Šta je novo?

Da li ima neko ovu stolicu?

Evo ga još jedan iz paralelnog univerzuma sveta snova :D

Evo ga još jedan iz paralelnog univerzuma sveta snova :D

Nacin komunikacije ti je u najmanju ruku paorski... Dont get personal, svako ima prava na svoje misljenje i na svoj izbor. Ako mislis da je skupa lepo mi argumentuj to iz tvog ugla, nemoj mi sa nekim tvojim "posalicama" odgovarati na post, pogotovu sto se meni nisi ni obratio nego ostalim clanovima, trazeci odobravanje ili podrsku(I kako posle ti da ubedis nekog u nesto kad ni sam nisi siguran u to sto pises).
Ako mi das 3 razloga zasto ta stolica ne bi trebalo toliko da kosta(osim: pa mi zivimo u srbiji i nemamo tolike plate) pojescu svoj monitor.
Jel znas koliko je aluminijum, masine potrebne za izradu, hromiranje itd.

Poslednja izmena:
Ogroman je problem shto ovde meshate vrednost i upotrebnu vrednost (neko je gore pisao i o ceni koshtanja). Ovde je veoma bitno shvatiti da tu stolicu ne kupujete stolice radi vec radi toga da vam du*etu bude udobno (kichma, ramena itd.). Ma koliko vam ovo smeshno zvuchalo, vi faktichki kupujete USLUGU koju vam ta stolica pruza, chitav ugodjaj i sve ostalo a ne samo materijale od kojih je sastavljena. Zato je besmisleno govoriti o tome i prichati jer svako ima neki svoj stav (a i zvi smo u drugachijim situacijama - finansijskim, zdravstvenim itd.).

Takodje se slazem sa WICE-om da u tu stolicu ulozeno realno mnogo vishe nego u ove domace koje "projektuju" stolari a ne kompetentne osobe. Treba urachunati pripremu projekta, dokumentacije, finansijske kalkulacije, studije izvodljivosti, studije o ergonomiji, rad dizajnera itd. Da ne lupetam mnogo dalje u ovu je stolicu STVARNO mnogo ulozeno!

Smatram da stolica VREDI (mozda ne bash te pare koliko je kod nas ali sigurno vredi mnogo). Takodje smatram da je SKUPA kako ovde tako i u inostranstvu jer ako mozete "istu" takvu ovde (a posebno u inostranstvu) da uzmete za 20x manje pare i ako je ovo vrh ponude onda niko ne moze da kaze da to nije skupa stolica jer je to ipak jedna od najskupljih!

Ili jednostavnije recheno, ova je tema presipanje iz shupljeg u prazno.

Da imam kesh, uzeo bih ovu stolicu, ne bash kao br.1 prioritet ali sigurno bi bila pri vrhu zbog zdravlja a i znam ljude koji je imaju (veoma slichnu - isti proizvodjach) i imaju slichna iskustva kao Brozova supruga.

Poslednja izmena:
Ma da... Sto da date na primer 300-400 evra za ergonomsku stolicu, kad istu takvu mozete da dobijete za 2500 'iljade?!

Uf uf, de je skupa dzaba ;). Ja ne smem ni da kazem kolko sam platio stolicu jer kolko vidim bio bih razapet na krst :). A tek koznu garnituru.. Sve je skupo kad se nema para, a josh skuplje kad se ima para, ali negde covek mora da povuce crtu, i da zapita sebe cemu mu pare sluze. Lepo je imati lepe stvari, neopisiv je to osecaj, te sitne radosti kad ti bulja sedne u nesto kvalitetno nemaju cenu.. Covek treba po meni da se ne stedi kad je udobnost bulje u pitanju. Jer kad dobro uvalish bulju, udobno, u kozu, odma se radjaju dobre ideje, prilike, i novac samo stize. Nekako mu tako dodje. A ako sedish pogrbljen, kriv, u nekoj jeftinoj "forma integrale" stolici od cijelih 1000 din, sve te zhulja, skripi, nema onog pfffff kad sednes, shatro "eko kozha" a ono u stvari ofarbana guma od koje bulja ne moze da normalno dishe, sve zapinje, krcka, bulja se zlopati, onda kreces da razmisljas kao mish, nema ideja, samo prezivljavanje, i ko razmislja kao mish - umire kao mish..

A evo malko da se oraspolozite - Homer kupuje stolicu, posto mu Bart slomio kauc a elektrana mu isplatila odstetu od 2000 dolara zato sto je postao sterilan od radiacije. Moj covek, ako mu se nesto svidi, nema kompromisa i racionalizacije, tras sav kesh, ali nazalost tu je zhena da sve upropasti ;)..

http://www.youtube.com/watch?v=SmnbrjYXMLY

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da odolim a da ne ispricam jedan mali off:

Pre 4-5 godina sedi moj otac sa svojim gazdom u jednom restoranu u Svajcarskoj (radio je kao glavni bagerista u jednoj ogromnoj gradjevinskoj firmi) i posle vecere koju je moj otac platio, ostavi on baksis od 10 franaka jednoj konobarici koja je sluzila (Mlada, lepa, ko ne bi :)). Caletov gazda, cim je video pokupio je taj novac i strpao ga u dzep, i pitao mog caleta "Da li ja Vas placam previse pa se Vi razbacujete novcem?".

Da covek koji ima milione tako postupi, da njegov sin tinejdzer radi kod svog oca preko leta da bi kupio bicikl....

Ja se izvinjavam zbog ovog skretanja sa teme, ali malo mi je cudno da mi kao nacija smo izuzetno trosacki nastrojeni. Ja razumem da ima ljudi koji bi dali 2500 ili vise za stolicu, ali da posle kazu da nije skupo? Zato mislim da je bespotrebno pricati kako i na zapadu nekom ovakva stolica nije skupa.

To moze biti samo glupim amerikancima...

Kad smo vec u totalnom offtopicu... @haludza, pa cime se ti bavis u zivotu? Ako si to sve sam zaradio, a pri tom nisi nikome ukrao stan ili ga ubio, a zivis u ovoj nedodjiji, svaka cast... U suprotnom je verovatno i bolje da se ne hvalis...

Ja sam upoznao par ljudi teskih po par M$ u zivotu... legalno stecenih, preko okeana, ove ovdasnje ne brojim...
ti ljudi unaokolo idu potpuno odrpani, stede na svakom obroku, ne bi sebi kupili cipele dok im se stale skroz ne raspadnu... uzas |) I njih da pitate ce vam reci da je 2500$ jako skupa stolica...
Licno mi je tesko da poverujem da te stolice neko uvozi i prodaje sa manjom marzom nego sto sam naveo... prosetao sam u nekim italijanskim salonima namestaja ovde i u italiji, pa je tacno odnos 2x za vecinu artikala...

Sto se kopija tice... vidjao sam neke stolice oko 200e sto lice (iz daleka) i oko 600e sto lice (cak i ne izgledaju lose)... imaju sve te mrezice drzace za glave itd... i dalje tvrdim da stolica nije dovoljna da predupredi sve probleme, a setnja je takodje vrlo korisna stvar...

Poslednja izmena:
Pravo pitanje je zapravo koliko košta jedna nova kičma... velika potražnja a niko je nema na stanju... :d

Ljudi zdravlje košta... i to nema cenu... a troškovi lečenja :rtfm:
Da li treba da se spominju (pogotovo u USA).

Svako ima svoju računicu... ;)

@danijel00 ovo sto si napisao o par ljudi teskih par M$ i koji idu podrpani, ima takvih, ja radim upravo sa jednim takvim, to su ljudi koji su teskom mukom i krvavim radom doshli do svojim M$, radeci stalno, poslove u kojima nisu uzivali vec bili i fizicki i psihicki koncentrisani kao smrt, nekad i sa glavom u torbi, rizikujuci, itd.. Ti likovi sto imaju M$ a idu podrpani, su uglavnom asocalni, ne znaju da se opuste, i boluju od hronicne depresije pored svih para..

Ima druga vrsta likova, koja je do para dosla po sistemu "ja bi ovo radio dzaba, al sto kad se dobro placa". Recimo krmećaci kojima je vikend preko 10.000E tezga ovde - 5000 ili 6000E a zauzeti su sve do nove godine, nova godina 50.000E, decko je sponzorisao silikonsku pevacicu za plocu sa reklamom dao 200.000E itd.. A ja ih znam sve.. E oni imaju drugaciji odnos prema novcu. Cesto trubacima daju 10.000E a kamoli za stolicu. Dzordz Aco Lukas je na kocku dao milijune ali bukvalno. E sad, ima tu pozera koji samo pricaju da uzimaju pare, a ima i pravih. Hebiga, zhivot nekom majka nekom maceha. Neko zaradi milijune al pukne psihicki, a neko je opushten, radi sta voli, i uzima milijune. Ko se kako snadje u zivotu..

Samo dobro zbrinite svoje dupe, ugodite mu, i desicese cudo - novac ce poceti sam da pristize ;), zvuci neverovatno ali samo probajte.. Za pocetak nemojte se stedeti kad je stolica u pitanju ;)..

Pravo pitanje je zapravo koliko košta jedna nova kičma... velika potražnja a niko je nema na stanju... :d

Amin..

Poslednja izmena:
Šta ćeš - Bench mora da održi imidž pravog foruma ;)

Ovo je bre stolica :)

Prilozi

• stolica.JPG
    stolica.JPG
    83 KB · Pregleda: 115
Да ли је столица скупа или не може се утврдити тек после утврђивања такозване реалне цене коштања тог производа, значи збира утрошеног материјала, свих пропратних трошкова, транспорта....да не идем прешироко. Ако та цена на крају износи 500е за 1 комад, а они се уграђују додатних 2000 на њу онда је прескупа, а ако је реална цена коштања 2000-2200, а продају је за 2500 онда би се могло рећи да није скупа (увек ће бити оног коме јесте прескупа али нико не може да му је поклони, нек је направи сам онда).

Друга ствар је то што причате ви изгледа шашаво али мене леђа више не боле, јер ако је њена стварна цена негде око 500-600е, они је продају за 2500, па макар лечила и спречавала сиду, враћала вид итд., онда су они ђубрад која заслужују гасну комору јер зарађују на несрећи других људи. Грубо речено, са глупим примером, али је тако.

Kada bi svet tako funkcionisao sve bi se poraspadalo za 30 dana. To o cemu govoris se zove cena kostanja i nema veze za trzisnom cenom. Da li znas koliko bi kostao Core 2 Duo po toj racunici? Pa lako se racuna-odes na berzu i vidis koliko kosta cena tone silicijuma i podelis sa tezinom vafera i nakon toga sa brojem dobrih/upotrebljivih jezgara. Mislim da bi ispalo oko 10 centi. Jel to realna cena? Sta je to sto gura cenu akcije kompanije? R&D mozda? Intel je ulazio 7 godisnjih budzeta Srbije u razvoj Pentiuma 4. Ko to placa? Gde je ta cena/investicija u balansima?
Kad se kaze "ugradnja" na sta se konkretno misli: margin, commission ili markup?

Ajde razmisli malo....

Upravo tako. Cena jeste abnormalna za samo jednu stolicu, jel tako. Medjutim, koji je tu oportunitetni trosak?:)
Ceo sistem zdravstva je zasnovan na "odrzavanju" pacijenta. Oni ustvari nece da mi kupimo stolicu. Oni hoce da moja zena ide redovno na preglede, masaze jos neke *******cije koje kosta na prvi pogled malo ali se akumiliraju neverovatnom brzinom. Ja sam seo i izracunao da je stolica bolja varijanta. "Znam znam sinko brojke ne lazu. Ne smem da pogledam, mozda sam stvarno unutra":D

Ipak je najveća zabluda ovde ako neko zaista misli da SAMO stolica može nekome da spasi kičmu.

Da zaboravili smo i dobar krevet... ;)

Ozbiljno, ali sedeći na stolici (ukoliko je radna stolica) i spavajući na krevetu provodimo bar 66% svog vremena tako da evo jos jedne činjenice!

Da li je mnogo dati do 1000 EUR za prvoklasan dušek...???
Ja bih pre za to nego za recimo 10% brzu grafičku koju ću/ćeš prodati za 50% manju cenu, da bi krajem godine opet uzeo novu koja je naravno opet čitavih 10% brža od predhodne!

Kao što rekoh svako ima svoju računicu, mada bih pre rekao da ljudi ne razmišljaju previše o tome a zapravo bi trebali!

Ovde je zapravo reč o prioritetima... to dobija posebnu dimenziju kada se uzme u obzir da su budžeti ograničeni...:(

P.S. Kada budžet nije ograničen važi jedino moguće pravilo a to je "najbolje što novac može da kupi"...
Rezultat je duži vek za karoseriju koju zovemo svojim telom i naravno manji troškovi održavanja :D

Poslednja izmena:
Opet OT... jeste 1000e puno za dusek... ja sam kupio za 500e par od prirodnog lateksa i tvrdim da ne postoje duseci koji su udobniji od ovih, a probao sam svasta... 15g garancija btw...

Opet OT... jeste 1000e puno za dusek... ja sam kupio za 500e par od prirodnog lateksa i tvrdim da ne postoje duseci koji su udobniji od ovih, a probao sam svasta... 15g garancija btw...

Di u NS ima da se kupi dusek of prirodnog latexa? :cigar:

@danijel00 ...i meni treba!

btw pola kako ces znati da si za 1000e. dobio prvoklasan dusek ?!

Ukoliko mi postavljas pitanje kako da ne preplatim dusek koji hocu da kupim, da kupim najbolji za odredjene pare i to... to ti na zalost ne mogu odgovoriti a tice se informisanosti kupca, zelja i specificnih potreba, i naravno kolicine kesa :d

Ukoliko mi postavljas pitanje sta je kvalitet ili kako ga prepoznati... onda slobodno procitaj nastavak odgovora!!!

Prakticno... sednes u Mercedes i napravis par krugova a posle sednes u Yuga!
Razliku jednostavno osetis tj. mozes da osetis po pitanju mnogo stvari a najcesce na prvoj rupi na putu...
Kao i kod auta, a kada je dusek u pitanju... postoje stvari koje osecas momentalno, koje ces osetiti nakon izvesnog vremena koriscenja i koje neces nikada osetiti (jer ne bi ni trebalo) ali rade za tvoje zdravlje ili ti na neki nacin pomazu a da toga nisi svestan... :angel:

Teoretski... "Kvalitet proizvoda je postojanje i manifestacija njegovih materijalnih unutrasnjih - strukturalnih i spoljasnjih svojstava, koja coveku koriste u zivotu i radu".
Jos da dodam da kvalitet cini vise elemenata i ne moze se meriti poznatim mernim jedinicama a posebno je tesko egzaktno uporedjivati te razlike!
Kvalitet osecas culima i emotivno!
Postoje osnovna merila kvaliteta: tehnicko-funkcionalni, estetski, ergonomski i ekonomski.

Mrzi me da objasnjavam i kuckam dalje... :p ... ovo se bas pretvorilo u kratku lekciju o kvalitetu... mada nije otislo u OFF

Poslednja izmena:
Ukoliko mi postavljas pitanje sta je kvalitet ili kako ga prepoznati... onda slobodno procitaj nastavak odgovora!!!

Prakticno... sednes u Mercedes i napravis par krugova a posle sednes u Yuga!
Razliku jednostavno osetis tj. mozes da osetis po pitanju mnogo stvari a najcesce na prvoj rupi na putu...
Kao i kod auta, a kada je dusek u pitanju... postoje stvari koje osecas momentalno, koje ces osetiti nakon izvesnog vremena koriscenja i koje neces nikada osetiti (jer ne bi ni trebalo) ali rade za tvoje zdravlje ili ti na neki nacin pomazu a da toga nisi svestan... :angel:

pa bash zato sam te i pitao - dusek nije stolica: ne mozes da odes u radnju i kazes "hocu da isprobam ovaj dusek. dajte mi par sati vremena da odspavam..." :d

Ukoliko budes spavao manje - krace ce ti trajati... :hump:
Znam kako zvuci ali nije u pitanju greska... :d:d:d

Poslednja izmena:
Prema seriji ISO standarda kvalitet je NIVO do kojeg skup svojstvenih karakteristika proizvoda/procesa/usluge ispunjava zahteve!

Inache pole, malko si pogreshno shvatio. Tachno je da kvalitet P/P/U chini vishe elemenata ali isto tako NIJE TACHNO da se ne moze meriti poznatim mernim jedinicama! Koja bi onda bila svrha chitavog koncepta i kako bi prepoznavao shraf visheg kvaliteta od shrafa nizeg kvaliteta? Cilj i jeste "otkriti" koje su to karakteristike kvaliteta bitne a podjednako je vazno i kako ih meriti! Dzaba ti znash da je udobnost dusheka koji proizvodish bitna ako ne znash kako da je "izmerish". E sada te karakteristike mogu biti merljive, odredljive i ocenjive.
Merljive veličine su one koje se mogu matematički definisati tj. za koje se može imati pojam jednakosti i pojam sabiranja (masa).
Odredljive veličine su one za koje se može imati pojam jednakosti, ali ne i pojam sabiranja; one se ne mogu meriti, ali se mogu klasifikovati (tvrdoca).
Ocenjive veličine su one za koje se nema ni pojam jednakosti ni pojam sabiranja; one se ne mogu meriti niti klasifikovati, ali se o njima ipak može suditi (umetnicko delo).

Itd. da ne duzim mnogo prichu, kvalitet je veoma kompleksan pojam :)

I za ovu stolicu slobodno mogu reci da je veoma visokog kvaliteta! :d

EDIT: chak i onaj praktichan primer nije bash najbolji! Zamisli npr. da snimash filmove u holivudu i treba da snimish kako auto slece sa litice. Da li cesh gurnuti mercedesa ili juga sa mercedesovom shkoljkom? Za ovo sam veoma ozbiljan! Sve zavisi od samih zahteva kao shto definicija i kaze. Inache sigurno postoje josh neke situacije u kojima je jugo podobniji od mercedesa sem onog guranja sa litice :D

Poslednja izmena:
pa bash zato sam te i pitao - dusek nije stolica: ne mozes da odes u radnju i kazes "hocu da isprobam ovaj dusek. dajte mi par sati vremena da odspavam..." :d

Pazi isto je i za stolicu... na pocetku ti deluje OK a posle (brze ili kasnije) se ispostavi da nije tako odnosno da je zapravo obrnuto!

Kada je kupovina u pitanju, prvo ide licna procena (probas) ali na kraju se sve nekako svede na BRAND i koliko poverenje isti uliva! Jednostavno takav tip proizvoda se uglavnom tako kupuje!

Proizvodjac ce svakako zaraditi na toj stolici, sto znaci da je cena mogla biti znatno niza... ali znaju da ako joj podignu cenu sam proizvod svrsatvaju u kategoriju luksuznog (superiornog) kome konkurencija treba da parira! Naravno podrazumeva se da je i sam proizvod = stolica odgovarajuceg (citaj. neprikosnovenog, superiornog, vrhunskog) kvaliteta!

Prema seriji ISO standarda kvalitet je NIVO do kojeg skup svojstvenih karakteristika proizvoda/procesa/usluge ispunjava zahteve!

Inache pole, malko si pogreshno shvatio. Tachno je da kvalitet P/P/U chini vishe elemenata ali isto tako NIJE TACHNO da se ne moze meriti poznatim mernim jedinicama! Koja bi onda bila svrha chitavog koncepta i kako bi prepoznavao shraf visheg kvaliteta od shrafa nizeg kvaliteta...

...kvalitet cini vise elemenata i ne moze se (*uvek) meriti poznatim mernim jedinicama...
*Prilikom editovanja sam obrisao kljucnu rec
Bicu precizniji... nabrojana cetri elementa kvaliteta se mogu meriti ali opsti utisak koji taj predmet daje po konzumenta nije uvek lako merljiv... to je poenta... tvoj primer umetnickog dela.

EDIT: chak i onaj praktichan primer nije bash najbolji! Zamisli npr. da snimash filmove u holivudu i treba da snimish kako auto slece sa litice. Da li cesh gurnuti mercedesa ili juga sa mercedesovom shkoljkom? Za ovo sam veoma ozbiljan! Sve zavisi od samih zahteva kao shto definicija i kaze. Inache sigurno postoje josh neke situacije u kojima je jugo podobniji od mercedesa sem onog guranja sa litice :D

Pazi... trebalo je da prakticno/plasticno opisem culnu razliku koju pravi superirorni kvalitet od nekog tamo losijeg... tako da ipak mislim da sam bio dovoljno jasan...
Novac koji se utrosi, opravdanost toga... to je cela filozofija a to je i bilo spomenuto u nekom od mojih predhodnih postova.

Poslednja izmena:
Koleginicini rodjaci su iz neke firme u bg dobili vise duseka na probu, dok se nisu odlicili koje ce da kupe... tako da je i to moguce...

@danijel00

Pa kada prodajes takvu robu onda je to valjda uslov... duseku ipak nece otkazati neki kondezator ili slicno... tako da za njih nema gubitaka!
I naravno to je zdrav odnos prema kupcu, poslu i za svaku je pohvalu!
Kada bi samo bilo vise takvih prodavaca!

P.S. Inace, ako ti nije frka, javi mi bar ime firme na PM!!!

Poslednja izmena:
Javi i meni za tu firmu!

Hvala.

Nazad
Vrh Dno