Šta je novo?

Da li da brinem? temperatura cpu-a

filipfg

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
320
Kupio sam juce laptop dell inspiron 5030.
Instalirao everest i hwmonitor i pokazuje mi da je temperatura u idle 60 stepeni.
To mi izgleda mnogo, da li da brinem? Pogotovu sto je sada zima, sta ce tek biti leti....

specifikacija:
Amd Athlon II p340 dual core @ 2.2
ATI Mobility RADEON HD4250

čudo da se amd toliko greje

to nije ok, meni je temp pod punim opterećenjem do 67 stepeni, u idle proc 40-45 a graf oko 50

verovatlno termalna pasta nije lepo legla ili tako nešto

Naravno. Reklamiraj odmah. Ne znam sad kako stoji tvoj CPU ali mislim da je i kod tebe oko 62C ogranicenje od strane AMD-a.. odnosto, ne preporucuju visu temperaturu.

Kupio sam juce laptop dell inspiron 5030.
Instalirao everest i hwmonitor i pokazuje mi da je temperatura u idle 60 stepeni.
To mi izgleda mnogo, da li da brinem? Pogotovu sto je sada zima, sta ce tek biti leti....

specifikacija:
Amd Athlon II p340 dual core @ 2.2
ATI Mobility RADEON HD4250

Pa vidi jedna devojka mi je donela slican laptop i temperatura u idle je isto bila 60 a
u fullu 90! Ocistio sam ventilator i rebarca na laptopu(gde je bilo podosta natalozene prasine) i temprature su pale bukvalno duplo..

Ako si kupio nov, reklamiraj...ako ne ocisti.

E kakve sam srece pa to je neverovatno.
Jos kupim nov i dam im kes na ruke, i da budem bas toliki baksuz.
Sad treba taj laptop da cimam po prevozu i onda da im ostavim i ko zna kad ce da me pozovu. :(
Najgore sto je to za devojku laptop cekala ceo zivot da ima svoj komp i sad odmah sr###.
Jel mogu ja nekako da trazim novac nazad? :(

Poslednja izmena:
Nije normalno nikako, nije u pitanju prasina jer si lap kupio pre koji dan
Ja imam laptop sa Turion procesorom i u idle rezimu ne prelazi oko 45 stepeni tako da tu nesto nije u redu
Pravac reklamacija - ako si laptop uzeo skoro, u roku od 10 dana od kupovine cini mi se ako ga vratis imas pravo da uzmes pare natrag ili da uzmes neki drugi model sa slicnom cenom bez ikakvih daljih zackoljica, dakle nista servis i bakraci, po zakonu o zastiti potrosaca je tako, tako da znas sta ti je ciniti :wave:

Poslednja izmena:
ako ti cimanje ti da nosis, mozes im poslati nekom kurirskom sluzbom i na isti nacin dobiti ga nazad. dakle, od vrata do vrata.

@filipfg

Nisi naveo gde si ga kupio ali često prvih nedelju dana možeš da zameniš laptop ako nije ispravan. Jer nonsens je da ti laptop star tri dana neko šalje na popravku

Sreca sreca tuga.
Isao sam i zamenio laptop za identicni.
Dosao kuci instalirao win 7 i drajvere sa dell sajta kao i 3 razlicita programa za temp.
Isti slucaj, cak je ovaj i malo topliji 65 stepena.
Tako da treba da se napravi sticky da ljudi beze od ove serije, moje misljenje.

E sad sta cu da radim ne znam. Ovi su sasvim korektni i rekli su mi da ce mi vratiti pare ili mogu da zamenim laptop za neki drugi sa tom cenom. Ali tu se otvara nova problematika. Svi ostali laptopovi po ceni od 41 500 dinara su uglavnom u odnosu na ovaj losiji po ram memoriji(ovaj je imao 3 gb a uglavnom svi imaju po 2 gb) i manjem hardu ali to nije neki problem. Najveci je problem sto niko ne daje garanciju od 3 god, uglavnom 1 ili 2 god a to mi mnogo znaci.
Interesuje mi da li se ovaj procesor Amd Athlon II p340 dual core se sam po sebi toliko greje ili su ovi iz dell-a losi odradili nesto.

Inace hvala svima na odgovorima.

Dell inspiron serija je na mnogim modelima poznata po pregrevanju laptopova. Slicno je na Toshiba satellite i mnogim Hp modelima. Tu nema spasa. Lose je odradjeno hladjenje.

Ja zato koristim i na poslu i kod kuce (pored ostalih) Lenovo (IBM) ThinkPad seriju racunara. Pod PUNIM opterecenjem i posle dugotrajnog rada laptopovi iz ove serije su potpuno hladni, jer imaju ugradjen poseban sistem hladjenja. Ali zato su i skuplji. Od uvek je bilo. Koliko para toliko i muzike.

Sreca sreca tuga.
Isao sam i zamenio laptop za identicni.
Dosao kuci instalirao win 7 i drajvere sa dell sajta kao i 3 razlicita programa za temp.
Isti slucaj, cak je ovaj i malo topliji 65 stepena.
Tako da treba da se napravi sticky da ljudi beze od ove serije, moje misljenje.

E sad sta cu da radim ne znam. Ovi su sasvim korektni i rekli su mi da ce mi vratiti pare ili mogu da zamenim laptop za neki drugi sa tom cenom. Ali tu se otvara nova problematika. Svi ostali laptopovi po ceni od 41 500 dinara su uglavnom u odnosu na ovaj losiji po ram memoriji(ovaj je imao 3 gb a uglavnom svi imaju po 2 gb) i manjem hardu ali to nije neki problem. Najveci je problem sto niko ne daje garanciju od 3 god, uglavnom 1 ili 2 god a to mi mnogo znaci.
Interesuje mi da li se ovaj procesor Amd Athlon II p340 dual core se sam po sebi toliko greje ili su ovi iz dell-a losi odradili nesto.

Inace hvala svima na odgovorima.

Ako ti ne odgovara laptop, trazi da ti vrate pare ili zameni za neki drugi model - mislim da ti je to najelegantnije resenje :wave:

Poslednja izmena:
Dell inspiron serija je na mnogim modelima poznata po pregrevanju laptopova. Slicno je na Toshiba satellite i mnogim Hp modelima. Tu nema spasa. Lose je odradjeno hladjenje.

Hajde navedi ti neki link gde stoji da cela inspirion serija nevalja ili da cela satellite serija nevalja.

Dosta više nekih neosnovanih primedbi u stilu sve nevalja samo moj Apple je odličan..
Druga stvar mešaš babe i žabe i jedna i druga serija koje si pomenuo nisu u cenovnom rangu ThinkPad serije.

@filipfg
Traži da ti vrate pare ili uzmi seriju 5030 koja ima intel procesor (razlika je u oznaci N - M)

Poslednja izmena:
Taj procesor se ipak grije. Max temperatura je odredjena na 85C sto je mnogo za razliku od "standarda". To je izgleda ta temperatura ..oko 60C pa u loadu oko 80C.

Nameće se pitanje: ako se sad kada je čist toliko greje, pri manjim sobnim temperaturama, šta li će merači pokazivati letos, pri 35+ C, kada nahvata prašinu. Tu ja dlan ne bih stavljao na duže od 10 minuta. A šta ako poželi da upali neku zahtevniju aplikaciju letos?

Kazem vam ljudi 2 modela su mi prosla kroz ruke, ipak je to mnogo stepeni ko zna sta ce biti letos, ali dobro mozda to nekom ne smeta, ko ne obraca paznju na to. :)

Ja sam dodao 4 hiljade i uzeo m1530. Masina bombona, temperature u idle modu 40. Ej bre 20 stepeni razlike...

Opet je to bilo puno. Ja imam isti procesor i ne prelazi 50C u idle iako je u laptopu 5650 koja se greje vise od grafike u tom laptopu koji si imao.

Vrh Dno