Šta je novo?

Da li ce Doom 3 spasiti envidiju?

I mene, Marti ;)

Nedjo, info sam saznao, verovao ili ne, od naseg omiljenog "stranca"-bosanca... Pitaj ga i sam :)

Microsoft je danas zvanicno izabrao Half Life 2 kao gaming benchmark.
Znaci imamo na sceni Microsoft - ATI...
Cinjenica je da ce vlasnici r3xx video kartica uzivati sa HL2, i po svemu sudeci HL2 je daleko napredniji engine nego Doom 3, samo da se napomene to da HL2 koristi pixel shader 2.0 a Doom 3 samo pixel shader 1.3-1-4, takodje fizika i detalji likova su napredniji. Doom 3 kasni i toliko kasni da kad izadje, nece uopste biti interesantan u poredjenju sa HL2. Moze se lako desiti da ID Software sve to odlozi za jos koju godinu, jednostavno da unaprijede engine maksimalno. Zbog svega ovoga mislim da Doom 3 nece biti nista spektakularno u smislu da pokaze moc i 'superiornost' GFX, jednostavno average igra.

http://gamershell.com/news_BHalf-Life2Basnewbenchma.shtml

Pogledajte ovaj link, ne mogu da cekam na ovu igru, pa tek onda modovi poslije toga :mrgreen:

U svemu ovome Futuremark je sebi udario pecat, trebali su da ostanu dostojni one izjave kad su rekli da Nvidia radi cheat. Ljudi ce raditi review koristeci HL2 kao najbolji dokaz o jacini video kartice.

http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1862

You'll see my own numbers tomorrow night at midnight, but we've been given the go ahead to reveal a bit of information about Half-Life 2. I'll keep it brief and to the point and will explain it in greater detail tomorrow night:

- Valve is pissed at all of the benchmarking "optimizations" they've seen in the hardware community;
- Half-Life 2 has a special NV3x codepath that was necessary to make NVIDIA's architecture perform reasonably under the game;
- Valve recommends running geforce fx 5200 and 5600 cards in dx8 mode in order to get playable frame rates.
- even with the special NV3x codepath, ATI is the clear performance leader under Half-Life 2 with the Radeon 9800 Pro hitting around 60 fps at 10x7. The 5900 ultra is noticeably slower with the special codepath and is horrendously slower under the default dx9 codepath;
- the Radeon 9600 Pro performs very well - it is a good competitor of the 5900 ultra;
- ATI didn't need these special optimizations to perform well and Valve insists that they have not optimized the game specifically for any vendor.

There you have it folks, there's much more coming tomorrow

http://firingsquad.gamers.com/hardware/hl2_performance_preview_part1/

Evo ga i prvi rezultati, stvarno mi je zao ljudi koji su kupili GFX 5900 Ultra da ne govorim mid range kartice.

Radeon 9800 Pro hits 60FPS
Radeon 9600 Pro je takodje brzi od GFX 5900Ultra

no comment

Bice ovo teska jesen za nV, posle TRAOD bencha, sad i HL2 dokazuje da FX ima ozbiljnih problema... Pazi kad 9600 dere sve sem 9800!!!

byMaX je napisao(la):
I mene, Marti ;)

Nedjo, info sam saznao, verovao ili ne, od naseg omiljenog "stranca"-bosanca... Pitaj ga i sam :)
Aaa, znaci Mr. "To ti je sad najnovje!" :mig: :D
Ma on je verovatno mislio nesto drugo, ali ko zna kako je to sam sebi preveo na srpski! :mig:
Pazi, verujem da ce oba GPU-a imati slozene miroarhitektonske izmene nalik CPU-ovima, upravo iz razloga sto GPU-ovi sve vise i vise postaju "generalno programabilne jedinice" (iz onog teksta na 3DCentru se jasno vidi da je nVidia krenula putem VLIW i SIMD arhitektura koje se srecu kod modernih CPU-ova.
E, sad sta ce u kojoj meri biti optimizovano ostaje da se vidi!
Sto se tice teme, cini mi se da je DOOM3 poslednja slamka spasa za NV3x! Ova "afera" koju ce izazvati HL2 ce ruinirati nVidijinu finansijsku projekciju za Q4 2003. Jedino sto ce je spasiti jeste cinjenica da TSMC fizicki ne moze da proizvede dovoljnu kolicinu GPU-ova za ATi!
BTW nakon sto ASUS prikaze ATi bazirane kartice na COMPUTEX-u, mislim da ni companija omiljenog nam bosanca nece moci vise da odoleva i da samo "nezvanicno" proizvodi ATi bazirane kartice. To ce biti totalni kraj svojevrsnog monopola koji je nVidija imala u proteklih par godina.
HL2 ce totalno da obesmisli "The Way It Is Meant To Be Played" program. A sad se i vidi zasto je on pokrenut! Kada bi dse svi proizvodjaci igara drzali samo ciste DX9 ili ARB OpenGL specifikacije, nVidija bi tesko prodala bilo koju "DX9" karticu!

Freak_Power je napisao(la):
http://firingsquad.gamers.com/hardware/hl2_performance_preview_part1/

Evo ga i prvi rezultati, stvarno mi je zao ljudi koji su kupili GFX 5900 Ultra da ne govorim mid range kartice.

no comment

Vuk Draskovic (lutka): "E, Etttooooh!"

Nedjo je napisao(la):
...

Aaa, znaci Mr. "To ti je sad najnovje!" :mig: :D
Ma on je verovatno mislio nesto drugo, ali ko zna kako je to sam sebi preveo na srpski! :mig:
Pazi, verujem da ce oba GPU-a imati slozene miroarhitektonske izmene nalik CPU-ovima, upravo iz razloga sto GPU-ovi sve vise i vise postaju "generalno programabilne jedinice" (iz onog teksta na 3DCentru se jasno vidi da je nVidia krenula putem VLIW i SIMD arhitektura koje se srecu kod modernih CPU-ova.
E, sad sta ce u kojoj meri biti optimizovano ostaje da se vidi!
Sto se tice teme, cini mi se da je DOOM3 poslednja slamka spasa za NV3x! Ova "afera" koju ce izazvati HL2 ce ruinirati nVidijinu finansijsku projekciju za Q4 2003. Jedino sto ce je spasiti jeste cinjenica da TSMC fizicki ne moze da proizvede dovoljnu kolicinu GPU-ova za ATi!
BTW nakon sto ASUS prikaze ATi bazirane kartice na COMPUTEX-u, mislim da ni companija omiljenog nam bosanca nece moci vise da odoleva i da samo "nezvanicno" proizvodi ATi bazirane kartice. To ce biti totalni kraj svojevrsnog monopola koji je nVidija imala u proteklih par godina.
HL2 ce totalno da obesmisli "The Way It Is Meant To Be Played" program. A sad se i vidi zasto je on pokrenut! Kada bi dse svi proizvodjaci igara drzali samo ciste DX9 ili ARB OpenGL specifikacije, nVidija bi tesko prodala bilo koju "DX9" karticu!

Amen to that!!! Prosto je neverovatno koliko je R3xx arhitetura "pogodila" trenutno stanje stvari u DX-u i u game programming-u... nV35, imam utisak i dalje, da nije losh GPU, ali jednostavno, sto bi rekle profesorke srpskog kada ti daju loshu ocenu - "dobar rad, decko, ali promasio si temu"...

srdjan_r je napisao(la):
...
Upravo tako. I Unreal2 ima grafiku, a pricu nizasta. :wave; Koj' ce mi r300 ili r400 i gomila igara koja imaju samo do jaja grafiku. ctp; Pre su stvarno znali da prave dobre igre. :(

Upravo tako, kako kazes ...
Jedina igra koja me je zaista ODUSEVILA, posebno idejom u zadnje vreme je Neighbours from Hell .... moz` da se igra skoro i na S3 sa 512 RAM-a :) a razbija kako je dobra :)

...

.... heh ... i meni je sada zao sebe :oops:

...
no comment

Pu, majku mu .... pa ne mogu da verujem da je omiljena mi NV napravila OVOLIIIIIIIIKI promasaj ?!?!?
No, kako testovi govore sami za sebe, bojim se da cu promeniti misljenje o NV koje je do sada bilo i te kako visoko ...
Inace, nesto mi govori da je sve to malo sumljivo, pre svega, kako 9600pro moze biti brza od 5900ultra ?! Jedino nekim posebnim optimizacijama samog softvera za ATI ... hmhmmm...
Ne verujem da ce NV tek tako sedeti skrstenih ruku i gledati kako je ATI polako JEDE ... Ima cak i neka prica o novim Detonatorima koji ce popraviti masu stvari (kao poslednje "treperenje" koje ja istini za volju nisam ni primetio, ni pre, ni posle update-a drivera) ....
Zivi bili pa videli, nesto ce se vec desiti .... samo se nadam da NV nece proci kao onomad voodoo ...

Pa ja kad navedem igre navodim samo najbolje stvari :mrgreen:

Pogledao sam malko po svom txt fajlu u kome cuvam imena igara koja ce doci a koje su vec u najavi fenomenalne, pustio D3 alfa demo, zatim prolistao datume izlazaka, i zaista vam tvrdim da ce Doom 3, ne bude li izasao do kraja godine, vec iduce, proci gore nego Unreal 2 ! I sto je najbolje, meni se U2 jos i svideo, valjda su se ljudi razmazili pa hoce fpsove sa svime a kad im takav dodje onda im je los ! :p

Jednostavno ne bih voleo da D3 dozivi sudbinu Duke Nukem ForNever-a :bljak: A ta ga sudbina ceka ako sad krenu da poboljsavaju endzin, pa da ga budze itd. posto ce biti sve veca verovatnoca da D3 nece imati nikakvu posebnu grafiku sto duze bude prolongiran. A u takvoj igri grafika je 80% dozivljaja, a sa imenom D3 ne sme biti gresaka

OptiPlex je napisao(la):
Pa ja kad navedem igre navodim samo najbolje stvari :mrgreen:
I sto je najbolje, meni se U2 jos i svideo, valjda su se ljudi razmazili pa hoce fpsove sa svime a kad im takav dodje onda im je los ! :p

Ovo nisi lose primetio.

OptiPlex je napisao(la):
Jednostavno ne bih voleo da D3 dozivi sudbinu Duke Nukem ForNever-a :bljak: A ta ga sudbina ceka ako sad krenu da poboljsavaju endzin, pa da ga budze itd. posto ce biti sve veca verovatnoca da D3 nece imati nikakvu posebnu grafiku sto duze bude prolongiran. A u takvoj igri grafika je 80% dozivljaja, a sa imenom D3 ne sme biti gresaka

Prijatelju previs ti brines za D3. Kao sto neko nedavno rece ne brini udarace guze taj D3 kad god da izadje. :mrgreen:

Sto se tice nvidije primetio sam nekoliko stvari koje se ovde do sad nisu pominjale.

1. Ocigledno je da se sa trenutnom verzijom drajvera nvidiji ne pise dobro sa dx9, ali stvr nije toliko losa sa openGL-om sto sugerise da bi sa novim drajverima situacija mogla da se odrzi pod kontrolom.

2. 9600 Pro rula ali pogledajte kako dobro prolazi GF4 na HL2 testu, doduse koristeci se DX8 API-jem. 4x2 arhitektura dere jadne 5600-tke za dorucak cak i kad voze DX8.

mislim jes da sam ljubitelj teorija zavere ;P al nisu ati u MS dzabe zajedno u poslu oko xboxa... pa normalno da ce da guraju jedan drugog :mrgreen:

da je NV opet u xbox projektu da vidish kako bi situacija bila obrnuta ;)

Ti bre Filipenko ko da sve napamet pricas???
Kako mozes da kazes posle pokretanja Alpha-e da ce Doom da ima osrednju grafiku???
Ma nista mu nece prismrdeti u naredne 2-3 god.
I nije smao grafika vec i zvuk i animacija svih likova! Malo pazljivije pogledaj kako su maestralno animirani likovi i bice ti valjda jasno o cemu pricam.

Paradigma je napisao(la):
...
1. Ocigledno je da se sa trenutnom verzijom drajvera nvidiji ne pise dobro sa dx9, ali stvar nije toliko losa sa openGL-om sto sugerise da bi sa novim drajverima situacija mogla da se odrzi pod kontrolom.

Da, ali OpenGL igara ima neuporedivo manje.

Paradigma je napisao(la):
...
2. 9600 Pro rula ali pogledajte kako dobro prolazi GF4 na HL2 testu, doduse koristeci se DX8 API-jem. 4x2 arhitektura dere jadne 5600-tke za dorucak cak i kad voze DX8.

Ma 5600 je smesan a Ti4200 je prava karta. Steta sto nema DX9 podrsku :( Inace, krivo mi je sto je Nv lose prosla sa HL2, ne samo zbog konkurencije, vec se plasim da se to ne izrodi u neki ozbiljniji sukob tipa da sad Nv poplaca vodecim kompanijama da prave naslove ekskluzivno za nju i da posegne za nekim prljavim metodama koje bi na drugoj strani izazvale odgovor ATIja i time bismo najvise mi bili osteceni.

Maza :P je napisao(la):
...
Kako mozes da kazes posle pokretanja Alpha-e da ce Doom da ima osrednju grafiku???
Ma nista mu nece prismrdeti u naredne 2-3 god.
I nije smao grafika vec i zvuk i animacija svih likova! Malo pazljivije pogledaj kako su maestralno animirani likovi i bice ti valjda jasno o cemu pricam

Kad sam rekao osrednju grafiku mislio sam na kontekst najavljenog datuma izlaska - prolece 2004. Do tada ce se pojaviti mnoge od igara koje sam pobrojao, sa fantasticnom grafikom, a D3 bi mozda imao tek nesto malo bolju grafiku, ali nikako toliko superiornu u odnosu na druge proizvode kao kad je demo bio prikazan zimus.
Inace, ne verujem da ce grafika biti ko zna koliko bolja u odnosu na demo, pogotovo sto fale optimizacije...
Zvuk i animacija ? :mrgreen: Jesi li to ti, drajveru, pod Mazijevim nickom ? :p Ko jos gleda zvuk u fpsu. Atmosfera i jezivi tonovi sa druge strane - da. Animacije likova - da, ali ja potenciram "prvu loptu", ono sto ce navuci ljude da to igraju - grafiku. Ona je za D3 alfa i omega, i po tome ce se D3 meriti sa ostalima. Ja naravno zelim da to bude izvanredna igra, ali me nerviraju (i plase) ova silna pomeranja - videcemo !

Gamer`s Depot has some speculative info concerning the latest video cards` performance on Doom 3, as well as a couple other DX9 games.

Quote:
GD: John, we`ve found that NVIDIA hardware seems to come to a crawl whenever Pixel Shader`s are involved, namely PS 2.0..

Have you witnessed any of this while testing under the Doom3 environment?

"Yes. NV30 class hardware can run the ARB2 path that uses ARB_fragment_program, but it is very slow, which is why I have a separate NV30 back end that uses NV_fragment_program to specify most of the operations as 12 or 16 bit instead of 32 bit."

John Carmack

Da, zamislite situaciju da nv i ati pocnu da placaju zasebno developere da razvijaju i optimizuju igre samo za njihov hardver, pa da kroz jedno dve-tri godine budemo morali da drzimo dual boot masine i ako nam se igra HL3 igramo ga na R11500pro a ako bi smo posle toga da malo pikamo Quake 5 ili Doom 4 shrafciger u ruke otvaraj kuciste i zabadaj FX3 7900 ultra. :mrgreen:

NV40 ce vjerovatno biti 2 TMU sa po 8 pipes na svaku.
R4xx ne zna izgleda niko, nagadjalo se dosta 1 TMU 12 Pipes sto je totalna glupost. Moguce da r4xx i NV40 imaju vrlo slican design 2 TMU sa po 8 Pipes, mada mozda ATI izabere 1 TMU 16 Pipes.

valjda 8 pipes sa 2 TMU na svaku a ne 2 TMU sa 8 pipes itd....

Nazad
Vrh Dno