- Učlanjen(a)
- 16.12.2001
- Poena
- 1,020
Mozda su sada samo glasine, ali mislim da ih ne ceka svetla buducnost ..... Sve je manje ljdi koji imaju volje da se malo ''pomuce'' sa svojim racunarom, sada se oc sveo na neka softverska resenja ili par jednostavnih koraka u BIOS-u. DFI je poslednji koji pruza to zadovolstvo, tj. tera te da se malo pomucis da bi sve radilo kako treba, a u tome je, po meni najveca draz .....
1) šta ima loše u tome?
2) zašto bi se iko mučio?
3) OC se ne svodi na pomenute stvari zato što je neko rešio da blesanima omogući da dižu radni takt, već zbog toga što:
a) je hardver napredovao i danas se radni taktovi lako mogu uvećati za velike vrednosti
b) je softver za OC, koji je postojao i u vreme Chaintech ploča
c) se kriterijumi menjaju sa vremenom, pa je tako danas bitno imati i tihu mašinu, i oni koji OCuju često idu samo do granica gde im je buka podnošljiva, ne žele da plaćaju basnoslovne sume za kulere, a za toliki OC (koji često uopšte nije mali) ne treba im ne znam kakvo znanje, već proemene jednog ili dva parametra
d) danas prostim metodama možeš značajno uvećati radni takt, stoga - zašto bi se iko cimao da provaljuje kojim forama da potera npr. Core i5 2,66 GHz CPU na 4 GHz kada može najprostijom izmenom jednog ili dva parametra bez ikakvog preteranog udubljivanja da sa bilo kojim primerkom dođe na 3,8 GHz. Sa izuzetkom male grupe onih kojima je to sport, ali ta grupa je sve manja i manja sa svakom novom generacijom proizvoda. Ne zato što računare sve više koriste lenji i glupi, već zato što proste metode omogućavaju daleko bolje rezultate nego ranije, koji su i zahtevnijim korisnicima više nego dovoljni.
Polazim od ličnog primera. Ne znajući šta će se sve dešavati, i bivajući otvoren za igranje i čačkanje sa raznoraznim parametrima, nakon kupovine mašine krenem u OC avanturu. Svoju mašinu sam iz prve digao za skoro gigaherc samo promenivši BCLK, čak nisam ni napon dirao. Ispostavilo se da mi više brzine ni ne treba, a da kuler iz stadijuma "nečujan" ili makar "gotovo nečujan" (po mom kriterijumu) nakon prelaska nekih 3,6 GHz ipak počinje da ulazi u opseg decibela koji meni subjektivno ne prija. Kad je situacija već takva, a ne želim da kupujem ultraskupe kulere ili da jurim ko zna kakve taktove - vratim na 3,6 GHz i uživam.
Igrao bih se ja sa setovanjima, čačkao, podešavao, možda bih i bolje kulere i sl. uzimao kada se ovaj CPU ne bi toliko blesavo dizao sa tako malo napora, tj. kada bi mu overklokabilnost bila takva da mi treba ko zna šta od komponenti ako hoću da pređem 3 GHz. Ovako...za mene, nema poente. A verujem da je ovakvih korisnika dosta čak i među ambicioznijima.