Šta je novo?

Da li da pokusam?

Leopoldk

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
619
E ovako, imam u ormaru jednu staru plocu na kojoj je usled pregrevanja izgoreo jedan stari procesor. Sve komponente iz te konfiguracije dobro rade, tj. nisu ostecene, pa me sada greje nada da je i ploca ostala ziva. Jedan prijatelj ima stari procesor sa kojim bi mogli da probamo plocu, ali kako sa ovakvim stvarima nemam previse iskustva, a ne zelim da coveku izgori procesor zbog ploce koja mi i nije toliko bitna, voleo bih da cujem misljenje ucesnika foruma vezano za verovatnocu da procesor prezivi probu ako je ploca neispravna, tj. da li je ovako nesto uopste pametno raditi. Takodje me zanima da li postoje mere predostroznosti koje se mogu preduzeti da bi se povecala verovatnoca da procesor prezivi test ako je ploca otisla (na pr. brzo iskljucivanje struje ako ne ide sve kako treba i sl.).

ako je procesor crkao zbog pregervanja, trebas prvo da ustanovis usled cega je doslo do pregrevanja. Ako je to bilo zato sto je cooler bio preslab, lose postavljen onda vrlo moguce da je ploca ok i ziva. A sasvim je moguce i da je ploca pregrevala procesor zbog svoje ne ispravnosti. Koliko mogu da zakljucim ni ta ploca ni taj procesor ne vreme puno novca, a ti mi se cinis kao neko ko jos nije dovoljno ovladao tom tematikom tako da ne znam koliko ti se isplati da se kockas.

Ploca je MS8137C+, a procesor sa kojim bih je eventualno probao je Duron @600MHz. Procesor nije skup, al' buduci da drugar koji bi mi pomogao da isprobam plocu trenutno prolazi kroz proces upgrade-a svog racunara i da bi za pomenuti Duron mogao da izvuce jedno 10E ne bih voleo da nesto podje naopako. Inace, ploca je radila kod mene nekih godinu i po dana potpuno stabilno i nikada nisam imao prolem sa njom, a iz hardware-a na sebi je izvlacila maksimum, pa mi nije jasno zasto se neki ljudi mrste na Matsonic.
Procesor koji je izgoreo na pomenutoj ploci je izgoreo zbog neadekvatnog hladjenja. Bio sam dovoljno glup da poslusam savete ljudi (od kojih su neki i sa ovog foruma) koji su mi rekli da se cudna smesa koju u Radio klubu prodaju pod nazivom termalna pasta moze koristiti bez bojazni. Prokleta mesavina zla i silikona je cucala u mojoj fioci i podmuklo cekala svoj trenutak. Kada je taj trenutak najzad dosao moj stari dobri AthlonXP je prokuvao i otisao u vecna lovista. U trenutku slabosti sam pomislio da je to ipak termalna pasta i da je najgore sto se moze desiti da sistem postane nestabilan zbog pregrevanja. Nisam ni slutio da ce pasta zapravo delovati kao termo-izolator i onemoguciti hladnjaku da radi svoj posao.

P.S.

Od 486-ice sam sklapam svoje racunare i ovo je prvi put da je nesto poslo naopako...

Cepaj slobodno. Ploca je ziva 99.9%. Ovog puta stavi procesor direktno na metal.

Procesor nije skup, al' buduci da drugar koji bi mi pomogao da isprobam plocu trenutno prolazi kroz proces upgrade-a svog racunara i da bi za pomenuti Duron mogao da izvuce jedno 10E ne bih voleo da nesto podje naopako.

Mala je sansa da crkne, ali ako crkne daj coveku te evrove i gotovo.
Jel znas za izreku "Svaka proba se placa"? Stavi 10 evra na sto i pritisni dugme na kucistu:exploder: 😀

Proba ce se odigrati danas, pa u javiti sta je bilo.

@ Gadafi:

To se podrazumeva. Video sam na PC Berzi nekog majstora koji prodaje gomilu starih SocketA procesora, tako da mom drugaru nece biti neki problem da odmah kupi drugi adekvatan i turi u svoju staru masinu koju prodaje. Jedno vreme je bila poprilicna oseka u ponudi SocketA procesora kod nas...

Nazad
Vrh Dno