Šta je novo?

Da li je moguce?

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je moguce da neko od komsija koristi moj kablovski net, bez mog znanja, ako sam jednom vec dozvolio da koristi kablovsku televiziju, i ako bi recimo neko kupio kablovski modem sa strane... To je opcija u koju zaista ne zelim da verujem, ali prosto mi je neverovatno sta se desava, s obzirom da je sve bilo u redu do sada.

Imam 3mb/s paket, a brzina mi je cesto oko 1mb/s bez ikakvog downloada, apdejtovanja u pozadini i slicno, u odredjenim vremenskim intervalima, nikada kasno uvece i ujutru, kada je naravno maksimalna. Kada je smanjena, uvek je zakucana na odredjenu vrednost, recimo 1 mb/s i ne prelazi, zbog cega sumnjam na to da se mozda koristi torent klijent sa limitiranom brzinom.

Da li je moguce da je jos neko uveo regularno kablovski net od komsija, a radijus vektor deli konekciju, ili jednostavno oni nesto ogranicavaju opterecenje u peak intervalima i tokom vikenda? Zar ne bi trebalo da 3mb/s bude garantovana brzina?

Tehnicka podrska operatera kaze da je sve ok i ne vide razlog smanjene brzine.

Ako postoji sumnja da mi neko krade internet, da li to moze nekako da se utvrdi, od strane provajdera ili sa moje strane, bez toga da optuzujem ljude i izgledam kao ludak?

Poslednja izmena:
Da li je moguce da neko od komsija koristi moj kablovski net, bez mog znanja, ako sam jednom vec dozvolio da koristi kablovsku televiziju, i ako bi recimo neko kupio kablovski modem sa strane... To je opcija u koju zaista ne zelim da verujem, ali prosto mi je neverovatno sta se desava, s obzirom da je sve bilo u redu do sada.

Imam 3mb/s paket, a brzina mi je cesto oko 1mb/s bez ikakvog downloada, apdejtovanja u pozadini i slicno, u odredjenim vremenskim intervalima, nikada kasno uvece i ujutru, kada je naravno maksimalna.

Da li je moguce da je jos neko uveo regularno kablovski net od komsija regularno, a radijus vektor deli konekciju, ili jednostavno oni nesto ogranicavaju opterecenje u peak intervalima i tokom vikenda?

Tehnicka podrska operatera kaze da je sve ok i ne vide razlog smanjene brzine.

Ako postoji sumnja da mi neko krade internet, da li to moze nekako da se utvrdi, od strane provajdera ili sa moje strane, bez toga da optuzujem ljude i izgledam kao ludak?

Koliko je meni poznato kablovski net ne moze da se deli koaksijalnim kablom, tj. da bi ti krao net, morao bi da ti se nakaci iza modema ili da klonira MAC tvog modema, ali bi to support ISP-a vec provalio.

Hm, ne vidim kako bi mogao da klonira MAC mog modema kada nikako ne moze da zna za tu adresu, osim... Uz neku vezicu kod provajdera, svasta je moguce.

Videcu sa provajderom, u svakom slucaju bi morali da utvrde razlog smanjene brzine.

Hm... Spliter je kod mene u sobi, ali ispada da moze koaksijalnim kablom ipak?

When a cable modem unit is installed next to your computer, a splitter also is placed on the side of your household. It separates the coaxial cable line serving the cable modem from the line that serves your TV set. A separate coaxial cable line is then run from the splitter to the cable modem. See diagram

A meni kabl izgleda potpuno isto za internet i za TV.

i jos

Cable Internet access shares the same coaxial cable you might currently use for your cable television subscription.

The cable company reserves one of the coaxial cable's channels for cable Internet usage, providing the high-speed data transfer necessary. If you cut the coaxial cable to see the inside, the channel used in delivery of Internet data would look just like a channel used in delivery of a television signal.

Inside your home, the coaxial cable enters a splitter, which separates the data and television signals. The data signal then travels to your cable modem

Dakle, opet, ispada da je moguce bilo ko da instalira spliter u svojoj kuci, razvede isti kabl koji ja koristim, i kupi kablovski modem sa strane.

Jedino sto bi operater trebalo to da provali zbog toga sto bi bila razlicita MAC adresa drugog modema, ili ako je klonirana identicna adresa. Ili internet jednostavno ne bi tako ni funkcionisao, jer se vezuje za jednu jedinu MAC adresu sto bi i bilo logicno, i u suprotnom bi pola grada moglo da se nakaci ilegalno.

Poslednja izmena:
Link do tebe jeste deljen, ali TVOJ internet paket se ne moze "krasti" preko koaksialnog kabla.
Autentifikacija korisnika se vrshi na samom modemu i taj ko krade TVOJ internet morao bi da bude iza modema.

Ma to je zakucan provider verovatno nemaju vise protoka u tom trenutku. Uvek kada sumnjas kolika ti je brzina (iskljuci sve sa racunara WINDOWS UPDATE i slicno) i idi na www.speedtest.net i proveri brzinu.

To sam i uradio, speedtest sinoc pokazivao jedva 0.70 mb/s download, upload je 0.25 kao sto bi i trebalo. Probao sam i na drugom racunaru da izmerim dok je moj iskljucen, isto. Najgore od svega sto se prave ludi, kao, pa ima agregacije ali nije bas toliko, prosledicemo administratoru, javite se za 2, 3 dana, mozda treba da se pojaca signal?!... A to sto placam 2.300 din 3mb/s, a vec dve tri nedelje katastrofa, nikom nista. I evo, opet ujutru 3mb/s, i pada cim se poveca saobracaj tokom dana, da bi u toku peak intervala bilo bukvalno 500, 600 kb/s. :mad:

Poslednja izmena:
Nisam video da si naveo provajdera,ako je SBB ona i ja imam isti problem jer drndosi opet nesto cackaju,pa se DL brzina sa 3mb spustila cak i na 512kb sinoc(speedtest.net pokazuje 3mb ali realan dl nije npr sinoc preazio 22kb/s a ping ka austriji je bio 160),zbog cega mi je doslo da polupam kompijuter,dok je nakon 12(24h) sve postalo odjednom ponovo normalno,ovaj problem se desava vec nedelju dve,i kod mene u centru kod zeleznicke i kod ortaka kod centrlanog groblja,kao i problem da s veremenaa na vreme pukne dns adresa pa mora da se resetuje modem...naravno kad ih zoves sve je ok...

ma ne moze nikako da ti krade net, ne brini
kakav ti je signal ajde uradi ss signal to noise
ono sto moze je da ste oslabili signal nestrucnim produzavanjem
i nekvalitetnim konektorima / spliterima.

Poslednja izmena:
Kako da uradim taj test i st je to uopste? :)

Nisam nista ja na svoju ruku produzavao a spliter su oni postavili kao i kablove za internet, taj kabl je mozda metar, ide od splitera do modema. Ako se utvrdi da je sve ok sa njihove strane, neka dodju i izmere, stagod. Kablovska radi ok. Sto se tice deljenja kablovske, to je bilo odavno pre uvodjenja interneta.

Nisam video da si naveo provajdera,ako je SBB ona i ja imam isti problem jer drndosi opet nesto cackaju,pa se DL brzina sa 3mb spustila cak i na 512kb sinoc(speedtest.net pokazuje 3mb ali realan dl nije npr sinoc preazio 22kb/s a ping ka austriji je bio 160),zbog cega mi je doslo da polupam kompijuter,dok je nakon 12(24h) sve postalo odjednom ponovo normalno,ovaj problem se desava vec nedelju dve,i kod mene u centru kod zeleznicke i kod ortaka kod centrlanog groblja,kao i problem da s veremenaa na vreme pukne dns adresa pa mora da se resetuje modem...naravno kad ih zoves sve je ok...

Navedeno je u prvom postu negde, radijus vektor. Do pre dve tri nedelje sve je radilo ok, a sada se drasticno pogorsalo.

Ako tako rade i ostali provajderi, nista me onda ne cudi.

Poslednja izmena:
Meni ADSL radi extra uvek prikazuje iste vrednosti. (cak imam gresaka na parici) ali brzina mi je uvek ista i konstantna. Moj predlog ti je ako mozes zameni to za ADSL.

Po svemu sudeci to je do Radijus Vektora i njihove mreze nasta ti ne mozes da utices. Jednostavno kad previse ljudi gleda TV tebi internet radi losije :))

probaj oko pola osam uvece....

Ali kako je onda sve radilo super do skoro? Ne mogu da zamenim za ADSL, kao ni da zamenim kablovskog operatera. To mi je sto mi je...

Najtuznije od svega, sredinom avgusta sam presao sa 1.5mb na 3mb. Dolazi racun sa obracunatim skupljim paketom, plus 500 dinara za promenu paketa, nisam mogao da verujem. Naravno, niko mi nije to ni napomenuo, klada sam se raspitivao oko nacina za promenu paketa.

I sad cu morati opet da prelazim na 1.5mb jer mi se ne isplati da placam 800 din vise za brzi paket koji u stvari to nije, i novih 500 dinara samo za promenu. :wall:

Vrh Dno