Šta je novo?

Da li front USB portovi imaju slabiji napon?

begbie86

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
304
Da li front USB portovi ne dobijaju napon od 5V? Ovo pitam zato što plejer obično punim na front portu, a ne bi trebalo puniti takve uređaje na naponu manjem od 5V...

Pa vrlo cesto nemaju konstantan napon, tako da ako hoces da ti baterija ne vrisne posle 4-5 meseci, bolje nakaci plejer pozadi, direktno na plocu.

Po specifikaciji bi trebalo da ispunjavaju uslov 5V ±5% ali ako hoces da budes siguran moraces da izmeris, upravo sam izmerio na jednoj desktop konfiguraciji prednji usb i napon je bio 5.05V. Apostol ti je dao pametan savet.

A sad kljucno pitanje - kako izmeriti napon u USB-u? :D

Prednji USB je upravo i pogodan bas za te uredjaje koji se cesto prikljucuju i skidaju. A cuo sam dosta "prica" kako flash ili mp3 crknu na prednjem portu. Da li to vazi samo za no name kucista, ili za sva?

Prednji USB je upravo i pogodan bas za te uredjaje koji se cesto prikljucuju i skidaju. A cuo sam dosta "prica" kako flash ili mp3 crknu na prednjem portu. Da li to vazi samo za no name kucista, ili za sva?

To nema veze sa samim kucistem vec sa tim da se desava da se prilikom prikljucivanja prednjih usb portova na plocu pogresi u rasporedu zica. Kod zadnjiih usb portova taj ljudski faktor je iskljucen i zbog toga je preporucljivo ukljucivati ih pozadi posto otkud ti znas ko je sklapao tu konfiguraciju i koji je stepen njegove strucnosti, posvecenosti, savesnosti, ...

USB na kucistu ima sigurno manji napon, posto mi ni na jednom ne radi 2,5" HDD, a kad se prikljuci direktno na plocu, radi bez problema. U probana spadaju i jeftinija i skuplja kucista. Variranja napona ne bi trebalo da bude.

Ne znam za voltazu, ali ono sto je, uglavnom, malo poznato je da su front portovi na >90% kucista v1.1, ane 2.0 (100% provereno)
Mozda sam ti ovim pomogao, mozda ne, ali bar sam probao ;)

USB na kucistu ima sigurno manji napon, posto mi ni na jednom ne radi 2,5" HDD, a kad se prikljuci direktno na plocu, radi bez problema. U probana spadaju i jeftinija i skuplja kucista. Variranja napona ne bi trebalo da bude.

Upravo si dokazao da niste u pravu s tim tvrdnjama.
Moj WD passport nije hteo da radi sa USB portovima na zadnjem panelu, nego samo s dodatnim, na ploči. Tako da vaše tvrdnje nisu tačne.

Problem sa prednjim USB portovima leži u činjenici da su korišćeni nekvalitetni i/ili predugački kablovi na kućištima. Zbog ovoga vam ne rade hdd usb diskovi što se lako rešava dodavanjem napona preko drugog usb porta. Na stranu to što prednji portovi mogu biti i pogrešno povezani za razliku od onih zalemljenih na ploči.

Baš u tome je problem. Loša kućišta, tanke žice i sl.
Dešava se i da "majstori" krivo spoje žice prilikom spajanja na ploču. Posle im vrag kriv.

Meni je tako vrisno DataTravler, poshto je iskusni majstor pogreshno povezao front USB. A vlasnik kompa u koji sam ushtekao DT mi ja dao komentar: "Ma te flash memorije nishta ne valjaju, moja je crkla posle 2 nedelje" :D

Kao sto skydiver rece, suvise tanak i ne odgovarajuci presek zice je uzrok loseg rada nekih uredjaja na prednjim portovima, takodje i duzina je bitna :d

Ovo se lako resava promenom tih kablova drugim i nikada vise necete imati problema ili kupite dvoglavi USB kabl i opet necete imati problema...

Ne znam za voltazu, ali ono sto je, uglavnom, malo poznato je da su front portovi na >90% kucista v1.1, ane 2.0 (100% provereno)
Mozda sam ti ovim pomogao, mozda ne, ali bar sam probao ;)

Nije ovo tacno. Ploca sama rasporedjuje, tako da USB 2.0 uredjaj uvek ide na Enhanced controler na ploci, sto znaci da taj kontroler nije fizicki povezan sa samo nekim portovima. Probaj sam, prikljuci neki USB 2.0 flash na preednje USB portove pa na zadnje, i u medjuvremenu idi u Device manager, ukljuci View by connection i videces da je flash u oba slucaja vezan na Enhanced kontroler.

eheheh koji TRIP ja iz radoznalosti uzmem unimer i da izmerim napon kad ja gurnem one bre od unimera kako li se zovu bem li ga :d i pojavi mi se found new hardware :D i ja izmerim 4.88V kad ja za mish ono mish ne radi, a on prikopchan na USB koji je direktno na plochi (mislim iza) i ja restart i evo sad radi :d

Poslednja izmena:
eheheh koji TRIP ja iz radoznalosti uzmem unimer i da izmerim napon kad ja gurnem one bre od unimera kako li se zovu bem li ga :d i pojavi mi se found new hardware :D i ja izmerim 4.88V kad ja za mish ono mish ne radi, a on prikopchan na USB koji je direktno na plochi (mislim iza) i ja restart i evo sad radi :d

Verovatno si pri merenju slucajno napravio neki kratak spoj, mogao si da napravis i neko s*anje tako.

e pa *** sad neznam kako da izmerim samo sam ugurao te pipke unutra i malo "chachkao" i ono ispisalo :d

pa moze tako kako si ti krenuo, ali onda morash da imash neke tanje 'pipke' da mogu lepo da udju u usb ili pak uzmesh produzhni usb kabel secnesh ga izvuchesh zichke napolje i premerish :p

A odakle ti ova ideja?

A odakle tebi da nije? Sta se desava vremenom sa baterijom, ukoliko je punis preko manje voltaze nego sto joj je potrebna?
Osim toga, ta "ideja" je dosla iz iskustva. Ne licnog, ali svejedno iz iskustva. Na tudjim greskama ( a i svojim ) se uci.

Kakvo kucishte imash? Ja sam punio sve i svashta na prednjim portovima i dok sam imao kinesko kucishte, a i sad.

Poslednja izmena:
Kakvo kucishte imash? Ja sam punio sve i svashta na prednjim portovima i dok sam imao kinesko kucishte, a i sad.

Blueberry CN-863
bigimg.jpg

Da sam ja u pitanju ja bih punio iako je kinez kucishte (pogotovo poshto blueberry spada u kvalitetnije kineze), e sad na tebi je da oluchish....

Nazad
Vrh Dno