Šta je novo?

Da li je moguce upaliti PC bez koriscenja Power dugmeta na kucistu?

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
745
Daklem,

posto ga je moguce software-ski ugasiti(alt+f4, start/shutdown, ili dugme na tastaturi ili ...) zanima me da li je moguce upaliti ga nekom kombinacijom tastera sa tastature ili chega vec?

Da li postoji neko podesavanje u biosu?

Pozdrav!

wake on modem ili lan a mislim da ima jos nesto USB mozda nisam siguran.

iz biosa mozes da ti se pali na recimo desni klik ili levi,
mozes da se pali na enter ili bilo koji taster, moze recimo na sifru da ti se pali,
itd itd itd

iz biosa mozes da ti se pali na recimo desni klik ili levi,
mozes da se pali na enter ili bilo koji taster, moze recimo na sifru da ti se pali,
itd itd itd

kako da se pali na sifru ili enter?

Koja je to opcija u biosu?

Imam Asus A7N8X v2.0

Ja se ne secem kada sam poslednji put upalio komp preko dugmeta. Koristim Ctrl+F1, a kao sto je receno moze i da se pali na lozinku, kombinaciju tastera itd..

nadjes power management (ili kako se vec zove) stavku u BIOS-u i tu imas ponudjene opcije, pa ti izaberi kako tebi najvise odgovara

Ponekad moze a ponekad ne moze, zavisi od ploce. Za konkretnu plocu koju imas ne znam kako stoje stvari. Medjutim, na vise ploca sam probao i negde uspeva da se pokrene komp na ono sto postavis u biosu a negde ne. Ne znam od cega zavisi, verovatno od kvaliteta proizvodjaca ploce i biosa.

ja sam skoro siguran da moze, jer imam slicnu plocu, a7v8x.
sve ti je detaljno objasnjemo u uputstvu.

a to za uspeh/neuspeh: moras da imas "power on... " opciju, jer "wake on..." ne moze da ukljuci kompjuter, vec samo da ga digne iz std-by.

Ponekad moze a ponekad ne moze, zavisi od ploce. Za konkretnu plocu koju imas ne znam kako stoje stvari. Medjutim, na vise ploca sam probao i negde uspeva da se pokrene komp na ono sto postavis u biosu a negde ne. Ne znam od cega zavisi, verovatno od kvaliteta proizvodjaca ploce i biosa.

Osim podešavanja opcije u BIOS-u potrebno je, nekad, podesiti i džamper na ploči za paljenje kompa preko tastature.

Poslednja izmena:
Jedno vreme sam imao podeseno da mi se komp pali samim pokretanjem misa. I naravno par puta sam dolazio kuci i vidim upaljena masina... (baba brisala prasinu)... posle toga sam je naucio kako se gasi komp.:D

Gotovo sigurno mozes uz podesavanje u biosu u power managmentu da se dize sa tastature,ali isto tako ,gotovo sigurno moras da prespojis dzamper na ploci,pogledaj u uputstvu.Obicno ploca dolazi sa dzamperom na disabled,tvoje je da ga prespojis.Poz.
Ja sam to radio i na P III masini...

hehe..
a sad bez zezanja..
moze preko tastature ali je ponudjena opcija : any key ili power key

Malo slab izbor...

Nadao sam se da cu moci da ga palim preko kombinacije tastera (aka: sifre) ;)

Ja moj palim daljinskim od TV kartice, zgodno kad se tek ustane ;) . Ništa nisam menjao ni u biosu ni na ploči, samo sam ubo onaj IC prijemnik u TV karticu. Sviđa mi se to rešenje...

Osim podešavanja opcije u BIOS-u potrebno je, nekad, podesiti i džamper na ploči za paljenje kompa preko tastature.
Verovatno si u pravu. Ploce na kojima mi nije uspelo su one gde sam to usput probao kod prijatelja, pa se nisam mnogo ni udubljivao.

Nope:
nece da upali ni na Any Key (nemam anykey dugme na tastaturi ;d ) a ni na power dugme sa tastature.

Bem li ga, pogledacu da li postoji neka dzamperica za to...

ako ti je tastatura povezana preko USB-a moras da podesis na ploci (jumperises) da doticni imaju struje i po iskljucivanju racunara.

Tastatura je PS/2. Model BTC 9000 ;)

Inache cela ova pricha oko paljenja preko tastature je zbog toga sto su mi se slomila vratanca na Spire Swordfin kucistu :(

Ja sam kod sestre podesio komp da se pali sa tastature ali tek kada sam otvorio i na ploci promenio mesto dzamperu,bez tog zahvata nije imalo nikakve sanse iako sam u biosu podesio da se pali sa tastature.Sada sve radi ok.
Pozdrav!!!

Poslednja izmena od urednika:
bojke1@
o kom se jumperu radi (kako da ga nadjem)? na abit nf/s mi je radila opcija "any key". sada na dfi nf4-x nece ni da beekne....

podeseno, radi (jumper). hvala stoske.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
podeseno, radi (jumper). hvala stoske.

nema na cemu, dosta sam se mucio sa mojim DFI-jem jer mi ja bitno da mogu da ukljucim komp preko tastature, da ne otvaram vratanca od chieftec-a...

na zalost nisam uspeo, jer je ploca malo bagovita :smoke:

inace DFI uputstva su odlicna

Kod mene na asrocku, nakon podesavanja dzampera, moze da se pali na tastaturi, ali samo kada je u hibernaciji. Sa potpuno ugasenim compom nece.

zezas be?! joj ne! moram ja to da pogledam!
mada, da li nesto menja kod mene jer imam wireless tastaturu i mis?

Reseno ! ;)

Morao je da se prebaci jumper koji je odmah iza PS/2 prikljuchaka(ploca je Asus A7N8X v2.0) (inache prilepljen uz kondenzator) iz pozicije 1-2 u 2-3 i sada se pali preko "Any Key"

Svima puno hvala na pomoci!

P.S. ko nema Any Key na tastaturi neka ovo ne pokusava :d

da ne otvaram novu temu, kako da na DFI NF4x Infinity namestim da se ponovo upali kada dodje struja?

U cemu je problem: nabavio sam UPS i povezao sam ga sa kompom preko USB kabla i kada se isprazni baterija on ugasi racunar. Kada se vrati struja racunar ostaje ugasen.
Pokusao sam da nadjem opciju Power on to previous state ili nesto tako slicno.

U manualu stoji da ploca podrzava AC power failure recovery, ali ne znam kako da to uklopim sa UPSom?!?

*** imam istu plocu kao gadafi, sad si me skenjao, moram da probam pa javljam da li ista je moguce uraditi povodom toga.
Nego, ovo sve vazi za tastature sa zicom, sta je sa wireless tastaturama?

Ja imam wireles Logitech EX110 tastaturu i palim racunar bez problema samo prvo mora dzamper da se podesi

Nazad
Vrh Dno