Šta je novo?

Da li imam bad sectore?

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Posumljao sam da ih imam i odmah startovao Norton Disk Doctor[Norton SysWorks 2002] i prijavio je da imam 6982316 KB u bad sectorima.
Posle toga sam sistem digao sa diskete i startovao Powermax - to je Maxtorov program skeniranja harda.Uradio sam Surface Advance test koji je trajao dobrih pola sata i NIJE prijavio bad sectore??!!

Prosto pitanje - ko laze?!

Ovo mi je dosta bitno jer ne zelim da ispadnem mentol ako budem hard nosio u servis itd.A i mrzi me da backupujem 10 gigabajta.

Sta mi vi predlazete, i da li se vama desilo nesto slicno?

Nabavi Spinrite (ima ga kod Golden-a na sajtu). Stavi level 5, i legni da spavas hrkk

Poz!

Ja licno bih uvek pre verovao Powermax-u nego NDD-u. No, probaj i Spinrite.

Hvala, mozete li barem priblizno reci koliko bi trajalo, da kazem da je u pitanju hard od 40 giga.

Amon_Ra je napisao(la):
Hvala, mozete li barem priblizno reci koliko bi trajalo, da kazem da je u pitanju hard od 40 giga.
Meni je na jednom masini Spinrite 10gb radio nekih 5 sati.

Evo upravo sam probao Spinrite i nece da radi zato sto je file system NTFS [WinXP]:( :mad: .Steta program je super,jer sam odradio ceheck flopija cisto onako...
Da ne znate josh neki program kojim isto mogu proveriti bad sectore?

Bas je cudno da Maxtorov program Powermax nista ne prijavi a ovaj Nortonov prijavi bad sectore, ovakvi tripovi samo meni mogu da se dese....

Cini mi se da je merodavniji fabricki utility.Ipak bih backup-ovao hard disk i uradio format.Tako ces odmah znati na cemu si.

Ako ti je disk Maxtor ili Quantum, mozesh sigurno poverovati Powermax-u. Pusti mu Factory recertification test. Ako ga prodje bez greshaka, onda ti je disk 99,99% ispravan.

Moj savet ti je da napravish back-up, pustish low-level iz Powermax-a a zatim ponovo istalirash XP.

Ako ti običan sken diska nalazi BS, a fizički (surface) scan ne nalazi ništa onda je verovatno u pitanju logički bedsektor. Kod mene se to dešavalo pre sa starim napajanjem (ne znam da li zbog napajanja, ali otkako sam ga promenio više se ne dešava) i na LCT20 i na AS diskovima.
Kada iskeniram sa Scandiskom iz Win-a javi nešto Badsector-a, a posle kada iskeniram scandiskom iz DOS-a sa uključenim surface scanom ne nalazi nikave badsecore i kaže da nije našao ništa na HDD-u. Isto važi i za Norton-a.

Problem sam rešavao pomalo glupo, ali je meni palilio. Lepo uzmem pa samo preko te Bad particije lupim novi ghost i nema više badsectora.

Hvala na sugestijama!
U medjuvremenu sam backupovao 7GB podataka, ponovo instalirao XP, ALI u FAT32 formatu.Odmah sam probao Spinrite i ponovo nije hteo da skenira hard!!Stoji samo "A" i kada levo -desno uradima sa strelicama nece da se prebaci na C!
Ali OK, sada sam ponovo isao na Scandisk i NIJE video BS-ove.
ALI mi je sada Capacity harda 31.4 GB!!
Da ponovim hard je od 40 giga.Ne znam koji mu je uopste, u ponedeljak ga nosim u servis, pa cu videti...
Interesuje me koliko GB podrzava FAT32 file system, jer znam da imaju neko ogranicenje, ali ne mogu da verujem da je do 30GB, znaci malo je glupo da ga kapira kao 31.4

Uf... sta radis bre crni amone >?< :)

Sad nabavi Partition Magick 6 ili 7 i pogledaj sta si uradio... verovatno ce biti nekoliko GB ne particionisanog prostora sto ces sa pomenutim programom lako srediti (retribute free space, mozda sam pogresno spelovao :) )
Pozdrav:)

Cek' pa sad ispada da si pocetno pitanje "Da li imam bad sectore?" trebao da postavis u obliku polla ;)

(a sve zbog toga sto nisi hteo na pocetku da bekapujes podatke i odradis testove; sad si potrosio visestruko vreme na zafrkanciju)

delimir je napisao(la):
Ako ti običan sken diska nalazi BS, a fizički (surface) scan ne nalazi ništa onda je verovatno u pitanju logički bedsektor.
Bad sector je (bar ranije) bio naziv za fizicki losh sektor. :confused:

Bad sector ne mora da bude fizicki, moze nesto da se OS istripuje pa da odredjen deo diska prijavljuje kao bedak, a kad ga formatiras, a ono nema ga. E sad ima i nekih fizickih bedaka (ne znam ni sam kako ovo da definisem) koje npr. SpinRite moze da eliminise.

Misko je napisao(la):
Bad sector ne mora da bude fizicki, moze nesto da se OS istripuje pa da odredjen deo diska prijavljuje kao bedak, a kad ga formatiras, a ono nema ga. E sad ima i nekih fizickih bedaka (ne znam ni sam kako ovo da definisem) koje npr. SpinRite moze da eliminise.

Misko,ne eliminise ih.On ih samo oznaci,tako da se oni vise ne koriste,tj.OS ih vise ne vidi,a firmware koji kontrolise hard jednostavno ne koristi te adrese.Da ih OS ne vidi,uverio sam se kod jednog Quantuma 1.1,koji je imao jedan BS od 4KB.Nakon 'obrade' sa onim Quantumovim programom za 'peglanje' hard diska,OS (tj.Scandisk) vise nije video BS,ali se u DOS-u smanjio broj free byte-ova za 4 (disk je bio ponovo formatiran i tacno je falilo 4kb).E sad postoji stvarno opcija da je to OS oznacio kao BS,pa je posle 'peglanja' on nestao...bar se meni tako nesto dogodilo sa mojim Fujitsu 2.5GB.

Koji Quantumov program, zerofill ? On to ne radi on samo sve jedinice pretvara u nule, to je za mbr najvaznije kad ima problema, koji drugi pored spinrite-a moze da sredi bs-ove? I jel to bio fizicki bs ili ? Problem je sto se mehanicki sire i tu je dzaba bilo kakav program... e sad posebna je tema kako do njih dolazi, udarac, elektricitet...

Ma bolje i da vam ne kazem sta je u stvari bilo!
Katastrofa...mislim ona dobra...:D
Ja sam nosio kod ortaka hard i on je 100% menjao jumpere i nije ih vratio - mentol!!
I to sam ih zatekao u nekoj ludoj poziciji,oba su bila vertikalno postavljena!
Kada sam vratio jumpere na mesto [master] sve je bilo OK!Nema vise ni bad sectora ni nista!Cudno je ali sa da radim...ko je veci mentol ja sto nisam prekontrolisao polozaj jumpera ili ortak koji je trebao da ih vrati onako kako su bili postavljeni?!:D
E sto kaze silver za to cemo da organizujemo novi pool ;) :D

Je li, je l' te zvao vec onaj sto si mu sklapao masinu ? :D

Nazad
Vrh Dno