Šta je novo?

Da li je ATI9800SE ispravan?

voodoons

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
380
Naime, danas sam uzeo polovnu Powercolor ATI 9800SE i dosao kuci, utakao je u AGP, instalirao nov XP na novu particiju...
Nisam instalirao SP2, samo drajvere za plocu *VIA KT400A* sa CD-a ploce i instalirao drajvere sa CD-a graficke...
Posle restarta, pre Logon skrina, monitor se ugasio i nista... cekao sam ali nista. Morao sam da ga restartujem...
Odem u Safe mod i deinstaliram tamo sto je bilo sve od ATI-ja...
Instaliram ATI Catalyst 5.8 sa CD-a iz nekog casopisa i posle restarta dobijem Logon skrin!
Udje u Windows i napise poruku da Control Center mora da odradi nesto pre nego sto bude ful operativan i tu mi se sistem zakuca, ni mis ni tastatura ne rade...
Restartujem ga i opet posle Logon skrina ista prica.
Opet ga restartujem *drugi put* i sad se u tray-u pojavi ATI ikonica. Otvorim Control Centar preko nje i kliknem na stavku 3D sa leve strane prozora i odmah zatim zakuca mi se win i dobijem BSOD...
Sta sam gresio u proceduri instalacije drajvera *a verovatno jesam* i da li je mozda kartica neispravna? Kako bi mogao da proverim njenu ispravnost?
Pre toga sam imao samo Nvidia graficke pa nisam bas najbolje upucen u problematiku ATI-ja.....
Najvaznije mi je da (ne)ispravnost kartice utvrdim sto pre, ne bi li je vrati ukoliko je neispravna.
Ako je tema vec prezvakana, ja se izvinjavam, trazio sam ali nisam uspeo da nadjem nesto konkretno, pa ako sam promasio u potrazi, uputite me....

Kada instaliras katalist driver, nudi ti opciju 9800 softmod, a verovatno ne moze da se moduje(jer bi je inace kupio kao modovanu 9800pro, po visoj ceni). Dakle nemoj nista da klikces sem next kroz celu instalaciju i trebalo bi da bude ok.

Da li ti se pojavljuju neki artefakti pri logovanju?

kad instaliram catalyst 5.8 ne nudi mi opciju 9800 softmod, samo imam dvaput next i onda na Express i posle toga sve ide automatski do pitanja za restart...
arhiva se zove "5-8_xp-2k_dd_ccc_wdm_enu_25203" a u toku instalacije nigde i ne pise Catalyst vec ATI Software...
sad mi se dize sistem bez ikakvih drivera, u Device manageru imam 2 znaka pitanja
*Video Controller i Video Controller (VGA Compatibile)* i prilikom logon skrina nema nikakvih artefakata...

Buky: nesto si ti to pobrkao katalist drivere i softmod drivere.

voodoons: probaj da instaliras neke starije drajvere; 5.2 npr (one bez tog Control Centra). Sto se same instalacije drajvera tice neverujem da si tu mogao bilo sta pogresiti jel se sve svodi na next fazon ko sto si i radio. Ako nece ni tako probaj da stavis winXP+sp2. Ako ni ovo nepomogne onda pojma nemam. Doduse mogao bi mozda probati i sa softmod drajverima (tj da probas da otkljucas tu karticu ukoliko provereno znas da je to moguce).

Probao sam drajvere sa CD-a od graficke, oni nemaju Control Center, imaju ATI Control Panel ali sa njima dobijem BSOD i pre logon skrina...
Poruku na BSOD-u je "driver was stuck... in a infinite loop.... download newest driver from the manufacturer site..."
U BIOSu sam stavio AGP 4x i Fast Writes na OFF.
Instalirao sam cist XP i dodao na njega SP2 i VIA 4in1 ali bez AGP drajvera, jer sam procitao u par postova da i to zna da bude problem...
Ne vredi da je otkljucavam, covek mi rece da je probao, uspeo ali da su mu se pojavili artefakti posle otkljucavanja...
Raspakovao sam arhivu od Catalysta i u Device Manageru na one znakove upitnika sam isao Update Driver i dao mu lokaciju otpakovanih drajvera... Sad imam ATI RADEON 9800 SE ali bez bilo kakvih opcija, podesavanja, sem rezolucije i osvezavanja... Ovako, sa ovim drajverima nisam primetio bilo kakav artefakt..
Ne znam sta vise da probam...

Pa znaci da radi!!! Nisi naveo koji su drajveri na CD-u. Ja bih ipak probao sa 5.2 ver; nju sam najvise voleo dok sam imao radeon. Inace ako vec nemoze da se otkljuca kartica onda vise i nevidim sta bi ti trebalo jos od dodatnih opcija; koristi te osnovne drajvere i milina.

Cwelle je napisao(la):
Instaliraj i AGP drajver.
jel to pre ili posle nstalacije drajvera graficke?
ako je pre, isto mi je, puca ovako a puca i onako..

probao sam na drugom racunaru. Istalira drajvere sa CD-a bez problema, ulazi u Windows (kod mene je pucao pre logon skrina)... Ali cim se pokrene neka igrica PC Alert III prijavljuje pad voltaza 3.3V i +5V i igrica zakuca komp...
Catalyst 5.2 prijavljuje error pri inicijalizaciji Control Centra (dot net bi trebao da bude instaliran, kako mi je rekao ovaj ciji je komp jer ima instaliran Visual Studio pa konta da dot net ide sa njim)... Nismo imali dot net instalacioni setup pa sam se oslonio na to da treba da bude instaliran sa visual Studiom...

Znaci, opet problemi ali malo drugaciji....

voodoons je napisao(la):
Ali cim se pokrene neka igrica PC Alert III prijavljuje pad voltaza 3.3V i +5V i igrica zakuca komp...
Uh, 9800 na slabo napajanje ...

to je na drugom racunaru... kod mene je ok napajanje... MSI 400W, sve voltaze uvek blizu potrebnih... ali imam gore probleme na tom sa dobrim napajanjem

voodoons je napisao(la):
jel to pre ili posle nstalacije drajvera graficke?
ako je pre, isto mi je, puca ovako a puca i onako..
Pre. Proveri napone voltmetrom, za svaki slucaj.

vratio sam karticu vlasniku......
proverio sam i uradio sve sto je ovde napisano i nista.........

Meni se desilo nesto slicno, PowerColor 9800Pro jednostavno nije hteo da radi sa CoolerMaster napajnjem od 430W (kartu probao na dva takva ista napajanja i ni da mrdne sa njima) dok sa bilo kojim drugim napanjem karta radi normalno pa evo i sa CoolerMasterom od 400W.

Khan je napisao(la):
Meni se desilo nesto slicno, PowerColor 9800Pro jednostavno nije hteo da radi sa CoolerMaster napajnjem od 430W (kartu probao na dva takva ista napajanja i ni da mrdne sa njima) dok sa bilo kojim drugim napanjem karta radi normalno pa evo i sa CoolerMasterom od 400W.

Isti slucaj,juce dobijem na poklon club 9800pro i 2 sata sam se zezao i cak ni sliku nisam dobio.Na ostalim kompovima kartica radi uredno.

Znam da ce se neki ljutiti uvek ista tema sta je bolje mercedes ili bmw. Epa tako i ja jednm uzeh radeo 9800 i dva puta reklamirah i nikada vise. Narucio sam Nvidiu 6600gt

Vrh Dno