Šta je novo?

Da li cenite svoj rad?

I treba naplacivati u startu, cak i blizim prijateljima
Ne vidim zasto bi bio blam svoj trud posteno naplatiti i njima+ako vide da mogu da te cimaju za dzabe n*****o si :d
Sa druge strane - sledeci put ce dobro razmisliti kada da te zivkaju ako ih svaki put lepo odrapis po novcaniku za uslugu :d

Dobro, šta je to, 30e. Koliko se plaća taj posao u Austriji ili Sloveniji? Ne znam, ali sigurno nije ispod 30e. Problem je što se u Srbiji sve radi ispod cene, pa kad se neko usudi da posao naplati iole realno, proglase ga za derikožu.
Tebi je mnogo lepo kada porediš standard Austrije i Slovenije sa Srbijom. :S:

nazalost sto je taj isti hardware jeftiniji u Austriji i Sloveniji. a Windows koliko znam isto kosta :)

Tebi je mnogo lepo kada porediš standard Austrije i Slovenije sa Srbijom. :S:

A i tebe je vidim mrzelo da pročitaš post do kraja, pa si uzeo da komentarišeš.

Ljudi, nije poenta da sve bude ultra jeftino jer ako ti platiš popravku kola mizerno, taj majstor neće imati od čega da prehrani svoju porodicu ili će živeti na ivici egzistencije. Isto važi za sve druge profesije.

Poenta je da svi naplatimo svoj rad adekvatno, a samim tim nam neće biti teško da platimo ostalima (po potrebi) adekvatno za njihove usluge. Naručito ako se uzme u obzir da svoj rad naplaćujemo svakodnevno, a tuđ plaćamo ponekad.

Znam da ovo zvuči kao utopija u Srbiji, ali to je jedino realno. Mislim lepo je kad si klinac, živiš kod mame i tate, pa instaliraš Windowse za Coca Colu i cigare, ali kad ti od tog rada treba da prehraniš porodicu, cifre < 10e za celo poslepodne posla su besmislene.

Šta je Željko napisao:
e sad zamisli nekom takovom objasni da ce objasnjenje kako da pokrene nero da doplati 100-200din a i iskreno dosta njih idu djonom a ja ako imam viska vremena izadjem im u susret jer dobro znam kako bi reagovali ako bi im pokusao dici i za 100din cenu....

Ej bre, 100-200din!?!? Pa kad svoj biznis svedeš dotle da ti cifre tipa 100-200din igraju neku ulogu i još i to neće da ti plate bez natezanja, o čemu dalje da pričamo. :)

Licno iskustvo:

Dignes servis sistema (instalacije ovo ono) na 2000din. Odmah krenu da zovu tebe, ide se logikom, sto onaj trazi 1k a ti 2k, mora da ti to mnogo bolje znas. Al sredjivanje sistema ne mislim na windows + par programa za sat vremena. Nego uzmes masinu pa pola dana na testiranje utrosis...

Licno iskustvo:

Dignes servis sistema (instalacije ovo ono) na 2000din. Odmah krenu da zovu tebe, ide se logikom, sto onaj trazi 1k a ti 2k, mora da ti to mnogo bolje znas. Al sredjivanje sistema ne mislim na windows + par programa za sat vremena. Nego uzmes masinu pa pola dana na testiranje utrosis...

Pola dana da testiras sta?

Nemojmo biti smesni diagnostika zna da bude problem i zna se kad se ona radi.... Cista instalacija windowsa + driveri + 5-6 manjih aplikacija se instaliraju za 50 minuta, nek ostane 10 min da na brzinu istestiras koji film/appz i to je to
90% ljudi sto zovu servisere zahtevaju samo osnovno i ni nakon godinu dana koriscenja kompa na njihovom kompu nece biti vise od 7 programa

Ako ocekujete da ce vas neko vise postovat jer cete im traziti 20-30e za to grdno se varate, mozda za 3 meseca navatate dva klienta i to je to (pricam iz iskustva)

PS: ne pokusavam da potcenjujem rad servisera ali realnost je takva, vremena kad je neki debeli mogao da cacka komp 5h, prica budalastine vlasniku a pri tome nista pametno ne odradi od ciste instalacije sa 3-4 programcica i uzme 50e su davno prosli..., ono sto je ostalo da je tesko naplatiti rad i da neki zbog ovakvih likova ne cene dodatne poslove i sa nevericom zovu PC servisera a lokalnim servis prodavnicama jos manje veruju.... (uglavom losa iskustva sa upgaredom kad se vlasnik manje/vise zavrne :p )

A ne zaboravi da trebas i gorivo da platis, tamo i vamo, to sve moras da uracunas na vreme.

A ne zaboravi da trebas i gorivo da platis, tamo i vamo, to sve moras da uracunas na vreme.

Naravno ali situacija u zemlji je kriticna, neki sa stabilnim poslovima to nevide ali ja na terenu definitivno vidim, sta ce biti neznam ali ko ima prilike put pod noge i sto dalje od prokletog balkana

Naravno ali situacija u zemlji je kriticna, neki sa stabilnim poslovima to nevide ali ja na terenu definitivno vidim, sta ce biti neznam ali ko ima prilike put pod noge i sto dalje od prokletog balkana

Pa ako je situacija kritična, to znači da treba da se radi za džabe? :p

Realno, kad radiš i trošiš više: garderoba, hrana u gradu, gorivo, održavanje automobila, mobilni, itd. Ovo je dakle varijanta kad radiš servis na crno i nalaziš klijente po preporuci, varijantu kad radiš sve legalno da i ne pominjem.

Znam mnoge koji tako nešto švercuju, trguju, muljaju, a nikad svoj "biznis" ne stave na papir da vide koliki profit uopšte imaju, nego ono, radi se nešto da bi se radilo, a pri tom kukaju kako nemaju para. :) Pa mogu ja svaki dan da ispred kuće iskopam rupu, sutra dan da je zatrpavam i tako u krug, da kažem da sam radio. :D

Suština - staviti cifre na papir, oduzeti precizno sve troškove kojih inače ne bi bilo, i onda formirati realnu cenu ili bar približno realno. Ako posao ne ide po toj ceni, onda bolje ni ne raditi ga ili tražiti neki drugi posao. :)

Poslednja izmena:
Suština - staviti cifre na papir, oduzeti precizno sve troškove kojih inače ne bi bilo, i onda formirati realnu cenu ili bar približno realno. Ako posao ne ide po toj ceni, onda bolje ni ne raditi ga ili tražiti neki drugi posao. :)

Vidi ja kad bi to uradio mesecno bi imao max jednog klienta na kojeg bi uzeo 20-25e... drugim recima uopste ne bi imao posla :(
IT servis je trenutno u takvom stanju, znam da limari ne spustaju cene i da "deru", ali upoznao sam jednog sto radi godinama i kaze posla ima u proseku 3-4 manje (voze se delimicno ocukani autovi), dok je pre par godina zaposljavao 2 dodatna radnika sad sve obavi sam a radne snage za taj posao kaze moze da bira i to za ~250e dok je pre 3-4 godina situacija bila obrnuta...
Za auto servise pouzdano znam da 95% rade ilegalno prepakivanje autova kako bi nedomestili kes koji su ranije legalno uzimali

Vidi ja kad bi to uradio mesecno bi imao max jednog klienta na kojeg bi uzeo 20-25e... drugim recima uopste ne bi imao posla :(
IT servis je trenutno u takvom stanju, znam da limari ne spustaju cene i da "deru", ali upoznao sam jednog sto radi godinama i kaze posla ima u proseku 3-4 manje (voze se delimicno ocukani autovi), dok je pre par godina zaposljavao 2 dodatna radnika sad sve obavi sam a radne snage za taj posao kaze moze da bira i to za ~250e dok je pre 3-4 godina situacija bila obrnuta...
Za auto servise pouzdano znam da 95% rade ilegalno prepakivanje autova kako bi nedomestili kes koji su ranije legalno uzimali

Ovakvo tvoje razmišljanje je prilično površinsko i kratkovido.
Za ovomesečni posao trebao si da počneš da pripremaš "podlogu" pre oko 6 meseci. Isto tako ono kako sada radiš pokazivaće rezultate tek za par meseci. Ako počneš da juriš za klijentima cenom (obaranjem što niže) nikako nećeš zadovoljiti klijente jer će u prvi plan izlaziti cena a ne kvalitet. Samim tim ćeš imati klijente koji gledaju da prođu što jeftinije a takvi NIKAD nisu zadovoljni, i NIKADA ne gledaju kvalitet urađenog posla. UVEK će naći za poređenje nekoga ko radi jeftinije bez poređenja kvaliteta usluge. Imaćeš slučaj kao sada da nemaš posla, jer "neko drugi to radi još jeftinije". Takva trka je u startu izgubljena.
Počni REALNO da naplaćuješ usluge ali da radiš kvalitetno. Tvoj posao ima cenu. Nećeš u startu imati puno mušterija ali vremenom će se broj povećavati. Ne pišem ništa od ovoga napamet već iz ličnog iskustva. A toga bar imam, garantovano, više nego 98% ljudi ovde po forumu.

To da nema posla u IT-u trenutno je samo izgovor. Ima posla saaaaasvim dovoljno (mada i više od toga). I ako realno naplaćuješ prema poslu može se biti sasvim zadovoljan. Bilo je nekih drugih vremena, ali računara sada ima kao nikad ranije.

Isto važi i za auto limare: posla ima i više nego ranije ali opstaju i (fantastično) dobro rade samo kvaliteteni. A to košta. To nije dranje već cena. Kvalitet košta. Oni koji su se bazirali na tome da rade što jeftinije jer je kriza, sami su zapali u krizu.

Identično je za sve ostale poslove: hoćeš nešto kvalitetno, to ima cenu. Nećeš da platiš tu cenu, može i jeftinije ali ima svoje nuspojave. Hoćeš još jeftinije? Može ali dobija se srazmerna lošija usluga i kvalitet.

Poslednja izmena:
@zocha_bg
Neznam gde zivis i sta radis, ali ja sam opisao stanje u zemlji u zadnjih godinu dana i tok desavanja, kome nisam ja uzrok, dosta je samo da bacis na HALO oglase BG pa ces i sam zakljuciti (nemam ja tu sta tebe da ubedjujem)
Razlog zasto sam otisao sa sela je to da svi usluzni radovi se rade DEBELO ispod cene, sad cu ti dati primer jer mi je preko 2 meseca dok sam isao za selo crkao anlaser
Majstor me je po najvecem snegu vukao sa kolima do svoje radionice (meni blokiran zadnji tocak) vukao me 1h, skinuo anlaser, seli u njegova kola otisli do najblizeg grada 25km x 2 kupili deo, vratili se i montirali ga i sve to za 800din ruke i 500din gorivo za 3-4 sata a boljih majstora nema u susedna 2-3 sela
takodje verujem da vecina ljude ne konta skupo dobro jer iskreno nasao sam na derikoze koje ocajno rade posao (pukla mi malo maska na skuteru) majstor sa lepim servisom sakrpio malo nabio silikon i cosak ofrlje prefarbao za 20min uze 30e... ja kad sam izasao na sunce gledam ko je ovde lud???

Ali opet treba imati u vidu da postoji i ona kategorija ljudi koja radi kvalitetno ali hoce i nizom cenom da privuce veci broj musterija :)

Nazad
Vrh Dno