Šta je novo?

D200, D7000 - varijacije na temu

bmibmc

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2011
Poena
240
Voleo bih da cujem iskustva ljudi koji koriste FA da li im znaci ergonomija kod odabira aparata. Ne morate meni uopste odgovoriti na dilemu, ali svakako bi bilo dobro cuti od iskusnih da li se kod odabira bave samo tehnickim karakteristikama aparata ili jos nesto ima uticaja.

Gledam ovih dana oglase i vidim da su (dok sam kupovao d40x) tada nedostizni aparati sada polovni sa prihvatljivim cenama. Tu su D90 i D200 (a i D300). Malo sam pogledao i D5xxx i D7xxx seriju.
D7000 je D90 naslednik sto se rasporeda komandi tice (kako kazu na dpreview). D90 polovan nema neku "dobru" cenu. D7000 polovan i naleti sa prihvatljivom cenom (~350-400€).
Za D5xxx seriju ne znam sta bih rekao. Nema srafciger, a opet ima Expeed 2 i 4 procesore. Nema ergonomiju, nema onaj manji displej. Iako su odlicni, nisam mislio time da se "unapredim"
Medjutim, D200 je jako jeftin (do 200€ da se bira). Jeste 10 godina staro telo, ali kao da je pravljen da se koristi tako da je sve na dohvat ruke (prsta).

Dakle, koliko su vam bitne dobro rasporedjene komande na aparatu?

Ergonomija aparata je bitnija od vecine stvari, bez obzira da li si profesionalac ili napredni amater, nije bitna samo casualima koji aparat nose na more pa treba da bude sto manjih gabarita. Ispod D300 ne treba ici, to je vreme kada je tehnologija drasticno napredovala i preslo se na mnogo bolji CMOS (sa D200)...

A inace, 200e za D200 je previse, za te pare mozes da kupis noviji i mnogo bolji Canon...

Poslednja izmena:
Kako mi niko nije odgovorio i sam sam malo istrazivao i video ono sto ti sad kazes za D300, tj. CMOS.

Gledao sam i Canone, ali sam odustao jer ne poznajem sisteme. Imam dva Nikon plastikanera objektiva i blic, a kako ne zaradjujem od fotografisanja, nije mi se to menjalo, pa sam se vratio na Nikon.

Onda sam se presaltao na D7000, D7100 i D7200. Trazeci njh, izadje i D700 za OK novac na ebayu. Bas mi se svideo iako polovan kosta kao D7xxx nov. U zadnjem momentu sam shvatio da FX trazi i drugacije objektive. Kakao nisam bas bistar, ukucam FX objektive u ebay.de i tu jedva jedna stranica izadje, a cene... wow. Odustanem i vratim se na ideju D7xxx. Odaberem 10tak zanimljivih aukcija. Dok sam cekao aukcije, vidim da postoje i jeftiniji objektivi za FX. Stari su ili plasticni, ali meni realno 28-105mm ili cak 28-80mm drze vodu. Medjutim, ovde sam shvatio kako je ta oblast presiroka za izucavanje u dva sata i odlucim da ostanem na D7xxx, a da full frame ostavim za drugu priliku.
Napravio sam kiks kod aukcije jer nisam video da covek hoce samo kes na ruke ili bank transfer, a pobedih. Pisao sam mu, da vidimo kako da resimo...

Koje bi polovno Canon telo sa jednim zumom tipa 28-105mm do 600€ bilo najbolji izbor. Ili Nikon.

Kako mi niko nije odgovorio i sam sam malo istrazivao i video ono sto ti sad kazes za D300, tj. CMOS.

Gledao sam i Canone, ali sam odustao jer ne poznajem sisteme. Imam dva Nikon plastikanera objektiva i blic, a kako ne zaradjujem od fotografisanja, nije mi se to menjalo, pa sam se vratio na Nikon.

Onda sam se presaltao na D7000, D7100 i D7200. Trazeci njh, izadje i D700 za OK novac na ebayu. Bas mi se svideo iako polovan kosta kao D7xxx nov. U zadnjem momentu sam shvatio da FX trazi i drugacije objektive. Kakao nisam bas bistar, ukucam FX objektive u ebay.de i tu jedva jedna stranica izadje, a cene... wow. Odustanem i vratim se na ideju D7xxx. Odaberem 10tak zanimljivih aukcija. Dok sam cekao aukcije, vidim da postoje i jeftiniji objektivi za FX. Stari su ili plasticni, ali meni realno 28-105mm ili cak 28-80mm drze vodu. Medjutim, ovde sam shvatio kako je ta oblast presiroka za izucavanje u dva sata i odlucim da ostanem na D7xxx, a da full frame ostavim za drugu priliku.
Napravio sam kiks kod aukcije jer nisam video da covek hoce samo kes na ruke ili bank transfer, a pobedih. Pisao sam mu, da vidimo kako da resimo...

Koje bi polovno Canon telo sa jednim zumom tipa 28-105mm do 600€ bilo najbolji izbor. Ili Nikon.

Ok :d Sta ces raditi sa tim konrektno ?

Konkretno? Najveci zadatak je da glumim fotografa za krstenja i decije rodjendane kad se ljudi ne sete da plate profesionalca :d Van toga, slabo sta konkretno.

Ako si mislio "a sta ces da radis sa D700 i tim plastikanerom (28-80mm)?", onda je odgovor: skrtarim ;)

Da li mi treba FX ili D7000? Apsolutno ne, a D7000 je tu tek da se odrzi korak sa vremenom. Ipak je stari aparat kupljen pre 8-10 godina. Drugim recima: bacam pare :D

Pa pazi, oprema je ta koja ti omogucava da napravis bolju stvar, ako sam te razumeo da ti nije cilj da pravis bio sta dobro, D7000 sa nekim 18-105 i jeftinim yongnuo blicem ce super da ti zavrsi posao :)

Vrh Dno