Šta je novo?

Da li i DFI čeka sudbina Abita ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda su sada samo glasine, ali mislim da ih ne ceka svetla buducnost ..... Sve je manje ljdi koji imaju volje da se malo ''pomuce'' sa svojim racunarom, sada se oc sveo na neka softverska resenja ili par jednostavnih koraka u BIOS-u. DFI je poslednji koji pruza to zadovolstvo, tj. tera te da se malo pomucis da bi sve radilo kako treba, a u tome je, po meni najveca draz .....

1) šta ima loše u tome?

2) zašto bi se iko mučio?

3) OC se ne svodi na pomenute stvari zato što je neko rešio da blesanima omogući da dižu radni takt, već zbog toga što:

a) je hardver napredovao i danas se radni taktovi lako mogu uvećati za velike vrednosti

b) je softver za OC, koji je postojao i u vreme Chaintech ploča :), konačno počeo da radi kako treba

c) se kriterijumi menjaju sa vremenom, pa je tako danas bitno imati i tihu mašinu, i oni koji OCuju često idu samo do granica gde im je buka podnošljiva, ne žele da plaćaju basnoslovne sume za kulere, a za toliki OC (koji često uopšte nije mali) ne treba im ne znam kakvo znanje, već proemene jednog ili dva parametra

d) danas prostim metodama možeš značajno uvećati radni takt, stoga - zašto bi se iko cimao da provaljuje kojim forama da potera npr. Core i5 2,66 GHz CPU na 4 GHz kada može najprostijom izmenom jednog ili dva parametra bez ikakvog preteranog udubljivanja da sa bilo kojim primerkom dođe na 3,8 GHz. Sa izuzetkom male grupe onih kojima je to sport, ali ta grupa je sve manja i manja sa svakom novom generacijom proizvoda. Ne zato što računare sve više koriste lenji i glupi, već zato što proste metode omogućavaju daleko bolje rezultate nego ranije, koji su i zahtevnijim korisnicima više nego dovoljni.

Polazim od ličnog primera. Ne znajući šta će se sve dešavati, i bivajući otvoren za igranje i čačkanje sa raznoraznim parametrima, nakon kupovine mašine krenem u OC avanturu. Svoju mašinu sam iz prve digao za skoro gigaherc samo promenivši BCLK, čak nisam ni napon dirao. Ispostavilo se da mi više brzine ni ne treba, a da kuler iz stadijuma "nečujan" ili makar "gotovo nečujan" (po mom kriterijumu) nakon prelaska nekih 3,6 GHz ipak počinje da ulazi u opseg decibela koji meni subjektivno ne prija. Kad je situacija već takva, a ne želim da kupujem ultraskupe kulere ili da jurim ko zna kakve taktove - vratim na 3,6 GHz i uživam.

Igrao bih se ja sa setovanjima, čačkao, podešavao, možda bih i bolje kulere i sl. uzimao kada se ovaj CPU ne bi toliko blesavo dizao sa tako malo napora, tj. kada bi mu overklokabilnost bila takva da mi treba ko zna šta od komponenti ako hoću da pređem 3 GHz. Ovako...za mene, nema poente. A verujem da je ovakvih korisnika dosta čak i među ambicioznijima.

@ filipenko
Kad kazem mucenje, ne mislim bukvalno, kako si ti, cinimi se, shvatio, stoji sve sto si rekao, ali ja volim da se igram sa tim stvarcicama i ulazim u sitna crevca, jednostavno mi nije intresantno da samo menjam par vrednosti u biosu i sl. Ne kazem da sam zbog toga pametniji ili da nesto vise znam od drugih, ali tako volim i DFI mi to pruza. To je sve sto sam hteo da kazem u predhodnom postu.
Pozdrav

@filipenko
Ne slazem se sa tobom. Cinjenica je da su korisnici postali mnogo lenji. Mod si ovde, valjda si i sam video mali milion tema u kojima ljudi pitaju kako da ocuju komp, bez ikakvog predznanja i ambicije da procitaju zvanicna upustva i iskstva drugih ljudi, vec cekaju da im to neko prezvace i servira.

Takve su i ploce postale. Mozes ti da ocujes i sa manje znanja, ali da bi izvukao i poslednji promil iz necega potrebna ti je hrpa parametara (ne svodi se sve samo na OC procesora, vec i na trazenje najboljeg odnosa takta memorije i latencija, trazenje najnizeg radnog napona za CPU, RAM, cipset itd), a sto (realno) tesko da mozes da izvedes iz bilo kog OC programa.

A i OC je izgubio draz. Znate li vi koji je hype nastao kada je moj celeron 300A proradio na 450MHz? Koja je samo razlika u radu bila? Danas, u vreme multicore-ova, OC se radi vise iz neke iracionalne nego realne potrebe.

Poslednja izmena:
NF7s? To je verovatno najbolja NF2 ploca ikada :p Mada je imala mnogo drndav kuler :D

Zavisi kako kome je bila najbolja, meni je bila jedna od najgorih ploca koje sam ikada imao, taj NF7S 2.0 mi je spalio ozbiljnu opremu preko FireWire-a a klok je sa njom i u to vreme sa najboljim komponentama bio samo average, s tim sto je i sledeca ploca koja je dosla kao reklamacija za ovu ispaljivacicu imala probleme, posle 2 meseca nekog osrednjeg OC-a stalno je trebalo gurati vise i vise napona na istu brzinu da bi sistem ostajao stabilan dok se totalno nije skrsila. Djubre neopisivo. Onda sam se vodjen mogucnoscu druge sanse odlucio na najgluplji moguci korak...uzeo sam NF7S-2...ajoj...

A i OC je izgubio draz. Znate li vi koji je hype nastao kada je moj celeron 300A proradio na 450MHz? Koja je samo razlika u radu bila? Danas, u vreme multicore-ova, OC se radi vise iz neke iracionalne nego realne potrebe.

Pa tu su nas i navukli da danas pricamo o ovome, kako ne shvatas :D

Zvanicno najbolja izvedba nF2 cipseta (proglaseno od strane nV) je Epox 8RDA+.

Imao sam dve 8RDA+ maticne ploce koje su bukvalno pukle u masini i to jedna pa druga zaredom, znam jos xx ljudi kojima se isto desilo, mozda je to bila najbolja izvedba nf2 cipseta ali je kvalitet komponenti verovatno negde dobio ocenu kao najgora izvedba,

Ok, zakljucili smo da za sada DFI ne ceka sudbina Abita.:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno