Šta je novo?

Da li je Audio CD otisao u penziju?

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Nikk.... pa niko nece da kupi sistem gde jedna komponenta vredi 2-3k e min pa da stavlja STX kao izvor. Tada ce u ziamti neki Wyred4Sound, Naim ili sta vec....
Ovde se cisto prepucavamo za nase standardne sisteme. Meni amp bio pre 900e, frontovi trenutni 550e i tu STX dodje budzena ok. Ja sam primetio razliku i to ne malo sa tim opampovima tako da stojim da vredi.
Meni je smesno pricati da cd player moze biti bolji od ext dac kad je to same shit samo da se pogleda sta unutra ima od delova i kojoj klasi pripada.
Kupi se sa neta 96/24 flac i na dac od 2000e i isti cd na cd player od 3k e. Sta ce bolje zvucati?

Poredis babe i zabe, 96/24 i 44/16.
Taj plejer ima u tom smislu ogranicavajuci faktor.

Naravno, ali ne postoji 96/24 cd player jer je 44/16 max cd zapisa. Zato i pokusavam pokazati da je cd vec zastarela tehologija.
Bolje ulagati u kvalitetniji flac i ext dac + sto je hdd mnogo bolji za citanje i gresaka nema za razliku od diska, nego li u kolekciju diskova i cd player.
Nije problem ako neko zeli dac od 500, 1000 ili 10000e kao zamenu za cd player iz bilo koje klase, oni postoje samo ih treba kupiti. :)

Jel je 24/96 garant da ce zvucati bolje od 16/44 na bilo kakvim uredjajima?

Kupi se sa neta 96/24 flac i na dac od 2000e i isti cd na cd player od 3k e. Sta ce bolje zvucati?

Nisam rekao bas bilo kakvi a za te pare losih nema. Uzmes WDTV i neki Esoteric cd player pa heh..... ali izaberi dac koji kosta kao taj Esoteric i igra pocinje.
Pricam o kataloskim cenama, ne koliko nesto moze da se nadje polovno ili na akciji vec kako je rangirano.

Koliko god da je CD "zastareo", u velikoj je prednosti zbog mnogo vece dostupnosti. Dzaba ti 384/32 DAC kad i 96/24 jedva da ima da se nadje.

Sad se u velikoj meri skida sa neta (kupuje da ne ispadne da promovisem pirateriju) a sve vise biras koju rez zelis.

U velikoj meri se skida a da bas mozes da biras rez i ne mozes. Ne znam koji je odnos trenutno al kontam da je bar 90% i dalje Audio CD. To je i dalje daleko od smenjivanja CDa. :p

Hteo sam da kazem da los ili prosecan uredjaj koji dozvoljava 24/96 nije ni u kakvoj prednosti nad dobrim uredjajem sa 16/44. Pre bih slusao odlican cd player sa audio cd-om, nego neki los izvor samo zato sto ce da mi pusti neki 24/96 rip po svaku cenu.

Ako zanemarite romanticnu stranu audiofila oko narezivanja cd-a i slusanja na dobrom cd playeru ostaje gola istina - cd odlazi u penziju zajedno sa cd playerom zajedno sa 16 bita. Nije to subjektivna konstatacija, dovoljno je da pogledate strane forume, nove uredjaje i recenzije kao i kakve sisteme ljudi sklapaju na zapadu u ovom trenutku. Ono sto se desilo sa HD videom desava se i sa HD audiom ali ide malo sporije jer je baza korisnika dosta manja.Sama tehnologija je dosla. Tacno je da postoji jedna vrsta rupe izboru prvenstveno transporta jer jednostvno nema adekvatnog storage (hard disk) uredjaja koji je i krsten audio player a da ne kosta ko auto ili da nije mrezni player koji kosta ko polovan auto. WDTV-i i slicni uredjaji jednostavno su ispod nivoa da podrze kavlitetne 24-bitne zapise ali ima i pojedinih kao squeezebox koji kostaju 250 evra i reprodukuju odlicno.
Sto gvlada rece adekvatan audio player+dac+storage jeu ovom trenutku verovatno najbolji izbor npr. squeezebox+rega dac+ usb 1TB disk iznosi oko 800-900 evra i dobija se kombo u klasi cd od nekoliko hiljada evra a da ne pricam o funkcionalnosti komba i modularnosti koja otvara mogucnost za poboljsanja.
24 bitnih zapisa ima sve vise i nisu jos postali mainstreem ali to je pitanje samo vremena.
Sam mp3 je takodje u nestajanju ali njegov nestanak trajace daleko duze jer jeftine zabave za mase uvek treba.

Ako zanemarite romanticnu stranu audiofila oko narezivanja cd-a i slusanja na dobrom cd playeru ostaje gola istina - cd odlazi u penziju zajedno sa cd playerom zajedno sa 16 bita. Nije to subjektivna konstatacija, dovoljno je da pogledate strane forume, nove uredjaje i recenzije kao i kakve sisteme ljudi sklapaju na zapadu u ovom trenutku. Ono sto se desilo sa HD videom desava se i sa HD audiom ali ide malo sporije jer je baza korisnika dosta manja.Sama tehnologija je dosla. Tacno je da postoji jedna vrsta rupe izboru prvenstveno transporta jer jednostvno nema adekvatnog storage (hard disk) uredjaja koji je i krsten audio player a da ne kosta ko auto ili da nije mrezni player koji kosta ko polovan auto. WDTV-i i slicni uredjaji jednostavno su ispod nivoa da podrze kavlitetne 24-bitne zapise ali ima i pojedinih kao squeezebox koji kostaju 250 evra i reprodukuju odlicno.
Sto gvlada rece adekvatan audio player+dac+storage jeu ovom trenutku verovatno najbolji izbor npr. squeezebox+rega dac+ usb 1TB disk iznosi oko 800-900 evra i dobija se kombo u klasi cd od nekoliko hiljada evra a da ne pricam o funkcionalnosti komba i modularnosti koja otvara mogucnost za poboljsanja.
24 bitnih zapisa ima sve vise i nisu jos postali mainstreem ali to je pitanje samo vremena.
Sam mp3 je takodje u nestajanju ali njegov nestanak trajace daleko duze jer jeftine zabave za mase uvek treba.
Jedina gola istina je da se tako vec godinama prica, pa ne samo da je CD i dalje tu, vec je i dalje izrazito dominantan. ;) Iako su se DVD-A i SACD pojavili odavno dostupnost je i dalje mizerna.
Mozes ti da sklopis sistem sposoban za 384/32 ali dzaba kad ces na njemu da slusas 90% 44/16.
A ovo da je pitanje vremena kad ce postati mainstream, jeste pitanje ali pomaci u tom pravcu su veoma mali.

Daleko da sam protiv hi-res formata, ali treba ipak prihvatiti realnost.

Jedina gola istina je da se tako vec godinama prica, pa ne samo da je CD i dalje tu, vec je i dalje izrazito dominantan. ;) Iako su se DVD-A i SACD pojavili odavno dostupnost je i dalje mizerna.
Mozes ti da sklopis sistem sposoban za 384/32 ali dzaba kad ces na njemu da slusas 90% 44/16.
A ovo da je pitanje vremena kad ce postati mainstream, jeste pitanje ali pomaci u tom pravcu su veoma mali.

Daleko da sam protiv hi-res formata, ali treba ipak prihvatiti realnost.

ja sam bio prijatno iznenadjem dostupnosti 24 bita kada sam krenuo da brisem mp3-ove koje imam i menjam ih za hi rez. Naravno da se to ne moze porediti jer CD jeste dominantan ali razlicitih vinyl ripova snimanih sa vrlo vrlo dobrom opremom ima zaista puno svih zanrova a od nazovimo ih poznatih grupa i dela ima skoro sve. ja recimo volim dosta da pratim americku nezavisnu scenu od alt country-ja do alternative i nasao sam top 20 albuma iz 2009 i 2010 godine sve u 24 bita.
Slazem se da se dosta prica o umiranju CD koji nkako da izdahne ali meni je znak da se kao lavina pojavljuju novi mrezni pleyeri i audio sistemi koji podrzavaju flac i 24 bita out siguran znak da tehnologija ubrzano ulazi u domove.

Ljudi, izgleda prelazim na novi komp, pa mi nešto pada na pamet, pošto bi mi asus xonar stx bio jedina kartica u kompu, a pravim custom kućište, mogao bih i nju da izbacim. Jel ima neko predlog za neki kršten DAC, nešto provereno, što može da se kupi kod nas. Nisam mnogo pratio DACeve, cena šta ja znam, do 200 evra, možda malo više, ali vrlo rado može i manje :D, zavisi šta je best buy.

Prvo slazem se sta je nikk napisao, bolje odlican cd player nego shit hi res flac player ali za iste pare..... zna se.
Ne znam gde to audio cd dominira kada se sve manje prodaje i sve vise se muzika downloaduje. Bilo kakvi nosaci pucaju.
Za 200e najbolje sto mozes naci je.... nema a da je primetno bolje od STX. Da bi isao u hifi ext dac vode digni granicu na min 500e.
Nisam mislio da nocasi pucaju fizicki vec u smislu prodaje.

Poslednja izmena:
ja sam bio prijatno iznenadjem dostupnosti 24 bita kada sam krenuo da brisem mp3-ove koje imam i menjam ih za hi rez. Naravno da se to ne moze porediti jer CD jeste dominantan ali razlicitih vinyl ripova snimanih sa vrlo vrlo dobrom opremom ima zaista puno svih zanrova a od nazovimo ih poznatih grupa i dela ima skoro sve. ja recimo volim dosta da pratim americku nezavisnu scenu od alt country-ja do alternative i nasao sam top 20 albuma iz 2009 i 2010 godine sve u 24 bita.
Slazem se da se dosta prica o umiranju CD koji nkako da izdahne ali meni je znak da se kao lavina pojavljuju novi mrezni pleyeri i audio sistemi koji podrzavaju flac i 24 bita out siguran znak da tehnologija ubrzano ulazi u domove.
Ja vynil ripove uopste ne racunam, pogotovu ne u hi res. Da me neko ne shvati pogresno, ne mislim da nisu dobri ali to nisu oficijelna izdanja.
Ko hoce vinil, neka kupi gramofon. :)
A sto se tehnologije tice, tehnologija je tu odavno, zvucne karte odavno pustaju preko 16bita. Ono sto treba je zvanicni naslednik CDa, a sada na trzistu imamo svasta, SACD, DVDA, te flacove za DL i sl.
Dok se to ne sredi, nece CD jos u penziju. :p

Ne znam gde to audio cd dominira kada se sve manje prodaje i sve vise se muzika downloaduje. Bilo kakvi nosaci pucaju.
Nisam mislio da nocasi pucaju fizicki vec u smislu prodaje.
Pa da, piraterija raste, muzika se sve vise skida, nazalost. :S:
Ali ne pricamo o tome, vec o legalnoj kupovini.
SACD iako redak moze da se kupi ali cene se i dalje (pre)visoke. Hi res moze da se legalno kupi i skine sa neta (HD Tracks) ali tih izdanja tek malo ima.
Al zato CDove od 3 do 20$ ima ko pleve. ;)

Treba takodje razlikovati i pomodarstvo i zelju za novim formatima gde cete u kolekciji imati 20 mainstream naslova cisto reda radi (SACD ili bilo sta drugo), i zelju da imate sto vecu raznovrsnost muzike koju stvarno volite da slusate (u kakvom god obliku ona bila), a to je sa novijim hi-res formatima za sada prakticno neizvodljivo. Koliko je vas koji skidate nesto na sta naidjete samo zato sto je u formi hi-res formata?

Pomodarstvo? Ne bre, stavicu audio kasetu da gledam kako se mota traka....... :lupko:
Nisam ni mislio na pirateriju vec na kupovinu muzike a odmah se hvatate kao to je piraterija, to je lose.... to nije moj problem i ja nikome ne preporucujem da "krade" sa neta. Neka o tome brinu nadlezni.
Stos je da ima muzike da se kupi preko downloada i da se statisticki sve manje audio cd prodaje. Ako je u preostalom segmentu optickih nosaca audio cd dominantan onda mozete slobodno da se radujete. Moze da se nadje muzika da se skine i kupi u hi res, samo ocigledno se ne obilaze ista mesta.
Jeste da je Srbija dosta zaostala za EU ali vi ga preteraste...

To tvoje "pomodarstvo" za hi res muziku podseca me na izjave jednog drugara koji do skoro imao 17" crt i ne bi ga ni menjao da ovaj nije zavrsio karijeru.
Do novog led ekrana tvrdio je kako je HD pomodarstvo, nepotrebno, kako se i ovde vidi i sve je to dovoljno, da je divx film sasvim doovljan.....
Kupi on novi 22" monitor i sam sebi skace u usta, sam sebe demantuje... hehe... te sada vidi 20 nijasni plave oblje kad si pogleda sliku sa mora, te mnogo zgodnije, te....
HD film jedino vredi, pa divx je los pa nije to to.... itd i sl i ovo ono......

Da, Nikk.... pomodarstvo je 2011. godine traziti hi res zvuk.........

Poslednja izmena:
Analogije izmedju baba i zaba nikad nisu bile najsrecnije, iako se cesto i sam trudim da navedem "pravu".
Razlika izmedju HD video formata (1080p, pa cak i 720p/1080i) i DVD/DivX-a u klasicnoj DVD rezoluciji je daleko veca od razlike izmedju hi-res audio formata i Audio CD formata.

Da materijal na Audio CD-u (ili bilo kojem drugom mediju) ima produkciju na nivou produkcije kakve su velikani poput Miles Davis-a imali pre vise od pola veka, gde bi nam bio kraj.
Jeste, kad nesto bash ima ultra-mega-giga produkciju hi-res zvuci nesto malo bolje od Audio CD-a sa istim materijalom, sto je i za ocekivati, ali ja bih bio srecan do neba da Audio CD limite iskoristi bar 10% muzicara koje slusam. Nazalost, nema sanse... :S: Isto tako, nema sanse da promenim ukus za muziku zbog kvaliteta produkcije iste.

@nikk18adsl
Trudio sam se da nabavim sve sto mogu od XRCD, DCC 24k, MFSL i slicnih Audio CD izdanja. Uglavnom se isplatilo, jer samim tim sto je neko remasterovao te albume sa originalnih tape-ova, znaci da su u vecini slucajeva bili vredni toga...

p.s. Mozda bi mogli moderatori malo da podele ovu temu, posto deluje kao prepucavanje u komentarima na B92 kad igraju Zvezda i Partizan... :)

Poslednja izmena:
Kako ko dozivljava i cuje ali nisam mislio (naravno) da se slusa muzika zbog dostupnosti u hi res formatu vec da se tezi nabavljati hi res format onoga sto se slusa.
Citam postove i ne znam kako neko dolazi do zakljucka da predlazem prvo a ne drugo.
U pravu si sto se tice teme, ovo je ko sta ima oh uredjaja a ne nesto drugo.
Prepucavanje je izmedju puritanaca koji "kao" kupuju samo originale i drugih kojima nije bitan nosac zvuka vec da sam materijal bude sto kvalitetniji.

Nisam ni mislio na pirateriju vec na kupovinu muzike a odmah se hvatate kao to je piraterija, to je lose.... to nije moj problem i ja nikome ne preporucujem da "krade" sa neta. Neka o tome brinu nadlezni.
Stos je da ima muzike da se kupi preko downloada i da se statisticki sve manje audio cd prodaje. Ako je u preostalom segmentu optickih nosaca audio cd dominantan onda mozete slobodno da se radujete. Moze da se nadje muzika da se skine i kupi u hi res, samo ocigledno se ne obilaze ista mesta.
Kao sto sam rekao hi res muzika ima da se kupi na netu, ali daleko da je dostupnost toga nesto velika. Niti tih sajtova ima puno niti je izbor nesto veliki.
I ne znam odakle ti ta informacija da se audio CD sve manje prodaje, u korist hi resa. Audio CD se manje prodaje zbog MP3, piraterije i sl a ne zbog toga sto raste prodaja hi resa. ;)

@Delija
Mogu samo da se slozim sa ovim sto si napisao.
Audiofilska CD izdanja do jaja zvuce i pokazuju da taj format ima jos sta da pokaze.

Dakle, poredjenje nije tako jednostavno, ovo je 44/16 a ovo 96/24, pa je ovo drugo automatski bolje.

Poslednja izmena:
Rekao sam da pada prodaja nosaca a time i audio cd i da se sve vise downloaduje sa neta, tu spada i flac i mp3 i sl.
Audio CD ne zvuci lose da je neslusljiv i sl. Ako je produkcija dobra na oba formata, playeri koji su izvori zvuka su na istom nivou nema sile da 44/16 bude bolje od 96/24.
Moze neko da izvrce reci i da uzima slab 96/24 uredjaj a da podmece cd player od 5k e, da mp3 konvertovan u flac poredi sa cd ripom ili sve pada u vodu ako nema prefinjeno culo sluha.
Ovim ne tvrdim da ja najbolje cujem ali nemaju svi istncani sluh za muziku kao sto ne vide ni svi podjednako pa svako dozivljava na svoj nacin.

Rekao sam da pada prodaja nosaca a time i audio cd i da se sve vise downloaduje sa neta, tu spada i flac i mp3 i sl.
Audio CD ne zvuci lose da je neslusljiv i sl. Ako je produkcija dobra na oba formata, playeri koji su izvori zvuka su na istom nivou nema sile da 44/16 bude bolje od 96/24.
Moze neko da izvrce reci i da uzima slab 96/24 uredjaj a da podmece cd player od 5k e, da mp3 konvertovan u flac poredi sa cd ripom ili sve pada u vodu ako nema prefinjeno culo sluha.
Ovim ne tvrdim da ja najbolje cujem ali nemaju svi istncani sluh za muziku kao sto ne vide ni svi podjednako pa svako dozivljava na svoj nacin.
Prodaja CDa pada pre svega zbog piraterije.
MP3 mislim da ne treba mesati u ovoj prici, a legalno kupljeni flac je sigurno zastupljen u veoma malom broju. ;)
Produkcija je u zadnje vreme losa i na CDu, tako da kontam da bi to bio slucaj i sa vecinom 96/24 materijala, i pitanje je kako bi se nosio sa audiofilskom CD izdanjima.
I da ponovim jos jednom, ne polemisemo ovde da li je hi res bolji od Audio CD formata, vec o mizernoj zastupljenost istih, sto za posledicu ima da je CD i dalje prilicno daleko od penzije.

Poslednja izmena:
Prodaja audio cd opala je za 50% i to mozes naci na netu. Nece cd sutra nestati sa trzista, bice ga i dalje kao sto ima i ploca ali ga je sve manje.
Znam ljude sa zapada koji pre plate par $ za muziku sa neta nego li 10-ak za disk koji im je glomazan.
Nemam ja sentimentalnu vrednost ka parcetu plastike vec volim da cujem dobar zvuk.

Poslednja izmena od urednika:
Tema za caskanje koja dokacuje trenutnu prepirku oko formata, instant kulture (muzicke i sveopste), laznih autoriteta, pada kvaliteta produkcije, piraterije i svega ostalog sto nam je donelo sadasnje vreme, vreme "napretka"... http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/20868-sta-koristite-kao-primarni-izvor/page__st__100

Jedna od Perinih kljucnih misli odande:

"Pitanje je samo sta cini diskusije kredibilnim? Sta tebi deluje uverljivije:

- kada neko ko je ulozio 10-20 000 Evra u CD-ove kaze da hoce da predje na novi format ili
- kada to kaze neko ko je ulozio 50 Evra u HDD?

ili

- neko to hoce ko ide na koncerte ili
- neko ko ne ide?

ili

- neko ko poznaje muziku ili
- neko ko je ne poznaje, ali voli igracke za odrasle decake?"

To koliko je neko ulozio u HiFI i CD-e uopste ne govori nista o necijem znanju i/ili sluhu. Znam gomilu ljudi koji su silne pare stukli i u sprave i u muziku, a nemaju ni malo sluha i drugi moraju da im kazu koliko dobar ili los sistem imaju :wall: Opet, 95% ljudi za koje provereno znam da imaju fantastican sluh (pevali zajedno sa mnom u ozbiljnom i uspesnom horu 10-ak godina i/ili vrlo solidni muzicari) uopste ne zanima HiFi.

Takodje, to sto neko ne pise utiske o muzici i/ili koncertima opet ne znaci da taj neko ne posecuje koncerte i/ili ne slusa muziku.
Meni recimo nije uopste zanimljivo da diskutujem o tome, pa vrlo retko ucestvujem u takvim temama. Jednostavno je ukus za muziku vrlo relativna i previse subjektivna stvar.
Za diskusiju su mi zanimljive tehnicke teme.

To koliko je neko ulozio u HiFI i CD-e uopste ne govori nista o necijem znanju i/ili sluhu. Znam gomilu ljudi koji su silne pare stukli i u sprave i u muziku, a nemaju ni malo sluha i drugi moraju da im kazu koliko dobar ili los sistem imaju :wall: Opet, 95% ljudi za koje provereno znam da imaju fantastican sluh (pevali zajedno sa mnom u ozbiljnom i uspesnom horu 10-ak godina i/ili vrlo solidni muzicari) uopste ne zanima HiFi.

Slazem se u potpunosti. Poenta je u tome da je mala verovatnoca da neko sa punim hardom besplatnih lossless-a ima vece muzicko znanje od onoga ko je svaki audio cd, kasetu ili plocu kupio i pridodao licnoj kolekciji. Pritom preslusao jedan isti nosac zvuka ko zna koliko puta, drzao omot, procitao u knjizici o izvodjacu, svakoj numeri ponaosob, zaseo i SAMO SLUSAO album, ne radeci nista drugo. Jedno je takav ritual, a sasvim nesto drugo (da ne kazem sturije, sa bezlicnijim pristupom samom muzickom delu) stavljanje jedne playliste u foobar, a ne daj Boze i slusanje usput. I na kraju, gotovo uvek ce pravi kolekcionar plastike (dakle ne snob sa uredjajima i napunjenim cd policama za par dana po sistemu daj na metar) vise ceniti tu muziku i bolje je poznavati, nego HDD vlasnik iste, bilo da je kupio, ili skinuo za dz (a sad aj da se pravimo blesavi pa da kazemo da placamo download lossless-a). Da ne pominjemo da su veliki HDD-ovi uvek puni svega i svacega sto nikad i ne dodje na red za preslusavanje (a naskidalo se fala Bogu) a i ako dodje, to je obicno na principu idi mi- dodji mi, bez nekog dubljeg zadrzavanja i analize samog dela. Dakle, govorim iskljucivo o odnosu prema muzici jednog i drugog potrosaca. Komfor, daljince, playliste, dostupnost, jeftinocu skladistenja i cuvanja uopste ne doticem ovoga puta. To je neka druga prica, po meni opet ne presudna za slusanje i uzivanje u muzici.

Poslednja izmena:
Prodaja audio cd opala je za 50% i to mozes naci na netu. Nece cd sutra nestati sa trzista, bice ga i dalje kao sto ima i ploca ali ga je sve manje.
Znam ljude sa zapada koji pre plate par $ za muziku sa neta nego li 10-ak za disk koji im je glomazan.
Nemam ja sentimentalnu vrednost ka parcetu plastike vec volim da cujem dobar zvuk.
Prodaja ja opala, vec sam rekao, zbog piraterije a ne zbog pojave hi resa.
Da CDa ima sve manje nije tacno, manje vise sve se izdaje na CDu i dalje. Cak sta vise ne znam da se nesto pojavilo na SACDu a da ne postoji na CDu.
Za par $ na amazonu mozes da kupis 1-2 MP3 pesme. :D
Sto se parcete plastike tice, kupovinom CDa kupujes necije delo, to i treba da se plati.
Analogija se moze napraviti i sa knjigama, sve mozes naci u elektronskom formatu, pa ljubitelji i dalje kupuju tu "gomilu papira". ;)
Garson@ siroma sa hifi foruma je izvrsio modifikaciju. Sve detaljno pise u temi. http://www.hi-files.com/forum/index...ekat-marantz-cd40/page__p__272652#entry272652
Aha, znam tu temu i sta je radjeno, mada nisam znao da je to otislo na prodaju.

Takodje, to sto neko ne pise utiske o muzici i/ili koncertima opet ne znaci da taj neko ne posecuje koncerte i/ili ne slusa muziku.
Meni recimo nije uopste zanimljivo da diskutujem o tome, pa vrlo retko ucestvujem u takvim temama. Jednostavno je ukus za muziku vrlo relativna i previse subjektivna stvar.
Za diskusiju su mi zanimljive tehnicke teme.

Pa da, neki ljudi nemaju neki sluh pa ne mogu da primete razlike u nekim sistemima i slicno, ali opet vole muziku, vole da je slusaju, a to je i poenta svega. :)

Slazem se u potpunosti. Poenta je u tome da je mala verovatnoca da neko sa punim hardom besplatnih lossless-a ima vece muzicko znanje od onoga ko je svaki audio cd, kasetu ili plocu kupio i pridodao licnoj kolekciji. Pritom preslusao jedan isti nosac zvuka ko zna koliko puta, drzao omot, procitao u knjizici o izvodjacu, svakoj numeri ponaosob, zaseo i SAMO SLUSAO album, ne radeci nista drugo. Jedno je takav ritual, a sasvim nesto drugo (da ne kazem sturije, sa bezlicnijim pristupom samom muzickom delu) stavljanje jedne playliste u foobar, a ne daj Boze i slusanje usput. I na kraju, gotovo uvek ce pravi kolekcionar plastike (dakle ne snob sa uredjajima i napunjenim cd policama za par dana po sistemu daj na metar) vise ceniti tu muziku i bolje je poznavati, nego HDD vlasnik iste, bilo da je kupio, ili skinuo za dz (a sad aj da se pravimo blesavi pa da kazemo da placamo download lossless-a). Da ne pominjemo da su veliki HDD-ovi uvek puni svega i svacega sto nikad i ne dodje na red za preslusavanje (a naskidalo se fala Bogu) a i ako dodje, to je obicno na principu idi mi- dodji mi, bez nekog dubljeg zadrzavanja i analize samog dela. Dakle, govorim iskljucivo o odnosu prema muzici jednog i drugog potrosaca. Komfor, daljince, playliste, dostupnost, jeftinocu skladistenja i cuvanja uopste ne doticem ovoga puta. To je neka druga prica, po meni opet ne presudna za slusanje i uzivanje u muzici.

Sta reci, agree 100%. cheers

Ukucaj u google "audio cd drop sales" i dobices milion linkova kako svi priajvljuju drasticni pad prodaje diskova. Kao sto rekoh od 2000. do 2010. prodaja audio cd pala ne 50%. Ne pricam da se proda vise sacd nego da se vise skida digitalno.
Nikk, otkad pa ti postujes ono sto pera kaze? :p I sam znas kakav je covek a ja znam tvoje misljenje o njemu pa si me malo iznenadio. :)
On ima para pa kupi skup sistem pa je merodavniji na temu. Sta je rekao relativno skoro? Ko nema para ni ne treba da se javlja za hifi. Opet ne koncerte se ide ko koliko moze i ima novca. Zivim u Nisu i cesto mi nije zgodno da trknem do BG na neki dogadjaj ali lokalne nastupe posecujem koliko mogu. I to ko koliko poznaje muziku je, kao sto Delija kaze, isuvise subjektivno. Sada da pozovem drugara koji zivi u Becu od violine u orkestru treba vecinu nas ovde da napravi *****ima jer on je na pozornici i razume muziku bolje od 95% bench i hifi foruma. Ali on to nikad ne bi uradio vec bi se vecini "znalaca" samo nasmejao.
Ko sta radi kuci sa muzikom, da li je skida legalno ili ilegalno ne zalazim ali ja ne promovisem pirateriju i kazem da muzika ima da se kupi kako mp3 tako i flac.
To sto ti imas pristup muzici jedino ako drzis omot u ruci pa ne mozes drugacije da shvatis delo..... kad slusam samo muziku zatvrim oci pa ni ne vidim omot ili monitor. Naravno, sve to moze da se vidi na ekranu recimo mob tel ali lepo garson kaze da neko cita pdf neko papir (tu vise volim papir ali se zalazem za sto vse pdf da bi se smanjilo unistavanje drveca).
To da li neko slusa sa fizickog nosaca ili streamuje sa kompa je nebitno, bitnije je da li slusa muziku usput ili mu je to jedini rad u tom trenutku. Ili ni to nije bitno. Neko ne moze da uci ako nije 100% tisina, neko moze da uci uz upaljeni tv i pored galame napolju. Ako te interesuje muzika preslusaces je kako treba, ako te zainteresuje ponovices i koliko god imao numera na hdd ili diskova u kuci, naci ces vremena ako zelis.

Ukucaj u google "audio cd drop sales" i dobices milion linkova kako svi priajvljuju drasticni pad prodaje diskova. Kao sto rekoh od 2000. do 2010. prodaja audio cd pala ne 50%. Ne pricam da se proda vise sacd nego da se vise skida digitalno.
Ja nigde nisam rekao da prodaja CDa nije opala. Ali ono o cemu pricamo nije da li ja pala ili nije, vec da li se vise kupuje hi res.
I opet, prodaja je opala zbog sirenja piraterije.
MP3 moze legalno da se kupi, ali to opet nema veze sa pricom o nasledniku CD formata. Pa jel MP3 taj naslednik? :S:
Pomenuti flac-ovi iako se kupe opet su vecinom nastali od CDa.

Ko sta radi kuci sa muzikom, da li je skida legalno ili ilegalno ne zalazim ali ja ne promovisem pirateriju i kazem da muzika ima da se kupi kako mp3 tako i flac.
To sto ti imas pristup muzici jedino ako drzis omot u ruci pa ne mozes drugacije da shvatis delo..... kad slusam samo muziku zatvrim oci pa ni ne vidim omot ili monitor. Naravno, sve to moze da se vidi na ekranu recimo mob tel ali lepo garson kaze da neko cita pdf neko papir (tu vise volim papir ali se zalazem za sto vse pdf da bi se smanjilo unistavanje drveca).
To da li neko slusa sa fizickog nosaca ili streamuje sa kompa je nebitno, bitnije je da li slusa muziku usput ili mu je to jedini rad u tom trenutku. Ili ni to nije bitno. Neko ne moze da uci ako nije 100% tisina, neko moze da uci uz upaljeni tv i pored galame napolju. Ako te interesuje muzika preslusaces je kako treba, ako te zainteresuje ponovices i koliko god imao numera na hdd ili diskova u kuci, naci ces vremena ako zelis.
Ako je jedino legalno delo nekog muzicara/grupe Audio CD, mozes da kupis taj CD ili da ides na pirateriju ako ti vec toliko smeta omot. :p

U krajnoj liniji najbitnije je da se slusa muzika, ali je i bitno da se legalno kupi. ;)

Slazem se, najbitnije je da se ne samo slusa vec i uziva u muzici. Zbog samih autora bitno je kupiti jer od toga zive pa bez njih nem ani novog zvuka.
Ne smeta mi omot nego mi nije presudno da imam disk da bih slusao muziku.
Ne mislim da je mp3 naslednik audio cd vec flac, a legalni flac nije nastao od audio cd vec sa mastera.

PS: upravo sam saznao da sam otvorio novu temu :D
Castim pivo aj ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno