista vise. Moze i manje GB, samo da je jeftiniji.

Hvala za konfiguraciju ;)

Ne znam koju konfu sada imash, ali na svakoj ce ti seckati video koji nije prebacen u neki Intermediate codec, kao shto je cineform, osim ako ti kamera ne snima u mpeg2, shto ne verujem ;)

Ja odavno ne pratim PC hardver, tako da nemoj za to da me pitash, trenutno sam na Q6600@3Ghz i 4GB rama, HDDovi nisu u Raidu i radim montazu najzahtevnijih mogucih fajlova. U samoj montazi ide sve glatko a za 1080p rendering mi uz dosta upotrebljenih filtera treba 5-7x vishe vremena od trajanja snimka. Bez filtera rendering moze da traje i samo 2-3x duze od snimka. Kada bih preshao na bilo koji i7 osim onog za 1000e, to bi se skratilo mozda za 30%, tako da mi se nikako ne isplati da to radim, bolje da kupim josh jedan identichan komp i da ih umrezim da rade zajedno, imacu duplo brzi rendering za dodatnih 300e, ali necu ni to da uradim, vec cu da uzmem Mac Pro i da radim k'o chovek :)

U svemu tome problem je sama montaza gde je potrebno da sve radi bez seckanja, rendering i nije toliko bitan, a to radi i bilo koji C2D kada su ti fajlovi u Intermediate codecu. Necesh da renderujesh 2 sata materijala dnevno, ja to pustim pred spavanje i ujutru je gotovo tako da ako zbog toga radish upgrade, ja bih ti preporuchio da jednostavno kupish najjachi procesor za svoju plochu i dodash rama ako nemash bar 4, i zavrshio si...

Poslednja izmena:
i7 870 ima isto 4 jezgra, amd ima x6 povoljan. Ako uzimaš ssd nemoj uzimati wd black, uzmi neku najjeftiniju green seriju samo za storage a programe i win staviš na ssd. Ne govorim ti ovo bezveze, bacićeš pare a nećeš dobiti ama baš ništa. Bolje za te pare uzeti dobar ssd i sporiji hard za storage, nego slabiji (i manji) ssd i wd black.

Brzina od 2000MHz za memoriju nema veze, bolje je da memorija ima manje latencije nego veći klok. Možeš sada da uzmeš 4gb pa za neko vreme da dodaš još 4gb, generalno dosta znači kod video obrade ram memorija.

Mrežnu karticu ima svaka ploča integrisanu, to ti ne treba.

Opet ponavljam, ne treba ti previše jako napajanje, mašina će ti trošiti, 250-300w maksimalno.

Možeš da razmisliš da kupiš odmah neki kuler, često se ljudi žale par dana/meseci nakon što kupe komp da je mnogo glasan, pa onda kupuju bolje hladnjenje.

Ne smeta mi manja ploca, samo da ima prostora da ubodem graficku, TV karticu i eventualno audio ako mi bude nekad zatrebala i mreznu karticu :) Koliko sam video, ove manje ploce nemaju bas puno slotova.

Ne bih klokovao procesor, tako da moze i neka od ove dve ploce koje si naveo.

Sto se mene tice, meni treba ploca da izvuce maksimum iz RAM memorije i procesora. Ne znam sta bi jos ploca trebalo da ima, ali je meni bitno da ona moze da izgura ovo sto sam naveo.

Jel mislis da su 4 jezgra dovoljna, da ne razmisljam o 6? Ipak se tu stedi 100 evra.

Sto se tice rama, mozda ona druga Mushkin cl7 koja ima manju latenciju, sta god to znacilo :)

HDD cu uzeti WD Caviar Black 2TB. Znam da je tu jos nekih 35 evra visak, ali za HDD mi nikad nije zao da dam pare :)

Jedino bi SSD uzeo neki manji. Treba mi samo za windows i programe, nista vise. Moze i manje GB, samo da je jeftiniji.

Hvala za konfiguraciju ;)

Sa Asus P7H55 ces moci sve to ubosti. i5 760 ce biti sasvim dovoljan. Intel nema 6 jezgara za 1156 cipset. Ako si spreman izdvojiti preko 1000e na Gulftown, onda cemo njega ubaciti. :D Sada ozbiljno, najbolje resenje bi ti bilo da uzmes i7 870. Tacnije da sada ne uzmes SSD, pa tu cenu dodas za i7, pa kasnije ga dokupi. Najmanji SSD ima od 32gb i oni su od 70e pa navise. Eto ti pa uklapaj. :)

Hm. Ako ovako krenem, ajd jos ovo, ajd jos ono, ode 1000 evra, a toliko nemam :)

Recimo ovako, neki i5 sa 4 jezgara, izbacicu ssd za sada, bar dok im ne padnu cene, a za te pare uzmem WD Black 2TB. Ne znam da li njega da stavim kao sistemski ili da odvojim storage hdd i sistemski zbog brze obrade. Imam neki stariji WD 640 aaks cini mi se, 16 mb kesa. Mogu i njega da upregnem kao sistemski da radi.

Tako za pocetak, pa cemo videti, ako ssd bas bude neophodan, verujem da je vece ubrzanje ako dodam jos 4 gb rama nego ssd.

Dakle Asus P7H55 za i5 760
4 gb rama Mushkin cl7 (daxyco rece da je brzi od kingstonove cl9)
La Prestige preporucio LED monitor - BenQ G2420HDBL (videcu da li imaju ili eventualno neka zamena), mada opet, ako je razlika samo u crnoj boji, bolje da ne bacam tih dodatnih 50 evra za LED monitor. Ako je bas bas samo u crnoj boji :)
Graficka geforce gt240 - pretpostavljam DDR5 i nadam se da je dovoljna za HD obradu, da ne bacam pare na skuplje ako je ova sama po sebi dovoljna da podrzi to sto mi treba.

Ostale sitnice cu vec da uklopim sta imaju na lageru u radnji. Uzecu napajanje 14-ica, zbog buke, rekose mi da napajanja sa vecim precnikom ventilatora su tiši.

Daxyco, na koj kuler si mislio, za procesor ili za celo kuciste da hladi dodatno)?

Hvala svima na pomoci i odgovorima ;)

Evo neki predlog i od mene:

Gigabyte GA-P55A-UD3 110e
Intel i5-760 165e ili Intel i7-870 250e
geforce gt240 55e
Samsung F3 1TB 50e
Xigmatek Asgard II 35e
LC 6650 GP3 650w 50e
Kingston V series 64gb ssd 115e

BenQ G2420HDBL, ako ti ne treba led, onda je dobar Samsung B2430L za 180e

To te sve izadje 835e. Sa i7 te izadje 920e. Ako mozes jos malo da se ispruzis, bilo bi super. Mada ce ti i ovako zavrsavati posao. :party:
Imao si pre par dana slicnu konfiguraciju na oglasima, mislim da je otisla za 550€, bas je bila povoljna.

Mislim da treba mnogo vise paznje da obratis na monitor i ono sto ces montirati na istom , ako vidis 65posto snimljenih boja bez detalja u senkama nemam pojma sta ces da montiras ...poz

Slazem se civi :) Jel ima neko savet za dobar monitor. Znam da dobri monitori kostaju i do 1000 evra :) Ne znam da li neki LED 24" moze da zadovolji potrebe i neke minimalne kriterijume. Trenutno montiram na CRT Samsung SyncMaster 795DF (17") i nije da se zalim sto se tice kvaliteta boja i osvetljenja, mada znam da moze bolje i realnije :)

pa taj led mu nemoze ni prici po zadatim kriterijumima , no ukapiraces vremenom sam , kao sto rekoh bez barem e IPS i ne razmeisljaj o ozbiljnom radu...

zavisi po cemu , rezoluciju ce imati bolju , geometriju sigurno , ali boje ..... i da bez alata nema zanata...

Sta ce faliti bojama? Nadam se da cu nekako uspeti da uklopim. U krajnjem slucaju, tu je CRT da pomogne ako zatreba i jos jedan monitor na laptopu, pa cu imati gde da uporedim da li je dobro :)

Fali im to sto ne postoje , nema ih, isprane su kad mrdnes malo glavu izgledaju skroz drugacije.... a taj na lapu(ako nije macbookpro) ti je idealna referenca....

kupis polovan na kome ce da vidis sta radis, tehnologija postoji....

Nazad
Vrh Dno