Šta je novo?

Da li je 16GB Ram overkill ?

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
U pitanju je moj MB Pro 13" 2011, stavio sam mu Samsung 830 120GB SSD i HDD u optibay, trenutno ima 4GB rama (2x2) a merkam da mu upgrade-ujem ram. Prva varijanta je 2x4 (40e), druga je 2x8 (80e) - cene su sa smug-a

Da li će se sistem "snaći" sa 16GB rama (da li ću ostetiti neko poboljšanje) ?

U suštini laptop se koristi kao pravi "family" komp, najviše se na njemu čuvaju fotografije i povremena obrada u lightroom, vrlo retko se napravi neki filmić u iMovie, najteži rad je kada podignem Windows/Linux VM koje i tako koristim vrlo retko samo kada nešto treba da istestiram na kratko ... Da li će mi tih 16GB rama pomoći da u tom Windows VM podignem Visual Studio i da mogu normalno da radim, da ne vucaram više 2 laptopa (jer sada kada sam to probao "gušio" se ali nemam pojma da li do proc ili do rama)?

Negde sam laički čitao da Mac OS inače često korišćene stvari stalno gura u ram i generalno se trudi da što više stvari strpa u ram zbog bržeg korišćenja, ako je tako onda bi SSD + 16 trebalo da dosta brzo gura stvari ?

Rama nikad dosta. A trenutno ram nikad jeftiniji. Zakljucak se sam namece ... :)

Kao sto je receno, sto vise rama - to bolje, medjutim imajuci SSD ja licno mislim da je 8GB Ram-a i vise nego dovoljno za sta ti kazes da koristis racunar (ja imam 8GB Rama, a koristim znatno vise aplikacija istovremeno i nikada nisam presao oko 5GB RAM usage)...
SSD ce sam po sebi omoguciti kompu da leti :)

Trenutno mi je VM na običnom HDDu (pokušavam da ostavim SSD što praznijim), da li će biti bolje da ostavim VM na HDD i uzmem 16GB ram ili da prebacim VM na SSD i uzmem 8GB ram ?

Tačno je da je "rama nikad dosta", ali da li će Mac OS u svakodnevnom radu biti dovoljno pametan da lepo iskoristi svih 16GB? Evo sada gledam ovih 4BG koristi skroz: 23MB free, Wired 1.02GB, Active 1.48MB, Inactive 1.47GB

Evo da prenesem moje iskustvo.

Ja od maja 2011. imam 16 GB memorije, ove iz potpisa. I to se pokazalo kao pravi potez, više puta mi je RAM usage bio 11 pa i 13 GB, ali ja sam malo specifičan i imam otvorenih mnogo programa istovremeno.

Tako da, u mom slučaju, ja sam procvetao i progledao od kada imam 16 GB, sve je daleko fluidnije i bolje. Zabranio sam swap memoriju, tj. stavio sam je na Windows-om donji mimimum. I nikad nisam imao BSOD-ove i nestabilnosti zbog toga.

Ja sam danas presao na 16 GB i moram reci da se oseca ta fluidnost o kojoj Kosta prica. Sjajno iskustvo, a verujem da ce biti jos bolje kad uzmem SSD.

SSD + 32 Gb rama chuda chine ;)

Pogotovo ako radish u nekim zahtevnim programima kao shto shto su 3ds max i Maya.

Koristim macbook pro 13", early 2011, Crucial M4 256GB + WD 1 TB u optibay-u, 16 GB RAM-a.
Moje iskustvo kaže da ćeš sigurno doživeti skok sa 8, a pogotovo sa 16. Da će OSX raditi bolje, hoće.
Ali s obzirom za šta ti koristiš mašinu dovoljno je i tih 8. E sad, memorija je stvarno povoljna za uzeti, ali znaj da tih 2x2 GB skoro pa nema šanse da prodaš.
U svakom slučaju uradi upgrade obavezno, shodno finansijama.
Ja sam zadovoljan, ali realno i sa ovako nabudženim MBP-om kad krenem da radim sa HD materijalom prilikom konverzije CPU zakuca na 100% i temperatura ode na 98 stepeni, a ventovi vrte na 6500 rpm.
Eto, nadam se da sam ti pomogao bar malo.
Ja sam kupio 16 zato što mi nije trošak, a i 16 GB ipak lepše zvuči od 8:)
Ali to je moje mišljenje...

Poslednja izmena:
imam komp iz potpisa, potpuno se slazem sa misljenjem iznad.

Hvala na podeljenim iskustvima, uzeću 2x8, kapiram da ako sada uzmem samo jednu od 8 a skapiram za par meseci da bi mi značila još jedna, teško ću da nađem "istu" a ima ono nepisano pravilo da je najbolje da memorije budu "blizanci" ...

Ako nisu problem finansije idi na 16GB, mada ce i sa 8GB sasvim lepo da radi sudeci po ovome za sta koristis racunar. Inace je istina to sto si rekao da OS X voli da gura dosta stvari u ram da bi korisnicko iskustvo bilo sto fluidnije. Ja imam 8GB rama u hackintosh laptopu i uopste mi nije retko da vidim zauzece rama u OS X od 6-7GB.

Kad vec pomenuste optibay, ima li neko prporuku gde kod nas da kupim jedan koji ce da radi kako valja? Kupih neki na ebayu ali ne funkcionise kako treba a diskovine mi polako nedostaje.

Ja sam isto kupio preko eBaya, platio sam ga kao nešto kao malo bolji ručak u kafani i evo radi bez greške već godinu dana - prezadovoljan sam. Čak sam uspeo da uguram 1 TB HDD, ali onaj WD od 12,5mm (jedva, ali je nekako spakovan).
Kod nas ih prodaje čovek na SMUG forumu (user ferenc), pa ga kontaktiraj preko privatnih poruka.

Ja uzeo na DealExtreme. 15$ i radi pos'o.

Ja sam isto kupio preko eBaya, platio sam ga kao nešto kao malo bolji ručak u kafani i evo radi bez greške već godinu dana - prezadovoljan sam. Čak sam uspeo da uguram 1 TB HDD, ali onaj WD od 12,5mm (jedva, ali je nekako spakovan).
Kod nas ih prodaje čovek na SMUG forumu (user ferenc), pa ga kontaktiraj preko privatnih poruka.

Imam isti optibay kao taj koji on prodaje i u njemu disk koji dolazi uz MBP ali stalno mi prijavljuje da disk ne moze biti mountovan jer postoji problem. Cak i kada uradim mount, pisanje po disku radi par minuta nakon cega dobijem lopticu :/ Disk je 100% ispravan i to je pocelo da se desava otkako sam ga stavio u optibay. Mozda je optibay falican ali nesto sumnjam. SSD mi radi odlicno.

E pa ne znam šta da ti kažem...
Ja sam kupio neki najjeftiniji na eBayu, mislim da me je izašao oko 15$ i radi kao sat. Na oko deluje jeftino, ali do sada (čuk, čuk) nijedan problem sa njim. A menjao sam 3 hard diska i uvek je sve radilo bez greške.

Bem li ga, dacu se u trosak pa sta bude...

Kao sto je receno, sto vise rama - to bolje, medjutim imajuci SSD ja licno mislim da je 8GB Ram-a i vise nego dovoljno za sta ti kazes da koristis racunar (ja imam 8GB Rama, a koristim znatno vise aplikacija istovremeno i nikada nisam presao oko 5GB RAM usage)...
SSD ce sam po sebi omoguciti kompu da leti :)

Ista situacija !!!
Sto se "swap-a" tice , uglavnom je izmedju 1 i 20 mb-a !

@ k`EX
Izgleda da ne radi bas svaki optibay sa svakim modelom MBP-a.
Proveri sledecu stranicu i igraj na sigurno :

http://eshop.macsales.com/item/OWC/DDAMBS0GB/

Obavezno pogledaj dio pri dnu !!!

Moj je takodje OWC-ov kupljen u belgiji.

Poslednja izmena:
Gde kod nas moze da se kupi 2x8GB za MBP 2012, (DDR3-1600, 1.35V) ?

Koliko je primetna razlika izmedju 4GB i 8GB, ako se racunar koristi za nesto od igara, internet, filmove, bez ikakve video/audio obrade? Mislim, pazaricu svakako jos jedan stap od 4GB jer jeftiniji sumnjam da ce biti, ali eto, zanima me da li je za neko "normalno" koriscenje zaista potrebno 8GB?

Gde kod nas moze da se kupi 2x8GB za MBP 2012, (DDR3-1600, 1.35V) ?

probaj na univerzalnom mestu macserbia.org forum .. dok u regularnim radnjama jedino da proveriš u macoli ili istyle mada verujem da i ako imaju da su veseli sa cenama ...

Ili lepo odes i kupis u bilo kojoj prodavnici racunarske opreme memoriju koja odgovara tim specifikacijama.

Vrh Dno