Šta je novo?

Da li duplicate monitor opterecuje dodatno graficku karticu?

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Da li u slucaju duplicate monitor (ista slika na 2 monitora), dolazi do dodatnog opterecenja graficke kartice?
Tipa laptop + monitor, ako on ima 720p rezoluciju da li se to racuna x2?

Da. GPU usage raste u zavisnosti šta radiš, dok su temp. od 3 do 5C veće.

Naravno da se opterećenje grafičke uvećava.

Ja sam recimo zapazio da geforce gtx 760 obara klok na 150MHz u radu sa 4 minitora jedako kao i sa jednim monitorom kad nije nista otvoreno sto trazi gpu snagu, ali ako samo na jednom monitoru stoji drugaciji refresh rate ili rezolucija u odnosu na druge povezane monitore karta nikad ne ide u taj totalni idle vec stoji na jacim klokovima za gpu jezgro..

Kada imaš 2 (ili više :D) monitora, grafička ne ide u "potpuni" idle režim, da bi se onemogućilo treperenje zbog nesinhronog refresh rate-a oba monitora. Kod mene (HD6870) full idle (samo 1 monitor) je 150/100 Mhz (memorija/GPU). Sa 2 monitora, idle je 1050/300, pri opterećenu 1050/900. Znači, sa multimonitorskim setapom, grafička karta nikada ne ide u najnezahtevniji, idle režim, i samim tim je opterećenija.

Ja sam se upravo ovde na forumu raspitivao o temperaturama svoje grafičke sa 2 monitora, koje su (do) 10-ak stepeni više nego u varijanti sa jednim, u zavisnosti od grafičke i hlađenja (sa čime baš i nisam imao sreće ;)).

Vrh Dno