Šta je novo?

Da li da uzmem ISDN?

• Začetnik teme Začetnik teme Igvan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Pitam za to sto ima puno kontraverznih informacija u vezi ISDN-a.
Pre svega me zanima savet onih koji ga vec imaju. Da li je papreno skupo (vidim na sajtu telekoma da je cena impulsa 0,6 din kao za biznis korisnike u fiksnoj telefoniji), ili ljudi preteruju kad to kazu?
Ranije se po ovom pitanju ne bi dvoumio, medjutim sada kada je monopol telekoma ipak na izdisaju (premijer tvrdi da ce otkupom Italijanskog dela i usvajanjem zakona o telekomunikacijama taj monopol crknuti) razmisljam o mnogo boljim vezama sa internetom, pre svega kablovskim.

Pa kazite sta imate...

Igvan je napisao(la):
Pre svega me zanima savet onih koji ga vec imaju. Da li je papreno skupo (vidim na sajtu telekoma da je cena impulsa 0,6 din kao za biznis korisnike u fiksnoj telefoniji), ili ljudi preteruju kad to kazu?
Ranije se po ovom pitanju ne bi dvoumio, medjutim sada kada je monopol telekoma ipak na izdisaju (premijer tvrdi da ce otkupom Italijanskog dela i usvajanjem zakona o telekomunikacijama taj monopol crknuti) razmisljam o mnogo boljim vezama sa internetom, pre svega kablovskim.

Pa kazite sta imate...

Ja na tvom mestu ne bi ni razmisljao uzeo bi uzeo ISDN.
Zar ne zelis da udjes u XXI vek?

Re: Re: Da li da uzmem ISDN?

kratkouhi ubica je napisao(la):

hahahah koji XXI vek??? sta ti mislis da je ISDN puno bolji od 56k??? verujte mi nista posebno... jeste brze ali nije bas za XXI vek.. 🙂)

Re: Re: Re: Da li da uzmem ISDN?

Swiper je napisao(la):
hahahah koji XXI vek??? sta ti mislis da je ISDN puno bolji od 56k??? verujte mi nista posebno... jeste brze ali nije bas za XXI vek.. 🙂)
Bolji je sigurno 2.28 puta, ali u stvarnosti i vise jer nisam siguran da mozes da poteras tih 56k pogotovo ukoliko si na nekoj losoj centrali.

Swiper je napisao(la):
sa isdn-om preko jednog kanala se za sat vremena skine 27 mb - veza je neuporedivo bolja i nema pucanja konekcije... veruj mi probao sam sve moguce konekcije (dsl sa prosecnim downloadom od 236k u sekundi) - sto se tice nasih uslova tenutno od isdn-a nema nista bolje (a o kablovskom internetu cemo pricati kada zazivi)

Swiper je napisao(la):
Ukoliko si srecnik da imas ISDN onda to ne znas da iskoristis na pravi nacin. Raspitaj se malo o prednostima ISDN-a, nadam se da posle toga neces imati tako primitivno misljenje o njemu. ,)

Swiper, evo ja ti ne verujem 😛
Ako imas mogucnosti samo ti to lepo uzmi i uzivaj......eto ja se od 98. nisam pokajao nijednom 😀

Da, ni ja od pocetka 2000. se nisam pokajao. U specifikaciji nije mnogo brzi, al kad poteras DL, i dobijes konstantan swootch od 16k, nije da se ne smeskas zadovoljno 🙂

Evo i ja da kazem da se nisam pokajao nijednom... ne znam otkad tachno 🙂

U svakom sluchaju, kod nas je ISDN za net bog i batina (shto se tiche dialup-a), ali ipak to nije njegova primarna svrha, vec napredna telefonija... voip, konferencijski razgovori, clip, clir, itd...

U svakom sluchaju ako mozesh da uzmesh isdn, nemoj uopshte da se dvoumish...
=-=-=-==-=-

A kad smo vec spomenuli ISDN, da pitam ove koji poseduju jel im sve u redu ovih dana kad su na netu? Meni je protok odjednom pao, sajtovi se otvaraju sporije, download ide oko 5k po jednom kanalu i to samo ponekad (pre je ishao konstantno 7,5k), onda dl i kad krene stane posle minut... ne znam shta se deshava, da li je do mene, yubc-a ili telekoma... pa chisto da proverim sa ostalima koji imaju isdn.

Imam winxp sp1, i neki SafeWay-ov ISDN adapter... pre mi je sve radilo savrsheno ali sad se neshto istripovalo... jel ostalim ok? 🙂

poz

haha momci niko nije reko da je ISDN losh za nashe uslove... dobar je on, imao sam ga ali sam imao i DSL i tek sam onda video koliko je u stvari losh ISDN u odnosu na druge konekcije kojih kod nas nema...
Originally posted by kratkouhi ubica
ja sam samo ovo demantovao jer ispada da je ISDN iz XXI veka... kod nas ISDN-a ima godinama a u svetu jos vise... znaci to je vec odavno zastarela tehnologija a to sto kod nas nema nicheg boljeg to je druga stvar....🙂

Ovako, trebaju mi konkretni odgovori:

1. Kolika je cena impulsa ?
2. Da li mogu da se povezem na dva kanala ako neplacam dodatnu uslugu "dodatni pretplatnicki broj" ?
3. Ako je moguce(br. 2), da li placam impulse po kanalu (kao da imam dve odvojene veze) ili samo za jednu vezu kao modemom?
4. Ako sam na internetu preko jednog kanala i neko me zove ili ja hocu da zovem ,drugi kanal je slobodan i moze da se koristi -to je osnovna ili dodatna usluga ?

Igvan je napisao(la):
Ovako, trebaju mi konkretni odgovori:

1. Kolika je cena impulsa ?
2. Da li mogu da se povezem na dva kanala ako neplacam dodatnu uslugu "dodatni pretplatnicki broj" ?
3. Ako je moguce(br. 2), da li placam impulse po kanalu (kao da imam dve odvojene veze) ili samo za jednu vezu kao modemom?
4. Ako sam na internetu preko jednog kanala i neko me zove ili ja hocu da zovem ,drugi kanal je slobodan i moze da se koristi -to je osnovna ili dodatna usluga ?
1. ista kao i kod klasicnog telefona (samo je pretplata skuplja (oko 280 dina ako se ne varam))
2. mozes
3. ne znam
4. to je osnovna usluga (cim podignes slusalicu ili te neko pozove brzina protoka bi trebala da padne sa 128 na 64)

Igvan je napisao(la):

Ide duplo. Svaki kanal broji impulse i stavlja ih na isti racun. Racun mozes da razdvojis po MSN brojevima.
Anyway www.telekom.yu

D-KEE i PJ hvala za dragocene informacije...cheers Hvala i ostalima za savete...

Najvaznije mi je bilo da je cena impulsa ista kao kod analogne/digitalne centrale(36 para/impuls a ne 60 para/impuls kako sam ja mislio), dakle nema dupliranja tel. racuna samo na osnovu telefoniranja.

Znaci uzimam.

Re: Re: Re: Re: Da li da uzmem ISDN?

D-KEE je napisao(la):
sa isdn-om preko jednog kanala se za sat vremena skine 27 mb - veza je neuporedivo bolja i nema pucanja konekcije... veruj mi probao sam sve moguce konekcije (dsl sa prosecnim downloadom od 236k u sekundi) - sto se tice nasih uslova tenutno od isdn-a nema nista bolje (a o kablovskom internetu cemo pricati kada zazivi)

E taj kablovski net je cudo, relativno prosta fora ali brzine kidaju. Telefonija vec nudi taj kablovski net, samo sto su im brzine smesne - 128k. Imas li ti nekih informacija, kada bi taj kablovski net moga da se primi kod nas?

PJ je napisao(la):
Ide duplo. Svaki kanal broji impulse i stavlja ih na isti racun. Racun mozes da razdvojis po MSN brojevima.
Anyway www.telekom.yu

To je i najveci "problem"...kada saberesh rachun za telefon ako koristish dva kanala, i rachun za provajdera, ako si vec dao 10-12k dinara, bolje dati 20k za poprechnu 🙂

Re: Re: Re: Re: Re: Da li da uzmem ISDN?

Amon_Ra je napisao(la):
E taj kablovski net je cudo, relativno prosta fora ali brzine kidaju. Telefonija vec nudi taj kablovski net, samo sto su im brzine smesne - 128k. Imas li ti nekih informacija, kada bi taj kablovski net moga da se primi kod nas?

Ti ko da si pao sa marsa...bilo je 20 threadova na razne varijacije kablovskog neta i ti sad postavljash ovakvo pitanje ? 🙂

driver je napisao(la):
To je i najveci "problem"...kada saberesh rachun za telefon ako koristish dva kanala, i rachun za provajdera, ako si vec dao 10-12k dinara, bolje dati 20k za poprechnu 🙂
Cisto sumnjam da ce samo zbog uodjenja ISDN-a da izadje toliki telefonski racun. 12k je mnogo sem ako on nece da preko oba kanala skida DivX filmove sto je suludo. Seti se da ti preko ISDN-a (cak i samo preko jednog kanala) treba mnogo manje vremena za prevlacenje nekihstvari sa neta sto skracuje vreme provedeno na vezi, a samim tim i broj impulsa.

kustera je napisao(la):
Cisto sumnjam da ce samo zbog uodjenja ISDN-a da izadje toliki telefonski racun. 12k je mnogo sem ako on nece da preko oba kanala skida DivX filmove sto je suludo. Seti se da ti preko ISDN-a (cak i samo preko jednog kanala) treba mnogo manje vremena za prevlacenje nekihstvari sa neta sto skracuje vreme provedeno na vezi, a samim tim i broj impulsa.
U pravu si, a jos ako se klasicno uplacuju sati kod provajdera, onda nema neke bitne razlike da li ces sa jednog naloga da potrosis 2 sata ili ces sa dva po sat...
Medjutim, ako imas flat... E, onda jeste skuplje 🙂, ali mislim da se opet isplati ako dosta download-ujes...

Crni je napisao(la):
U pravu si, a jos ako se klasicno uplacuju sati kod provajdera, onda nema neke bitne razlike da li ces sa jednog naloga da potrosis 2 sata ili ces sa dva po sat...
Medjutim, ako imas flat... E, onda jeste skuplje 🙂, ali mislim da se opet isplati ako dosta download-ujes...
Pa i ako imas flat neces sigurno da budes 24h online _da se ne baci_ jel da?

driver je napisao(la):

Ja trosim 50 i vise sati mesecno.....recimo da prosek izadje na 70-80h neta mesecno....pored toga dosta pricam telefonom, cesto saljem faxove u inostranstvo (nekoliko minuta po pozivu) i racun mi bude 6-7k dinara....

Igvan je napisao(la):

Pa kazite sta imate...

OCU I JA!!!
Gde? Kako? Posto?
Ajde reci, ne budi sebican.😀
Poz.

Re: Re: Da li da uzmem ISDN?

soko je napisao(la):
OCU I JA!!!
Gde? Kako? Posto?
Ajde reci, ne budi sebican.😀
Poz.

Pa vidi, ja konkretno znam za Nis, ali pretpostvljam da je slicna situacija i u drugim mestima. Imam coveka u telekomu koga jurim od pre nekoliko meseci, tacnije od kada sam od njega, pa i medija u Nisu saznao da je instalirana oprema za 512 ISDN veza. To je u stvari bio prvi kontigent i tada covek nije uspeo da mi obezbedi jer su u igri bile mnogo vece zverke (duvanska, banke, trgovci Pc opremom...) Sada sam dobio ponudu jer su izgleda instalrali dodatnu opremu (pretpostavljam).

Sto se tice cene kako sam ja razumeo ona iznosi 7200din uz povracaj digitalne centrale. Znaci ako imas analognu, put je mnogo komplikovaniji...

Igvan je napisao(la):
Sto se tice cene kako sam ja razumeo ona iznosi 7200din uz povracaj digitalne centrale. Znaci ako imas analognu, put je mnogo komplikovaniji...

Mislim da nema veze dali imas digitalnu ili analognu bitno je da imas telefon i da vratis broj i doplatis tih 7000.
Posle ovoga sto ste napricali jedan download manijak, tj. ja, se nada da nece cekati vise od tri meseca na ISDN.
Jedno pitanje, preko ISDN-a dali mogu da se kacim na bilo kog provajdera ili mora provajder da ima tu opciju?

Bitno je da provajder ima broj na ISDN centrali (a u BG mislim da svi imaju bar jedan,,,,verovatno i u NS), ali je fazon da ti pojedini provajderi lupaju mnozilac. Uglavnom 1.5x po kanalu (1h provedn na NETu ti se tarifira kao potrosenih 1.5h), a neki (verat) mnozi sa 2!!!

Moze da bude bitno analogna/digitalna centrala, jer kod nekih starijih central/instalacije nema tehnickih mogucnosti za ostvarivanje digitalne konekcije (bez obzira sto sve ide preko klasicnih telefonskih/bakarnih zica). Jos jedno ogranicenje je i udaljenost od centrale (mislim 2km), ali mislim da tu ne bi trebalo da bude problema...

PJ je napisao(la):
Ja trosim 50 i vise sati mesecno.....recimo da prosek izadje na 70-80h neta mesecno....pored toga dosta pricam telefonom, cesto saljem faxove u inostranstvo (nekoliko minuta po pozivu) i racun mi bude 6-7k dinara....

Ako nisam suvise radoznao, sto saljes faxove napolje.

Pa i ovde vise ni jedna ozbiljnija firma (mislim na firme kao sto su Hyat, Delta, Vero, Mercator itd..) nece da se smara sa faxovima, a za napolje da ne govorim. Mislim, svi imaju tu opciju, ali takodje svi preferiraju mail....

Mica je napisao(la):
Ako nisam suvise radoznao, sto saljes faxove napolje.

Pa i ovde vise ni jedna ozbiljnija firma (mislim na firme kao sto su Hyat, Delta, Vero, Mercator itd..) nece da se smara sa faxovima, a za napolje da ne govorim. Mislim, svi imaju tu opciju, ali takodje svi preferiraju mail....
Pa gresis 🙂
Slazem se da se firme maximalno trude da po mogucstvu sto vise stvari odrade preko mail-a, ali postoji gomila situacija kada mora da se salje fax i nema alternative 🙂

Hej ljudi, pa ja sam potpuno zaboravio, sta meni treba za komp. Neka
ISDN kartica, modem...?

Sta preporucujete...?

Mico, vidim ti si jako ozbiljan lik kada saradjujes sa Deltom, Verom, Mercatorom i tim "Hyat" sta god to bilo 😛

Dosta stvari jos uvek ne moze na mail. Kada bi znao od kakvih firmi dobijes faxom masinom kucan ugovor pao bi na ....pa da ne kazem sta 🙂
Nemacka firma....

Igvan, treba ti tzv ISDN Termina Adpter ili krace ISDN TA....moze interni, moze externi.....

Moj savet ti je ne uzimaj ISDN sem ako zaista nemas para sve to da placas 🙂

Nazad
Vrh Dno