Šta je novo?

Da li je moguce ?

wispi

Cenjen
Učlanjen(a)
26.07.2011
Poena
169
Interesuje me da li je moguce da igre poput BTF 3 , COD MW3 , PES 2012 rade bolje sa HD4850 iz 2007 god. nego sa novom Nvidiom GTS450 GS ?

Kod mene je to upravo slucaj , neznam jedino da nije ostalo nesto od atijevog softvera prilikom deinstalacije pa da ne zeza .

Tesko da je moguce.

4850 DX10 kartica, GTS450 DX11 kartica.

Cak je i nesto jaca od 4850.

Reinstaliraj sve, pa probaj opet.

Koji CPU imas?

Moguće je, nVidia drajveri ne skaliraju dobro sa dualcore procesorima.

Uzmi kao primer recimo dve grafičke karte iste snage, nVidia i AMD, na dualcore (tripplecore takođe) procesoru Radeon grafičke će davati bolji fps.

Na quadcore (ili dualcore + HT, kao na primer i3 2100) biće izjednačene.

Kraće rečeno, nVidia grafičke gube dosta na performansama kada rade sa dualcore procesorom. Ne znam tačan razlog, izgleda da nVidia drajveri zahtevaju prilično procesorske snage, tj. više nego Radeon.

Tako da je sasvim moguće to što se dešava kod tebe, da stara HD 4850 daje bolje rezultate nego GTS 450.

A moguce i jer je to DX11 karta, pa su ti ukljucene te opcije u odnosu na 4850 i DX10.

^ Slažem se, moguće je i to.
Ako nisi, ubaci najnovije drajvere sa nvidia sajta pa probaj.
Obe kartice su tu negde, ali je opet gts450 jača, možda 10%.

Na kraju krajeva, slobodno je klokuj.

Odma cim sam ubacio karticu stavio sam zadnje drajvere sa njihovog sajta . Ova je izgleda fabricki klokovana posto radi na 880/1950 MHz . Malo prije sam refresh-ovao Windows Experience Index , pa mi izbaci obe ocene za grafiku 7,3 dok su sa Atijem bile 7,4 .

Naprosto nemogu da verujem , kako sam gledao neke testove po netu GTS je svugdje malo prednjacila u odnosu na 4850 ili su negde bile izjednacene .

Ti testovi su rađeni sa quadcore procesorima, tako da nije čudno.

Tebe koči procesor, HD 6750 je bila možda bolji izbor za tebe, ali ok, sada imaš GTS 450. Mada me čudi izbor grafičke, nisi napravio neki pomak u odnosu na 4850, trebao si ići bar na HD 6770, da bi osetio neku razliku u igrama.

Ljudi GTS 450 je djubre od graficke i u nekim igrama jeste nesto bolja od 4850, u nekim je losija prilicno. to nije nista cudno.

Sto se tice kupovine nvidie nije bilo reci o kupovini , nego sam zamenio sa covekom , nisam ni ocekivao da ce biti nesto bog zna bolje , ali me iznenadilo kad sam video da je losije . Covek je "fan" Atija , a ja uvek nesto prevagnem na nvidiu , mada kupim u tom trenutku ko vise nudi za isto novca . Isao sam na tu da dobijam novi karticu koju sam ja prvi raspakovao i probao , a dajem karticu koja je stara 5 god. , al uglavnom dobro je da nisam nista stetovao i finansijski .

Onako na prvu vidim da su frekvencije vece , da je ddr5 , moja ddr3 i td.

Malo testirao sa "Fraps"-om fraim-ove . Kod COD MW3 avaeage frame je 40 (rezolucija 1680x1050 , sve pojacano na maximum , svi detalji na Extra) , smanjim na 1280x1024 , sve na Normal dobijem average frame 41 . Ovo mi nikako nije jasno .

Upalim PES 2012 avg frame 60 (upaljen vsync) , al i dalje ne ide glatko kako bi trebalo .

Vrtio sam i 3dMark Vantage na Performance podesavanjima , sa Atijem dobijem 7700 poena , a sa ovom 12192 . Ostatak masine je isti , samo graficka zamenjena .

Ovo za 40 frame-a na razlicitim rezolucijama ti znaci da ti je procesor usko grlo. Za PES mislim da je tu an delu neki placebo efekat, ali mozda sam u krivu.

Koji bi mi procesor preporucili umesto ovog da stavim (da ovaj prodam i zamenim nekim boljim) . Ploca je ASUS P5KC .

Ma daj ne *****ajite c2duo na 3.5 usko grlo za ovakvu kartu ?

Ne razumes. Svaki racunar ima "usko grlo". To znaci da ceo racunar ceka na jednu komponentu, uglavnom je to graficka kartica, ali u ovom slucaju je to procesor, posto kao sto vidis, covek ima jednaki FPS na visokoj i niskoj rezoluciji. Povecanjem frekvencije povecava se i fps na obe rezolucije sve dok graficka ne krene da bude ona na koju se ceka, tada ce na visoj rezoluciji fps biti manji od onog na nizoj rezoluciji.

Ima logike , posto sta god radio na podesavanju u igrama ne dobijam mnogo - vecinom nista . Pa ili nesto drugo koci sem graficke ili je graficka losa . Ali da je graficka losa logicno je da malo spustim rezoluciju i detalje i da igram glatko , al ovde mi nista ne pomaze . Zeza i na Ultra i na Low , ko da uticaja sto ja smanjujem ili pojacavam detalje i rezoluciju .

"Solesoslav" - koji cpu preporucujes ?

Pazi, imao sam tu plocu i ona ima ogroman vdrop, posebno kod Core 2 Quad-ova, tako da nema svrhe da ides na neke skuplje cpu-ove jer 4GHz sigurno neces dostici. Moj savet ti je da kupis Core 2 Quad Q8300 ili Core 2 Quad Q9300, trazi ih po oglasima.
Ne znam tacnu cenu ali 80e sigurno nece da premasi i to u najgorem slucaju, onda lepo uzmes i sa tvojim hladnjakom ih dignes na 3,2-3,4GHz. To bi ti bilo mnogo jeftinije nego da prodajes sve i prelazis na Phenom II, a performanse su iste, negde cak i bolje.
Core 2 Quad Q8300 imas i nov ovde za 140e(pozovi da proveris) ali ti ne bi preporucio da to kupujes sem ako ti se bas zuri.
Ja sam dosta dugo furao moj Xeon na default @3,16GHz(imao sam Z600 pa sam ga furao pasivno) i jedine igre gde sam osetio razliku jeste Dawn of War 2(verovatno postoji jos igara, ali mozes ih izbrojati na prse jedne ruke).

Core 2 Duo je slab za danasnje igre... od dual core CPU jedino i3 moze da da neke upotrebljive performanse...

Malo sam gledao po netu za ova 2 cpu-a . Kako sam skontao jedina razlika je 4 i 6 mb cache memorije . Sad koja je to razlika i radu i koliko se to oseti ?

Gledao sam polovne c2q q9550 i q9650 ali su cene visoke .

OK. Hvala puno , nasao sam q8300 za 70 evra . Nadam se da ce biti dovoljan . Jos se dvoumim al verovatno cu ga kupiti .

A da razmislis o G530 i nekoj mini ploci za njega za tih 70e?
Elem ako prodas to tvoje lepo moze neki i3 da se skocka uz dodatak tih 70e.

Ta serija Q procesora je vec neisplativa u danasnje vreme i i3 ih gazi ko nista.

Bilo koja varijanta je isplativija od promene procesora na toj vec vremesnoj platformi.

PS. Imao sam slican problem sa 9600 na e2xxx. Pogledaj opterecenost GPU (kod mene nije prelazila 45% u igrama a igre su kocile, genericki test programi su mogli vise da je opterete).
Do koliko posto stigne?
3850 je radio fenomenalno, a 9600 ni klokovanje procesora nije pomoglo.

Izvini, ali to sto pricas je jednostavno pogresno.
Ni najjaci i3 ne moze da se izbori sa Q9400 na 3.2GHz, tako da ovaj G530 nema smisla ni spominjati.

Ti u stvari njemu savetujes da plati vise novca i da svoju plocu koja podrzava i DDR2 i DDR3 memorije, koja ima i PATA portove, koja podrzava CrossFire, zameni za neku bednu microATX plocu sa 2 memorijska slota i mnogo manje expansion slotova.
A zasto to da ucini? Kako bi u tu istu plocu mogao da ubode G530 sa kojim ce da ima jedva nesto bolje performanse nego sa sadasnjim procesorom.

Sto se tvog iskustva sa Pentium Dual Core E2xxx procesorom tice, stvarno ne znam sta si ocekivao od dvojezgranog procesora koji radi verovatno na dasak iznad 2GHz. Pa i moj Athlon X2 4600+ je bolji od toga.

wispi, nemas sta da brines, ako uzmes Core 2 Quad Q9400 najverovatnije ces moci da ga doteras na 3200MHz. Za to je potreban FSB od samo 400 sto bi ta ploca trebala sa lakocom da postigne, a tvoj hladnjak bi trebao da bude u stanju da to ohladi.
Vec je provereno na ovom forum-u da Core 2 Quad Q6600 uspeva da isprati GTX460 tako da uz minimalna ulaganja u bolje hladjenje i eventualno bolju plocu bices obezbedjen barem jos i sledecu generaciju grafickih kartica.

Sve je na mestu, ali da G530 ima bolje perfromanse od e8500? Sutra, malo.

@Solesoslav

Vidi taj 530 je samo naveden da bi coveku skrenuo paznju da ne vredi dati 70e za procesor za platformu koja je prevazidjena, jer za 70e imas celu novu platformu, skromnu, ali novu. I dosta brzu s osvrtom na cenu.

Sto se e2xxx tice sve bi to stojalo da se masina nije rodila sa ubacivanjem 4850 nakon 9600, probao i 5750 ista stvar. Nvidia se jednostavno gusila na ovoj platformi a Ati je sabijao.
Sad dal je to do CUDA Physx ili neke druge implementacije, nemam pojma i nije me ni briga, na jeftinim procesorima bolje radi Ati i to je to.

A sto se Q i E procesora tice, pogledaj malo ovo pa prosudi sam:
http://www.anandtech.com/bench/Product/406?vs=76

U igrama ih G620 jede. A G530 je 5% slabiji procesor od G520.
SB je prejak za 775

I3 pak protiv tog vaseg cuvenog Q6600 koji je izasao pre kolko godina i trosi kolko bese W?
http://www.anandtech.com/bench/Product/289?vs=53

G620 vs Q6600
http://www.anandtech.com/bench/Product/406?vs=53

Da skratim,
wispi prodaj tu platformu dok jos ima ljudi koji su voljni da je kupe i dele Solesoslavovo misljene.
Ne vredi da ulazes vise u 775 koji ces svakim danom sve teze prodati.
Istina je da i3 ne moze da se klokuje, ali ce biti makar jednako dobar kao svaki Q procesor a nece mu trebati nikakva posebna ploca i kuler za njega.

Poslednja izmena:
Sve je na mestu, ali da G530 ima bolje perfromanse od e8500? Sutra, malo.

Začudio bi se koliko blizu procesori SB nižeg ranga (G530, G620, G850) prilaye blizu Q procesorima, a koliko su bolje rešenje od E procesora za 775 socket.
A i cena je konačno OK.

Nije bolji, ali je toliko bliyu da se nikako ne isplati danas kupiti nekog 775 dualca, a s obyirom na cene Q 775 ni oni nemaju bas sta da traže ovde.

Poslednja izmena:
I3 pak protiv tog vaseg cuvenog Q6600 koji je izasao pre kolko godina i trosi kolko bese W?
http://www.anandtech.com/bench/Product/289?vs=53

Da skratim,
wispi prodaj tu platformu dok jos ima ljudi koji su voljni da je kupe i dele Solesoslavovo misljene.
Ne vredi da ulazes vise u 775 koji ces svakim danom sve teze prodati.
Istina je da i3 ne moze da se klokuje, ali ce biti makar jednako dobar kao svaki Q procesor a nece mu trebati nikakva posebna ploca i kuler za njega.

U skladu sa naslovom teme da li je moguće da ti daješ rezultate jednog potpuno iskrivljenog upoređivanja:

1. Klok procesora nije isti, digni taj q6600 na 3,1GHz, a to ama baš svaki može, pa da vidiš razliku.
2. Koristili su i R5870 što se i vidi u specifikaciji testa
3. Vista 32-bit za Q i Vista 64-bit za I3

Test je jednostavno netačan. Uostalom uporedi G620 i i3 sve je vrlo jasno.

I stalno se utrpava konstatacija (ne samo ti već i gomila drugih korisnika), ne vredi ulagati u matoru platformu. Onaj ko ne pravi pare koristeći računar taj ih je u suštini potrošio na zabavu pa sad dali je skucao 70€ ili 150€ nema neke razlike manje puta će da izađe na piće, a i da pređe na na novu platformu zarad istih performansi pod parolom novo je može da se apgrejduje i sl. pretpostavimo da će koristiti dve godine i onda menjati (opet se vraćamo pod šator parole NE VREDI ULAGATU U ....) i jedno i drugo će vredeti isto - tanjir ribe.

Poslednja izmena:
Ajd recimo da si ti skroy u pravu.
I da prelazi na novu platformu istih performansi.

Kazi mi za iste pare da li se ne isplati radost imanja neceg novog umesto starog, ako te ne kosta vise?

Pa covek ima 8GB DDR2 koji samo taj kad proda imace za 8GB DDR3 i da mu ostane, taman za plocu i procesor (kad i ove proda) isti ili bolji a noviji sa garancijom.
Ja tu ne vidim nista lose, i ne mora da dodaje za polovan procesor koji mu nista posebno nece doneti.

775 i ddr2 su pregazeni, a cene su sad takve da stvarno nema smisla kupiti neki precenjeni Q sad a posebno ne Q8300 ili Q8400.

PS. Kolki ti kuler treba za Q6600 na 3,1? Box? A napajanje?

Ma u pravu si.

Lele jovane ti si bre covece pobedio. Misko, reckless i ja mozemo samo da se klanjamo tvome znanju iz sveta hardware-a koje bez malo parira i demios-u. :)

wispi druze, ja sam ti rekao ono sto sam iskreno mislio da je bolje za tebe, a ti sad vidi da li ces da verujes nekome ko ima 80 ili 1680 postova.

Nazad
Vrh Dno